A+ A A-

Itt az újkrumpli!

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Az öreg burgonyát felváltó újkrumpli vizes állagú, elég ízetlen, s nem lehet belőle olyan sokféle ételt készíteni, mint a tavalyról itt maradtból, de mégis kedveljük, mert primőr, s a nyár közeledtével már vágyunk egy tányér finom petrezselymes újkrumplira.

ÚjkrumpliNéhány receptet azért ajánlok, mert a kedvenc petrezselymesen kívül, finom a ropogós-, a köménnyel megszórt-, és a kapros újkrumpli is. De lehet újkrumpliból alkotni gombásat, vöröshagymásat és zöldségekkel együtt főzött újburgonyalevest is. Viszont alkalmatlan krumplis tésztához, tört krumplinak, pürének, gánicának, kásának, pogácsához, lángoshoz, lepényhez, gombóc készítéséhez, hogy a hirtelen eszembe jutott ételeket említsem.

Az újburgonya tisztításáról tudni kell, hogy legjobb egy marék sóval jól beszórni és ledörzsölni róla a héját, a másik megoldás, késsel lekaparni, bár ez utóbbi művelettől az ember tenyere sötét barnára színeződik. A héj eltávolítása után, alapos mosást követően, máris belekezdhetünk az újkrumplis fogások elkészítésébe.

A receptek előtt azonban némi magyarázattal szolgálok, miért használom felváltva a burgonya és a krumpli kifejezést. Beismerem, talán zavarólag hathat, de mindkettőt jónak, elfogadottnak tartom. Ezen az alapon persze nevezhetném kolompérnak, pityókának vagy földialmának is, de ez utóbbiakkal csak olvasmányaim során találkoztam, a mindennapi társalgásban még véletlenül sem emlegetem ezeken a neveken a burgonyát, vagyis a krumplit.


Petrezselymes újburgonya

1kg megtisztított újkrumplit kockákra vagy karikára vágunk, olvasztott vajban megforgatjuk, és lefedve a saját gőzében megpároljuk. Tálalás előtt meghintjük apróra vágott petrezselyemmel, összekeverjük, hogy minden szemre jusson a zöldből. Forrón tálaljuk.


Köményes újkrumpli

Hasonlóan készül, mint a petrezselymes, azzal a különbséggel, hogy őrölt köménnyel szórjuk be és vizet öntve alá pároljuk készre. A zsiradék lehet vaj, margarin, vagy olaj.


Kapros újkrumpli

A megtisztított krumplit feldaraboljuk, és sós vízben megfőzzük, leszűrjük, rászedjük olvasztott vajra, vagy olajra, meghintjük apróra vágott kaporral és ressre sütjük. Forrón adjuk az asztalra.


Ropogós újburgonya

A megtisztított, megmosott, egyformán apró krumplikat, forró olajba öntjük, és befedve a saját gőzében hagyjuk megpuhulni. A megpuhult krumplit fedő nélkül erős tűzön ropogósra sütjük. Csak tálalás előtt szórjuk meg sóval. Forrón tálaljuk, mert megdermedve az íze már élvezhetetlen. 1kg újkrumplihoz 3-4 evőkanál olajat adjunk.

További olvasnivaló

A belső szervek működési zavaraira, …

A kezek és az egészség kapcsolatával összefüggésben végzett munkássága miatt, a XX. század nyugati kézelemzői (kézolvasói) közül elsősorban két személy: Noel Jaquin és Dr. Charlotte Wolff érdemel említést. Bár Dr...

Folytatás...

Krémek és fagylalt készítésére csa…

Állítólag kétféle tejpor létezik: sovány és zsíros. Már jó ideje, hogy tejport vettem, de nem néztem meg, hogy a kettő közül melyiket választottam, sőt azt sem, hogy mikor jár le...

Folytatás...

India - Gyémánt trónus, ahol egykoron…

Nagyobb térképre váltás Lassanként alkonyodik, jelentősebb település nincs a környéken, ám az úton egyre többen vannak, feltehetően társaink is a GT Roadra igyekeznek. A Hindusztán északi részét átszelő országút - mely...

Folytatás...

Tizenöt, Istár és a nyolcadik szefiro…

A tizenöt a lunáris energia tetőpontját jeleníti meg, és kapcsolata a holddal, a „kicsi hold, holdtöredék” jelentésű Mandel régi német mértékegységből ered, amelyet 15 apró cikk, például tojás vagy dió...

Folytatás...

Kilences, a varázslás, a szuperlatívu…

Számos tradícióban a kilences rivalizál a misztikus hetessel, mert amíg a mágikus hét a történések spirituális oldalát jeleníti meg, a kilences az isteni triász háromszorosaként maga az abszolút tökély...

Folytatás...

A káposzta fájdaloműző, bódító …

Noha e növény (Papaver somniferum) őshazája a régészeti kutatások szerint valószínűleg KisÁzsia, pontosabban a mai Törökország területe lehet, az eredetét, a teremtését illetően – rendkívül kifejező és tanulságos volta miatt...

Folytatás...