A+ A A-

A gyógyító fekete ribiszke és a belőle készült likőr

  • Közzétéve itt: Italok


Fekete ribizliBajban vagyok, miként nevezzem ezt a bogyós gyümölcsöt, ribiszkének vagy ribizlinek, mert mindkét név elfogadott és használatos. Különösebben méltatni sem kívánom, mert a neten bőséges információ található róla, fölösleges lenne ugyanazt még egyszer leírni. Helyette inkább felsorolom azokat az egészségi problémákat, melyekre a fekete ribiszke gyógyhatással van, hisz tartalmaz különböző vitaminokat, különösen a C-vitaminban gazdag, s a kalciumon kívül van benne foszfor, vas és - ami igen fontos - jelentős mennyiségű kálium is.

A fekete ribizli kúraként alkalmazható nyombélfekély és gyomorhurut esetén, szabályozza a sav-bázis egyensúlyt. Gyógyereje abban nyilvánul meg, hogy csökkenti az erős bélmozgást, megakadályozza a rothasztó mikroflóra fejlődését, fokozza az epetermelést, növeli a máj glikogéntartalmát, ezáltal erősíti a máj szöveteinek regeneráló képességét. Megszűnteti az étkezés utáni telítettség érzését, a has puffadását, oldja a rossz közérzetet. A fekete ribiszkét gyakran használják vesegyulladásnál és a görcsös rohamoknál. Hosszabb ideig tartó fogyasztását ajánlják a szív- és tüdőbetegségben szenvedőknek, mert erősíti az erek rugalmasságát, és segít a vérszegénység leküzdésében. Az elhízottak számára hatásos, ha a nyersdiétájukat fekete ribiszkével egészítik ki. A felsoroltakon túl mérsékli a kimerültséget, a fáradtság érzetét, a fejfájást, és az idegrendszerre is nyugtatóan hat. Ráadásul a fekete ribiszke leve a látást is javítja.

Szüleim kertjében sokféle gyümölcsfa és bokor ontotta terméseit, a ribizliből háromfajta - piros, fehér és fekete - is volt nekik. Az élénkpiros ribizli bogyók savasak, a fehérek fűszeres ízűek, ám a gyógyhatású fekete illata és zamata annyira jellegzetes, hogy nem hasonlítható semmi máshoz. Amíg a ribiszkebokrokon csüngő bogyókból szívesen csípegettem, a megérett fürtök leszedése, soha nem volt az ínyemre. Amikor eljött a szüretelés ideje, édesanyámnak felajánlottam, bármi mást elvégzek, csak ezt ne kelljen csinálnom. Persze nemcsak a szedegetést tartottam szaporátlan munkának, hanem a ribiszkékből készült lekvárok, szörpök, borok és likőrök elkészítését is. A bogyók szemezgetése, tisztítása, passzírozása, szűrése valamint a kavargatás megannyi macerával járó művelet. Pedig nagyon finom volt Édes hidegen kikevert, zselészerű dzsemje, a szörpje, a likőrje, a szüret után elmaradhatatlan ribizlis süteménye, s a mellé tett pohárnyi natúr ribiszkés gyümölcslé. A ribiszke borról nem tudok nyilatkozni, mert soha nem kóstoltam meg.

Fekete-ribiszke likőrMúltkoriban ajándékba kaptam egy üveg fekete ribizli likőrt, ekkor jutott eszembe, hogy - mivel mostanában érik a fekete ribizli - kéne venni belőle egy kis dobozzal, a feketeribizli likőr receptjének illusztrálásaként.


Feketeribiszke likőr

50 dkg fekete ribiszkét, 60 dkg málnát néhány feketeribiszke levéllel alaposan nyomkodjunk el, gyúrjuk össze. Öntsünk rá 1 liter 60 %-os gyümölcsszeszt, adjunk hozzá kevés fahéjat, szegfűszeget és vanillint (ha van vaníliánk az még jobb). Az egészet öntsük bele egy átlátszó üvegballonba, ha nincs, akkor egy nagy, bő szájú üvegbe. A lényeg, hogy jól zárható legyen. Egy hónapig tegyük napra, ezután gondosan szűrjük át. A leszűrt lé minden literjére számítva, főzzünk 50 dkg cukorból és 1 dl vízből sűrű szirupot, és ha kihűlt, adjuk a gyümölcsléhez. Pár napi állás után már fogyasztható. Palackokba adagolva sokáig eláll, persze csak, ha meg nem isszuk.

További olvasnivaló

Hortenzia hiedelmek

Noha ezt a sokféle színben pompázó - olykor színét is változtató - pomponra emlékeztető gyönyörű virágot aligha van, aki nem ismeri, szimbolikus jelentését, babonás értelmezését számos vita övezi. Sőt még...

Folytatás...

Orbán Viktor hüvelykujja

1963. május 31-én született Székesfehérváron. 1987-ben az ELTE jogi karán szerzett diplomát. 1988. március 30-án a Fidesz egyik alapítója, 1989. októberig szóvivő, 1988-1989-ben választmányi tag. 1989-ben részt vett az Ellenzéki...

Folytatás...

Kiscsikó születik

Néhány napja egy - az Interneten megismert - barátnőmtől, Haga Zsuzsitól kaptam levelet. Nagyon megörültem jelentkezésének, mert már jó ideje nem hallottam felőle. Ám az igazi meglepetés az üzenete végén...

Folytatás...

Patkány

A patkányok a világ minden tájára eljutottak. Nálunk két faja ismert. Az egyik a kisebb a házi patkány, a másik a nagyobb az előbbinél erősebb, harciasabb, a ház alatti részében...

Folytatás...

Lekváros pörckifli, diós baklava

A pörckifli nevét olvasva, valószínűleg meglepődnek olvasóim, mert elég érthetetlen az, miként kerül a pörckiflibe lekvár, méghozzá, baracklekvár, egyáltalán hogyan szerepelhet egy pörcös sütemény a vegetáriánus és halas ételek...

Folytatás...

Szamár

A szamár megítélése ellentmondásos, egyrészt szent állat, az istenség egyik megjelenési formája, a vallásos tisztelet tárgya, a béketűrés, a türelem, a mértékletesség, szilárdság, bölcsesség jelképe, másrészt a stupiditás, a...

Folytatás...