Rosta Erzsébet weboldala


Idén* - bár későn jött, sőt sokak szerint elmaradt a tavasz - a meleg nyár és a sok napsütés hatására finom ízű sárgadinnyéket vettünk és ettünk, s bár mi nem nagyon kedveljük, valószínűleg a görögdinnyék is remek ízűek lehettek. Miután befejeztem egyik írásomat, elhatároztam, hogy a mindkét dinnyéből készült szörbetről írni fogok, de ahogy végiggondoltam, azonnal eszembe jutott, hogy ezt a témát már régen kiveséztem. S nem kis örömömre sokan olvassák a Szörbet, sörbet, szorbet, sorbetto, serbet, sherbet cikkemet, annak ellenére, hogy a keresőben még öt írásban rátalálni a sörbetre. Ezért letettem arról, hogy ismételjem önmagam. Ettől függetlenül nem álltam el a jeges italok ötletétől, mert - noha kedvelem a meleget, sőt elviselem a forróságot is - nekem ugyancsak jól esik időnként meginni egy-egy pohár finom jeges italt.

Sokféle friss gyümölcsből és zöldségféléből lehet készíteni remek hűsítő italokat, de én mégis esküszöm a jeges, cukor nélküli zöldteára, vagy a jól lehűtött, mezítlábas, sima vízre, szerintem ezek enyhítik legjobban szomjúságot. Ettől függetlenül kedvelem a jól lehűtött paradicsomitalt és a sós joghurtot is, mindkettőt könnyű elkészíteni.


Jeges, fűszeres paradicsomital

Egy fej vörös-, vagy lila hagymát négyrét vágunk, jól megmosott, leszárított csomónyi petrezselymet és zeller zöldet összevágunk. Egy liter paradicsomlevet sózzunk meg, adjunk hozzá kevés citromlevet. Az egészet turmixszoljuk össze, majd hűtsük le alaposan, vagy poharakba öntve jégkockákkal kínáljuk.


Hideg, sós, ívó joghurt

Natúr joghurthoz adjunk egy csipetnyi sót és őrölt borsot. Alaposan keverjük össze és jó lehűtve, hidegen fogyasszuk.

 

[* Cikkem 2013 augusztusának kánikulai napjaiban írtam.]