A+ A A-

Hasznos dobozok

  • Közzétéve itt: Konyhai tippek, trükkök

 


Ételes dobozok a hűtoőszekrénybenNem vagyok gyűjtögető, sohasem hajkurásztam ünnepelt művészek, színészek képeit, nem gyűjtöttem bélyeget, nem áztattam le a gyufásdobozok címkéit, és papírszalvétákat sem csereberéltem. Nem halmoztam fel fölöslegesen vásárolt árukat, ruhákat, cipőket, viszont szívesen vesszük és gyűjtjük férjemmel a könyveket, no meg a CD-ket (régebben magnókazettákat és hanglemezeket), mert - az olvasás mellett - zenehallgatás örömmel tölt el bennünket.

És természetesen a külföldi utjainkról hozott emléktárgyakat is mind megtartottuk, mert valahányszor rájuk esik a pillantásunk, azonnal felidézik bennünk az embereket, akiktől kaptuk, vagy a helyeket, ahonnan valók. Az országokat, megcsodált tájakat, építészeti emlékeket pedig őrzik a fotóink. Soha nem válnánk meg egytől sem. Miként a szüleinktől, családtagjainktól, kapott becses ereklyéinktől sem.
Dobozok a mélyhűtőben
Ám mivel nemcsak az érzelmeim dominálnak, hanem praktikusságom is, időnként előrelátóan félreteszek néhány különféle méretű dobozt, hogy amikor szükséges, felhasználhassam. Itt most nem azokra a míves, szépen kidolgozott dobozokra gondolok, melyekbe fotók, névkártyák, emlékeket idéző képeslapok vagy másféle dolgok kerülnek.

Noha a virág kaspóként használt fagylaltos dobozról már írtam, nemcsak ezért érdemes eltenni őket. Nyáron fagylaltos dobozban teszem a jégszekrénybe a megérett kovászos uborkákat, de kiválóan megfelel a gyümölcsleves, vagy a kompót lehűtésére is. És ugyancsak fagylaltos dobozokban, méghozzá téglaalakúakban, tartom a hűtőben spánielem finomságait, mert - velünk ellentétben – ő megeszi a húst, ezért a száraz táp mellé mindig kap egy kis finomságot: pár karika lecsókolbászt, párizsit, kutya szalámit és olcsó kenőmájast.

Üres dobozok a spájzbanA kisebb dobozokba teszem a párolt gombát, valamint az előre elkészített ragukat, amiket tésztához, vagy rizshez keverek. Nemrégiben például friss bébi spenótot pároltam le, amit akkor veszek elő, ha megkívánjuk a spenótot. Ettől függetlenül nem vetem meg a mélyhűtött sóskát, zöldborsót, zöldbabot sem. Korábban a mirelit spenótot is kedveltük, ám legutóbbinak olyan keserű íze volt, mintha fűből, vagy gyomokból készült volna.

Ha a zsenge fejes káposztából marad felesleg, egy részét vékony szeletekre vágom, és a zöldséges ragukhoz adom, vagy Kovászos uborkafelhasználom paradicsomos, esetleg kapros tejfölös káposztához. Ha még ezután is maradna belőle, a fölösleget megdinsztelem, és a mélyhűtőbe így teszem el. Így aztán csak tésztát kell főznöm, és ripsz-ropsz kész a káposztás cvekedli, de felhasználhatom rétes tölteléknek is, vagy palacsintatésztába keverve, ízletes káposztás palacsinta készülhet belőle.

A kis dobozokba teszem még a szendvicskrémeket, amiket magam keverek ki, mint például a sajtkrémeket, körözöttet, szardíniás vagy tonhalas krémeket, ilyen dobozokba kerülnek az édesített - vaníliás, mazsolás, áfonyás stb. - túrók, vagy a sósak, mint például a reszelt csemege uborkával készült, vagy a tejfölős, tormás, és a majonézes túrókrém.

Nagyobb dobozokba teszem a megtisztított piros retkeket, a zöldhagymát, a megmosott cseresznyét és meggyet, a meghámozott és cikkekre vágott sárgadinnyét. De nem sorolom tovább, mert a hasznosítási lehetőségük szinte végtelen.

 

További olvasnivaló

India - Ahány ház, annyi szokás

Mihelyt valahol megállunk, azonnal kolduló gyerekek rohannak meg. - Csapáti, csapáti! Ék rúpísz, madam! - ismételgetik, miközben egyfolytában a szájukra mutatnak, ezzel is jelezvén, hogy ennivalóra kérik a pénzt.Itt aztán...

Folytatás...

A Nanga Parbaton szeszélyes istenség tró…

Ali hirtelen befejezi az úszókertekről szóló beszámolóját. Valószínűleg már előttünk észrevehette, hogy szemből - jobbról és balról egyaránt - sikarás árusok közelednek, célirányosan tartanak felénk. Az egyik gyümölcsöt, a...

Folytatás...

India - És irtunk Tagorénak, hogy jövü…

Az Agra-Delhi út ittjártunk óta, alaposan megváltozott, kiszélesítették, minősége sokat javult, s ahogy átlépünk Harjana államba, osztott pályássá válik, látszik, hogy az elmúlt években jelentős turisztikai fejlesztés indult meg. Újonnan...

Folytatás...

Jövendölés kockákkal

A kockákkal történő jóslás ázsiai eredetű, Indiában még ma is meglehetősen elterjedt. Az indiaiak ramala néven „tudománynak” tekintik, melyet számos mester (ramali) kenyérkereseti eszközként gyakorol. Azt mondják, hogy a...

Folytatás...

Krumplis rétes, béles, torta és burgonya…

Bujáki Kati kedves levele adta az ötletet, hogy a sósak – például a krumplis pogácsa, burgonyás lángos stb. - mellett a kevésbé ismert krumplis édes süteményekről is írjak. Az ötlet...

Folytatás...

A legfőbb szenvedély

Egy korábbi írásomban már megmutattam, miképpen határozható meg az önmegvalósítás száma. Ez a szám arról árulkodik, hogy mi az a tevékenység, amit az ember a legkönnyebben, külső kényszer nélkül képes...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?