Rosta Erzsébet weboldala

 

Noha a háztartásomban van még kukta, hagyományos krumplinyomó és teafőző, ezeket azonban már csak elvétve, vagy egyáltalán nem használom. Az olajsütővel sajnos első alkalommal pórul jártam, mert kifolyt belőle az olaj, a kenyérsütőt elég sokáig használta a férjem, kezdetben nagy türelemmel készítette a kenyereit, idővel azonban megunta a sütéssel járó tortúrát és a folyamat felügyeletét, ha kenyérre van szüksége, futás után a pékség felé veszi az útját. Fagylaltkészítőm is volt, ám mivel nem vált be, még másnap visszavittem. A réz kávédarálóm már csak díszként szolgál, a konyhaszekrény tetején csillog-villog, a római edényemet (Römertopfot) és turmixgépet pedig elajándékoztam. Előszeretettel használom viszont a szendvicssütőt, a kenyérpirítót, és konyhai robotot, bár ez utóbbit csak akkor, ha sok reszelni-, vagy szeletelni valóm van, mert a gépet össze kell állítani, aztán szétszedni és elmosni. Vannak azonban kedvelt gépeim, melyekhez különösen ragaszkodom, ilyenek a finom eszpresszó kávét főző készülékem, és a vízforralóm, melyben egész napra elegendő vaníliás teát főzök. Kedvencem még a könnyen tisztítható bot mixer. Nincs viszont mikrohullámú sütőm, se gyümölcscentrifugám, ez utóbbi fölösleges lenne, mert inkább megesszük a gyümölcsöket. Ettől függetlenül gyakorta használok régi konyhai szerszámokat, melyek megkönnyítik munkámat, ezekből állítottam össze írásomat, fotókkal színesítve.

