Bár a keresztesvirágúak népes famíliájába tartozók - fejes káposzta, kelkáposzta, karfiol, kínai kel, bimbóskel, fodros kel, brokkoli, karalábé, tarlórépa, brokkoli retek, hétcsúcsú retek stb. - között vannak még kevesebb energiatartalmúak, mint a kelvirág, én most mégis ez utóbbiról, a karfiol néven közismert vadkáposztáról fogok írni.
Az ötletet az adta, hogy minap a piacon csodaszép fehér rózsájú karfiolokat láttam gúlába rakva, amint kínálgatták magukat. E finom zöldséget nézegetve arra gondoltam, hogy ha egy hétig az ember csak sós vízben főtt karfiolt fogyaszt, akkor alaposan leadhat a súlyából. De hiába használjuk a karfiolevést a fogyókúra mankójának, ha sok zsiradékon pirított zsemlemorzsával és zsíros állagú tejföllel készítjük el, vagy, ha az előzőleg rántással alaposan besűrített karfiollevesbe sok tésztát főzünk. Ám az sem jó, ha majonézzel vagy tartásmártással esszük, mert ezek mindegyike valóságos energiabombának számít, s a rakott karfiolokra sütés előtt ráfaragott vajdarabkák, maroknyi reszelt sajtok ugyancsak nem kedveznek kilóinknak.
Persze, egy héten át csak főtt karfiolt enni, elég unalmas, de ha mindennap más-más ízt adó mártásokból csöppentünk rá egy keveset, vagy joghurttal, kefirrel locsoljuk meg, akkor rögtön elviselhetőbb lesz diétánk. Egyébként én a karfiol levest - melybe teszek kockára vágott sárgarépát és hagymát is teszek - nem rántással sűrítem be, hanem tejföl és kevés liszt elegyével behabarom. A rakott karfiolhoz csak kevés prézlit pirítok, vagy egyáltalán nem adok hozzá, csak a jénait kenem ki kevés olajjal, a rántott karfiolt pedig könnyű körettel, krumplipürével tálalom.
Most a már említett néhány megszokott karfiolos ételen kívül másféléket ajánlok, ezek is finomak és egyáltalán nem unalmasak. Például a még forró karfiolra juhtúrót morzsolva és meglocsolva joghurttal igen jóízű ételt kapunk, de hasonlóan finom a karfiolpörkölt is, amit dúsíthatunk főtt tojással, s adhatunk mellé rizst vagy burgonya köretet, a lecsós karfiolt pedig felvert tojással önthetjük nyakon.
Köztudott, hogy a karfiol szaga főzéskor elég kellemetlen (sokan emiatt idegenkednek tőle), de azt kevesebben tudják, hogy a karfiolt megszórva reszelt szerecsendióval fenséges együttest alkotnak. A karfiolból remek saláták készíthetők, és télire is eltehető csípős vagy gyöngyhagymás karfiolként. A főzelékek között ritkán találkoztam vele, csak finom-, vagyis színes főzelékként ettem. Legjobban a párolt karfiolt kedvelem krumplival, amihez kockára vágott krumplit és rózsáira szedett karfiolt, olajon megfuttatott hagymával és kevés vízzel megpárolom, majd megszórom őrölt szerecsendióval, és ha megpuhult, tejföllel tálalva eszem meg.
Karfiolropogós (francia recept)
1 szép fej karfiolt sós vízben puhára megfőzünk, leszűrjük, jól lecsöpögtetve róla a vizet. Besamelmártást készítünk, melyhez melegítünk vajat, beleteszünk, lisztet majd felengedjük tejjel, pár percig főzzük, megborsozzuk, adunk hozzá reszelt szerecsendiót és legalább 10 dkg reszelt sajtot. A karfiolt tűzálló tálba rakjuk, leöntjük a fehér mártással, és a tetejét még bőségesen megszórjuk reszelt sajttal. Sütőben ropogósra sütjük.
Töltött karfiol (olasz recept)
Egy fej rózsáira szedett karfiolt puhára főzünk, vajból, liszttel és tejszínnel besamelmártást készítünk, amihez 1 közepes fej dinsztelt hagymát is adunk. A főtt karfiolt rendezzük el egy kivajazott tűzálló tálban, öntsük rá a besamelmártást, csepegtessünk rá olvasztott vajat, bőségesen szórjuk meg reszelt sajttal és hintsük meg zsemlemorzsával. Mérsékelten meleg sütőben süssük meg. Melegen tálaljuk, díszítésként tehetünk rá pár szem meggyet, cseresznyét, vagy egy-egy gerezd mandarint, narancsot. Ez a recept hasonlít a franciához, de íze mégis különböző.
Amerikai karfiolsaláta
Egy közepes fej karfiolt sós, ecetes, kissé cukros vízben nem túl puhára megfőzünk. A víztől lecsepegtetjük, tálra rendezzük majd rokfortmártással (a rokfortsajtot lereszeljük, összekeverjük tejföllel vagy kefirrel, ízesítjük pici törött borssal és csepp citromlével) leöntjük. A rokfortmártásos karfiolt meghintjük összevágott kaporral vagy petrezselyemmel, s feldíszítjük kemény tojás cikkekkel, vagy felkarikázott paradicsommal.

Kommentek
archivált tartalomSzegfû Ildikó #1
Kedves Erzsébet!
2009-11-23 10:32:34Nagyon szeretem a karfiolt, ilyenkor ősszel gyakran készítek belőle valamit.
Leves: A karfiolt szétszedve sós vízben megfőzöm, petrezselyem zöldjét kicsi meleg zsiradékban megforgatom, felöntöm a karfiol levével, majd tejet teszek bele.2-3 rózsát sűrítés céljából összetörök és az egészet felforralom, A tányérba tett tojássárgájára tálalom a levest.