A+ A A-

Itt az újkrumpli!

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Az öreg burgonyát felváltó újkrumpli vizes állagú, elég ízetlen, s nem lehet belőle olyan sokféle ételt készíteni, mint a tavalyról itt maradtból, de mégis kedveljük, mert primőr, s a nyár közeledtével már vágyunk egy tányér finom petrezselymes újkrumplira.

ÚjkrumpliNéhány receptet azért ajánlok, mert a kedvenc petrezselymesen kívül, finom a ropogós-, a köménnyel megszórt-, és a kapros újkrumpli is. De lehet újkrumpliból alkotni gombásat, vöröshagymásat és zöldségekkel együtt főzött újburgonyalevest is. Viszont alkalmatlan krumplis tésztához, tört krumplinak, pürének, gánicának, kásának, pogácsához, lángoshoz, lepényhez, gombóc készítéséhez, hogy a hirtelen eszembe jutott ételeket említsem.

Az újburgonya tisztításáról tudni kell, hogy legjobb egy marék sóval jól beszórni és ledörzsölni róla a héját, a másik megoldás, késsel lekaparni, bár ez utóbbi művelettől az ember tenyere sötét barnára színeződik. A héj eltávolítása után, alapos mosást követően, máris belekezdhetünk az újkrumplis fogások elkészítésébe.

A receptek előtt azonban némi magyarázattal szolgálok, miért használom felváltva a burgonya és a krumpli kifejezést. Beismerem, talán zavarólag hathat, de mindkettőt jónak, elfogadottnak tartom. Ezen az alapon persze nevezhetném kolompérnak, pityókának vagy földialmának is, de ez utóbbiakkal csak olvasmányaim során találkoztam, a mindennapi társalgásban még véletlenül sem emlegetem ezeken a neveken a burgonyát, vagyis a krumplit.


Petrezselymes újburgonya

1kg megtisztított újkrumplit kockákra vagy karikára vágunk, olvasztott vajban megforgatjuk, és lefedve a saját gőzében megpároljuk. Tálalás előtt meghintjük apróra vágott petrezselyemmel, összekeverjük, hogy minden szemre jusson a zöldből. Forrón tálaljuk.


Köményes újkrumpli

Hasonlóan készül, mint a petrezselymes, azzal a különbséggel, hogy őrölt köménnyel szórjuk be és vizet öntve alá pároljuk készre. A zsiradék lehet vaj, margarin, vagy olaj.


Kapros újkrumpli

A megtisztított krumplit feldaraboljuk, és sós vízben megfőzzük, leszűrjük, rászedjük olvasztott vajra, vagy olajra, meghintjük apróra vágott kaporral és ressre sütjük. Forrón adjuk az asztalra.


Ropogós újburgonya

A megtisztított, megmosott, egyformán apró krumplikat, forró olajba öntjük, és befedve a saját gőzében hagyjuk megpuhulni. A megpuhult krumplit fedő nélkül erős tűzön ropogósra sütjük. Csak tálalás előtt szórjuk meg sóval. Forrón tálaljuk, mert megdermedve az íze már élvezhetetlen. 1kg újkrumplihoz 3-4 evőkanál olajat adjunk.

További olvasnivaló

Vegetáriánus konyha Indiában

Étkezési szokások Az indiai háziasszonyok naponta háromszor főznek, mivel az előző étkezésből megmaradt, állott ételt nem szolgálják fel. A kész ételt azonnal, frissiben tálalják. A menük általában 3-4 fogásból állnak...

Folytatás...

India - A tibeti pásztorlánykák nyomában

  Nagyobb térképre váltás Amritszárt észak felé hagyjuk el, a szikhek szent városa után egyenesen a tibeti menekülteknek otthont adó Dharamszalába tartunk. A települések között igen jó az út, sokkal jobb mint...

Folytatás...

Kézcsukló hiedelmek

Noha a meghatározás alapján a csukló (latinul carpus) a kézfej és az alsókar közötti ízületegyüttes, anatómiai értelemben pedig az öt kézközépcsont, valamint az alkar orsócsontja és singcsontja között elhelyezkedő összetett...

Folytatás...

Öt nap Szilvásváradon

Többször voltunk már Szilvásváradon, de csak futólag, átutazóban jártunk, aztán - hirtelen ötlettől vezérelve - idén májusban elhatároztuk, hogy elmegyünk a Bükk hegység északnyugati peremén megbúvó községbe, Szilvásváradra. Izgatott...

Folytatás...

Cérnametélt édességek, khírek és firnik

Valamikor azt hittem, hogy a cérnametélt kizárólag csak húslevesbe való, aztán vegetáriánussá válásunk után zöldséglevesbe főztem levesbetétként. A zöldséges chop-suey - melynek receptje nemrég jelent meg honlapomon - elkészítésénél...

Folytatás...

Szeplő-babonák

Szeplőknek főleg az arcon és a karokon megjelenő apró barna foltokat nevezzük. A hiedelemvilágban megjelenésükhöz általában negatív jelentéstartalom, kedvezőtlen események, rossz előjelek kapcsolódnak. A tibetiek szerint a nyak bal...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?