A+ A A-

Hőségben remek ital a jeges, fűszeres paradicsomlé, a sós joghurt, de legjobb a tea és a víz

  • Közzétéve itt: Italok


Idén* - bár későn jött, sőt sokak szerint elmaradt a tavasz - a meleg nyár és a sok napsütés hatására finom ízű sárgadinnyéket vettünk és ettünk, s bár mi nem nagyon kedveljük, valószínűleg a görögdinnyék is remek ízűek lehettek. Miután befejeztem egyik írásomat, elhatároztam, hogy a mindkét dinnyéből készült szörbetről írni fogok, de ahogy végiggondoltam, azonnal eszembe jutott, hogy ezt a témát már régen kiveséztem. S nem kis örömömre sokan olvassák a Szörbet, sörbet, szorbet, sorbetto, serbet, sherbet cikkemet, annak ellenére, hogy a keresőben még öt írásban rátalálni a sörbetre. Ezért letettem arról, hogy ismételjem önmagam. Ettől függetlenül nem álltam el a jeges italok ötletétől, mert - noha kedvelem a meleget, sőt elviselem a forróságot is - nekem ugyancsak jól esik időnként meginni egy-egy pohár finom jeges italt.

Sokféle friss gyümölcsből és zöldségféléből lehet készíteni remek hűsítő italokat, de én mégis esküszöm a jeges, cukor nélküli zöldteára, vagy a jól lehűtött, mezítlábas, sima vízre, szerintem ezek enyhítik legjobban szomjúságot. Ettől függetlenül kedvelem a jól lehűtött paradicsomitalt és a sós joghurtot is, mindkettőt könnyű elkészíteni.


Jeges, fűszeres paradicsomital

Egy fej vörös-, vagy lila hagymát négyrét vágunk, jól megmosott, leszárított csomónyi petrezselymet és zeller zöldet összevágunk. Egy liter paradicsomlevet sózzunk meg, adjunk hozzá kevés citromlevet. Az egészet turmixszoljuk össze, majd hűtsük le alaposan, vagy poharakba öntve jégkockákkal kínáljuk.


Hideg, sós, ívó joghurt

Natúr joghurthoz adjunk egy csipetnyi sót és őrölt borsot. Alaposan keverjük össze és jó lehűtve, hidegen fogyasszuk.

 

[* Cikkem 2013 augusztusának kánikulai napjaiban írtam.]

További olvasnivaló

Látogatóban Mary nővérnél

Meghívást kaptunk Mary nővértől, látogassunk el a Holy Angel’s Conventbe. Az eszelős dudálástól, varjúkárogástól hangos Trivandrumba háromkerekű motoros riksával pöfögünk be. Van időnk sétálni, ezért a számunkra jó tájékozódási...

Folytatás...

Indiai üdítőitalok

Indiában az étkezést a legtöbb esetben egy pohár víz felhörpintésével kezdik, ugyanis a nagy melegben a jeges pání (víz) oltja a legtökéletesebben a szomjat. Szívesen fogyasztanak fehérjében gazdag tejet...

Folytatás...

A férfi testjegyeiről – Jövendölés és ka…

Egyik korábbi írásomban már foglalkoztam a férfi testjegyeinek megfigyelése révén megállapítható személyiségvonásokkal, tulajdonságokkal, és röviden az egyes testrészek sajátosságaira alapozott jóslásokat is összefoglaltam, a 6. században élt híres indiai asztrológus...

Folytatás...

Mit esznek az állatok?

Az állatok többségének napjai élelemkereséssel vagy zsákmányszerzéssel és evéssel telnek, étrendjük - attól függően, hogy vegetáriánusok, ragadozók vagy mindenevők - sokféle lehet. Van, amelyiküké meglehetősen egyhangú, de olyanok...

Folytatás...

Rendellenes tenyérküllem

A száraz, ráncos bőr - ha csak ezt nem foglalkozási ártalom (például mosás. vegytisztítás okozta) - általában a gyomor és a bélrendszer súlyos akut betegségéről tanúskodik, mely gyakran hasmenéssel és...

Folytatás...

Szász Endre születésnapjára

Miközben a cikkem bevezetőjét írom, szemem előtt sok kép villan elő, emlékek sokasága kavarog bennem, szituációk elevenednek meg előttem. Szász Endréről (nekem csak Bandiról) sok sztori van tarsolyomban. Hisz volt...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?