Rosta Erzsébet weboldala


Rekkenő nyári hőségben, vacsora meghívásra érkeztünk, ahol igen kedves fogadtatásban volt részünk, mintha csak kitalálták volna legfőbb kívánságunkat, a háziak jéghideg italokkal vártak. A már megterített asztal hófehér terítőjén rendeltetésük szerint sorakoztak a különféle tányérok, evőeszközök, desszertes tálak, a különféle italos poharak, és egy apró vázában egy szál virág. Míg hűsítő italunkat kortyolgattuk, Zolival a világ dolgairól beszélgettünk, és minden egyébről, ami csak eszünkbe jutott. Közben a háziasszony, Olga a már elkészített ételek tálra rendezgetésével volt elfoglalva. Amikor végzett teendőjével, Zoli felpattant, hogy kedvesének segítsen. Térültek-fordultak, s egyre-másra hozták elénk a tálakat, egyiket a másik után. Pillanatok alatt megtelt az asztal, kívánatos sült lazac, felpúpozott tál krumplipüré, legalább ötféle saláta - köztük három halas és majonézes - került a szemünk elé. Valamennyi sok-sok zöldséggel készült, a hozzávalók bennük pedig mind gondosan icipicire vágva.

A speciális orosz étkek, nemcsak kívánatosak, hanem finomak is voltak, nem győztük enni az új ízeket, és mindet megkóstolva, dicsértük Olga főzési tudományát. De ez csak a bevezetés volt, itt még koránt sem ért véget a lakoma. Amikor végeztünk a főfogásokkal, jöttek a sós sütemények, majd az édesek, aztán hizlalóként a csokoládé parfé és befejezésként egy nagy tálra való gyümölcskínálat.

Lapcsánka szirnyikiMiközben kereső szemeimmel a tálakat pásztáztam, vajon miből nem ettem még, az egyik tányéron körberakva korong alakú, rozsdabarna, pogácsaféléket fedeztem fel, melyek valósággal kínálták magukat. És én engedtem a csábításnak, leemeltem egyet, aztán még egyet, és párszor még repetáztam belőle, annyira ízlett. Kérdeztem Olgát, mi a neve annak, amit most eszek, miből és hogyan készül?”. Olga tagoltan mondta, hogy megértsem: szirnyiki, ami egy ukrán krumplis sült. Elkészítése egyszerű, lehet készíteni csak túróból, vagy keverve a krumplit túróval, cukorral, ez esetben, mint édességet eszik.

Most amikor e sorokat írom, kint farkasordító a hideg, ismét havazik, ezért jó visszaemlékezni erre a meleg hangulatú, jól sikerült, nyári vacsorára. Csak azt sajnálom nagyon, hogy nem volt velünk fényképezőgép, jó lett volna megörökíteni a terített asztalt, de majd legközelebb nem felejtjük otthon a fotómasinát. A szirnyikik receptjeit azonban begyűjtöttem, s most közreadom kipróbálásra. Én már kétszer sütöttem szirnyikit, az elsőnél mivel kevés volt az idom a formázásra, ezért csak, mint a lapcsánkákat szaggattam a tésztát forró olajba, a második próbálkozásom már igazira sikeredett, ezúttal nemcsak az íze volt kiváló, de a krumplis, túrós lepénykék is mind korong alakúak lettek.


Krumplis szirnyiki

1kg krumpli, 5 tojás, 15 dkg liszt, só, olaj a sütéshez és találáshoz tejföl

A héjában megfőtt krumplit lereszeljük, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a lisztet, megsózzuk és összegyúrjuk, majd megformázzuk. Forró olajban vagy vajban, mindkét oldalát megsütjük. Tálaláskor tejfölt adunk hozzá.


Szirnyiki Krumplis, túrós szirnyiki

50 dkg zsíros tehéntúró, 40 dkg krumpli, 5 tojás, 20 dkg liszt, só, olaj, tejföl

A főtt krumplit lereszeljük, hozzáadjuk az áttört túrót, a lisztet, beleütjük az egész tojásokat, majd megsózzuk és összegyúrjuk. Korongokat készítsünk belőle és forró olajban süssük pirosra. Tejfölt adjunk mellé.


Édes, túrós szirnyiki

70 dkg zsíros tehéntúró, 8 dkg liszt, 5 tojás, 8 dkg porcukor, csipet só, 1 csomag vaníliás cukor, a sütéshez olaj vagy vaj, tálaláshoz tejföl

A túrót az egész tojásokkal, a liszttel, a porcukorral és a vaníliás cukorral, valamint egy pici sóval gyúrjuk össze. Formáljuk hengerré, majd ujjnyi vastagságú pogácsa darabokra vágjuk, és utána formázzuk kerekre. Serpenyőben, forró olajban vagy vajban mindkét oldalát rózsaszínűre sütjük. Tálaláskor meghintjük porcukorral és tejfölt adunk mellé.

Tejföl helyett a túrós lepényekhez adhatunk pikáns ízű savanykás lekvárt, vagy neszkakaót, esetleg csokoládés öntetet, édes mogyoró- vagy csoki krémet, de mézet, vagy juharszirupot is.