Rosta Erzsébet weboldala


Szilveszteri puncsA puncsok világszerte ismert italok. Kellemes ízükért terjedt el fogyasztásuk. Indiából Európába az angolok hozták be és honosították meg - kb. háromszáz évvel ezelőtt - miután megismerték és megkedvelték az indiaiak pancs italát. Az ital elnevezése a hindu pancs szóból ered, jelentése öt, arra utalva, hogy a puncs elkészítéséhez ötféle hozzávaló - tea, bor, arrak, cukor és víz - szükséges. Az arrak pálinka a rumhoz hasonló ízű szeszes ital, manapság többnyire rummal helyettesítik. Fűszerezése hasonló a forralt boréhoz, fahéj és szegfűszeg. A helyi ízléseknek és szokásoknak megfelelően változtathatnak az összetételen, de az ötös számhoz nagyjából ragaszkodjanak.


A puncsok készítésénél mindig először a vizet forraljuk fel, a szeszes italokat, sohase öntsük a forró vízbe.  Az italt ne édesítsük meg nagyon. Tűzálló poharakba vagy csészékbe öntve kínáljuk, ha szükséges adjunk hozzájuk kiskanalat. A puncsokat - forrón vagy hidegen - mindig étkezés után szolgáljuk fel.


A legegyszerűbb forró puncs, a teapuncs, amihez nem kell más, mint víz, tea, cukor, citromlé és kevés konyak.  A rumos puncsnak is hasonló az összetétele, csak a végén rumot öntenek az italba. A hideg pezsgő puncshoz poharanként 1 cl narancslét, 1 cl citromlevet, 1 cl citromszörpöt számítsunk, amit jéghideg pezsgővel felöntünk, majd az italba néhány jégkockát teszünk, és citromkarikákkal díszítjük. Szívószálat adhatunk hozzá.



Szilveszteri puncs


2,5 dl víz, 12 dkg finomított kristálycukor, 2,5 fehér bor, 2,5 dl vörös bor, 5 cl vodka vagy cseresznyepálinka, 2 cl citromlé


A vizet felforraljuk és a cukrot hozzáadva, feloldjuk. A cukros vizet hűtsük le kb. 80 fokra, majd öntsük bele a kétféle bort, a szeszes italt és a citromlevet.  Melegen poharakba töltjük.