A+ A A-

Karácsony - Hússal vagy hús nélkül?

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Közel másfél évtizedes vegetáriánus létem alatt számtalanszor szögezték nekem a kérdést, "Mit lehet enni hús nélkül?" A válaszom mindig lakonikusan rövid volt: "Minden finomat, csak húst nem!" Ahogy a húsevők nem tudják elképzelni, mivel lehet pótolni a húst, úgy én gyakorló lakto-vegetáriánusként most a karácsonyi ünnepek előtt törhetem a fejem, mit is ajánlhatnék azoknak, akik nem esznek sem tejes, sem tojásos ételeket, vagy mit javasoljak a nyers ételt fogyasztóknak, akik kizárólag a főzetlen koszt mellett kardoskodnak.

Akik nem járatosak e témában, hajlamosak egy-kalap alá venni a vegetáriánusokat, pedig belőlük is létezik többféle, attól függően, hogy az illetőt mi motiválta a hústalan étrendre való áttérésben. Mert van, aki etikai vagy vallási okok miatt mondott le a húsról, van aki egészségi szempontokból döntött így, s van aki tudományos, esetleg gazdasági megfontolásból nem eszik húst. A sokféle elvet valló vegetáriánus közül jó néhányan csak megszokásból, az életben maradásért esznek, mások az élvezetért, de vannak olyanok is, akik minden lenyelt falatból belső békéjüket, szellemi tisztulásukat vélik megtalálni. Vannak akik csak a két és négylábúak evését kerülik, a halakat viszont megeszik, de vannak olyanok is akik még a földben termett zöldségektől is tartózkodnak.

Ennyi év elmúltával is sajnos az a benyomásom, hogy villong egymással a két tábor. A húsevők közül sokan különcnek tartják a növényevőket, a vegetáriánusok közül pedig többen megszállott prédikátorként terjesztik a húsnélküliség egyedüli üdvözítő útját, ezzel persze kiváltva a húsevők ellenszenvét. Anélkül, hogy bárkit meg kívánnék győzni az általam választott táplálkozás helyességéről, azért bevallom, élvezem és szeretem a vegetáriánus étrendet. De mivel tisztelem a mások érzékenységét, ízlését, azt javasolom most az ünnepek közeledtével, nyújtsunk egymásnak békejobbot, üljünk le egy asztal mellé vegetáriánusok és húsevők s akinek jól esik a hal, egyen halat, akinek a csirke, az egyen rántott csirkét, akinek a pulyka vagy a kismalac szerez örömet az egyen tűzdelt pulykát karácsonyra, szilveszterre pedig ropogós malacsültet, aki viszont a zöldséges falatokat kedveli, hát egye azt. Receptjeimet ezúttal is úgy állítottam össze, hogy azok ne csak a vegetáriánusok, hanem valamennyiünk számára elkészíthetők legyenek.

Kívánok mindenkinek békés, toleráns, a családdal meghitt, a rászorulókkal szolidáris ünnepeket. Aki teheti pár jó szó kíséretében lepje meg süteménnyel a környezetében magányosan és szerényen élőket. Az ajándékozással sok plusz örömöt szerezhetünk magunknak.


Aszaltszilva leves

30 dkg aszalt szilva, édes vörösbor, 2 l víz, pár szem szegfűszeg, kis darab fahéj, 1 kiskanál reszelt citromhéj, csipetnyi só, cukor ízlés szerint, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 púpos kanál liszt vagy búzakeményítő

Az alaposan megmosott aszalt szilvát előző este áztassuk be vörösborban. Másnap 2 liter vízben tegyük fel főni a szilvát, adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, a szegfűszeget, a fahéjat, sót, és ízlés szerint a cukrot. Míg a szilva puhul, addig a tejfölt és a tejszínt a liszttel, vagy a búzakeményítővel keverjük simára. Ezután sűrítsük be a forrásban lévő levest és jól forraljuk össze. Hidegen tálaljuk.


