A+ A A-

Szilveszteri puncs

  • Közzétéve itt: Italok


Szilveszteri puncsA puncsok világszerte ismert italok. Kellemes ízükért terjedt el fogyasztásuk. Indiából Európába az angolok hozták be és honosították meg - kb. háromszáz évvel ezelőtt - miután megismerték és megkedvelték az indiaiak pancs italát. Az ital elnevezése a hindu pancs szóból ered, jelentése öt, arra utalva, hogy a puncs elkészítéséhez ötféle hozzávaló - tea, bor, arrak, cukor és víz - szükséges. Az arrak pálinka a rumhoz hasonló ízű szeszes ital, manapság többnyire rummal helyettesítik. Fűszerezése hasonló a forralt boréhoz, fahéj és szegfűszeg. A helyi ízléseknek és szokásoknak megfelelően változtathatnak az összetételen, de az ötös számhoz nagyjából ragaszkodjanak.


A puncsok készítésénél mindig először a vizet forraljuk fel, a szeszes italokat, sohase öntsük a forró vízbe.  Az italt ne édesítsük meg nagyon. Tűzálló poharakba vagy csészékbe öntve kínáljuk, ha szükséges adjunk hozzájuk kiskanalat. A puncsokat - forrón vagy hidegen - mindig étkezés után szolgáljuk fel.


A legegyszerűbb forró puncs, a teapuncs, amihez nem kell más, mint víz, tea, cukor, citromlé és kevés konyak.  A rumos puncsnak is hasonló az összetétele, csak a végén rumot öntenek az italba. A hideg pezsgő puncshoz poharanként 1 cl narancslét, 1 cl citromlevet, 1 cl citromszörpöt számítsunk, amit jéghideg pezsgővel felöntünk, majd az italba néhány jégkockát teszünk, és citromkarikákkal díszítjük. Szívószálat adhatunk hozzá.



Szilveszteri puncs


2,5 dl víz, 12 dkg finomított kristálycukor, 2,5 fehér bor, 2,5 dl vörös bor, 5 cl vodka vagy cseresznyepálinka, 2 cl citromlé


A vizet felforraljuk és a cukrot hozzáadva, feloldjuk. A cukros vizet hűtsük le kb. 80 fokra, majd öntsük bele a kétféle bort, a szeszes italt és a citromlevet.  Melegen poharakba töltjük.

További olvasnivaló

55 óra a Kerala Expresszen - I.

Bent a vagonban azonnal megcsap a friss levegő, akár egy frizsiderben, oly hideg van, váratlanul ér ez a nagy változás, a kinti és benti hőmérséklet között legalább 20 fok...

Folytatás...

Nagyon szerette a krémest…

De nem csak a krémes lepényt ette szívesen, hanem a kókuszos édességeket is, ahogy mondta, „ezek a gyengéim”.  Ha mentem hozzá, látogatásomat kis kitérővel megszakítva, elkanyarodtam a környék legjobb cukrászához...

Folytatás...

Lábujjkörmök - Tények és hiedelmek

Jól ismert tény, hogy a lábujjakon jóval lassabban nőnek a körmeink, mint a kezeken. Az eltérést meg is mérték, így kiderült, hogy a lábujjkörmök növekedésének sebessége csak harmada-fele a kezek...

Folytatás...

Ágyék, lágyék, szeméremdomb

Bár régebben különbséget tettek a combok és a has választó vonalát (árkát) jelentő lágyék, és a medencetáji és az alatti testrészt - vagyis a külső nemi szervek fölött elhelyezkedő zsírpárnát...

Folytatás...

Jóslás és a karakterolvasás a láb, …

Miközben a palmisztria az évezredek során töretlenül fejlődött, sőt a klasszikus tenyérjóslást a 20. század derekától egyre inkább a kezek morfológiai sajátosságainak és az örökletes jellemzőket hordozó bőrrajzolatai és ujjlenyomatai...

Folytatás...

One Love kézelemzése

Feltehetően rossz szögből fotózták le két tenyerét, vagyis a fényképezőgép lencséje nem derékszöget zárt be e kezeivel, mert a képeken a kézfejhez viszonyítva, meglehetősen nagynak tűnik tenyere. Ha az...

Folytatás...