Számomra a karácsony az ajándékozás, az örömszerzés, a családi együvé tartozás, a szeretet és a finom falatok ünnepe. De a karácsony nem mindenkinek jelenti ugyanezt, sokan vannak, akiknek a meghittség ünnepe inkább a szomorúság, az elhagyatottság érzetével társul. Számosan élnek közöttünk olyanok, akiknek nem jut ajándék, sem ünnepi koszt, akik nélkülözni kényszerülnek az ajándékozás édes izgalmát, az együtt ünneplés boldogságát, és – a "megváltó" hétköznapokra várva – magukra hagyatottan, emlékeik társaságában töltik a karácsonyt.
Az ünnepeket megelőző készülődésben már régóta ugyanaz a vissza-visszatérő gondolat motoz fejemben: "Milyen lehet a karácsony magányosan eltöltve?". Legszívesebben valamennyi rászorulót vendégül látnám, de tudom, ez csak fikció, megvalósíthatatlan délibábos álom. A gondolat azonban nem hagyott nyugodni, míg végül - van annak egy évtizede - kitaláltam, hogy a területet legjobban ismerő körzeti orvostól kérek címeket, s a címek birtokában, egy kis karácsonyi süteménnyel felkeresek és meglepek néhány magányosan élőt. Azóta, így karácsony táján, minden alkalommal izgatottan csomagolom és hordom szét a magamsütötte linzerkoszorúkat, diós és mákos bejgli- és gyümölcskenyér szeleteket.
S ahogy az évek múlnak, attól is görcsbe rándul a gyomrom, hogy ismét egy-két terítékkel kevesebb kell az ünnepi asztalra. Ám azok, akik itt maradtak, ebből semmit sem éreznek, hiszen nemcsak finomságokat sütök, főzök, hanem mindenekelőtt meghitt légkört, jó hangulatot biztosítok, az idegességet és rosszkedvet pedig egyszerűen az ajtón kívülre zárom. A megszokott linzer, bejgli és gyümölcskenyér mellé az idén egy különleges csemegét - krémsajttal (Mascarpone krémmel) töltött datolyás golyókat - készítek. A karácsonyi ünnepek alatt családomat kétszínű mung bab tekercsekkel és zöldséges szamoszával is meglepem. A szokásos karácsonyi hal- és pulyka étkeket felváltó vegetáriánus ételeink nyersanyagát úgy válogatom össze, hogy legyen benne néhány, a jólétet sugalló babbal, borsóval, lencsével, mákkal készült étel, az ételekbe becsempészek egy-két gerezd egészséget jelképező fokhagymát, néhány gyógyerejű tojást, s a rontást távol tartó diót. Az életet megédesítő mézből és a bőséget hozó szezámmagból grillázs-szíveket gyártok. Az egységet reprezentáló mágikus erejű piros almától pedig ugyanazt várom mint a régiek, akik úgy tartották, hogy aki evett a karácsonyi almából, ha a következő évben eltévedt valamerre, az almára gondolva hazatalált. A ropogósra keményített ünnepi terítőre kerül még a Luca napkor elvetett dús búzafűvé terebélyesedett bőséget hozó búza, valamint - a túlélést szimbolizálandó - egy kis örökzöld fenyőág.
Kétszínű mung bab tekercsek
(kb. 24 szelet)
a töltelékhez: 3 evőkanál olaj, 1 csésze kukoricaliszt, 1/2 teáskanál csilipor vagy őrölt, csípős pirospaprika, 1 csapott teáskanál gyömbérpor, só és cukor az ízesítéshez, 1 csésze tej1/2 csésze kókuszreszelék, 1/2 csésze apróra vágott korianderlevél, 1 nagy méretű főtt krumpli összetörve, 1 citrom leve
a bundához: 2 csésze mung bab, 1/2 csésze reszelt sárgarépa, 1/2 csésze apróra vágott francia zöldbab, késhegynyi kurkuma por, só, 1 teáskanál csilipor vagy őrölt erőpirospaprika, 1 teáskanál gyömbérpor, 3/4 csésze joghurt, 1 csésze víz
a szeletek beszórásához: 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál mustármag, 1 evőkanál szezámmag
A töltelék elkészítéséhez melegítsünk olajat és tegyük bele a kukoricalisztet, adjuk hozzá a csili- és gyömbérport valamint a sót és cukrot. Pirítsuk meg gyakran kevergetve, amíg megváltozik a színe, öntsük bele a tejet és keverjük. Állandó kavarás mellett főzzük míg a tej teljes felszívódik és a kukoricaliszt besűrűsödik. A főtt kukoricamasszát öntsük egy lapos tálba és hagyjuk kihűlni. Keverjük össze a kókuszreszeléket a korianderlevelekkel és az összetört burgonyával. Osszuk négy adagra. Gyúrjunk belőlük hosszú rudakat és tegyük félre.
