A+ A A-

Néhány további konyhai trükk

  • Közzétéve itt: Konyhai tippek, trükkök


Hosszabb ideig eltartható a felvágott hagyma a hűtőszekrényben, ha a vágási felületét vajjal bekenjük, vagy sóval meghintjük, és alufóliába csomagoljuk.

A káposztát sohase hideg vízbe tegyük fel főni, mert a szaga nagyon kellemetlen lesz.

A gombát 10-15 percnél tovább ne pároljuk.

A legtöbb töltelék ízesebb lesz, ha gombával dúsítjuk.

Ha a ragút véletlenül elsózzuk, korrigálhatjuk a hibánkat, ha reszelt nyers krumplit adunk hozzá.

Finomabb ízű lesz a rizsünk, ha előzőleg az olajban hagymát pirítunk.

Nem száradnak ki a megkezdett sajtjaink, ha a vágófelületüket vékonyan vajjal kenjük be.

Ha megpuhult a kekszünk, rövid időre meleg sütőbe téve ismét ropogós lesz.

A teasütemény sokáig friss marad, ha jól záródó dobozban vagy nejlonzacskóban tároljuk.

Az édes tésztákba tegyünk csipetnyi sót, mert különben ízetlenek maradnak.

A diót kissé pirítsuk meg a diós töltelékhez.

Ha a dió- vagy máktöltelékünk túl lágyra sikerült, keverjünk hozzá darált kekszet, ha nincs kekszünk, akkor a zsemlemorzsa is megteszi. Ez utóbbi esetben viszont adjunk hozzá kevés rumot vagy rumaromát és reszelt citromhéjat is.

A legtöbb sütemény esetében a receptben előírt vajat helyettesíthetjük margarinnal. Csupán arra kell ügyelnünk, hogy az utóbbiból 25%-kal többre vanm szükség. Ha például a recept 20 dkg vajat ír elő, 25 dkg margarint használjunk.

A fagylaltot tálalás előtt körülbelül 1 órával előbb vegyük ki a mélyhűtőből, és tegyük a hűtőszekrénybe.

Ha csak később esszük meg a gyümölcsöket, előre ne mossuk meg.

Sokkal jobb lesz a görögdinnye íze, ha dinnyeszeleteket kissé megsózzuk.

A kemény héjú déligyümölcsök rövid időre a mélyhűtőbe téve puhák és érettek lesznek.

Tovább frissek maradnak a banánok, ha egy befőttes üvegbe egymás mellé rakjuk és befedjük őket. A hűtőszekrénybe viszont soha ne tegyünk banánt.

Gyorsabban fő a lekvár, ha főzés előtt a gyümölcsöt megdaráljuk. A lekvárt gyakran kavargassuk, mert könnyen leéghet.

Lekvár főzésnél vagy befőtt készítésnél cukor helyett mézet is használhatunk. 4 liter vízhez, fél kg mézet adjunk.
 
A kristályossá, ikrássá vált mézet sohase melegítsük fel, akkor is felolvad, ha a mézesüveget meleg vízbe állítjuk.

Ha túl hígra sikeredett a krumplipürénk, kevés szárított burgonyapehely vagy tejpor hozzáadásával javíthatunk a minőségén.

Gyorsabban megpuhul (fogyasztható válik) a keményen megvásárolt kivink, ha egy-két alma „társaságában” néhány napig zárt nejlonzacskóban tároljuk. (Az érleléshez alma helyett banánt is használhatunk.)

További olvasnivaló

A török-iráni határ - Kurdok tesztelik r…

A sorból kiállva ideje átöltöznöm, hiszen Iránban a külföldi hölgyektől is elvárják az iszlám öltözködési szokások tiszteletben tartását. Hosszú nadrágos, tunikás pandzsábimhoz fejemre kendő, lábamra zokni dukál. Habár az idegennek...

Folytatás...

Kókuszpálmák árnyékában

Az autoriksából kiszállva nem megyünk azonnal szállodánkba, csavargunk egyet, jól esik a ténfergés a friss levegőn. A Neelam hotelnél - az egyik reggel itt ajánlgattak férjemnek pénzért kapható, szerelmet...

Folytatás...

Farsang

A farsangi időszak vízkereszttől hamvazószerdáig tart. Mivel a hamvazószerdával kezdődő nagyböjtöt valamikor szigorúan betartották, ennek ellensúlyázására alakulhatott ki a böjt előtti nagy evések, ivások, lakomák, mulatozások szokása, a farsang...

Folytatás...

Édességek a gabonák királyából

  Az éltető rizs című írásomban már méltattam a rizst, nemcsak főételt, köretet, salátát lehet belőle készíteni, hanem édességeket, süteményeket is. Annyit azért még Earl Mindell Vitamin Biblia című könyvében leírtakból...

Folytatás...

Chopin kézelemzése

Bár a fényképek alapján ebben egyáltalán nem lehetek biztos, de ránézésre a kezek elasztikusnak látszanak, és a kézbőr az átlagosnál finomabbnak tűnik. Az ilyen kezek tulajdonosai emocionálisan érzékenyek és rendkívül...

Folytatás...

Pisztáciával bundázott banán, mézzel, ep…

Gyorsan telnek, vagy inkább repülnek a hónapok, s egyszer csak azt vesszük észre, hogy megint itt az eperszezon. Noha már írtam szamócás (földiepres) nyalánkságokról, volt köztük eperpuding és eperhab, valamint...

Folytatás...