A+ A A-

Néhány további konyhai trükk

  • Közzétéve itt: Konyhai tippek, trükkök


Hosszabb ideig eltartható a felvágott hagyma a hűtőszekrényben, ha a vágási felületét vajjal bekenjük, vagy sóval meghintjük, és alufóliába csomagoljuk.

A káposztát sohase hideg vízbe tegyük fel főni, mert a szaga nagyon kellemetlen lesz.

A gombát 10-15 percnél tovább ne pároljuk.

A legtöbb töltelék ízesebb lesz, ha gombával dúsítjuk.

Ha a ragút véletlenül elsózzuk, korrigálhatjuk a hibánkat, ha reszelt nyers krumplit adunk hozzá.

Finomabb ízű lesz a rizsünk, ha előzőleg az olajban hagymát pirítunk.

Nem száradnak ki a megkezdett sajtjaink, ha a vágófelületüket vékonyan vajjal kenjük be.

Ha megpuhult a kekszünk, rövid időre meleg sütőbe téve ismét ropogós lesz.

A teasütemény sokáig friss marad, ha jól záródó dobozban vagy nejlonzacskóban tároljuk.

Az édes tésztákba tegyünk csipetnyi sót, mert különben ízetlenek maradnak.

A diót kissé pirítsuk meg a diós töltelékhez.

Ha a dió- vagy máktöltelékünk túl lágyra sikerült, keverjünk hozzá darált kekszet, ha nincs kekszünk, akkor a zsemlemorzsa is megteszi. Ez utóbbi esetben viszont adjunk hozzá kevés rumot vagy rumaromát és reszelt citromhéjat is.

A legtöbb sütemény esetében a receptben előírt vajat helyettesíthetjük margarinnal. Csupán arra kell ügyelnünk, hogy az utóbbiból 25%-kal többre vanm szükség. Ha például a recept 20 dkg vajat ír elő, 25 dkg margarint használjunk.

A fagylaltot tálalás előtt körülbelül 1 órával előbb vegyük ki a mélyhűtőből, és tegyük a hűtőszekrénybe.

Ha csak később esszük meg a gyümölcsöket, előre ne mossuk meg.

Sokkal jobb lesz a görögdinnye íze, ha dinnyeszeleteket kissé megsózzuk.

A kemény héjú déligyümölcsök rövid időre a mélyhűtőbe téve puhák és érettek lesznek.

Tovább frissek maradnak a banánok, ha egy befőttes üvegbe egymás mellé rakjuk és befedjük őket. A hűtőszekrénybe viszont soha ne tegyünk banánt.

Gyorsabban fő a lekvár, ha főzés előtt a gyümölcsöt megdaráljuk. A lekvárt gyakran kavargassuk, mert könnyen leéghet.

Lekvár főzésnél vagy befőtt készítésnél cukor helyett mézet is használhatunk. 4 liter vízhez, fél kg mézet adjunk.
 
A kristályossá, ikrássá vált mézet sohase melegítsük fel, akkor is felolvad, ha a mézesüveget meleg vízbe állítjuk.

Ha túl hígra sikeredett a krumplipürénk, kevés szárított burgonyapehely vagy tejpor hozzáadásával javíthatunk a minőségén.

Gyorsabban megpuhul (fogyasztható válik) a keményen megvásárolt kivink, ha egy-két alma „társaságában” néhány napig zárt nejlonzacskóban tároljuk. (Az érleléshez alma helyett banánt is használhatunk.)

További olvasnivaló

Fog-babonák

A 16. században élt - a tenyérjóslásban és a fiziognómiában egyaránt jártas - nürnbergi Jean Indagine szerint a szabályos fogsor egyenes és becsületes jellemről árulkodik; a hegyes és egymáshoz...

Folytatás...

Bálint (Valentin) napja

Noha a legendák több Bálint nevű vértanút is megemlítenek, ám mégsem lehetünk biztosak benne, hogy a szerelmesek Bálint-napja (Valentin-napja) bármelyikükhöz lenne köthető. Az e nevet viselő keresztény mártírok személyét illetően...

Folytatás...

Karácsony

A karácsony Jézus Krisztus születésének, a családnak a napja, a keresztények egyik legszentebb ünnepe. Erre az alkalomra, a katolikusok otthonukat örökzöld növényekkel díszítik fel, ünnepi díszbe öltöztetik a fenyőfát, gyertyákat...

Folytatás...

Hetente négyszer is megteszi ezt a vesz…

Kész csoda, a szikh tartja a szavát. Mintha megemberelte volna magát, vigyázva, óvatosan vezet. Tud normálisan, figyelmesen menni, egyenletesen haladni, defenzív módon közlekedni. Hegyi falu mellett visz utunk. Pici...

Folytatás...

Mustárfa, a több mint ezeréves termé…

Perzsa fogkefefát is írhattam volna a címben, ez azonban e növénnyel szemben - melyről már a Biblia is említést tesz - nem lenne igazságos, ugyanis a fogkefét csak néhány száz...

Folytatás...

Anyák napja

Noha napjainkban már csaknem mindenütt megemlékeznek az életet adó anyákról, azonban a világ különböző részein az ünnepet más és más időpontban tartják. Nálunk május első vasárnapjára esik, de ezen a...

Folytatás...