A bundához áztassuk be a mung babot 4-5 órára. Törjük össze vagy turmixoljuk le finom pasztává és tegyük egy vastag falú edénybe. Tűzön folyamatosan kavargassuk míg akeverék besűrűsödik. Adjuk hozzá a reszelt sárgarépát és a szeletelt francia babot. Kevergessük, míg a keverék elválik az edény falától. Vegyük le a tűzről és tegyük egy lapos tálba. Osszuk fel négy részre. Nyújtsuk ki mindegyiket és közepükre tegyünk a töltelékből egy adagot. Hagyjuk a tekercseket teljesen kihűlni, majd vágjuk fel ujjnyi vastag szeletekre. Rendezzük el egy szerviztálon. Enyhén pörköljük meg a szezám- és a mustármagokat olajban. Szórjuk be egyenletesen a szeletek mindkét oldalát. A tekercsekhez jó illik a zelleres, hagymás burgonyasaláta.
[A tekercseket másféle babból is készíthetjük (ezek hosszabb áztatást kívánnak), de a hüvelyesek közül - a legkisebb felfúvódást okozva - a nálunk is kapható mung bab a legkíméletesebb.]
Zöldséges szamosza
(24 db)
A tésztához: 1/2 kg liszt, 7-8 evőkanál olvasztott margarin, 1 csapott teáskanál só, 7-8 evőkanál víz, bőséges olaj vagy margarin a sütéshez
Az átszitált liszttel, sóval, olvasztott margarinnal és vízzel gyúrjunk kemény tésztát. Vizes ruhával letakarva hagyjuk állni legalább egy órát. A tésztából készítsünk két tucat gombócot. Mindegyiket nyújtsuk ki vékony korong alakúra. Tegyünk egy kanál hideg krumplis tölteléket a tészta közepére. Hajtsuk félbe a töltött tésztát, majd a megnedvesített széleket apró csavarásokkal nyomjuk össze, hogy sütés közben ne jöjjön ki a töltelék. Bőséges meleg olajban süssük világosbarnára. Csepegtessük le. (Megsüthetjük sütőben is, de akkor több vajjal készítsünk lágyabb tésztát.) Gyümölcs csatnival (kapható) vagy ketchup-pal tálaljuk.
A töltelékhez: 2 közepes krumpli, 3 evőkanál konzerv zöldborsó, 1 kis fej párolt karfiol, 2 teáskanál durvára őrölt koriander, 1 teáskanál fehérkömény mag, só, 1 teáskanál csilipor vagy őrölt erős pirospaprika, 1 teáskanál feketebors, 2 hegyes erős zöldpaprika, 1 teáskanál összevágott friss korianderlevél vagy petrezselyem, 1 evőkanál margarin
Főzzük meg a krumplit, hámozzuk meg és vágjuk apró darabokra. Melegítsünk margarint, tegyük bele a krumplit, a fűszereket, az apróra vágott koriandert, a konzerv zöldborsót, a párolt karfiolt, sózzuk ízlés szerint és süssük két percig. Ezután hűtsük le, törjük péppé és töltsük bele a szamosza tésztába.
Mascarponéval töltött datolyás golyók
1 evőkanál tejszín, 1 csomag mag nélküli datolya (400 g), 3 púpozott evőkanál kókuszreszelék, 1 púpozott evőkanál Mascarpone sajt, 1 púpozott evőkanál szőlő- vagy porcukor, 1evőkanál kakaópor (nem instant), 1 csapott teáskanál őrölt kardamom
Melegítsük fel a tejszínt, adjuk hozzá a datolyákat, s ha megpuhultak törjük pépessé. Szórjuk rá a kókuszreszelék felét és hagyjuk kihűlni. Osszuk 15 adagra. Tegyük a Mascarpone sajtot, a szőlőcukrot, a kakaót és a kardamom port egy tálba és keverjünk belőle sima, sűrű krémet. A krémből is formázzunk 15 golyót. Vegyünk egy adag datolyapépet és lapítsuk el a tenyerünkben. Tegyük a közepébe egy sajtgolyót, majd ismét egy golyót képezve burkoljuk azt be a datolyás masszával. Hasonlóan készítsük el a többi golyót is, valamennyi golyót egyenként forgassuk meg a maradék kókuszreszelékben. A szervírozásig tegyük hűtőszekrénybe.