A+ A A-

Szilveszteri puncs

  • Közzétéve itt: Italok


Szilveszteri puncsA puncsok világszerte ismert italok. Kellemes ízükért terjedt el fogyasztásuk. Indiából Európába az angolok hozták be és honosították meg - kb. háromszáz évvel ezelőtt - miután megismerték és megkedvelték az indiaiak pancs italát. Az ital elnevezése a hindu pancs szóból ered, jelentése öt, arra utalva, hogy a puncs elkészítéséhez ötféle hozzávaló - tea, bor, arrak, cukor és víz - szükséges. Az arrak pálinka a rumhoz hasonló ízű szeszes ital, manapság többnyire rummal helyettesítik. Fűszerezése hasonló a forralt boréhoz, fahéj és szegfűszeg. A helyi ízléseknek és szokásoknak megfelelően változtathatnak az összetételen, de az ötös számhoz nagyjából ragaszkodjanak.


A puncsok készítésénél mindig először a vizet forraljuk fel, a szeszes italokat, sohase öntsük a forró vízbe.  Az italt ne édesítsük meg nagyon. Tűzálló poharakba vagy csészékbe öntve kínáljuk, ha szükséges adjunk hozzájuk kiskanalat. A puncsokat - forrón vagy hidegen - mindig étkezés után szolgáljuk fel.


A legegyszerűbb forró puncs, a teapuncs, amihez nem kell más, mint víz, tea, cukor, citromlé és kevés konyak.  A rumos puncsnak is hasonló az összetétele, csak a végén rumot öntenek az italba. A hideg pezsgő puncshoz poharanként 1 cl narancslét, 1 cl citromlevet, 1 cl citromszörpöt számítsunk, amit jéghideg pezsgővel felöntünk, majd az italba néhány jégkockát teszünk, és citromkarikákkal díszítjük. Szívószálat adhatunk hozzá.



Szilveszteri puncs


2,5 dl víz, 12 dkg finomított kristálycukor, 2,5 fehér bor, 2,5 dl vörös bor, 5 cl vodka vagy cseresznyepálinka, 2 cl citromlé


A vizet felforraljuk és a cukrot hozzáadva, feloldjuk. A cukros vizet hűtsük le kb. 80 fokra, majd öntsük bele a kétféle bort, a szeszes italt és a citromlevet.  Melegen poharakba töltjük.

További olvasnivaló

Tévhitek, hiedelmek, babonák a mérges…

Nem igaz, hogy a mérges gombák: csak valamely része mérgező, mert a méreganyag az egész gombában megtalálható. idegen méreganyagot vesznek fel a közeli mérgező növényektől, amitől mérgessé vállnak, egyébként ezt az ehető...

Folytatás...

Lábujjkörmök - Tények és hiedelmek

Jól ismert tény, hogy a lábujjakon jóval lassabban nőnek a körmeink, mint a kezeken. Az eltérést meg is mérték, így kiderült, hogy a lábujjkörmök növekedésének sebessége csak harmada-fele a kezek...

Folytatás...

India - Tehénlepényen fő a vacsora

  Nagyobb térképre váltás   Uttár Pradés határán rövid meditálásra megállunk Kushinagarban. E csendes, ligetes helyen szenderült örök álomra Buddha, a nagy vallásalapító. Nyolcvan évesen, súlyos betegen, elgyengülve érkezett ide, két szálfa között...

Folytatás...

Dombok, delták, apexek, trirádiuszok

A palmisztria újabb kori kutatói a 19. század végétől kezdődően fordították figyelmüket a tenyér bőrbarázdáinak tanulmányozására. Comte de Saint-Germain a századforduló előtt adta közre a disztális dombok és a tenyér-apexek...

Folytatás...

Salimar Bágh aor Nisat Bágh, avagy a S…

A mogulok Kasmírt a Himalája kertjévé varázsolták, a Dal-tó körül 777 kertet építettek. Különösen Dzsehángir felesége, Nur Dzsehán időzött itt szívesen, kiélhette szépérzékét, alkotási vágyát és építő kedvét. A...

Folytatás...

Furcsa halak: fára kúszó gébek, rep…

A halakról úgy tudjuk, hogy a vízben élnek, kopoltyúval lélegeznek, s ikrát rakva szaporodnak. De nem mindegyik halra illik ez a jellemzés, léteznek közöttük furcsa kivételek, a repülő halak...

Folytatás...