A+ A A-

Néhány további konyhai trükk

  • Közzétéve itt: Konyhai tippek, trükkök


Hosszabb ideig eltartható a felvágott hagyma a hűtőszekrényben, ha a vágási felületét vajjal bekenjük, vagy sóval meghintjük, és alufóliába csomagoljuk.

A káposztát sohase hideg vízbe tegyük fel főni, mert a szaga nagyon kellemetlen lesz.

A gombát 10-15 percnél tovább ne pároljuk.

A legtöbb töltelék ízesebb lesz, ha gombával dúsítjuk.

Ha a ragút véletlenül elsózzuk, korrigálhatjuk a hibánkat, ha reszelt nyers krumplit adunk hozzá.

Finomabb ízű lesz a rizsünk, ha előzőleg az olajban hagymát pirítunk.

Nem száradnak ki a megkezdett sajtjaink, ha a vágófelületüket vékonyan vajjal kenjük be.

Ha megpuhult a kekszünk, rövid időre meleg sütőbe téve ismét ropogós lesz.

A teasütemény sokáig friss marad, ha jól záródó dobozban vagy nejlonzacskóban tároljuk.

Az édes tésztákba tegyünk csipetnyi sót, mert különben ízetlenek maradnak.

A diót kissé pirítsuk meg a diós töltelékhez.

Ha a dió- vagy máktöltelékünk túl lágyra sikerült, keverjünk hozzá darált kekszet, ha nincs kekszünk, akkor a zsemlemorzsa is megteszi. Ez utóbbi esetben viszont adjunk hozzá kevés rumot vagy rumaromát és reszelt citromhéjat is.

A legtöbb sütemény esetében a receptben előírt vajat helyettesíthetjük margarinnal. Csupán arra kell ügyelnünk, hogy az utóbbiból 25%-kal többre vanm szükség. Ha például a recept 20 dkg vajat ír elő, 25 dkg margarint használjunk.

A fagylaltot tálalás előtt körülbelül 1 órával előbb vegyük ki a mélyhűtőből, és tegyük a hűtőszekrénybe.

Ha csak később esszük meg a gyümölcsöket, előre ne mossuk meg.

Sokkal jobb lesz a görögdinnye íze, ha dinnyeszeleteket kissé megsózzuk.

A kemény héjú déligyümölcsök rövid időre a mélyhűtőbe téve puhák és érettek lesznek.

Tovább frissek maradnak a banánok, ha egy befőttes üvegbe egymás mellé rakjuk és befedjük őket. A hűtőszekrénybe viszont soha ne tegyünk banánt.

Gyorsabban fő a lekvár, ha főzés előtt a gyümölcsöt megdaráljuk. A lekvárt gyakran kavargassuk, mert könnyen leéghet.

Lekvár főzésnél vagy befőtt készítésnél cukor helyett mézet is használhatunk. 4 liter vízhez, fél kg mézet adjunk.
 
A kristályossá, ikrássá vált mézet sohase melegítsük fel, akkor is felolvad, ha a mézesüveget meleg vízbe állítjuk.

Ha túl hígra sikeredett a krumplipürénk, kevés szárított burgonyapehely vagy tejpor hozzáadásával javíthatunk a minőségén.

Gyorsabban megpuhul (fogyasztható válik) a keményen megvásárolt kivink, ha egy-két alma „társaságában” néhány napig zárt nejlonzacskóban tároljuk. (Az érleléshez alma helyett banánt is használhatunk.)

További olvasnivaló

Gödrök az állon

Egyes embereknél – ez különösen a férfiakra igaz – a grübedli nem az arcon, hanem az állon jelenik meg. Az olyan állat, melyen gödröcske található, horpadt állnak is nevezik. A...

Folytatás...

Lábszár, lábikra

Nem dolgozik, lustálkodik az, aki nem csinál mást, csak a lába szárán csapkodja a legyet. És az sem túlságosan hízelgő, ha az emberre azt mondják, hogy a lába szárába szállt...

Folytatás...

Kevés és sok vonal a tenyérben

A kézelemzők többsége egyetért abban, hogy a finom vonalakkal teleszőtt tenyerű emberek rendszerint nagyon érzékenyek, ideges alkatúak, komplikált lelkületűek. Szenzitív természetükből fakadóan gyakran kínlódnak lelki zavarokkal. Ha a kézen...

Folytatás...

Ádámcsutka

Az orvosi szakirodalom által prominencia laryngea, más nyelvekben Ádám almája (Adam’s apple, Adamsapfel, pomme d’Adam stb.) néven ismert ádámcsutka a gége legterjedelmesebb porcának, a pajzsporcnak csutkához hasonló kiemelkedése a nyakon...

Folytatás...

Sünfélék

Rovarevők. Nagy részük testét szőrruha védi. Fogazatuk éles fogakból áll. Legnevezetesebb fajuk az európai sünök apró állatokat, rovarokat, csigákat, tojásokat, egérkölyköket esznek, de nem válogatósak, sok minden mást is...

Folytatás...

Mit jelent a rablás, a veszély és fé…

Kedves Rosta Erzsébet!Nagyon ritkán álmodom, vagyis emlékszem rá. Az utóbbi időben egymás után 3 álmom is volt, ami nekem már kicsit zavaros, és kérném a segítségét.1. A barátommal elutaztunk egy...

Folytatás...