A+ A A-

A gyógyító fekete ribiszke és a belőle készült likőr

  • Közzétéve itt: Italok


Fekete ribizliBajban vagyok, miként nevezzem ezt a bogyós gyümölcsöt, ribiszkének vagy ribizlinek, mert mindkét név elfogadott és használatos. Különösebben méltatni sem kívánom, mert a neten bőséges információ található róla, fölösleges lenne ugyanazt még egyszer leírni. Helyette inkább felsorolom azokat az egészségi problémákat, melyekre a fekete ribiszke gyógyhatással van, hisz tartalmaz különböző vitaminokat, különösen a C-vitaminban gazdag, s a kalciumon kívül van benne foszfor, vas és - ami igen fontos - jelentős mennyiségű kálium is.

A fekete ribizli kúraként alkalmazható nyombélfekély és gyomorhurut esetén, szabályozza a sav-bázis egyensúlyt. Gyógyereje abban nyilvánul meg, hogy csökkenti az erős bélmozgást, megakadályozza a rothasztó mikroflóra fejlődését, fokozza az epetermelést, növeli a máj glikogéntartalmát, ezáltal erősíti a máj szöveteinek regeneráló képességét. Megszűnteti az étkezés utáni telítettség érzését, a has puffadását, oldja a rossz közérzetet. A fekete ribiszkét gyakran használják vesegyulladásnál és a görcsös rohamoknál. Hosszabb ideig tartó fogyasztását ajánlják a szív- és tüdőbetegségben szenvedőknek, mert erősíti az erek rugalmasságát, és segít a vérszegénység leküzdésében. Az elhízottak számára hatásos, ha a nyersdiétájukat fekete ribiszkével egészítik ki. A felsoroltakon túl mérsékli a kimerültséget, a fáradtság érzetét, a fejfájást, és az idegrendszerre is nyugtatóan hat. Ráadásul a fekete ribiszke leve a látást is javítja.

Szüleim kertjében sokféle gyümölcsfa és bokor ontotta terméseit, a ribizliből háromfajta - piros, fehér és fekete - is volt nekik. Az élénkpiros ribizli bogyók savasak, a fehérek fűszeres ízűek, ám a gyógyhatású fekete illata és zamata annyira jellegzetes, hogy nem hasonlítható semmi máshoz. Amíg a ribiszkebokrokon csüngő bogyókból szívesen csípegettem, a megérett fürtök leszedése, soha nem volt az ínyemre. Amikor eljött a szüretelés ideje, édesanyámnak felajánlottam, bármi mást elvégzek, csak ezt ne kelljen csinálnom. Persze nemcsak a szedegetést tartottam szaporátlan munkának, hanem a ribiszkékből készült lekvárok, szörpök, borok és likőrök elkészítését is. A bogyók szemezgetése, tisztítása, passzírozása, szűrése valamint a kavargatás megannyi macerával járó művelet. Pedig nagyon finom volt Édes hidegen kikevert, zselészerű dzsemje, a szörpje, a likőrje, a szüret után elmaradhatatlan ribizlis süteménye, s a mellé tett pohárnyi natúr ribiszkés gyümölcslé. A ribiszke borról nem tudok nyilatkozni, mert soha nem kóstoltam meg.

Fekete-ribiszke likőrMúltkoriban ajándékba kaptam egy üveg fekete ribizli likőrt, ekkor jutott eszembe, hogy - mivel mostanában érik a fekete ribizli - kéne venni belőle egy kis dobozzal, a feketeribizli likőr receptjének illusztrálásaként.


Feketeribiszke likőr

50 dkg fekete ribiszkét, 60 dkg málnát néhány feketeribiszke levéllel alaposan nyomkodjunk el, gyúrjuk össze. Öntsünk rá 1 liter 60 %-os gyümölcsszeszt, adjunk hozzá kevés fahéjat, szegfűszeget és vanillint (ha van vaníliánk az még jobb). Az egészet öntsük bele egy átlátszó üvegballonba, ha nincs, akkor egy nagy, bő szájú üvegbe. A lényeg, hogy jól zárható legyen. Egy hónapig tegyük napra, ezután gondosan szűrjük át. A leszűrt lé minden literjére számítva, főzzünk 50 dkg cukorból és 1 dl vízből sűrű szirupot, és ha kihűlt, adjuk a gyümölcsléhez. Pár napi állás után már fogyasztható. Palackokba adagolva sokáig eláll, persze csak, ha meg nem isszuk.

További olvasnivaló

A népszerű palacsinta

Valamennyi palacsintasütésemre vagy -evésemre nem emlékszem, hisz képtelenségnek tűnne, ám van néhány nevezetes esetem. Egy alkalommal káposztás palacsinta sütése közben, váratlanul beállított hozzánk nagybátyám egy barátjával. Mindketten testes férfiak...

Folytatás...

Inkább megeszem, és nem az arcomra ken…

A bőrömmel viszonylag szerencsés vagyok, arcom bőre sem problémás, mert soha nem jelentek meg rajta gyanús foltok, kiütések, , aknék, sőt nem kínlódtam...

Folytatás...

Rontás esetén mi a teendő?

Tisztelt Erzsébet! Nagyon nagy kérdésem lenne ön felé, ha megtenné és válaszolna rá, nagyon szívesen venném és megköszönném. A kérdésem a következő .Megismerkedtem egy fiatalasszonnyal (35 éves), aki elmondta...

Folytatás...

Keralai halászok

A nyaralók számára külön programot jelent a reggeli halászat, a nap fénypontjaként megkülönböztetett figyelemmel kísérik a halászok munkáját, drukkal kevert izgalommal várják vissza őket portyáikról. A halászasszonyok is ott...

Folytatás...

Az indiai fiziognómia és kiromantia er…

Ellentétben a nyugati világgal, amely a tenyérjóslást babonának tartja, Indiában a kéz- és a testjelek vizsgálatát mindmáig komoly tudománynak tekintik. Az indiaiakat már jóval az időszámítás előtti időkben...

Folytatás...

Az örökélet jelképe, a hervadhatatla…

A Földközi-tenger környékén őshonos örökzöld babérfa a győzelem, a tehetség, a költői hírnév és dicsőség szimbóluma. Neve, a laurus szóból ered, az elnevezést még az ókori rómaiaktól kapta...

Folytatás...