A+ A A-

Tippek és trükkök halak vásárlásához és elkészítéséhez

  • Közzétéve itt: Konyhai tippek, trükkök


A halak általában könnyen emészthetők. Húsukban sok a fehérje, gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, köztük elsősorban kalciumban, vasban, foszforban. A halhús pozitívan hat az idegekre, az agyra, fokozza a testi és szellemi teljesítőképességet. A tengeri halak - különösen a lazac, szardínia és a tonhal - ezen kívül jelentős mennyiségű omega-3 zsírsavakat is tartalmaznak, melyek segítenek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. A vásárlásuknál azonban vigyázni kell, mert a hal gyorsan romlik, de a sokáig akváriumban tárolt élőhal sem biztonságos.

Ha élő halat veszünk, akkor választunk helyesen, ha a hal élénk mozgású, a testén nincsenek sérülések, a pikkelyei hiánytalanul megvannak, a bőrük rugalmas tapintású (nyomásra nem süpped be), a szemgolyói fényesek és duzzadtak, a kopoltyúi pedig élénkvörös színűek. Hasonlók vonatkoznak a jégágyon elhelyezett friss egész halakra is.

Halfilé vagy halszeletek vásárlásánál elsősorban azt nézzük meg, hogy halak bőre fényes-e, nincs-e sérülés rajtuk, s a húsuk nem mutat-e szürkésbarnás elszíneződést. Azt is jó tudni, hogy a friss halak bőre sohasem száraz, és nem lehet erős szaguk.

A mélyhűtött (fagyasztott) hal esetében ugyancsak érdemes megnézni, hogy nincs-e rajtuk sérülés, nem mutatnak-e elszíneződést, továbbá azt is, hogy a csomagolás sértetlen, s a hal egyes részei nem olvadtak-e ki. A fagyasztott halat a felengedés után azonnal fel kell használni, mert gyorsan romlik. Visszafagyasztani nem szabad.

Sokan azért nem szeretnek a hal pikkelyezésével, szeletelésével bajlódni, mert utána halszagú marad a kezük. Ez megelőzhető, ha a hal előkészítése során végig hideg vizet használunk. (A meleg vízben ugyanis kitágulnak a bőr pórusai, és ezért elnyelik a halszagot.) Emellett a munka végén nem árt, ha egy fél citrommal bedörzsöljük a kezeinket. Ugyanez a halvágó-, pikkelyező kés, illetve a vágódeszka szagtalanítására is hasznos lehet.

A friss pikkelyes halat úgy tisztítsuk, hogy a farkát megfogva, a pikkelyeket késsel felfelé kaparjuk le. A friss kisebb halakat megszabadíthatjuk pikkelyeiktől zöldséghámozóval is. (Megkönnyíti a pikkelyezést, ha előtte a halakat rövid időre forró vízbe merítjük.) A halakat aszerint kell feldarabolni, hogy milyen ételt készítünk belőle.

Hogy az élő halak iszapos szagát megszüntessük, alaposan áztassuk ki őket friss vízben. Ha a halakat elkészítésük előtt ecettel vagy citromlével bedörzsöljük, enyhül a jellegzetes hal íz, ráadásul forgatás közben nem esnek szét.

Ha a friss halat nem tudjuk aznap elkészíteni, besózva és ecetes konyharuhába tekerve, tegyük be a hűtőszekrénybe, ahol két-három napig eláll. Ha mást is tárolunk a fridzsiderünkben, alufóliába is csomagoljuk be, hogy ne legyen halszagú a többi élelmiszer.

A halakat nem árt fűszerezni, mert anélkül elég ízetlenek, és elkészítés előtt legalább 20-25 percig hagyjuk besózva, hogy kellően átjárja húsukat a só. Ízesítésként használhatunk petrezselymet, szerecsendiót, borsot, zöld-, vagy pirospaprikát, hagymát, paradicsomot, gombát, babérlevelet, kapribogyót, mustárt, citromot.

A pikkelyes ponty nagyon kalóriadús, kövér hal, ezzel szemben a márványponty - hasonlóan a busához, és az amurhoz - kevésbé zsíros. A foszforban gazdag haltej finom halászlében, rántva és sütve is.

A közepes nagyságú halak ízletesebbek, mint a kisebbek, viszont a nagyra nőtt halak - különösen, ha növényevők - elhízottak, túl zsírosak lehetnek. A hal irdalása azért hasznos, mert már sütés közben meglátni benne a szálkákat.

A halat fűszeres lében főzzük meg, és abban hagyjuk kihűlni. A halakat ne főzzük túl sokáig, mert gyorsan szétfőnek, ezért lassan inkább abáljuk. (A hal párolását az alaplében vagy borban posírozásnak nevezik.)

Serpenyőben is gyorsan megsülnek, a sütőben azonban - a halszeletek vastagsága szerint - valamivel (általában néhány perccel) több időre van szükség.

Ha a halat citromos lével meglocsoljuk, vagy borban főzzük meg, akkor főzés közben a puha halhús nem esik darabjára. A főtt vagy párolt hal akkor kész, ha a hústól könnyen elválnak a szálkák, a halfilé pedig, amikor a húsa teljesen fehérré válik.

Az afrikai harcsából vagy a tükörpontyból készült kocsonyához nem kell aszpik, mert erre a célra megfelel a halak bőre.

További olvasnivaló

Az ujjak szerepe a diagnózis felállításá…

A normális középső ujj kerekdeden telt, hosszú és erős, a három perce nagyjából azonos méretű. A leghosszabb ujjunknak sem jobbra, sem balra nem szabad elhajolnia, vagyis hosszirányban egyenesnek kell lennie...

Folytatás...

Az agy

Az ősi egyiptomiak számára az agy nem sokat jelentett, a koponya egyfajta „töltőanyagának” tekintették, az intelligencia lakhelyének a szívet tartották, ezért a mumifikálás során - más fontos szervekkel ellentétben -...

Folytatás...

Még a mát sem ismerjük, a holnapra gondo…

Ifj. Tóth György újságíró Nem jósoltattam, és horoszkópot sem készíttettem eddig, azonban az utóbbi időben az egyre több helyen megjelenő horoszkópokat rendszeresen elolvasom, áttanulmányozom. Ezek némelyike nagyon érdekes, egyes dolgok...

Folytatás...

A kéz és az agy közötti kapcsolat

Az ember kezei nemcsak a munkavégzés szervei, hanem hasznos eszközök az érzelmek, érzések kifejezésére is. Az összes földi élőlény közül csak az embernek és a majomnak van ujjlenyomata és csak...

Folytatás...

Színek és a karakter

Mindannyiunknak vannak szeretett és nem kedvelt színei. Választásaink és ellenérzéseink személyiségünk jelei, ezért az ember karaktere bizonyos mértékig abból is megítélhető, hogy miként viszonyul a különböző színekhez, vagyis annak...

Folytatás...

Újabb konyhai fortélyok

A zöldségleveshez felhasználhatjuk zöldség, borsó, szemes vagy zöldbab főzővizét. A megmaradt zöldséglevest lefagyaszthatjuk, ha van elég hely a mélyhűtőnkben. Az ízetlen levest feljavíthatjuk kevés tejszínnel, tejföllel, joghurttal vagy, krémsajttal. A...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?
  • Csatnik

    A kísérő ételek között előkelő helyet töltenek...

  • Három kicsi csacsihal

    Állítólag a tőkehalfélék családjába tartozó...