A+ A A-

Szörbet, sörbet, szorbet, sorbetto, serbet, sherbet

  • Közzétéve itt: Italok


SorbetBármennyire is furcsa, de a szörbeteket a fagylaltokhoz sorolják, pedig ezt a többnyire édes, jégbehűtött hűsítőt nem enni, hanem inni kell. De ez a meghatározás sem pontos, mert például a franciák vizes gyümölcsfagylaltjaikat hívják sörbetnek. Szorbet a nevük a fagylalttal, szörppel ízesített, gyümölcsökkel díszített italoknak, melyeket a keletiek jegelt italként fogyasztanak, a törökök pedig nemcsak gyümölcsös, édes serbetet isznak, hanem például sós sárgarépásat is.

Nálunk nem tejet vagy tejszínt adnak a szörbethez, hanem kemény habbá felvert tojásfehérjébe belefogatott összezúzott gyümölcsöket kevernek el az ízesített cukros vízben, az amerikaiaknál a sherbet tejszínes vagy tejes jégbehűtött italra utal, az indiaiak gyümölcsös sörbetjüket ugyancsak tejszínnel készítik el.

Ennek a perzsa eredetű jegelt, édes, gyümölcsös italnak többféle elnevezése ismert, mint az első bekezdésben írtam, nevezik szörbetnek, sörbetnek, szorbetnek, serbetnek vagy sherbetnek. Perzsiából Európába a törökök útján jutott el a mézédes serbet, ám a hódoltság idején hiába kortyolták szívesen a törökök serbetjüket, nálunk mégsem terjedt el italuk, a magyarok körében nem lett közkedvelt.


Török serbetek

Valamennyi édes serbethez a vizet cukorral felforralják, ha kihűlt az édes vízhez hozzákeverik a különböző ízesítőket. Mindenki ízlésének megfelelően édesítheti, és kedve szerinti sűrűre készítheti. Jól behűtve kínáljuk.

Citrom serbet

Az felforralt édes vízbe tetszés szerinti citrom levét nyomjuk, belereszelünk citromhéjat, vagy szeletekben tesszük az italba, kevés sáfránnyal ízesíthetjük. Jegesen tálaljuk.

Rózsa serbet

A cukorral ízesített forralt vízhez rózsaaromát csöpögtetünk, s ha van néhány, rózsaszirmot adunk hozzá. Jegesen kínáljuk.

Sárgarépa serbet

A megtisztított, karikára vágott sárgarépát megfőzzük, a főzővízzel, a cukorral és kevés vaníliás cukorral összeturmixszoljuk, és újra kissé felfőzzük. Jól lehűtve, jégkockákkal kínáljuk.


Indiai sörbetek

Sárgadinnye sörbet

2 nagy sárgadinnye, 1 citrom leve, 2 csésze cukor, 2 csésze tejszín

A meghámozott, apró darabokra vágott sárgadinnye húsát a tejszínnel, a cukorral és a citromlével turmixszoljuk le. Alaposan hűtsük le.

Görögdinnye sörbet

1 görögdinnye, 1 citrom leve, 2 csésze cukor, 2 csésze tejszín

Ugyanúgy készül, mint a sárgadinnye sörbet, de a dinnye magjait figyelmesen el kell távolítani. Hidegen, jól behűtve kínáljuk.


Fagylaltos szorbetek

Narancsszorbet

Talpas, vékony üvegű, felfelé öblösödő szorbetes-, vagy kehely alakú kobbleres pohárba két-három gombóc narancsfagylaltot teszünk, hozzáöntünk hideg narancslevet, és felöntjük szőlőlével.

Citromszorbet

Az előbb javasolt pohárba 2-3 gombóc citrom fagylaltot adagolunk, majd leöntjük citromszörppel és kis narancslével, és végezetül hűtött szőlőlével eresztjük fel.

Mindkét szorbetet díszítsük gyümölccsel, cseresznyével, narancsszelettel, vagy félbevágott ananászszelettel. Fagylaltszorbeteket más aromás gyümölccsel - pépessé zúzott málnával, szederrel, eperrel, ananásszal, mandarinnal – is készíthetünk.


Az én limonádém

Citromos limonádéMíg a különböző jeges italokat soroltam, az járt a fejemben, hogy - az összetevői és a elkészítése alapján - a limonádémat is lehetne szörbetnek, sörbetnek, serbetnek, sherbetnek vagy szorbetnek nevezni. Én azonban továbbra is limonádéként iszom.

1 ½ liternyi hideg vízben addig keverem a cukrot, míg feloldódik, majd belecsavarom egy-két citrom levét, és egy kis citrom dzsúsz kíséretében hozzáadom az előzőleg alaposan megmosott, kisujjnyi vastagra vágott citromhéjat. Ha van kéznél citromfű, abból is teszek bele, mert finom ízt ad az italnak, s ha véletlen lime is található a kamránkban, a leve és a héja fenséges illatot kölcsönöz a limonádénknak. Az elkészített italhoz jégkockákat adok, majd beleöntöm egy kancsóba és a jégszekrénybe teszem, hogy jól lehűljön. Nagyon kellemes ital. (szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel is elkészíthető. A cukros sima vizet felesleges felforralni, ez csak olyan helyeken ajánlott, ahol a víz tisztasága kérdéses.) Ha nem teszünk a limonádéba cukrot, akkor nemcsak, hogy hízni nem fogunk tőle, de a szomjunkat is jobban oltja, és kellemesebben felfrissülünk. Ha ebbe a limonádéba néhány gombóc citrom fagylaltot teszünk, igazi szörbetet kapunk.

További olvasnivaló

Mi készüljön Erzsébet napra: női szeszél…

Minden évben legalább egy hétig tart a névnapom, helyesebben a „névhetem”. Vendégeim részére naponta más-más ételsorral készülök, fő szempontom, hogy véletlenül se ugyanazokat ételeket adjam az asztalra, melyekkel az...

Folytatás...

Tippek, trükkök és eszközök a konyhai mu…

  Noha a háztartásomban van még kukta, hagyományos krumplinyomó és teafőző, ezeket azonban már csak elvétve, vagy egyáltalán nem használom. Az olajsütővel sajnos első alkalommal pórul jártam, mert kifolyt belőle az...

Folytatás...

Ív-rajzolatok az ujjbegyeken

A különféle íves rajzolatok általános értelmezése után az ujjak körömpercein, az ujjbegyeken megjelenő ívekre jellemző személyiségjegyeket, pontosabban néhány ismert kézelemző ezzel kapcsolatos megállapításait foglaljuk össze. Ív a hüvelykujj...

Folytatás...

Köménymagos sörkifli

Miután a férjem - az egyik olvasónk kérésére - kiegészítette a sörről szóló írásunkat, úgy gondoltam, én pedig a sörhöz remekül illő köménymagos kifli receptjével leszek a sör barátainak kedvére...

Folytatás...

A tenyér deltáinak értelmezése II. - A k…

Hutchinson tanulmányai során megfigyelte, hogy a középső ujj alatti delta, vagyis a Szaturnusz-domb mindig magasabban van a többinél, ezért úgy gondolta, hogy normális helyzetben e delta és az ujjhajlító...

Folytatás...

A kézszimbolikák jelentése a nyugati tra…

A tenyéren megjelenő szimbolikák, különféle speciális mintázatok már a középkorban is felkeltették a kézelemzők érdeklődését. Kurt Seligman Mágia és okkultizmus az európai gondolkodásban címmel 1987-ben megjelent könyvében a 16...

Folytatás...