A+ A A-

Itt az újkrumpli!

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Az öreg burgonyát felváltó újkrumpli vizes állagú, elég ízetlen, s nem lehet belőle olyan sokféle ételt készíteni, mint a tavalyról itt maradtból, de mégis kedveljük, mert primőr, s a nyár közeledtével már vágyunk egy tányér finom petrezselymes újkrumplira.

ÚjkrumpliNéhány receptet azért ajánlok, mert a kedvenc petrezselymesen kívül, finom a ropogós-, a köménnyel megszórt-, és a kapros újkrumpli is. De lehet újkrumpliból alkotni gombásat, vöröshagymásat és zöldségekkel együtt főzött újburgonyalevest is. Viszont alkalmatlan krumplis tésztához, tört krumplinak, pürének, gánicának, kásának, pogácsához, lángoshoz, lepényhez, gombóc készítéséhez, hogy a hirtelen eszembe jutott ételeket említsem.

Az újburgonya tisztításáról tudni kell, hogy legjobb egy marék sóval jól beszórni és ledörzsölni róla a héját, a másik megoldás, késsel lekaparni, bár ez utóbbi művelettől az ember tenyere sötét barnára színeződik. A héj eltávolítása után, alapos mosást követően, máris belekezdhetünk az újkrumplis fogások elkészítésébe.

A receptek előtt azonban némi magyarázattal szolgálok, miért használom felváltva a burgonya és a krumpli kifejezést. Beismerem, talán zavarólag hathat, de mindkettőt jónak, elfogadottnak tartom. Ezen az alapon persze nevezhetném kolompérnak, pityókának vagy földialmának is, de ez utóbbiakkal csak olvasmányaim során találkoztam, a mindennapi társalgásban még véletlenül sem emlegetem ezeken a neveken a burgonyát, vagyis a krumplit.


Petrezselymes újburgonya

1kg megtisztított újkrumplit kockákra vagy karikára vágunk, olvasztott vajban megforgatjuk, és lefedve a saját gőzében megpároljuk. Tálalás előtt meghintjük apróra vágott petrezselyemmel, összekeverjük, hogy minden szemre jusson a zöldből. Forrón tálaljuk.


Köményes újkrumpli

Hasonlóan készül, mint a petrezselymes, azzal a különbséggel, hogy őrölt köménnyel szórjuk be és vizet öntve alá pároljuk készre. A zsiradék lehet vaj, margarin, vagy olaj.


Kapros újkrumpli

A megtisztított krumplit feldaraboljuk, és sós vízben megfőzzük, leszűrjük, rászedjük olvasztott vajra, vagy olajra, meghintjük apróra vágott kaporral és ressre sütjük. Forrón adjuk az asztalra.


Ropogós újburgonya

A megtisztított, megmosott, egyformán apró krumplikat, forró olajba öntjük, és befedve a saját gőzében hagyjuk megpuhulni. A megpuhult krumplit fedő nélkül erős tűzön ropogósra sütjük. Csak tálalás előtt szórjuk meg sóval. Forrón tálaljuk, mert megdermedve az íze már élvezhetetlen. 1kg újkrumplihoz 3-4 evőkanál olajat adjunk.

További olvasnivaló

Néhány vitamin - a B1, B3, C, D és az E …

De talán nem is az én hanyagságom, hiszen az elmúlt évtizedekben a gyógyszervegyészet, a biotechnológia és az orvostudomány igen sokat fejlődött. És az sem mindegy, hogy - noha maga a...

Folytatás...

Víkend Terényben a Lehóczky családnál, j…

  Úgy adódott, hogy az elmúlt két év alatt többször is ellátogattunk Nógrádba. Kellemes napokat töltöttünk a népszerű Hollókőn, zuhogó esőben jártunk Bujákon, ahol Glatz Oszkár festmény-gyűjteményében gyönyörködhettünk. A ma már...

Folytatás...

Pandzsáb története dióhéjban

Hosszú út áll előttünk, egész éjjel buszon leszünk. Holnap reggelre érünk Ódelhibe. Van időm spekulálni, élményeim feldolgozni, feldobott kedélyem valószínűleg sokáig messzire űzi álmom. Lám milyen hálátlan az emberi...

Folytatás...

Furcsa halak: fára kúszó gébek, repülő h…

A halakról úgy tudjuk, hogy a vízben élnek, kopoltyúval lélegeznek, s ikrát rakva szaporodnak. De nem mindegyik halra illik ez a jellemzés, léteznek közöttük furcsa kivételek, a repülő halak...

Folytatás...

Állatövi jegyek

Az állatöv tizenkét csillagképe felfogható úgy, mint tizenkét állomás a Nap éves körpályája során. A nyugati asztrológusok szerint a Nap tizenkét zodiákusa, azaz állatköre közül, nyolc ábrázol valamilyen valódi...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?