A+ A A-

Indiai üdítőitalok

  • Közzétéve itt: Italok


Indiában az étkezést a legtöbb esetben egy pohár víz felhörpintésével kezdik, ugyanis a nagy melegben a jeges pání (víz) oltja a legtökéletesebben a szomjat. Szívesen fogyasztanak fehérjében gazdag tejet, édes és sós joghurtot, tejsavót, emellett sok valódi gyümölcslevet (almából, citromból, mangóból, narancsból, ananászból stb.), gyümölcsturmixot, sörbetet, köményes vizet is isznak.


Gyümölcs turmix

A lehűtött, forralt, cukrozott tejhez keverhetünk bármilyen puha húsú gyümölcsöt, banánt, málnát, szedret, epret. Ízlés szerint fűszerezhetjük fahéjjal, vaníliás cukorral, szerecsendióval stb. Jól turmixoljuk össze, és behűtve kínáljuk.


Ivó joghurt

Készíthetjük édesen vagy sósan. Az édes joghurt hozzávalói: joghurt, citromlé és cukor.
A sós joghurté: joghurt, só és csipetnyi bors. Mindkettőt alaposan keverjük ki, és lehűtve fogyasszuk.


Tejsavó

A friss tejből készített túró vagy sajt után visszamaradt savót ízesítsük őrölt borssal. A remek ízű üdítő ital hidegen a legjobb.


Banán nektár

6 csésze tej, 3 jól megérett banán, 4 evőkanál cukor, csipetnyi őrölt fahéj, csipetnyi őrölt késhegynyi szerecsendió, késhegynyi őrölt koriander, 1 teáskanál őrölt kardamom

A fűszerekkel együtt forraljuk fel a tejet. Nyomjuk péppé a banánt és keverjük simára a cukorral, majd tegyük a forró tejbe. Ha darabos maradt turmixoljuk le. Behűtve fogyasszuk.


Ananász puncs

1 csésze cukor, 1 darabolt ananász konzerv, ½ csésze narancslé, 3 evőkanál citromlé, 1 üveg 2 decis szénsavas ásványvíz, 1 üveg 2 decis limonádé

Keverjük a cukrot az ananász konzerv levébe, majd melegítsük fel, amíg a cukor feloldódik. 
Ezután hűtsük le. Az ananász darabkákat vágjuk nagyon apró kockákra. Keverjük össze a narancs- és a citromlevet. Tegyük a narancs és citrom dzsúsz keverékébe az ananászdarabkákat és öntsük hozzá a szirupot. Hűtsük le. Széles szájú poharakban kis gyümölcsvillákkal szolgáljuk fel. Mellé hideg szódát és limonádét adjunk.


Sárgadinnye sörbet

2 nagy sárgadinnye, 1 citrom leve, 2 csésze cukor, 2 csésze tejszín

A meghámozott, szeletekre vágott sárgadinnye húsát törjük össze, vagy vágjuk nagyon apróra. Adjuk hozzá a citromlevet és cukrot. Keverjük össze alaposan, ha darabos maradt, turmixoljuk össze. Hűtsük le és öntsünk a tetejére tejszínt.


Görögdinnye sörbet

1 görögdinnye, 2 citrom leve, 2 csésze cukor, 2 csésze tejszín

Ugyanúgy készül, mint a sárgadinnye sörbet. Hidegen, jól behűtve kínáljuk.


Köményes víz

10 bögre víz, 4 evőkanál apróra vágott mentalevél, 1 teáskanál csilipor vagy őrölt erős paprika, 4 evőkanál fehérkömény por, 1 teáskanál garam maszala, 1 teáskanál só, 3 evőkanál őrölt gyömbér, 10 db zöldcsili vagy kicsi, hegyes erős zöldpaprika, 1-2 citrom leve, 4 evőkanál cukor, 1 teáskanál feketekömény por

Az őrölt gyömbért, az apróra vágott mentaleveleket és zöldcsiliket, a csiliport, a garam maszalát, a sót, a cukrot valamint a fehér- és feketekömény port adagoljuk a vízhez. Jól keverjük össze, pihentessük két órán át. Adjuk hozzá a citromok levét. Szűrjük át finom lyukú szűrőn vagy egy muszlinkendőn. Hidegen kínáljuk sós sütemények mellé.

További olvasnivaló

Szelén - Mennyi sok, mennyi kevés?

Kevés nyomelem váltott ki az elmúlt évtizedekben oly sok vitát, mint a szelén. Az egyik szélsőséges vélemény szerint nem szabad fogyasztani, mert toxikus, ráadásul az embernek nincs is rá szüksége...

Folytatás...

Stotyi kézelemzése

Ránézésre feltűnőek kezének görbe ujjai, ezeket nem szabad összetéveszteni a hajlékony ujjakkal, mert más-más a jelentésük. A normálisnak tartott egyenes ujjakkal szemben minden eltérés gyengíti az illető ujja vonatkozó „pozitív”...

Folytatás...

Húsvéti ételszentelés

  A képeket - melyek a Szabolcs-Szatmár megyében található Ura község hagyományos húsvéti ételszentelésének epizódjait mutatják be - Popovics Tiborné (Bányai Marika) és Popovics Tibor készítették, illetve bocsátották rendelkezésemre.                

Folytatás...

Varjú

A varjak bámulatos intelligenciával rendelkeznek, és - „unokatestvérükkel”, a hollókkal együtt - sokak szerint ők a legokosabb madarak. Képesek a tevékenységük megtervezésre és az egymás közti kommunikációra. Egyes fajaiknál a...

Folytatás...

A türelemre, gyengédségre és szerete…

  A vadmálna már a régi barlanglakók figyelmét is megragadta, ezt igazolják az európai, ázsiai és észak-amerikai ásatások, melyek során málnavessző maradványokat találtak. Vagyis e gyümölcs ősidők óta része az étrendünknek.A...

Folytatás...

Március

  A hónap különféle elnevezései Márciusi idő- és termésjóslások Március eleji népszokások Szent Kázmér Strinennia ünnepe Negyven Szentek Farvardigan (Mukhtad) Szent Gergely Sándor, József, Benedek Gábriel arkangyal Gyümölcsoltó...

Folytatás...