A+ A A-

Sertészselatin a LIDL joghurtos italában!

  • Közzétéve itt: Italok

 


Fruit Jumbo - joghurtos ital

Kedvelem a joghurtot, a zacskós tejből anno még magam készítettem, ám az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, homogénezett dobozos tejekből ez már nem lehetséges. Mostanában nemcsak natúr joghurtot fogyasztok, de olykor a különféle gyümölcsaromákkal ízesítettekből is veszek, sőt néha egy-egy gyümölcsízű joghurt italra is kedvem szottyan. Legutóbb a LIDL 400 grammos, 1,5% százalékos Fruit Jumbo márkájú italából vásároltam két flakont: egy barackosat és egy meggyeset. Miután az utóbbit megkóstoltam, valami furcsa érzetem támadt, azonnal arra gondoltam, meg kéne néznem, miért csúszott le torkomon szokatlanul gyorsan a meggyes finomság. Csak nem síkosító volt benne?

Sajnos elkéstem, mert még az üzletben kellett volna alaposan szemügyre vennem, mit teszek a bevásárlókocsimba (ami egyébként szokásom), most azonban ezt felelőtlenül kihagytam. Csak pár korty lenyelése után tudtam meg, hogy az összetevők - pasztőrözött tej, tejfehérje, tejsavó-kultúra, cukor, gyümölcskészítmények, módosított kukoricakeményítő, aromák, sűrítő anyag: pektin, karragén, színezék: paprikakivonat - között kiemelt helyen szerepel a sertés csontjából, kötőszövetéből kivont SERTÉSZSELATIN. Tehát jól behúztak a csőbe! Vegetáriánusok vigyázat: nem minden az, aminek látszik! Ugyanez igaz az édességek, jégkrémek, különféle snack-ek, előregyártott levesek, szószok többségére is.

De nemcsak a zselatinon akadtam ki, s kérdeztem magamban, hogy mit keres egy joghurtos italban ez a kocsonyásító anyag, a tengeri hínárból készült, viszkozitást növelő karragén jelenléte sem növelte örömömet. S mióta kiderült, hogy a fagylaltokban, jégkrémekben guargumi is van, akkor sem kívánom e készítményeket, ha tudom, hogy a benne lévő adalék - a 2007 nyarán felhasználttal ellentétben - nem dioxinnal szennyezett.

(2010. június)

 

Sertészselatinos joghurt ivólé

 

Hozzászólások  

0 #3 Gabi 2012-02-18 08:35
*muszlim, bocsi, összekuszálódta k a betűk...
Idézet
+2 #2 Gabi 2012-02-18 08:35
Szia! Ismerős ez a helyzet, ugyan én nem vega vagyok, hanem msuzlim és nem eszünk sertést, ezért nekem is nagyon kell vigyázni, hogy mit veszek. Régen szerettem a májast, és ma csak egy májkrém van,ami (a címke szerint legalább is) nem tartalmaz sertés származékot, az összes többi még ha pulyka vagy csibe elnevezésű is tartalmaz...Még jó hogy láttam, mit tartalmaz ez a joghurt, na biztos nem jutott volna eszembe h ebben is van sertés...A zselatinról nem is beszélve mennyi mindenben van.üdv.
Idézet
0 #1 Szegfû Ildikó 2010-06-28 14:09
Kedves Erzsébet!
Nagyon szeretem a tejtermékeket, de tejet évek óta csak Bácsalmáson veszek, mert ott előttem fejik ki a tehénből. Abból bármit készíthetek, jó. Azért ez sem ilyen egyszerű. Aki táppal eteti a tehenét, már nem tökéletes tejet fej, mert a mesterséges eledelben mindenféle ismeretlen anyag is van.
Miért csapja be magát az ember, s gondolja, hogy természetellene sen is lehet élni?
Üdvözlettel Szegfű Ildikó
Idézet

További olvasnivaló

Gyerek kézelemzése

Formabontóan, ezúttal nem az ujjakkal, a kézfejjel és a tenyérrel kezdem az értékelést, hanem a gyerekvonallal, mert a jelige megválasztása egyértelműen az ez iránti érdeklődésre utal. Noha a másodlagos...

Folytatás...

A két Radzsu: a szakács és a kézelemző

A Kanyakumariban tomboló náthám – hála a patikus által javasolt kenőcsnek – kezd alábbhagyni, amilyen gyorsan csapott le rám, olyan gyorsan hagy faképnél. Jobb a közérzetem, annak ellenére, hogy...

Folytatás...

Személyiségtípusok, temperamentumok szer…

A legrégibb személyiségtípusok az ókorból származnak, a temperamentumok vagy vérmérsékletek rendszerét, elsőként Hippokratész (Kr.e. kb. 460—kb. 377) görög orvos alkotta meg. A személyiségek osztályozásánál a vérmérsékletet, görög...

Folytatás...

India - Huszonegyféle fagylaltból válasz…

A Csánakja kétszintes üzletháza főleg a külszolgálatosok igényére szakosodott. E városrészt a Maurja dinasztiát megalapító Csandragupta főminiszteréről, az Arthasásza című híres közgazdasági mű szerzőjéről, a sokak által Visnugupta vagy Kautilja...

Folytatás...

Véleményem szerint a kézfogások változha…

Dr. Benkó Sándor a Műszaki Egyetem adjunktusa, a Benkó Dixiland együttes vezetője Nem jósoltattam eddig, és ennek valószínűleg egy gyerekkori élményem az oka. Édesanyám mesélte, hogy amikor édesapámmal eljegyezték egymást...

Folytatás...

Meghívás Telki Művészek Házába - Élményb…

Örömmel vettük a kedves invitálást, hisz régen (a ’80-as évek elején) és csak átutazóban jártunk ebben a csodás természeti környezetben fekvő, az elmúlt évtizedekben gyors fejlődést mutató, ma már...

Folytatás...