A+ A A-

Tippek, trükkök és eszközök a konyhai munka megkönnyítésére

  • Közzétéve itt: Konyhai tippek, trükkök

 

Noha a háztartásomban van még kukta, hagyományos krumplinyomó és teafőző, ezeket azonban már csak elvétve, vagy egyáltalán nem használom. Az olajsütővel sajnos első alkalommal pórul jártam, mert kifolyt belőle az olaj, a kenyérsütőt elég sokáig használta a férjem, kezdetben nagy türelemmel készítette a kenyereit, idővel azonban megunta a sütéssel járó tortúrát és a folyamat felügyeletét, ha kenyérre van szüksége, futás után a pékség felé veszi az útját. Fagylaltkészítőm is volt, ám mivel nem vált be, még másnap visszavittem. A réz kávédarálóm már csak díszként szolgál, a konyhaszekrény tetején csillog-villog, a római edényemet (Römertopfot) és turmixgépet pedig elajándékoztam. Előszeretettel használom viszont a szendvicssütőt, a kenyérpirítót, és konyhai robotot, bár ez utóbbit csak akkor, ha sok reszelni-, vagy szeletelni valóm van, mert a gépet össze kell állítani, aztán szétszedni és elmosni. Vannak azonban kedvelt gépeim, melyekhez különösen ragaszkodom, ilyenek a finom eszpresszó kávét főző készülékem, és a vízforralóm, melyben egész napra elegendő vaníliás teát főzök. Kedvencem még a könnyen tisztítható bot mixer. Nincs viszont mikrohullámú sütőm, se gyümölcscentrifugám, ez utóbbi fölösleges lenne, mert inkább megesszük a gyümölcsöket. Ettől függetlenül gyakorta használok régi konyhai szerszámokat, melyek megkönnyítik munkámat, ezekből állítottam össze írásomat, fotókkal színesítve.

Sárgarépa és hagyma cserépben Nem kifejezetten konyhába való a földdel teli cserép, vagy vödör, ám mivel többször pórul jártam, és vásárlás után a zacskós sárgarépámat penészfoltok lepték el, egy idő óta ezen úgy segítek, hogy ezekbe dugdosom a fel nem használt répákat, sőt az újhagymákkal is így járok el. Üveg üvegdugó Megkímélhetjük magunkat - főleg ha vendégeink vannak - az italok töltése után az üvegek sokszori dugózásától vagy csavarozásától, ha egy apró kis üveget használunk. Ez elsősorban a pezsgőnél szerencsés megoldás, mert a pezsgős dugók visszagyömöszölése meglehetősen bonyolult.
Paprikák kézi paprikamalommal Az erős ételeket kerülőm, férjem viszont, amibe csak lehet, mindenbe tesz erős paprikát. E műveletéhez vett egy remek paprikadarálót, mellyel annyi paprikát darál le, amennyit kívánatosnak tart, hogy kellően erőssé váljon étele.  Fagylaltkanalak A fagylaltot elég gusztustalan evőkanállal kibányászni a dobozból, célszerűbb fagylaltkanalat használni, azzal adagolni a hideg, ízes, gusztusos gombócokat.
Tésztaszedők Ez a két lyukas konyhai eszköz megkönnyíti a tésztaszedést, különösen jó szolgálatot tesz a kígyózva elhajló spagettiknél és makaróniknál, de megfelel a szaftos ételeknél is. Derelyevágók Lekváros derelyét életemben csak egyszer készítettem, bevallom, nem vagyok oda érte, még a túrós töltelékesért sem.  Ám ezeket a derelyemetszőket mégis remekül tudom használni, például akkor, ha a sajtos rudakat, stanglikat szépen akarom elvágni.
Csonthéjas-törők A dió, a mandula, a mogyoró és a pisztácia kemény héját könnyedén elroppantják a képen látható konyhai törőszerszámok.  Teatojás A teatojás nemcsak teafőzésnél felel meg, arra is jó, hogy fűszereket tegyünk bele, és belelógassuk a levesbe, így amikor az elkészült, nem kell kihalászni belőle a megenni nem kívánt ételízesítőket.  A nagyobb teatojás, melynek nem ilyen merev a nyele, mint a képen láthatóé, ennél is jobb a fűszereknek. Az öblös teatojásokban még kis mennyiségű zöldséget és rizst is főzhetünk.
Zöldségszeletelő olló Két házi munkától irtózom, az egyik a portörlés, a másik a petrezselyem aprítása. Ez utóbbit könnyítette meg ez az ajándékba kapott okos olló, amivel öröm a petrezselyem vagy a zeller vágása. A párom pedig - megkönnyítendő az őrlést - a megszárított erős paprikákat szeleteli vele egészen apróra. Habverők Ezek a habverők, szerintem sokkal praktikusabbak, mint a rugózva rugalmasok.
Kiömlésbiztos autósbögre Ez a furcsa formájú, öreg bögre, arra is alkalmas, hogy lekapva a műszerfalról, az autóban menet közben is ihasson a gépkocsivezető, a megmaradt italt pedig később igya meg. Persze ehhez az is kell, hogy egyenes legyen a műszerfal teteje, melyre ez a bögre valósággal rátapad. Amikor Indiába mentünk igencsak hasznát vettük. Gyümölcsszeletelő és csumázó Könnyű az alma, a körte cikkekre vágása ezzel az egyszerű eszközzel, nemcsak egyforma szeleteket tudunk aprítani, hanem a csutkát is egyetlen nyomásra kihasítja.
Gyümölcsmagozó és gyümölcsfúró A baloladli képen látható egyik szerszám a cseresznye- vagy a meggy kimagozást segíti, a másik az alma, vagy körte kifúrására alkalmas. Süteménylapátok és tortafogók A süteménylapátokkal és a tortafogókkal egyetlen mozdulattal kivehetjük a finom édességet a tálból.
Sajtvágók A sajtvágók arra jók, hogy a lehető legvékonyabb sajtszeleteket sikerüljön levágnunk velük.  Univerzális törő- és nyitóeszköz Ez a régi kopott szerkentyű funkciója univerzális: törhetünk vele diót, mogyorót, a nyitói segítségével a konzerv vagy a sörösüveg tartalmához is jelentősebb erőfeszítés nélkül hozzáférhetünk.
 Süteményszeletelő és -lapát A tepsiben sült pizzák vagy sütemények egyforma szeletekre vágását könnyíti meg a szétnyitható éles forgótárcsa, a szeletek kivételét pedig a lapát, mellyel könnyen a tészták alá tudunk nyúlni.  Őrlésre váró keksz A kekszet, ha nejlonzacskóba töltve tepsibe helyezzük egy sodrófával könnyen és gyorsan apróra törhetjük. A kekszmorzsa egy részét azonnal felhasználhatjuk, kiváló nedvszívóként, például túrós süteményekbe dolgozva. A megmaradt kekszmorzsát eltehetjük más alkalomra, tárolhatjuk jól záródó üvegben, vagy mélyhűtőben sokáig eláll.
 Süteményformázó és -díszítő eszközök Jó, ha a háztartásunkban van kéznél különböző süteményforma: tortakarika, vagy tortát díszítő nyomózsák, csillagcső stb., mert ha hirtelen egy kis édességre - például muffinra, linzer tortácskára, vagy húsvéti nyuszi sütésére - szottyan kedvünk, legyen mivel elkészítenünk.  Tojásszeletelők A tojásszeletelők közül aszerint választok, hogy milyen ételre szánom a szeleteket, például főzelékre, szendvicsre vagy salátára stb. A középső sárga kis műanyag igen hasznos, ha a tojás sárgáját el akarjuk választani a fehérjétől.
 Edényalátét Kedvenc alátétem, melyre nemcsak a forró edényeket tehetem a tálalásnál, hanem másra is remekül használható. Tapadós felületével például megakadályozza, hogy a deszka ide-oda mozogjon, vitustáncot járjon, miközben vágom rajta a hagymát, aprítom a fokhagymát.  Főttkukorica fogók A főtt kukorica két végébe szúrt kis kukoricaformájú mütyürkék, arra jók, hogy evés közben ne kelljen kézzel megfogni a meleg kukoricát.
 Kések és cukorszedő A pizza- és a sajtkések között lévő cukorszedő, nemcsak a kockacukrok kiszedésére alkalmas, hanem a kenyérpirítóból a pirítósok kiemelésére is.  Fűszerőrlők
Mind a négy remekül működő fűszerdarálót, -őrlőt, -törőt szívesen használom.

