Sertészselatin a LIDL joghurtos italában!
- Írta: Rosta Erzsébet
- Közzétéve itt: Italok
Kedvelem a joghurtot, a zacskós tejből anno még magam készítettem, ám az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, homogénezett dobozos tejekből ez már nem lehetséges. Mostanában nemcsak natúr joghurtot fogyasztok, de olykor a különféle gyümölcsaromákkal ízesítettekből is veszek, sőt néha egy-egy gyümölcsízű joghurt italra is kedvem szottyan. Legutóbb a LIDL 400 grammos, 1,5% százalékos Fruit Jumbo márkájú italából vásároltam két flakont: egy barackosat és egy meggyeset. Miután az utóbbit megkóstoltam, valami furcsa érzetem támadt, azonnal arra gondoltam, meg kéne néznem, miért csúszott le torkomon szokatlanul gyorsan a meggyes finomság. Csak nem síkosító volt benne?
Sajnos elkéstem, mert még az üzletben kellett volna alaposan szemügyre vennem, mit teszek a bevásárlókocsimba (ami egyébként szokásom), most azonban ezt felelőtlenül kihagytam. Csak pár korty lenyelése után tudtam meg, hogy az összetevők - pasztőrözött tej, tejfehérje, tejsavó-kultúra, cukor, gyümölcskészítmények, módosított kukoricakeményítő, aromák, sűrítő anyag: pektin, karragén, színezék: paprikakivonat - között kiemelt helyen szerepel a sertés csontjából, kötőszövetéből kivont SERTÉSZSELATIN. Tehát jól behúztak a csőbe! Vegetáriánusok vigyázat: nem minden az, aminek látszik! Ugyanez igaz az édességek, jégkrémek, különféle snack-ek, előregyártott levesek, szószok többségére is.
De nemcsak a zselatinon akadtam ki, s kérdeztem magamban, hogy mit keres egy joghurtos italban ez a kocsonyásító anyag, a tengeri hínárból készült, viszkozitást növelő karragén jelenléte sem növelte örömömet. S mióta kiderült, hogy a fagylaltokban, jégkrémekben guargumi is van, akkor sem kívánom e készítményeket, ha tudom, hogy a benne lévő adalék - a 2007 nyarán felhasználttal ellentétben - nem dioxinnal szennyezett.
(2010. június)
Nagyon szeretem a tejtermékeket, de tejet évek óta csak Bácsalmáson veszek, mert ott előttem fejik ki a tehénből. Abból bármit készíthetek, jó. Azért ez sem ilyen egyszerű. Aki táppal eteti a tehenét, már nem tökéletes tejet fej, mert a mesterséges eledelben mindenféle ismeretlen anyag is van.
Miért csapja be magát az ember, s gondolja, hogy természetellene sen is lehet élni?
Üdvözlettel Szegfű Ildikó