A káposztáról és káposztás ételekről kívántam írni, de egy ötlettől indíttatva változtattam elképzelésemen, és nekiálltam kétféle zöldséges édességet gyártani, hogy ha sikerülnek, azokról írjak. Amint elkészültem a harapásnyi golyókkal és gombócokkal, férjem megörökítette tálnyi alkotásom. Azonban mielőtt megnéztem volna a fotókat, megkóstoltam egyiket is, másikat is, és megállapítottam, hogy bátran javasolhatom, mind a kókuszos sárgarépa golyókat, mind a diós sütőtök gombócokat, mert finomak, könnyen elkészíthetők, a hozzávalók nem kerülnek sokba, és sokáig elállnak, persze csak ha idő előtt nem fedezi fel családunk.
Kókuszos sárgarépa golyó
A lereszelt sárgarépát azonos mennyiségű cukorral tegyük fel párolni. (Akkor jó, ha elfőtt a leve.) A párolt sárgarépára szórjunk őrölt fahéjat és gyömbért, valamint reszelt citromhéjat. Locsoljuk meg kevés citromlével. Ha langyosra hűlt, adjunk hozzá kekszmorzsát és kókuszreszeléket, dolgozzuk jól össze. Vizes kézzel formáljunk apró golyókat a masszából, majd hempergessük meg kókuszreszelékben.
Diós sütőtök gombóc
50 dkg reszelt sütőtökhöz adjunk három evőkanál mézet, őrölt fahéjat és gyömbért valamint lereszelt narancshéjat és citromlevet. Pároljuk meg, ha kissé kihűlt, szórjunk bele annyi kekszmorzsát és őrölt diót, hogy a massza jól alakítható legyen. A hideg diós sütőtökből nedves kézzel készítsünk gombócokat, végül forgassuk meg őrölt dióban.
A diós sütőtök gombócokat készíthetjük dejó őrleménnyel, vagy őrölt mandulával, mogyoróval is. A süteményeket díszíthetjük, vékonyra szelt citrom vagy narancshéjjal, valamilyen savanykás aszalt gyümölccsel. Én aszalt meggyet nyomtam a diós gombócok tetejére. A gombócokba és a golyókba megmosott, leszárított mazsolát, vagy a befőttnek eltett, levétől leitatott meggyet is belecsempészhetünk.