A+ A A-

Néhány további konyhai trükk

  • Közzétéve itt: Konyhai tippek, trükkök


Hosszabb ideig eltartható a felvágott hagyma a hűtőszekrényben, ha a vágási felületét vajjal bekenjük, vagy sóval meghintjük, és alufóliába csomagoljuk.

A káposztát sohase hideg vízbe tegyük fel főni, mert a szaga nagyon kellemetlen lesz.

A gombát 10-15 percnél tovább ne pároljuk.

A legtöbb töltelék ízesebb lesz, ha gombával dúsítjuk.

Ha a ragút véletlenül elsózzuk, korrigálhatjuk a hibánkat, ha reszelt nyers krumplit adunk hozzá.

Finomabb ízű lesz a rizsünk, ha előzőleg az olajban hagymát pirítunk.

Nem száradnak ki a megkezdett sajtjaink, ha a vágófelületüket vékonyan vajjal kenjük be.

Ha megpuhult a kekszünk, rövid időre meleg sütőbe téve ismét ropogós lesz.

A teasütemény sokáig friss marad, ha jól záródó dobozban vagy nejlonzacskóban tároljuk.

Az édes tésztákba tegyünk csipetnyi sót, mert különben ízetlenek maradnak.

A diót kissé pirítsuk meg a diós töltelékhez.

Ha a dió- vagy máktöltelékünk túl lágyra sikerült, keverjünk hozzá darált kekszet, ha nincs kekszünk, akkor a zsemlemorzsa is megteszi. Ez utóbbi esetben viszont adjunk hozzá kevés rumot vagy rumaromát és reszelt citromhéjat is.

A legtöbb sütemény esetében a receptben előírt vajat helyettesíthetjük margarinnal. Csupán arra kell ügyelnünk, hogy az utóbbiból 25%-kal többre vanm szükség. Ha például a recept 20 dkg vajat ír elő, 25 dkg margarint használjunk.

A fagylaltot tálalás előtt körülbelül 1 órával előbb vegyük ki a mélyhűtőből, és tegyük a hűtőszekrénybe.

Ha csak később esszük meg a gyümölcsöket, előre ne mossuk meg.

Sokkal jobb lesz a görögdinnye íze, ha dinnyeszeleteket kissé megsózzuk.

A kemény héjú déligyümölcsök rövid időre a mélyhűtőbe téve puhák és érettek lesznek.

Tovább frissek maradnak a banánok, ha egy befőttes üvegbe egymás mellé rakjuk és befedjük őket. A hűtőszekrénybe viszont soha ne tegyünk banánt.

Gyorsabban fő a lekvár, ha főzés előtt a gyümölcsöt megdaráljuk. A lekvárt gyakran kavargassuk, mert könnyen leéghet.

Lekvár főzésnél vagy befőtt készítésnél cukor helyett mézet is használhatunk. 4 liter vízhez, fél kg mézet adjunk.
 
A kristályossá, ikrássá vált mézet sohase melegítsük fel, akkor is felolvad, ha a mézesüveget meleg vízbe állítjuk.

Ha túl hígra sikeredett a krumplipürénk, kevés szárított burgonyapehely vagy tejpor hozzáadásával javíthatunk a minőségén.

Gyorsabban megpuhul (fogyasztható válik) a keményen megvásárolt kivink, ha egy-két alma „társaságában” néhány napig zárt nejlonzacskóban tároljuk. (Az érleléshez alma helyett banánt is használhatunk.)

További olvasnivaló

Az élesztő olcsó vitaminbomba, bőrtáplál…

Az élesztőről sok jót írnak, mely az elismerésre, a hírnévre méltán rászolgál. Mindez nem véletlen, hisz kitűnő fehérjeforrás - az élesztőgombák 50%-a fehérje - tizenhét vitamin van benne (csak az...

Folytatás...

Muslicatemetők

Nehéz eligazodni a muslicák életéről írtakban, noha sokfelé tájékozódtam róluk, mégis hiányosak maradtak ismereteim. Megtudtam, hogy nagyjából 1000 fajuk van, őshonosak Malajziában, de elterjedtek az egész világon. A közönséges muslicák...

Folytatás...

Bokor kézelemzése

A kézről alkotott képet az alakja, nagysága, az ujjak mérete egymáshoz és a kézhez viszonyítva, hajlékony vagy merev voltuk, a bőr állaga, színe határozza meg. A fényképekről nem tudom megállapítani...

Folytatás...

Irán - A nyakkendő idegen az iszlámtól

Nagyobb térképre váltás   Jó minőségű, kétsávos úton, kisebb falvakon megyünk keresztül. Őrünk csendes, csak fársziul beszél, szerencsére még a sah idejéből megmaradt angol nyelvű információk alapján egyelőre kiválóan tájékozódunk. Az egyik...

Folytatás...

Az emberi élet misztikus számai: a hét é…

A hét mágikus erejével hozzák összefüggésbe az emberi élet jelentősebb állomásait, ezek ugyanis valamennyien a heteshez kötődnek. Már a magzati életben megfigyelhetők a hetes szám periodikus ismétlődései: a magzat...

Folytatás...

Játékos kabbala - szerencse jövendölés 1…

          Megjelent a SZÍNHÁZI ÉLET XXVIII. évf. 31. számában, 1938 július 23-án  

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?