A+ A A-

Indiai üdítőitalok

  • Közzétéve itt: Italok


Indiában az étkezést a legtöbb esetben egy pohár víz felhörpintésével kezdik, ugyanis a nagy melegben a jeges pání (víz) oltja a legtökéletesebben a szomjat. Szívesen fogyasztanak fehérjében gazdag tejet, édes és sós joghurtot, tejsavót, emellett sok valódi gyümölcslevet (almából, citromból, mangóból, narancsból, ananászból stb.), gyümölcsturmixot, sörbetet, köményes vizet is isznak.


Gyümölcs turmix

A lehűtött, forralt, cukrozott tejhez keverhetünk bármilyen puha húsú gyümölcsöt, banánt, málnát, szedret, epret. Ízlés szerint fűszerezhetjük fahéjjal, vaníliás cukorral, szerecsendióval stb. Jól turmixoljuk össze, és behűtve kínáljuk.


Ivó joghurt

Készíthetjük édesen vagy sósan. Az édes joghurt hozzávalói: joghurt, citromlé és cukor.
A sós joghurté: joghurt, só és csipetnyi bors. Mindkettőt alaposan keverjük ki, és lehűtve fogyasszuk.


Tejsavó

A friss tejből készített túró vagy sajt után visszamaradt savót ízesítsük őrölt borssal. A remek ízű üdítő ital hidegen a legjobb.


Banán nektár

6 csésze tej, 3 jól megérett banán, 4 evőkanál cukor, csipetnyi őrölt fahéj, csipetnyi őrölt késhegynyi szerecsendió, késhegynyi őrölt koriander, 1 teáskanál őrölt kardamom

A fűszerekkel együtt forraljuk fel a tejet. Nyomjuk péppé a banánt és keverjük simára a cukorral, majd tegyük a forró tejbe. Ha darabos maradt turmixoljuk le. Behűtve fogyasszuk.


Ananász puncs

1 csésze cukor, 1 darabolt ananász konzerv, ½ csésze narancslé, 3 evőkanál citromlé, 1 üveg 2 decis szénsavas ásványvíz, 1 üveg 2 decis limonádé

Keverjük a cukrot az ananász konzerv levébe, majd melegítsük fel, amíg a cukor feloldódik. 
Ezután hűtsük le. Az ananász darabkákat vágjuk nagyon apró kockákra. Keverjük össze a narancs- és a citromlevet. Tegyük a narancs és citrom dzsúsz keverékébe az ananászdarabkákat és öntsük hozzá a szirupot. Hűtsük le. Széles szájú poharakban kis gyümölcsvillákkal szolgáljuk fel. Mellé hideg szódát és limonádét adjunk.


Sárgadinnye sörbet

2 nagy sárgadinnye, 1 citrom leve, 2 csésze cukor, 2 csésze tejszín

A meghámozott, szeletekre vágott sárgadinnye húsát törjük össze, vagy vágjuk nagyon apróra. Adjuk hozzá a citromlevet és cukrot. Keverjük össze alaposan, ha darabos maradt, turmixoljuk össze. Hűtsük le és öntsünk a tetejére tejszínt.


Görögdinnye sörbet

1 görögdinnye, 2 citrom leve, 2 csésze cukor, 2 csésze tejszín

Ugyanúgy készül, mint a sárgadinnye sörbet. Hidegen, jól behűtve kínáljuk.


Köményes víz

10 bögre víz, 4 evőkanál apróra vágott mentalevél, 1 teáskanál csilipor vagy őrölt erős paprika, 4 evőkanál fehérkömény por, 1 teáskanál garam maszala, 1 teáskanál só, 3 evőkanál őrölt gyömbér, 10 db zöldcsili vagy kicsi, hegyes erős zöldpaprika, 1-2 citrom leve, 4 evőkanál cukor, 1 teáskanál feketekömény por

Az őrölt gyömbért, az apróra vágott mentaleveleket és zöldcsiliket, a csiliport, a garam maszalát, a sót, a cukrot valamint a fehér- és feketekömény port adagoljuk a vízhez. Jól keverjük össze, pihentessük két órán át. Adjuk hozzá a citromok levét. Szűrjük át finom lyukú szűrőn vagy egy muszlinkendőn. Hidegen kínáljuk sós sütemények mellé.

További olvasnivaló

Elvarázsolt körte és más körtés csemegék

Az édes zamatú, illatos körtének valószínűleg Európa az őshazája, innen indulhatott világhódító útjára. Állítólag már az ókorban ismert gyümölcs volt. Jelenleg az európai körtéknek több mint ezer fajtája létezik...

Folytatás...

A mandrill bosszúja

Egyik unokatestvérem kisfiát, aki a szünidejét töltötte nálunk, gondoltam elviszem az állatkertbe. A napsütötte téli délután jól esett a séta a hótól fehérlő kertben, megbámultunk sok állatot, egyik-másikban gyönyörködtünk, volt...

Folytatás...

Lefeküdt velem a ló

  Miután felfedeztük Sarlóspusztát, egy ideig szívesen látogattunk el oda. Vonzott minket a kellemes környezet, a kedves fogadtatás és vendéglátás, a pihenésre alkalmas táj, örömöt leltünk a csillogó szőrű, ápolt lovakban...

Folytatás...

Sokféle szél van, talán még fáradt szél …

Amikor férjemnek lelkesen említettem egy érdekes kifejezést, a fáradt szél hasonlatot, amit Aujeszky László könyvéből olvastam, párom azonnal tiltakozott, hogy ilyet nem ismer a szakma. Tény, hogy az időjárás megfejtésében...

Folytatás...

’Kíváncsi Cseresznye’ kézelemzése

A kezek morfológiai jellemzőit vizsgálva elsőként az ötlik a kézelemző szemébe, hogy - az elsőként beküldött kézfej képeken, melyek természetes helyzetben mutatják az ujjakat - a gyűrűs és a kisujjak...

Folytatás...

A sorsszámok értelmezése - Hat

A hatos szám a Vénusz-bolygóval harmonizál, a kézen pedig az életvonal és a hüvelykujj közötti terület, a Vénusz-domb felel meg neki. A hindu bölcsek szerint a Vénusz az asurák...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?