A+ A A-

Két hústalan feltét: sajtos golyócskák és buggyantott tojás

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Sokféle feltét ismert, amiket elsősorban főzelékekre szánnak a háziasszonyok. Receptjeimben én is ajánlottam már jó párat. A most javasolt sajtos golyócskákat (golyókat) és a buggyantott tojást viszont a napokban készítettem el. Gondoltam, e kettőt is érdemes kipróbálni.


Húsnélküli feltétekSajtos golyók frissen sütve

3 tojás szétválasztunk, és fehérjéjüket 20 dkg reszelt sajttal alaposan keverjük össze. (A tojásfehérjét kemény habbá is verhetjük, de felesleges.) Sajtnak legjobb a trappista, de finom gaudával, ementálival, vagy a két utóbbi keverékével is. Adhatunk a masszához apróra vágott petrezselymet, őrölt borsot, és - ha kedveljük - őrölt pirospaprikát. Sót nem kell használni, mert a sajtok eleve sósak. Az egészet gyúrjuk jól össze, és készítsünk kisebb golyócskákat (vagy, ha úgy tetszik, gombóc nagyságú golyókat), majd hempergessük meg zsemlemorzsában. Bőséges mennyiségű forró olajban süssük a golyókat piros-ropogósra. Miután leitattuk róluk az olajat, megszórhatjuk a tetejüket finomra vágott metélő- vagy lilahagymával, vagy egy pár levél összevágott petrezselyemmel. Frissen sütve az igazi, de ha megmaradna pár szem, nem kell megijednünk, később biztos el fog fogyni.

Ha nem feltétként, hanem önállóan akarjuk elfalatozgatni, mártogatóként hideg natúr joghurtot, vagy kedvünk szerint ízesített tejfölt adhatunk melléjük. (Ezeket a golyócskákat akkor érdemes készíteni, ha maradt tojásfehérjénk. Én a fel nem használt fehérjéket kis dobozba teszem, és a felhasználásig a mélyhűtőben tárolom.)


Buggyantott vagy bevert tojás

Egy edényben forraljunk ecetes-sós vizet (az ecet helyett a citromlé is megteszi). A forró vízbe óvatosan üssünk bele a tojást vagy a tojásokat. (Több tojás esetén nagyobb átmérőjű edényt használjunk!) Ezután már ne forraljuk tovább a vizet, húzzuk félre az edényt, és a tojás(oka)t csak abáljuk 3-4 percig. Szűrőlapáttal szedjük ki a vízből és tartsuk melegen a tálalásig. A tojásfehérje foszlányait, ha szépérzékünk úgy kívánja, levagdoshatjuk, de ez nem fontos. A buggyantott tojás akkor jó, ha a sárgája nem keményedett meg, hanem kocsonyás maradt.

A buggyantott tojást nemcsak főzelékre tehetjük, hanem kiegészítő ételként megszórhatjuk reszelt sajttal, apróra vágott petrezselyemmel, vagy körberakhatjuk vékonyan felszeletelt cukkinis raguval, sült zöldségekkel, padlizsánnal, gombával, párolt sárgarépával, főtt vajas brokkolival vagy karfiollal. Nagyon finom és látványként is sem utolsó a krumplipüré közepén a fehér-sárga színű buggyantott tojás.

További olvasnivaló

Vallási rajongás, szerelem és nemisé…

Legendák sora szól arról, hogy a vallási megszállottság - akárcsak a szerelem - csodákra képes. Ha pedig a kettő egy médiumban találkozik, abból rendkívüli események következhetnek. E megközelítésben akár az...

Folytatás...

Február

A február, mely a Gergely naptárban az év második hónapja, rendesen 28 napos, ám szökőévekben 29 napból áll. Nevét Februusról, a megtisztulás római istenéről kapta. A hónap a hét...

Folytatás...

Katicabogár kézelemzése

A kezek finom felépítésűek, az ujjak vékonyak, lekerekítetten kúposak, ami érzékenységre, a szép iránti fogékonyságra utal. Az ilyen személy kapcsolatai általában romantikusak, szentimentálisak, azonban olykor kedvezőtlen hatással van rá...

Folytatás...

Latrien kézelemzése

Mielőtt a kezeinek értékelésébe kezdtem volna, alaposabban végignéztem a képeket, és meglepetéssel tapasztaltam, hogy az elküldött másfél tucat felvételből - számomra érthetetlen módon - tizenegy a passzív (bal) kezéről készült...

Folytatás...

Fineline kézelemzése

A képeken mindkét kézfeje, elég horpadtnak látszik, rajtuk a bőr pedig sápadt rózsaszínűnek tűnik. Az ilyen kézfej bizonyos erőtlenségnek a jele, a tenyerében lévő halovány élet- és fejvonalak is...

Folytatás...

Az egészség és a betegségek külső …

Miként Dr. C. G. Raue (1820-1896), a 19. században élt amerikai orvos mondja: „Az ember arca sok mindent elárul, ezért érdemes alaposan megfigyelnünk a sajátosságait, az arckifejezést, a színét és...

Folytatás...