A+ A A-

Szilveszteri puncs

  • Közzétéve itt: Italok


Szilveszteri puncsA puncsok világszerte ismert italok. Kellemes ízükért terjedt el fogyasztásuk. Indiából Európába az angolok hozták be és honosították meg - kb. háromszáz évvel ezelőtt - miután megismerték és megkedvelték az indiaiak pancs italát. Az ital elnevezése a hindu pancs szóból ered, jelentése öt, arra utalva, hogy a puncs elkészítéséhez ötféle hozzávaló - tea, bor, arrak, cukor és víz - szükséges. Az arrak pálinka a rumhoz hasonló ízű szeszes ital, manapság többnyire rummal helyettesítik. Fűszerezése hasonló a forralt boréhoz, fahéj és szegfűszeg. A helyi ízléseknek és szokásoknak megfelelően változtathatnak az összetételen, de az ötös számhoz nagyjából ragaszkodjanak.


A puncsok készítésénél mindig először a vizet forraljuk fel, a szeszes italokat, sohase öntsük a forró vízbe.  Az italt ne édesítsük meg nagyon. Tűzálló poharakba vagy csészékbe öntve kínáljuk, ha szükséges adjunk hozzájuk kiskanalat. A puncsokat - forrón vagy hidegen - mindig étkezés után szolgáljuk fel.


A legegyszerűbb forró puncs, a teapuncs, amihez nem kell más, mint víz, tea, cukor, citromlé és kevés konyak.  A rumos puncsnak is hasonló az összetétele, csak a végén rumot öntenek az italba. A hideg pezsgő puncshoz poharanként 1 cl narancslét, 1 cl citromlevet, 1 cl citromszörpöt számítsunk, amit jéghideg pezsgővel felöntünk, majd az italba néhány jégkockát teszünk, és citromkarikákkal díszítjük. Szívószálat adhatunk hozzá.



Szilveszteri puncs


2,5 dl víz, 12 dkg finomított kristálycukor, 2,5 fehér bor, 2,5 dl vörös bor, 5 cl vodka vagy cseresznyepálinka, 2 cl citromlé


A vizet felforraljuk és a cukrot hozzáadva, feloldjuk. A cukros vizet hűtsük le kb. 80 fokra, majd öntsük bele a kétféle bort, a szeszes italt és a citromlevet.  Melegen poharakba töltjük.

További olvasnivaló

India – ’Ádáb arz’-zal köszönünk el től…

Nagyobb térképre váltás A Delhi-Amritszár-Lahore-Multán-Szukkur-Dalbandin útvonalon közeledünk a pakisztáni-iráni határhoz. Utunk Harjána és Pandzsáb államokon keresztül, folyóvölgyekben, öntözött mezőgazdasági területeken halad. Le se lehetne tagadni, hogy India éléstárában járunk. A termőföldeket...

Folytatás...

Szabaduljunk meg néhány kilónktól!

Nagy igazság, hogy senki nem hízik meg máról-holnapra, a többlet észrevétlenül, szinte suttyomban, dekánként rakódik ránk. Különösen télen szedhetünk fel néhány kilót, amikor nem figyelünk elégé testünkre, és hajlamosak...

Folytatás...

Álmomban meglopott az anyósom. Mit jelen…

A címben idézett mondat a lényege N nevű olvasóm privát levelének, melyben - az alábbiakban idézett - álma értelmezését kérte.„Kedves Erzsébet! Azért írok önnek, mert az előző elemzése nagy segítség...

Folytatás...

Csúcsszámok és csúcsperiódusok

A modern numerológia szerint életünknek négy jelentős, ún. csúcsidőszaka van, melyek fölött egy-egy csúcsszám dominál. Mindegyik életszakaszban vannak feladataink, melyeket el kell végeznünk, és leckéink, melyeket meg kell tanulnunk. Az...

Folytatás...

Mit esznek az állatok?

Az állatok többségének napjai élelemkereséssel vagy zsákmányszerzéssel és evéssel telnek, étrendjük - attól függően, hogy vegetáriánusok, ragadozók vagy mindenevők - sokféle lehet. Van, amelyiküké meglehetősen egyhangú, de olyanok is akadnak...

Folytatás...

Szerencse piramis

A következőkben egy olyan - a modern numerológia által is előszeretettel használt - jövendölési eljárásról lesz szó, melyet a régiek a „szerencse piramis” néven ismertek. A módszer lényege a...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?