A+ A A-

Hasznos dobozok

  • Közzétéve itt: Konyhai tippek, trükkök

 


Ételes dobozok a hűtoőszekrénybenNem vagyok gyűjtögető, sohasem hajkurásztam ünnepelt művészek, színészek képeit, nem gyűjtöttem bélyeget, nem áztattam le a gyufásdobozok címkéit, és papírszalvétákat sem csereberéltem. Nem halmoztam fel fölöslegesen vásárolt árukat, ruhákat, cipőket, viszont szívesen vesszük és gyűjtjük férjemmel a könyveket, no meg a CD-ket (régebben magnókazettákat és hanglemezeket), mert - az olvasás mellett - zenehallgatás örömmel tölt el bennünket.

És természetesen a külföldi utjainkról hozott emléktárgyakat is mind megtartottuk, mert valahányszor rájuk esik a pillantásunk, azonnal felidézik bennünk az embereket, akiktől kaptuk, vagy a helyeket, ahonnan valók. Az országokat, megcsodált tájakat, építészeti emlékeket pedig őrzik a fotóink. Soha nem válnánk meg egytől sem. Miként a szüleinktől, családtagjainktól, kapott becses ereklyéinktől sem.
Dobozok a mélyhűtőben
Ám mivel nemcsak az érzelmeim dominálnak, hanem praktikusságom is, időnként előrelátóan félreteszek néhány különféle méretű dobozt, hogy amikor szükséges, felhasználhassam. Itt most nem azokra a míves, szépen kidolgozott dobozokra gondolok, melyekbe fotók, névkártyák, emlékeket idéző képeslapok vagy másféle dolgok kerülnek.

Noha a virág kaspóként használt fagylaltos dobozról már írtam, nemcsak ezért érdemes eltenni őket. Nyáron fagylaltos dobozban teszem a jégszekrénybe a megérett kovászos uborkákat, de kiválóan megfelel a gyümölcsleves, vagy a kompót lehűtésére is. És ugyancsak fagylaltos dobozokban, méghozzá téglaalakúakban, tartom a hűtőben spánielem finomságait, mert - velünk ellentétben – ő megeszi a húst, ezért a száraz táp mellé mindig kap egy kis finomságot: pár karika lecsókolbászt, párizsit, kutya szalámit és olcsó kenőmájast.

Üres dobozok a spájzbanA kisebb dobozokba teszem a párolt gombát, valamint az előre elkészített ragukat, amiket tésztához, vagy rizshez keverek. Nemrégiben például friss bébi spenótot pároltam le, amit akkor veszek elő, ha megkívánjuk a spenótot. Ettől függetlenül nem vetem meg a mélyhűtött sóskát, zöldborsót, zöldbabot sem. Korábban a mirelit spenótot is kedveltük, ám legutóbbinak olyan keserű íze volt, mintha fűből, vagy gyomokból készült volna.

Ha a zsenge fejes káposztából marad felesleg, egy részét vékony szeletekre vágom, és a zöldséges ragukhoz adom, vagy Kovászos uborkafelhasználom paradicsomos, esetleg kapros tejfölös káposztához. Ha még ezután is maradna belőle, a fölösleget megdinsztelem, és a mélyhűtőbe így teszem el. Így aztán csak tésztát kell főznöm, és ripsz-ropsz kész a káposztás cvekedli, de felhasználhatom rétes tölteléknek is, vagy palacsintatésztába keverve, ízletes káposztás palacsinta készülhet belőle.

A kis dobozokba teszem még a szendvicskrémeket, amiket magam keverek ki, mint például a sajtkrémeket, körözöttet, szardíniás vagy tonhalas krémeket, ilyen dobozokba kerülnek az édesített - vaníliás, mazsolás, áfonyás stb. - túrók, vagy a sósak, mint például a reszelt csemege uborkával készült, vagy a tejfölős, tormás, és a majonézes túrókrém.

Nagyobb dobozokba teszem a megtisztított piros retkeket, a zöldhagymát, a megmosott cseresznyét és meggyet, a meghámozott és cikkekre vágott sárgadinnyét. De nem sorolom tovább, mert a hasznosítási lehetőségük szinte végtelen.

 

További olvasnivaló

Rendellenes vonalak a tenyéren III. –…

A Suwon-redő története még meglehetősen rövid, hiszen csak 2010 nyarán számoltak be felfedezéséről koreai kutatók, miután egy elég nagy - 3532 férfi és 1664 nő kezét tartalmazó - tenyérmintát értékeltek...

Folytatás...

Sertészselatin a LIDL joghurtos italáb…

  Kedvelem a joghurtot, a zacskós tejből anno még magam készítettem, ám az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, homogénezett dobozos tejekből ez már nem lehetséges. Mostanában nemcsak natúr joghurtot fogyasztok, de...

Folytatás...

Tamás kézelemzése

Az ujjvégződés nélküli tenyérképekről elég problémás megállapítani azt, hogy ujjai milyen hosszúak, csak részben hasonlíthatók össze egymással, és az sem egyértelmű, hogy, milyen végződésűek. Nem látszódik, hogy ujjai és...

Folytatás...

Görögdinnye

A tökfélék családjába tartozó - édes íze miatt sokak által gyümölcsnek tekintett - görögdinnye Afrikában őshonos zöldség, elnevezésének semmi köze sincs Hellasz földjéhez és lakóihoz. Őshazája Afrika, a Kalahári sivatagban...

Folytatás...

Tea babonák

A tea kultúrtörténetével, elterjedésével, elkészítésének módjával, felszolgálásával, a teaivási szokásokkal számos írás foglalkozik a világhálón, ám a teához, illetőleg a fogyasztásához kapcsolódó babonás hiedelmekről jóval kevesebbet olvashatunk. Pedig van belőlük...

Folytatás...

Álomfejtés A-tól Z-ig

„Az álmok nem szándékos és önkényes kitalálások, hanem természetes jelenségek, és semmi mások, mint amit éppen ábrázolnak. Nem csalnak, nem hazudnak, nem csűrnek-csavarnak és nem kendőznek el semmit, hanem naiv...

Folytatás...