A+ A A-

Az odakozmált ételekről

  • Közzétéve itt: Konyhai tippek, trükkök
Odakozmált rizs
Odakozmált rizs

Noha régebben nem volt jellemző rám, hogy odaégessem, lekozmáltassam a főztjeimet, mostanában néhányszor mégis pórul jártam, pedig ugyanúgy vigyáztam az ételekre, mint azelőtt. Szerencsére hamar rájöttem, hogy nem lettem figyelmetlenebb, csak nem szoktam még hozzá a nemrég kicserélt villanyfőző lapokhoz, melyek - amint bekapcsolom - pillanatok alatt felforrósodnak, tűzpirossá válnak. Ám hiába kapcsolom lejjebb, a fedők változatlanul vitustáncot járnak az edényeken, az ételek pedig pöfögnek, fröcsögnek. Ha meghallom a fedők ritmusát, azonnal reagálok, lekapom az edényt, de hiába térülök, fordulok gyorsan, ha valami miatt mégis későn veszem a bajt észre, a pörköltem, szószom, rizsem vagy főzelékem pillanatok alatt odakozmál. Hogy ne a túlteljesítő főzőlapok legyenek a „győztesek”, egy pillanatra sem hagyom magára a készülő ételt. Így talán joggal remélem, nem ismétlődik meg a korábbi tortúra, megszűnik az égett szag miatti szellőztetés, az étel mentésével kapcsolatos edénysikálás, a még használhatónak tartott rész áttevése az egyik edényből a másikba, majd a váltóedény mosogatása is. Mindezek bizony elég időrablók. Arról nem is beszélve, hogy ha nem voltunk elég gyorsak, és/vagy szerencsések, a megmentett ételen is érződhet az égett szag, amit sokszor további praktikákkal (pl. hámozott nyers krumpli, dinnyeszelet, mogyoróvaj stb.) sem valószínű, hogy meg lehet szüntetni. Ha viszont az ízzel is gond van, akkor a legtöbbször semmit sem tehetünk, vagyis a legjobb, ha újrakezdjük a főzést.

További olvasnivaló

Indiában szültem a fiamat

Pár évvel gyermeke születése után, már itthon készítettem riportot a konzul feleségével, Jári Melindával, „Indiában szültem a fiamat” címmel. Nagyon érdekes dolgokat tudtam meg tőle.Indiában rengeteg tévhit van forgalomban, amelyekkel...

Folytatás...

Szorongás, rettegés, fóbia

A szorongás és a rettegés szavaink jelentését mindenki jól ismeri, azonban a fóbia esetében - különösen, ami a hétköznapi nyelvhasználatát illeti (ebbe magamat is beleértve) - már vannak kétségeim. Ezért...

Folytatás...

Süssünk rétest, almást, meggyest, t…

A papírvékony rétesről azt mondják, hogy tipikus magyar tészta, ezért lepődtem meg Törökországban a rétestésztába bugyolált túrós tésztán, amit nemcsak megkóstolni volt szerencsém, hanem többször is lakmározhattam belőle. Míg ezt...

Folytatás...

Szexuális perverziók, nemi eltévelyed…

Nemcsak korunkra jellemzőek a nemi perverziók, amióta ember az ember, azóta léteznek szexuális elhajlások, tévelygések. A híres ókori görög filozófus, Platón Lakomájának szereplői teljesen normálisnak tartották, a szerelem egyik válfaját...

Folytatás...

A sorsszámok értelmezése - Egy

Az egyes, mely az első a - „pénzcsinálónak” is nevezett - materiális trió számai (1, 4 és 7) sorában, a Napot, illetőleg Szavitárt, a hinduk - földünknek életet adó -...

Folytatás...

A legfőbb szenvedély

Egy korábbi írásomban már megmutattam, miképpen határozható meg az önmegvalósítás száma. Ez a szám arról árulkodik, hogy mi az a tevékenység, amit az ember a legkönnyebben, külső kényszer nélkül képes...

Folytatás...