Hozzászólások  

0 #1 Eipl Jánosné 2016-01-25 07:19
Fantasztikus! A fenti "szerszámokból" minden darab meg van nekem is, és szeretem, használom őket...
Idézet

További olvasnivaló

Bercsi kézelemzése

  A kezekről készült képeket végignézve, már az első pillantásra feltűnik, hogy milyen jól rajzoltak, mélyen árkoltak még a másodlagos vonalak is. Ez azt jelzi, hogy alaposan belemerítkezik az életbe, elsősorban...

Folytatás...

Dzsantar Mantar

Dzsajpurban, amikor a Királyi Palotával átellenben megpillantjuk a Dzsantar Mantar modern formájú, különleges alakú műszereit, olyan érzésünk támad, mintha egyenesen a jövőbe, vagy egy absztrakt szobrászművész kiállítására érkeztünk volna. A...

Folytatás...

Mária Magdolna

Latinul Maria Magdalena a neve, aminek jelentése Magdala városából való Mária, vagyis Magdalai Mária. Mária Magdolnát, a Jézust követő asszonyok egyikeként, Jézus leghíresebb női tanítványának tartják. Az újszövetségi Szentírásban, Jézus...

Folytatás...

Görög megfigyelések az anyajegyekről

Az anyajegyek fiziognómiai értelmezéséről korábban már írtam, ezúttal egészen más megközelítésben olvashatnak ezekről, születéskor megjelenő jelekről. A következőkben ismertetésre kerülő értelmezés a görögöktől származik, akik általában szerencsésnek tartották az...

Folytatás...

A mellek II. – Az areola és a mellbimbók

  TARTALOMA vizsgálat meneteAz emlőudvar és a mellbimbók színeAz emlőudvar alakjaAz emlőudvar méreteAz emlőudvar textúrájaA mellbimbók textúrája és alakjaA modern okkultizmus képviselői szerint - a kézelemzéshez, az arcolvasáshoz, vagy a frenológiához...

Folytatás...

A körmök

A körmök alakja, színe, épsége sokat elárul tulajdonosának egészségi állapotáról, sőt a köröm hordozhat örökletes információkat is; elemzése révén a hozzáértő szem még azt is megállapíthatja, hogy a szülők...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?