A+ A A-

Hőségben remek ital a jeges, fűszeres paradicsomlé, a sós joghurt, de legjobb a tea és a víz

  • Közzétéve itt: Italok


Idén* - bár későn jött, sőt sokak szerint elmaradt a tavasz - a meleg nyár és a sok napsütés hatására finom ízű sárgadinnyéket vettünk és ettünk, s bár mi nem nagyon kedveljük, valószínűleg a görögdinnyék is remek ízűek lehettek. Miután befejeztem egyik írásomat, elhatároztam, hogy a mindkét dinnyéből készült szörbetről írni fogok, de ahogy végiggondoltam, azonnal eszembe jutott, hogy ezt a témát már régen kiveséztem. S nem kis örömömre sokan olvassák a Szörbet, sörbet, szorbet, sorbetto, serbet, sherbet cikkemet, annak ellenére, hogy a keresőben még öt írásban rátalálni a sörbetre. Ezért letettem arról, hogy ismételjem önmagam. Ettől függetlenül nem álltam el a jeges italok ötletétől, mert - noha kedvelem a meleget, sőt elviselem a forróságot is - nekem ugyancsak jól esik időnként meginni egy-egy pohár finom jeges italt.

Sokféle friss gyümölcsből és zöldségféléből lehet készíteni remek hűsítő italokat, de én mégis esküszöm a jeges, cukor nélküli zöldteára, vagy a jól lehűtött, mezítlábas, sima vízre, szerintem ezek enyhítik legjobban szomjúságot. Ettől függetlenül kedvelem a jól lehűtött paradicsomitalt és a sós joghurtot is, mindkettőt könnyű elkészíteni.


Jeges, fűszeres paradicsomital

Egy fej vörös-, vagy lila hagymát négyrét vágunk, jól megmosott, leszárított csomónyi petrezselymet és zeller zöldet összevágunk. Egy liter paradicsomlevet sózzunk meg, adjunk hozzá kevés citromlevet. Az egészet turmixszoljuk össze, majd hűtsük le alaposan, vagy poharakba öntve jégkockákkal kínáljuk.


Hideg, sós, ívó joghurt

Natúr joghurthoz adjunk egy csipetnyi sót és őrölt borsot. Alaposan keverjük össze és jó lehűtve, hidegen fogyasszuk.

 

[* Cikkem 2013 augusztusának kánikulai napjaiban írtam.]

További olvasnivaló

India - A marhahúsevés kannibalizmus

  Újdelhiben mihasznaként élvezzük a semmittevést, jól esik az újabb pihenés, kell a feltöltődés. Kellemes érzés ismét a Szarodzsini bazárban alkudozni, s a Csanakján ízlelgetni Nirula’s csodálatos fagylaltjait. Ifjú házasként egykoron...

Folytatás...

Tizenkettes, az apostolok és a törzsek…

Amíg a tízes tökéletes számnak minősült, addig a tizenegyes már rossz hatású volt, a tizenkettes pedig titokzatos lett. A tizenkettes az idő három síkjának és a tér négy égtájának...

Folytatás...

Szexualitásra serkentő fűszerek

Az élet szerelem nélkül fűszertelen, a szerelem szex nélkül sótlan, az ételek fűszer nélkül pedig élvezhetetlenek, csaknem ehetetlenek. A fűszerek az ételek ízét és színét adó, étvágygerjesztő anyagok. Feladatuk...

Folytatás...

A férfi testjegyeiről – Jövendölé…

Egyik korábbi írásomban már foglalkoztam a férfi testjegyeinek megfigyelése révén megállapítható személyiségvonásokkal, tulajdonságokkal, és röviden az egyes testrészek sajátosságaira alapozott jóslásokat is összefoglaltam, a 6. században élt híres indiai asztrológus...

Folytatás...

Szorongás, rettegés, fóbia

A szorongás és a rettegés szavaink jelentését mindenki jól ismeri, azonban a fóbia esetében - különösen, ami a hétköznapi nyelvhasználatát illeti (ebbe magamat is beleértve) - már vannak kétségeim. Ezért...

Folytatás...

Szemölcsök IV. - Babonás népi gyógy…

Az emberek nemcsak a szemölcsök eredetére, létrejöttükre voltak kíváncsiak, hanem kezelésük, gyógyításuk, eltüntetésük módjára is számos rituálét, különleges módszert alakítottak ki. A változatos praktikák között szerepelt a ráolvasás; a...

Folytatás...