Sárgarépa és hagyma cserépben Nem kifejezetten konyhába való a földdel teli cserép, vagy vödör, ám mivel többször pórul jártam, és vásárlás után a zacskós sárgarépámat penészfoltok lepték el, egy idő óta ezen úgy segítek, hogy ezekbe dugdosom a fel nem használt répákat, sőt az újhagymákkal is így járok el. Üveg üvegdugó Megkímélhetjük magunkat - főleg ha vendégeink vannak - az italok töltése után az üvegek sokszori dugózásától vagy csavarozásától, ha egy apró kis üveget használunk. Ez elsősorban a pezsgőnél szerencsés megoldás, mert a pezsgős dugók visszagyömöszölése meglehetősen bonyolult.
Paprikák kézi paprikamalommal Az erős ételeket kerülőm, férjem viszont, amibe csak lehet, mindenbe tesz erős paprikát. E műveletéhez vett egy remek paprikadarálót, mellyel annyi paprikát darál le, amennyit kívánatosnak tart, hogy kellően erőssé váljon étele.  Fagylaltkanalak A fagylaltot elég gusztustalan evőkanállal kibányászni a dobozból, célszerűbb fagylaltkanalat használni, azzal adagolni a hideg, ízes, gusztusos gombócokat.
Tésztaszedők Ez a két lyukas konyhai eszköz megkönnyíti a tésztaszedést, különösen jó szolgálatot tesz a kígyózva elhajló spagettiknél és makaróniknál, de megfelel a szaftos ételeknél is. Derelyevágók Lekváros derelyét életemben csak egyszer készítettem, bevallom, nem vagyok oda érte, még a túrós töltelékesért sem.  Ám ezeket a derelyemetszőket mégis remekül tudom használni, például akkor, ha a sajtos rudakat, stanglikat szépen akarom elvágni.
Csonthéjas-törők A dió, a mandula, a mogyoró és a pisztácia kemény héját könnyedén elroppantják a képen látható konyhai törőszerszámok.  Teatojás A teatojás nemcsak teafőzésnél felel meg, arra is jó, hogy fűszereket tegyünk bele, és belelógassuk a levesbe, így amikor az elkészült, nem kell kihalászni belőle a megenni nem kívánt ételízesítőket.  A nagyobb teatojás, melynek nem ilyen merev a nyele, mint a képen láthatóé, ennél is jobb a fűszereknek. Az öblös teatojásokban még kis mennyiségű zöldséget és rizst is főzhetünk.
Zöldségszeletelő olló Két házi munkától irtózom, az egyik a portörlés, a másik a petrezselyem aprítása. Ez utóbbit könnyítette meg ez az ajándékba kapott okos olló, amivel öröm a petrezselyem vagy a zeller vágása. A párom pedig - megkönnyítendő az őrlést - a megszárított erős paprikákat szeleteli vele egészen apróra. Habverők Ezek a habverők, szerintem sokkal praktikusabbak, mint a rugózva rugalmasok.
Kiömlésbiztos autósbögre Ez a furcsa formájú, öreg bögre, arra is alkalmas, hogy lekapva a műszerfalról, az autóban menet közben is ihasson a gépkocsivezető, a megmaradt italt pedig később igya meg. Persze ehhez az is kell, hogy egyenes legyen a műszerfal teteje, melyre ez a bögre valósággal rátapad. Amikor Indiába mentünk igencsak hasznát vettük. Gyümölcsszeletelő és csumázó Könnyű az alma, a körte cikkekre vágása ezzel az egyszerű eszközzel, nemcsak egyforma szeleteket tudunk aprítani, hanem a csutkát is egyetlen nyomásra kihasítja.
Gyümölcsmagozó és gyümölcsfúró A baloladli képen látható egyik szerszám a cseresznye- vagy a meggy kimagozást segíti, a másik az alma, vagy körte kifúrására alkalmas. Süteménylapátok és tortafogók A süteménylapátokkal és a tortafogókkal egyetlen mozdulattal kivehetjük a finom édességet a tálból.
Sajtvágók A sajtvágók arra jók, hogy a lehető legvékonyabb sajtszeleteket sikerüljön levágnunk velük.  Univerzális törő- és nyitóeszköz Ez a régi kopott szerkentyű funkciója univerzális: törhetünk vele diót, mogyorót, a nyitói segítségével a konzerv vagy a sörösüveg tartalmához is jelentősebb erőfeszítés nélkül hozzáférhetünk.
 Süteményszeletelő és -lapát A tepsiben sült pizzák vagy sütemények egyforma szeletekre vágását könnyíti meg a szétnyitható éles forgótárcsa, a szeletek kivételét pedig a lapát, mellyel könnyen a tészták alá tudunk nyúlni.  Őrlésre váró keksz A kekszet, ha nejlonzacskóba töltve tepsibe helyezzük egy sodrófával könnyen és gyorsan apróra törhetjük. A kekszmorzsa egy részét azonnal felhasználhatjuk, kiváló nedvszívóként, például túrós süteményekbe dolgozva. A megmaradt kekszmorzsát eltehetjük más alkalomra, tárolhatjuk jól záródó üvegben, vagy mélyhűtőben sokáig eláll.
 Süteményformázó és -díszítő eszközök Jó, ha a háztartásunkban van kéznél különböző süteményforma: tortakarika, vagy tortát díszítő nyomózsák, csillagcső stb., mert ha hirtelen egy kis édességre - például muffinra, linzer tortácskára, vagy húsvéti nyuszi sütésére - szottyan kedvünk, legyen mivel elkészítenünk.  Tojásszeletelők A tojásszeletelők közül aszerint választok, hogy milyen ételre szánom a szeleteket, például főzelékre, szendvicsre vagy salátára stb. A középső sárga kis műanyag igen hasznos, ha a tojás sárgáját el akarjuk választani a fehérjétől.
 Edényalátét Kedvenc alátétem, melyre nemcsak a forró edényeket tehetem a tálalásnál, hanem másra is remekül használható. Tapadós felületével például megakadályozza, hogy a deszka ide-oda mozogjon, vitustáncot járjon, miközben vágom rajta a hagymát, aprítom a fokhagymát.  Főttkukorica fogók A főtt kukorica két végébe szúrt kis kukoricaformájú mütyürkék, arra jók, hogy evés közben ne kelljen kézzel megfogni a meleg kukoricát.
 Kések és cukorszedő A pizza- és a sajtkések között lévő cukorszedő, nemcsak a kockacukrok kiszedésére alkalmas, hanem a kenyérpirítóból a pirítósok kiemelésére is.  Fűszerőrlők
Mind a négy remekül működő fűszerdarálót, -őrlőt, -törőt szívesen használom.

Kommentek

archivált tartalom

Eipl Jánosné #1

Fantasztikus! A fenti "szerszámokból" minden darab meg van nekem is, és szeretem, használom őket...

2016-01-25 07:19:23