A+ A A-

Itt az újkrumpli!

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Az öreg burgonyát felváltó újkrumpli vizes állagú, elég ízetlen, s nem lehet belőle olyan sokféle ételt készíteni, mint a tavalyról itt maradtból, de mégis kedveljük, mert primőr, s a nyár közeledtével már vágyunk egy tányér finom petrezselymes újkrumplira.

ÚjkrumpliNéhány receptet azért ajánlok, mert a kedvenc petrezselymesen kívül, finom a ropogós-, a köménnyel megszórt-, és a kapros újkrumpli is. De lehet újkrumpliból alkotni gombásat, vöröshagymásat és zöldségekkel együtt főzött újburgonyalevest is. Viszont alkalmatlan krumplis tésztához, tört krumplinak, pürének, gánicának, kásának, pogácsához, lángoshoz, lepényhez, gombóc készítéséhez, hogy a hirtelen eszembe jutott ételeket említsem.

Az újburgonya tisztításáról tudni kell, hogy legjobb egy marék sóval jól beszórni és ledörzsölni róla a héját, a másik megoldás, késsel lekaparni, bár ez utóbbi művelettől az ember tenyere sötét barnára színeződik. A héj eltávolítása után, alapos mosást követően, máris belekezdhetünk az újkrumplis fogások elkészítésébe.

A receptek előtt azonban némi magyarázattal szolgálok, miért használom felváltva a burgonya és a krumpli kifejezést. Beismerem, talán zavarólag hathat, de mindkettőt jónak, elfogadottnak tartom. Ezen az alapon persze nevezhetném kolompérnak, pityókának vagy földialmának is, de ez utóbbiakkal csak olvasmányaim során találkoztam, a mindennapi társalgásban még véletlenül sem emlegetem ezeken a neveken a burgonyát, vagyis a krumplit.


Petrezselymes újburgonya

1kg megtisztított újkrumplit kockákra vagy karikára vágunk, olvasztott vajban megforgatjuk, és lefedve a saját gőzében megpároljuk. Tálalás előtt meghintjük apróra vágott petrezselyemmel, összekeverjük, hogy minden szemre jusson a zöldből. Forrón tálaljuk.


Köményes újkrumpli

Hasonlóan készül, mint a petrezselymes, azzal a különbséggel, hogy őrölt köménnyel szórjuk be és vizet öntve alá pároljuk készre. A zsiradék lehet vaj, margarin, vagy olaj.


Kapros újkrumpli

A megtisztított krumplit feldaraboljuk, és sós vízben megfőzzük, leszűrjük, rászedjük olvasztott vajra, vagy olajra, meghintjük apróra vágott kaporral és ressre sütjük. Forrón adjuk az asztalra.


Ropogós újburgonya

A megtisztított, megmosott, egyformán apró krumplikat, forró olajba öntjük, és befedve a saját gőzében hagyjuk megpuhulni. A megpuhult krumplit fedő nélkül erős tűzön ropogósra sütjük. Csak tálalás előtt szórjuk meg sóval. Forrón tálaljuk, mert megdermedve az íze már élvezhetetlen. 1kg újkrumplihoz 3-4 evőkanál olajat adjunk.

További olvasnivaló

Könnyezés, sírás, zokogás

Mint oly sok minden mást - a síró személyétől, a sírás okától, időpontjától, helyszínétől stb. függően - a sírást is különféleképpen értékeli a népi hiedelemvilág.Ha például minden ok nélkül könnyek...

Folytatás...

Sebességbajnokok a rovarvilágban - földö…

A keringőbogár-félék családjának tagjai az egyik legügyesebb képviselői a több mint egymillió fajt számláló rovarvilágnak. Azon kevés élőlény közé tartoznak, melyek - mivel repülni, mászni és úszni egyaránt jól tudnak...

Folytatás...

Megbolondult a természet, vagy a vénassz…

Október vége felé járunk, az évszaknak megfelelően reggelenként későn pirkad, este pedig gyorsan sötétedik. A fákon már több a színjátszó, sárga, vörös, barnára színezett levél, mint a zöld. Arborétumszerű kertünkben...

Folytatás...

Nefelejcs kézelemzése

  A viszonylag keskeny tenyerek, a hosszú és karcsú ujjak, a sima és finom kézbőr alapján, a képeken látható kezek - melyek nem kifejezetten erősek, és nem is energikusak - leginkább...

Folytatás...

Gesztenye kézelemzése

  A meglehetősen sápadt bőrű kéz vérszegénységet jelezhet. Persze csak abban az esetben, ha a valóságban is ilyen színű a kézfeje és a tenyere, melyek a fényképek alapján nagyon haloványnak látszanak...

Folytatás...

Cérnametélt édességek, khírek és firnik

Valamikor azt hittem, hogy a cérnametélt kizárólag csak húslevesbe való, aztán vegetáriánussá válásunk után zöldséglevesbe főztem levesbetétként. A zöldséges chop-suey - melynek receptje nemrég jelent meg honlapomon - elkészítésénél...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?