A tonhal könnyen emészthető, alacsony zsírtartalma miatt a diétások is lelkiismeret-furdalás nélkül fogyaszthatják, sokféleképpen elkészíthető, és - fagyasztva vagy konzervként - megfizethető áron kapható.
A dicséret mellett azonban azt sem hallgatom el, hogy neten több helyen olvastam, hogy a tonhalak is higanytól szennyezettek. Alaposabban utánanézve azt találtam, hogy főleg a meglehetősen zárt Földközi tengerből kifogott tonhalakra vonatkozhatott ez a megállapítás, ám az azóta - vagyis a 70-es évektől - a szigorúbb ellenőrzésnek köszönhetően sokat javult a helyzet. Mivel más élelmiszer alapanyagokban is található káros szermaradvány, ha tartunk tőle, akkor ne túl gyakran (ne minden nap vagy minden másnap), hanem csak alkalmanként fogyasszunk tonhalat. Ezt a tanácsot más halak - legyen az édesvízi vagy tengeri - esetében is érdemes megfogadni.
Ha fagyasztott tonhalat veszünk, olvasszuk ki, s ha nem szeretjük a jellegzetes tengeri hal ízét, először mossuk le langyos vízben, áztassuk tejben legalább egy órán át. Még ízletesebb lesz, ha a tejbe aprított fokhagymát teszünk. Szűrön csurgassuk le tejet, papírral itassuk fel a még rajta maradt nedvességet, csak ezután fogjunk az elkészítéshez.
A tonhalat megsüthetjük, kiránthatjuk, lassú tűzön, citromos, vagy gyengén ecetes sós vízben megfőzhetjük. Párolt gombát, szeletelt zöldségeket, sárgarépát, zöldbabot, cukkinit, vagy zöldborsót, főtt babot stb. adhatunk mellé. Köretként rizzsel, krumplival vagy pirított kenyérrel szervírozzuk. A tonhalhoz majd’ mindegyik saláta illik, még az édesek is, de ugyancsak jól passzolnak hozzá a párolt gyümölcsök, kompótok, befőttek, de mindenekelőtt, a különböző mártások, akár a hidegek, akár a melegek. Ha mártással tálaljuk, ne adjunk hozzá párolt zöldségeket.
A hosszú bevezetés után, most kizárólag mirelit tonhalas - négy személyre szóló - ötletekkel kívánom bővíteni recepttárukat. Ugyanis a konzerv olajos tonhalból készült ételekről már írtam, ráadásul elfogult vagyok irántuk, mert nagyon finomak!
Gombás tonhal
Miután megmostuk, tejben áztattuk és leszűrtük, egy zacskó mirelit tonhalat szeleteljünk fel kockákra, vagy nagyobb darabokra, sózzuk meg, és egy olajjal kikent tepsibe vagy serpenyőbe terítsük el egyenletesen. Kevés olajon pároljunk meg 20-30 dkg petrezselyemmel megszórt, szeletekre vágott gombát, majd hintsük a halra. Kevés vizet öntsünk alá, fedjük le sütőpapírral, és az előmelegített sütőben süssük puhára. Hasonlóan járunk el, ha serpenyőben készítjük. (Ez utóbbi gazdaságosabb és gyorsabb!) Ha a hal megpuhult, öntsünk rá nyolc evőkanálnyi tejfölt egy púpos evőkanál liszttel elhabarva, és ezzel kicsit forraljuk össze. Jól passzol hozzá a natúr rizs és a vajas burgonya.
Tormás tonhal
Egy csomag mirelit tonhalat, mosás, tejbe áztatás után vágjuk tenyérnyi darabokra, és ugyancsak egy zacskó mirelit leveszöldséggel sós vízben - szűk tízpercre - tegyük fel főni. Ezután a halszeleteket óvatosan emeljük ki lapátkanállal és terítsük szét egy tűzálló jénai tálban. A zöldséget főzzük tovább egész puhára, és turmixszoljuk pépessé 2 dl tejföllel elkevert liszttel. (Ha túl sűrűre sikerült, hígítsuk fel egy kis vízzel.) Ízesítsük reszelt citromhéjjal, kevés őrölt borssal, és egy evőkanál ecetes tormával. Forraljuk fel a mártást, és még forrón öntsük rá a haldarabokra. Rizzsel vagy petrezselymes krumplival tálaljuk.
Tejfölös sült tonhal
Egy csomag kiolvasztott tonhalat mossunk meg, áztassuk meg tejben. Öntsük le róla a tejet és papírtörlővel itassuk szárazra. A halszeleteket sózzuk be, és lisztben megforgatva, süssük ki forró olajban. A sült halakat rakjuk egymás mellé egy tűzálló tálba, öntsünk rá 2 dl tejfölt, szórjunk rá őrölt gyömbért, morzsolt majoránnát és bőségesen apróra vágott petrezselymet. Előmelegített sütőben 20 perc alatt elkészül. Burgonyapürével és céklasalátával finom.
Paradicsomos, kapros sült hal
A mosás és tejbe áztatás, majd szárazra törlés után sózzunk be egy zacskó mirelit tonhalat. Göngyöljük fel a halszeleteket és egy kiolajozott tűzálló tálba rakjuk azokat egymás mellé. Öntsünk rá fél liter paradicsomlevet, hintsük meg apróra vágott kaporral, és előmelegített sütőben 25 perc alatt süssük készre. Melegen is finom kifőtt tésztával, de jobb másnap hidegen elfogyasztani.
Fokhagymás, vöröshagymás tonhal
Egy csomag mirelit tonhalat olvasszunk ki, itassuk le, daraboljuk fel, és a szeleteket sózzuk meg. Három gerezd fokhagymát aprítsunk fel, adjunk hozzá egy nagy - kockára vágott - vöröshagymát, és keverjük őket össze olajjal, majd öntsük bele egy teflon serpenyőbe, rakjuk rá a halszeleteket. Ezután öntsünk rá kevés citromlevet és legalább egy dl vizet, szórjuk meg csípős paprikával, fedő alatt pároljuk a haldarabokat puhára. Rizzsel tálaljuk.
Tonhalragú krumplival
Egy csomag mirelit tonhalat olvasszunk ki, töröljük szárazra és sózzunk be. Egy fej apróra vágott vöröshagymát és három gerezd fokhagymát dinszteljünk meg, fektessük rá a halszeleteket, és fedjük be fél kiló karikára vágott krumplival. Erre tegyünk két közepes nagyságú, meghámozott, szeletekre vágott paradicsomot és laskára szelt piros paradicsom- vagy Kalifornia paprikát. Szórjuk meg aprított petrezselyemzölddel, adhatunk hozzá egy babérlevelet, kevés sót, és annyi vízzel öntsük fel, hogy ellepje. Mérsékelt tűzön, lefedve pároljuk, amíg a hal megpuhul. Forrón, pirítós kenyérrel tálaljuk.
Rántott tonhal
Az előkészített, besózott tonhalat panírozhatjuk a szokásos módon, liszt, tojás zsemlemorzsa hármasával, de tehetünk a zsemlemorzsába különböző magvakat, vagy reszelt sajtot is. Elkészíthetjük párizsiasan - ekkor a zsemlemorzsa kimarad -, tehát lisztbe és felvert tojásba mártva, majd forró olajban kisütve.