A+ A A-

Az odakozmált ételekről

  • Közzétéve itt: Konyhai tippek, trükkök
Odakozmált rizs
Odakozmált rizs

Noha régebben nem volt jellemző rám, hogy odaégessem, lekozmáltassam a főztjeimet, mostanában néhányszor mégis pórul jártam, pedig ugyanúgy vigyáztam az ételekre, mint azelőtt. Szerencsére hamar rájöttem, hogy nem lettem figyelmetlenebb, csak nem szoktam még hozzá a nemrég kicserélt villanyfőző lapokhoz, melyek - amint bekapcsolom - pillanatok alatt felforrósodnak, tűzpirossá válnak. Ám hiába kapcsolom lejjebb, a fedők változatlanul vitustáncot járnak az edényeken, az ételek pedig pöfögnek, fröcsögnek. Ha meghallom a fedők ritmusát, azonnal reagálok, lekapom az edényt, de hiába térülök, fordulok gyorsan, ha valami miatt mégis későn veszem a bajt észre, a pörköltem, szószom, rizsem vagy főzelékem pillanatok alatt odakozmál. Hogy ne a túlteljesítő főzőlapok legyenek a „győztesek”, egy pillanatra sem hagyom magára a készülő ételt. Így talán joggal remélem, nem ismétlődik meg a korábbi tortúra, megszűnik az égett szag miatti szellőztetés, az étel mentésével kapcsolatos edénysikálás, a még használhatónak tartott rész áttevése az egyik edényből a másikba, majd a váltóedény mosogatása is. Mindezek bizony elég időrablók. Arról nem is beszélve, hogy ha nem voltunk elég gyorsak, és/vagy szerencsések, a megmentett ételen is érződhet az égett szag, amit sokszor további praktikákkal (pl. hámozott nyers krumpli, dinnyeszelet, mogyoróvaj stb.) sem valószínű, hogy meg lehet szüntetni. Ha viszont az ízzel is gond van, akkor a legtöbbször semmit sem tehetünk, vagyis a legjobb, ha újrakezdjük a főzést.

További olvasnivaló

Egyiptomi karamelles dió, vagy pattogat…

Korábban már több alkalommal is írtam arról, milyen finomságokkal készüljünk húsvétra, ajánlottam például a zserbót, két cikkemben (itt és emitt) adtam tippeket, hogy mi kerüljön a húsvéti asztalra. Ennek ellenére...

Folytatás...

Likőrök

A ma már igen sokféle változatban kapható (vagy házilag készített), cukrozott, ízesített alkoholos ital felfedezését homály fedi, ám a legelfogadottabb feltevések szerint az első likőrt vegykonyhájában valószínűleg a svájci-német...

Folytatás...

Álomfejtés

"Az emberiség történelme álmoknak sorozata. Az Ótestamentumban Ábrahám álmodik, a próféták látásai sem egyebek álmoknál...A régi Egyiptom, Szíria, India álmai telve titokzatosságokkal, amelyek között a csillagvizsgáló se tud...

Folytatás...

A tenyérnek nincs szőrzete, de vannak …

A tenyér bőrének egyik lényeges jellemzője, hogy - noha vannak verejtékmirigyei - nincs rajta szőrzet, ezáltal a bőrredők, tenyérvonalak fejlődése, változása jobban felismerhető, észlelhető, ugyanis a megfigyelést nem zavarja a...

Folytatás...

Várakozás a Banihal-hágónál, a Dzsa…

Az orrunk előtt zárják le az alagutat. Hiába kérleljük a rend szigorú őrét, könyörtelenül nemet int. Jóllehet, már szívesen nyúlnék el egy kényelmes ágyban, de most pihenés gyanánt megelégszem...

Folytatás...

Mustárfa, a több mint ezeréves termé…

Perzsa fogkefefát is írhattam volna a címben, ez azonban e növénnyel szemben - melyről már a Biblia is említést tesz - nem lenne igazságos, ugyanis a fogkefét csak néhány száz...

Folytatás...