Juhtúróval töltött rántott gombakalapok

1/2 kg (12 db közepes, de azonos nagyságú) gombakalap, 10 dkg juhtúró, egy csokor apróra vágott kapor, 2 gerezd összezúzott fokhagyma, só, 2 tojás, liszt, zsemlemorzsa, olaj a kisütéshez

A megtisztított és besózott gombakalapokat töltsük meg a kapros, fokhagymás ízesítésű juhtúróval. A megtöltött kalapokat lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatva forró olajban kisütjük. Rizs körettel, csemege uborkával vagy burgonyasaláta mellé forrón tálaljuk. (A gombaszárakat felaprítva levesnek, vagy tojásos gombának használhatjuk fel.)


Fokhagymás joghurt

3 gerezd fokhagyma, 2 dl joghurt

A fokhagymát pépesre összenyomjuk, vagy vékonyra lereszeljük. Összekeverjük a joghurttal. Mindenféle sült, rántott ételhez, valamint salátákra öntve nagyon finom.


Mentás joghurt

1 púpos kanál apróra vágott mentalevél, 2 dl joghurt

A joghurtba keverjük az összeaprított mentalevelet. Remek salátaöntet, de rántott és sült ételekhez is kiválóan illik.


Békebeli mákos guba

60 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 tojás, 6 dkg margarin, 4 dl tej, 6 dkg cukor, csipetnyi só, forró vaníliás tej, olvasztott vaj vagy margarin, cukros darált mák, sárgabarack lekvár

Az élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk. A tojássárgákat a cukorral, margarinnal elkeverjük, hozzáöntjük az élesztős tejet, a lisztet, a sót, utána a többi tejet, végül a tojások keményre vert habját. A masszát jól eldolgozzuk. Egy órán át meleg helyen kelesztjük. Ha megkelt, rudakat sodrunk belőle, kiolajozott tepsibe rakjuk és még fél órát kelni hagyjuk, majd halványpirosra sütjük. A kihűlt rudakat ujjnyi vastagon felszeleteljük. A tésztakarikákat egy edénybe téve nyakon öntjük annyi forró vaníliás tejjel, hogy ellepje. Óvatosan kevergetjük, míg a tejet beissza, majd a tésztát meglocsoljuk olvasztott vajjal vagy margarinnal és rázogatva aranysárgára pirítjuk. Ízlés szerint megszórjuk a cukros mákkal. Sárgabarack lekvárral tálaljuk.

További olvasnivaló

A tenyér jellemzői

A tenyér alapos szemrevételezése nemcsak azért fontos, mert tele van idegvégződésekkel, benne koncentrálódnak a Jing és a Luo meridián hálózatok és az ún. akupunktúra-pontok, hanem a külső jellemzői miatt is...

Folytatás...

Tuglakábád és majmai

A Hauz Khas lakótelepnél letérünk kelet felé, itt terül el Delhi második városa, a fénykorában tündöklő Sziri. A régi főváros múltjára, az akkortájt uralkodó Hildzsi dinasztiára, Alá-ud-din szultánra, ma...

Folytatás...

Egykoron a győzelemmel és a halállal is …

A Földközi-tenger mellékéről származó kerti petrezselyem egyik legfontosabb zöldségünk. Zöldje és gyökere, a fehérrépa ételek ízesítésére szolgál, viszont a metélő vagy fodros petrezselymet kizárólag a leveléért termesztik. A népiesen petemzsirom...

Folytatás...

Savképző jin és lúgosító jang ételek

  A szervezetünk tudja, hogy mire van szüksége, és ezért aztán mindent elkövet annak érdekében, hogy optimális szinten tartsa testünk kémhatását. Én is megteszek mindent, a sav-bázis egyensúlyomért, ám az évszakváltások...

Folytatás...

Személyiségtípusok, temperamentumok szer…

A legrégibb személyiségtípusok az ókorból származnak, a temperamentumok vagy vérmérsékletek rendszerét, elsőként Hippokratész (Kr.e. kb. 460—kb. 377) görög orvos alkotta meg. A személyiségek osztályozásánál a vérmérsékletet, görög...

Folytatás...

Az örökélet jelképe, a hervadhatatlan ba…

A Földközi-tenger környékén őshonos örökzöld babérfa a győzelem, a tehetség, a költői hírnév és dicsőség szimbóluma. Neve, a laurus szóból ered, az elnevezést még az ókori rómaiaktól kapta...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?