A+ A A-

Kókuszos sárgarépa golyó és diós sütőtök gombóc

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Kókuszos sárgarépa golyóA káposztáról és káposztás ételekről kívántam írni, de egy ötlettől indíttatva változtattam elképzelésemen, és nekiálltam kétféle zöldséges édességet gyártani, hogy ha sikerülnek, azokról írjak. Amint elkészültem a harapásnyi golyókkal és gombócokkal, férjem megörökítette tálnyi alkotásom. Azonban mielőtt megnéztem volna a fotókat, megkóstoltam egyiket is, másikat is, és megállapítottam, hogy bátran javasolhatom, mind a kókuszos sárgarépa golyókat, mind a diós sütőtök gombócokat, mert finomak, könnyen elkészíthetők, a hozzávalók nem kerülnek sokba, és sokáig elállnak, persze csak ha idő előtt nem fedezi fel családunk.

Kókuszos sárgarépa golyó

A lereszelt sárgarépát azonos mennyiségű cukorral tegyük fel párolni. (Akkor jó, ha elfőtt a leve.) A párolt sárgarépára szórjunk őrölt fahéjat és gyömbért, valamint reszelt citromhéjat. Locsoljuk meg kevés citromlével. Ha langyosra hűlt, adjunk hozzá kekszmorzsát és kókuszreszeléket, dolgozzuk jól össze. Vizes kézzel formáljunk apró golyókat a masszából, majd hempergessük meg kókuszreszelékben.

Diós sütőtök gombóc

50 dkg reszelt sütőtökhöz adjunk három evőkanál mézet, őrölt fahéjat és gyömbért valamint lereszelt narancshéjat és citromlevet. Pároljuk meg, ha kissé kihűlt, szórjunk bele annyi kekszmorzsát és őrölt diót, hogy a massza jól alakítható legyen. A hideg diós sütőtökből nedves kézzel készítsünk gombócokat, végül forgassuk meg őrölt dióban.

A diós sütőtök gombócokat készíthetjük dejó őrleménnyel, vagy őrölt mandulával, mogyoróval is. A süteményeket díszíthetjük, vékonyra szelt citrom vagy narancshéjjal, valamilyen savanykás aszalt gyümölccsel. Én aszalt meggyet nyomtam a diós gombócok tetejére. A gombócokba és a golyókba megmosott, leszárított mazsolát, vagy a befőttnek eltett, levétől leitatott meggyet is belecsempészhetünk.


További olvasnivaló

Szamócás, vagyis földiepres nyalánkságok

Nem tudom, hogy igazam van-e, vagy sem, de régóta vallom: az embernek azt kell fogyasztania, amire szervezetének szüksége van, vagyis, amit megkíván. Mielőtt még általánosítással vádolnának, rögtön hozzáteszem, meggyőződésemet...

Folytatás...

Pisilés közben félrehúzza előlem a leped…

Bár buszunk már az indítóállomáson ácsorog, semmi jelét sem látjuk, annak, hogy félóra múlva útra kelhetnénk. A mélyhűtött pléhjárgány teljesen üres, utasnak és személyzetnek még nyomát sem látni. Hasszán korán...

Folytatás...

Kasmír mellett döntünk

Keralai fáradtságunk még ki sem pihentük, de már ismét hajt minket a felfedezés vágya és kíváncsisága az újabb és újabb tájak, emberek felé. Leküzdhetetlen mehetnékünk számára teljesen mindegy, hogy merre...

Folytatás...

Az ártatlanul megvádolt fülbemászó

  A fülbemászó (régies nevén fülbogár) a „Czuczor-Fogarasi” nyelvszótár meghatározása szerint gesztenyeszínű, fényes rovarfaj, mely a fák kérgei és levelei alatt tartózkodik, s a növények nedveivel és gyümölcseivel él, és melyről...

Folytatás...

Karácsonyi csókok

A csókok, vagyis a puszedlik (régi nevükön, a puszerlik) apró, kerek, édes sütemények. A csókok elkészítése nem kíván nagy sütési előképzettséget, rutint, ezért még a kezdő háziasszonyoknak is bátran...

Folytatás...

Betegszoba, beteglátogatás

  A betegek meglátogatásának, ápolásának kötelme már a Bibliában is szerepel. Ezékiel könyvében az Úr nevében megszólaló próféta elmarasztalja Izrael pásztorait (rossz vezetőit): „A gyengét nem gyámolítottátok, a beteget nem gyógyítottátok...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?