A+ A A-

Hőségben remek ital a jeges, fűszeres paradicsomlé, a sós joghurt, de legjobb a tea és a víz

  • Közzétéve itt: Italok


Idén* - bár későn jött, sőt sokak szerint elmaradt a tavasz - a meleg nyár és a sok napsütés hatására finom ízű sárgadinnyéket vettünk és ettünk, s bár mi nem nagyon kedveljük, valószínűleg a görögdinnyék is remek ízűek lehettek. Miután befejeztem egyik írásomat, elhatároztam, hogy a mindkét dinnyéből készült szörbetről írni fogok, de ahogy végiggondoltam, azonnal eszembe jutott, hogy ezt a témát már régen kiveséztem. S nem kis örömömre sokan olvassák a Szörbet, sörbet, szorbet, sorbetto, serbet, sherbet cikkemet, annak ellenére, hogy a keresőben még öt írásban rátalálni a sörbetre. Ezért letettem arról, hogy ismételjem önmagam. Ettől függetlenül nem álltam el a jeges italok ötletétől, mert - noha kedvelem a meleget, sőt elviselem a forróságot is - nekem ugyancsak jól esik időnként meginni egy-egy pohár finom jeges italt.

Sokféle friss gyümölcsből és zöldségféléből lehet készíteni remek hűsítő italokat, de én mégis esküszöm a jeges, cukor nélküli zöldteára, vagy a jól lehűtött, mezítlábas, sima vízre, szerintem ezek enyhítik legjobban szomjúságot. Ettől függetlenül kedvelem a jól lehűtött paradicsomitalt és a sós joghurtot is, mindkettőt könnyű elkészíteni.


Jeges, fűszeres paradicsomital

Egy fej vörös-, vagy lila hagymát négyrét vágunk, jól megmosott, leszárított csomónyi petrezselymet és zeller zöldet összevágunk. Egy liter paradicsomlevet sózzunk meg, adjunk hozzá kevés citromlevet. Az egészet turmixszoljuk össze, majd hűtsük le alaposan, vagy poharakba öntve jégkockákkal kínáljuk.


Hideg, sós, ívó joghurt

Natúr joghurthoz adjunk egy csipetnyi sót és őrölt borsot. Alaposan keverjük össze és jó lehűtve, hidegen fogyasszuk.

 

[* Cikkem 2013 augusztusának kánikulai napjaiban írtam.]

További olvasnivaló

Húsvéti natúr, kakaós és fahéjas k…

A kuglóf talán az egyik legismertebb és legkedveltebb kevert, élesztős tésztából készülő sütemény. Elkészítése nem túl bonyolult, a hozzávalók sem megfizethetetlenek. Azért jutott épp ez a sütemény az eszembe, mert...

Folytatás...

Senorita kézelemzése

Az ujjak alakjától függ, hogy a kéz melyik kéztípusba sorolható. Noha a kezén a szögletes formák dominálnak, mert szögletes a tenyere valamint a gyűrűs-, a középső-, és a mutató ujja...

Folytatás...

Ewaa kézelemzése

Rendhagyó módon, most nem a megszokott felépítés szerint foglalom össze kézelemzésemet, mert tenyerére nézve szembetűnő bőrének fényes, vöröses színe, a kézfején bőrének finomsága, tapintása valószínűleg selymes érzetű lehet, legalább is...

Folytatás...

Újévi ételek

Az újévi ételekhez elsősorban bőségvarázsló hiedelmek tapadnak, ezért az emberek ilyenkor különös gondot fordítanak az étrendjük összeállítására. Nálunk azért esznek sokan ropogós malacpecsenyét, mert a malac előre túrja a...

Folytatás...

Összetett mintázatok az ujjbegyeken

Campbell a hüvelykujj körömpercén egymásba fonódó, kettős hurokszerű vagy egyéb összetett mintázatokról úgy vélte, hogy olyan személyt jeleznek, aki számára nehézséget jelent különválasztani a fantáziája szüleményeit, vágyálmait, ábrándjait a...

Folytatás...

Mérgező állatok

A legtöbb állat mérge csak akkor hat, ha szúrással vagy harapással a bőrbe jut. Az idegmérgek az idegrendszert támadják meg és erős izgalmat okoznak (tünetei: izomgörcs, rángatózás...

Folytatás...