A+ A A-

Két hústalan feltét: sajtos golyócskák és buggyantott tojás

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Sokféle feltét ismert, amiket elsősorban főzelékekre szánnak a háziasszonyok. Receptjeimben én is ajánlottam már jó párat. A most javasolt sajtos golyócskákat (golyókat) és a buggyantott tojást viszont a napokban készítettem el. Gondoltam, e kettőt is érdemes kipróbálni.


Húsnélküli feltétekSajtos golyók frissen sütve

3 tojás szétválasztunk, és fehérjéjüket 20 dkg reszelt sajttal alaposan keverjük össze. (A tojásfehérjét kemény habbá is verhetjük, de felesleges.) Sajtnak legjobb a trappista, de finom gaudával, ementálival, vagy a két utóbbi keverékével is. Adhatunk a masszához apróra vágott petrezselymet, őrölt borsot, és - ha kedveljük - őrölt pirospaprikát. Sót nem kell használni, mert a sajtok eleve sósak. Az egészet gyúrjuk jól össze, és készítsünk kisebb golyócskákat (vagy, ha úgy tetszik, gombóc nagyságú golyókat), majd hempergessük meg zsemlemorzsában. Bőséges mennyiségű forró olajban süssük a golyókat piros-ropogósra. Miután leitattuk róluk az olajat, megszórhatjuk a tetejüket finomra vágott metélő- vagy lilahagymával, vagy egy pár levél összevágott petrezselyemmel. Frissen sütve az igazi, de ha megmaradna pár szem, nem kell megijednünk, később biztos el fog fogyni.

Ha nem feltétként, hanem önállóan akarjuk elfalatozgatni, mártogatóként hideg natúr joghurtot, vagy kedvünk szerint ízesített tejfölt adhatunk melléjük. (Ezeket a golyócskákat akkor érdemes készíteni, ha maradt tojásfehérjénk. Én a fel nem használt fehérjéket kis dobozba teszem, és a felhasználásig a mélyhűtőben tárolom.)


Buggyantott vagy bevert tojás

Egy edényben forraljunk ecetes-sós vizet (az ecet helyett a citromlé is megteszi). A forró vízbe óvatosan üssünk bele a tojást vagy a tojásokat. (Több tojás esetén nagyobb átmérőjű edényt használjunk!) Ezután már ne forraljuk tovább a vizet, húzzuk félre az edényt, és a tojás(oka)t csak abáljuk 3-4 percig. Szűrőlapáttal szedjük ki a vízből és tartsuk melegen a tálalásig. A tojásfehérje foszlányait, ha szépérzékünk úgy kívánja, levagdoshatjuk, de ez nem fontos. A buggyantott tojás akkor jó, ha a sárgája nem keményedett meg, hanem kocsonyás maradt.

A buggyantott tojást nemcsak főzelékre tehetjük, hanem kiegészítő ételként megszórhatjuk reszelt sajttal, apróra vágott petrezselyemmel, vagy körberakhatjuk vékonyan felszeletelt cukkinis raguval, sült zöldségekkel, padlizsánnal, gombával, párolt sárgarépával, főtt vajas brokkolival vagy karfiollal. Nagyon finom és látványként is sem utolsó a krumplipüré közepén a fehér-sárga színű buggyantott tojás.

További olvasnivaló

Irán - Zarathusztra földjén

  Nagyobb térképre váltás   Teheránból 1371 Tir havának 18. napján - 1992. július 9-én -, az Ashura és Tasua ünnepek előtt indulunk. A mi időszámításunktól való eltérés abból adódik, hogy iszlám naptár...

Folytatás...

Babec kézelemzése

A kezek állaga elasztikusnak, rugalmasnak látszik, amely szorításra olyan, mintha rugózna. Ez terhelhetőséget jelez, valamint azt, hogy a kéz tulajdonosa a váratlan helyzetekre gyorsan reagál. A kéz színéből normális vérkeringésre...

Folytatás...

Malaga kézelemzése

Az elküldött képek tanúsága szerint a tenyeréhez képest az ujjai rövidek, a hüvelykujja viszont meglehetősen hosszú. Abban az esetben, ha a valóságban is így van (azaz, ha a felvétel...

Folytatás...

Pünkösd

Pünkösd napján - a húsvétot követő hetedik vasárnap, vagyis a Jézus feltámadása utáni ötvenedik napon - a Szentlelket és keresztény egyház megszületését ünnepli a katolikus világ. A Jelenések Könyve szerint...

Folytatás...

Hortenzia hiedelmek

Noha ezt a sokféle színben pompázó - olykor színét is változtató - pomponra emlékeztető gyönyörű virágot aligha van, aki nem ismeri, szimbolikus jelentését, babonás értelmezését számos vita övezi. Sőt még...

Folytatás...

Erzsébet-napi gesztenye tortám, melyb…

Úgy látszik, még mindig népszerű az Erzsébet név, szinte vetekszik a megannyi újféle keresztnévvel. Állításomat a sok kedves levél, telefonhívás, gyönyörű cserepes virág és a hozzánk látogató vendég igazolta. A...

Folytatás...