A+ A A-

Az odakozmált ételekről

  • Közzétéve itt: Konyhai tippek, trükkök
Odakozmált rizs
Odakozmált rizs

Noha régebben nem volt jellemző rám, hogy odaégessem, lekozmáltassam a főztjeimet, mostanában néhányszor mégis pórul jártam, pedig ugyanúgy vigyáztam az ételekre, mint azelőtt. Szerencsére hamar rájöttem, hogy nem lettem figyelmetlenebb, csak nem szoktam még hozzá a nemrég kicserélt villanyfőző lapokhoz, melyek - amint bekapcsolom - pillanatok alatt felforrósodnak, tűzpirossá válnak. Ám hiába kapcsolom lejjebb, a fedők változatlanul vitustáncot járnak az edényeken, az ételek pedig pöfögnek, fröcsögnek. Ha meghallom a fedők ritmusát, azonnal reagálok, lekapom az edényt, de hiába térülök, fordulok gyorsan, ha valami miatt mégis későn veszem a bajt észre, a pörköltem, szószom, rizsem vagy főzelékem pillanatok alatt odakozmál. Hogy ne a túlteljesítő főzőlapok legyenek a „győztesek”, egy pillanatra sem hagyom magára a készülő ételt. Így talán joggal remélem, nem ismétlődik meg a korábbi tortúra, megszűnik az égett szag miatti szellőztetés, az étel mentésével kapcsolatos edénysikálás, a még használhatónak tartott rész áttevése az egyik edényből a másikba, majd a váltóedény mosogatása is. Mindezek bizony elég időrablók. Arról nem is beszélve, hogy ha nem voltunk elég gyorsak, és/vagy szerencsések, a megmentett ételen is érződhet az égett szag, amit sokszor további praktikákkal (pl. hámozott nyers krumpli, dinnyeszelet, mogyoróvaj stb.) sem valószínű, hogy meg lehet szüntetni. Ha viszont az ízzel is gond van, akkor a legtöbbször semmit sem tehetünk, vagyis a legjobb, ha újrakezdjük a főzést.

További olvasnivaló

Gyerek kézelemzése

Formabontóan, ezúttal nem az ujjakkal, a kézfejjel és a tenyérrel kezdem az értékelést, hanem a gyerekvonallal, mert a jelige megválasztása egyértelműen az ez iránti érdeklődésre utal. Noha a másodlagos...

Folytatás...

A legegyszerűbb, legkönnyebben elkészíth…

Megkívántuk az édességet, de ebéd előtt sem időm, sem hangulatom nem volt nekiállni valamilyen sütemény készítéséhez. Mentőötletként eszembe jutott, a hűtőszekrényben van gesztenyemasszám, abból elég gyorsan gesztenyepürét tudnék alkotni, de...

Folytatás...

Az illatos szegfűszeg a fájós fogra is j…

  A mirtuszfélék családjába tartozó - 8-12 m magasra növő - Syzygium aromaticum szárított virágbimbója, a jellegzetes aromájú és ízű, erős illatú, illóolajat tartalmazó szegfűszeg, igen értékes fűszer. A Maluku-szigeteken -...

Folytatás...

A három arczóna

Az emberi arc horizontálisan három régióra vagy arczónára osztható. Mivel ezek nagysága, illetőleg egymáshoz viszonyított mérete sok mindent elárul személyiségünkről, értékrendünkről, az igazi énünkről, ha valakivel hosszabb távú kapcsolatot -...

Folytatás...

Íves rajzolatok és az általuk jelzett sz…

Az íves rajzolatoknak két fajtája ismert: az egyszerű- és a tornyos ív. Mindkét rajzolat jellemzője, hogy a papillák áthaladnak az ujjbegyen és nem oda térnek vissza, ahonnan elindultak. Az...

Folytatás...

Hamvasmudi kézelemzése

  A képek alapján az ujjak végei szögletesek, enyhén lekerekítve, e formáció jellemzője, hogy egyensúlyt teremt a kéz jellemzői között. Jó szervezőkészséggel rendelkezik, mindenre odafigyel (sőt néha túlbiztosítja a dolgokat), érzéke...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?