A+ A A-

Hőségben remek ital a jeges, fűszeres paradicsomlé, a sós joghurt, de legjobb a tea és a víz


Idén* - bár későn jött, sőt sokak szerint elmaradt a tavasz - a meleg nyár és a sok napsütés hatására finom ízű sárgadinnyéket vettünk és ettünk, s bár mi nem nagyon kedveljük, valószínűleg a görögdinnyék is remek ízűek lehettek. Miután befejeztem egyik írásomat, elhatároztam, hogy a mindkét dinnyéből készült szörbetről

Bővebben: Hőségben remek ital a jeges, fűszeres paradicsomlé, a sós joghurt, de legjobb a tea és a víz

  • Írta: Rosta Erzsébet
  • Kategória: Italok

A gyógyító fekete ribiszke és a belőle készült likőr


Bajban vagyok, miként nevezzem ezt a bogyós gyümölcsöt, ribiszkének vagy ribizlinek, mert mindkét név elfogadott és használatos. Különösebben méltatni sem kívánom, mert a neten bőséges információ található róla, fölösleges lenne ugyanazt még egyszer leírni. Helyette inkább felsorolom azokat az egészségi problémákat, melyekre a fekete ribiszke gyógyhatással van, hisz tartalmaz különböző

Bővebben: A gyógyító fekete ribiszke és a belőle készült likőr

  • Írta: Rosta Erzsébet
  • Kategória: Italok

Sertészselatin a LIDL joghurtos italában!

 




Kedvelem a joghurtot, a zacskós tejből anno még magam készítettem, ám az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, homogénezett dobozos tejekből ez már nem lehetséges. Mostanában nemcsak natúr joghurtot fogyasztok, de olykor a különféle gyümölcsaromákkal ízesítettekből is veszek, sőt néha egy-egy gyümölcsízű joghurt italra is kedvem szottyan. Legutóbb a LIDL 400 grammos,

Bővebben: Sertészselatin a LIDL joghurtos italában!

  • Írta: Rosta Erzsébet
  • Kategória: Italok

Likőrök


A ma már igen sokféle változatban kapható (vagy házilag készített), cukrozott, ízesített alkoholos ital felfedezését homály fedi, ám a legelfogadottabb feltevések szerint az első likőrt vegykonyhájában valószínűleg a svájci-német orvos és alkimista Paracelsus (1493-1541) készítette. Ő nevezte el ezt a konty alá való itókát „liquori”-nak, amelyet szívesen ajánlott gyógyszerként, de

Bővebben: Likőrök

  • Írta: Rosta Erzsébet
  • Kategória: Italok

Szörbet, sörbet, szorbet, sorbetto, serbet, sherbet


Bármennyire is furcsa, de a szörbeteket a fagylaltokhoz sorolják, pedig ezt a többnyire édes, jégbehűtött hűsítőt nem enni, hanem inni kell. De ez a meghatározás sem pontos, mert például a franciák vizes gyümölcsfagylaltjaikat hívják sörbetnek. Szorbet a nevük a fagylalttal, szörppel ízesített, gyümölcsökkel díszített italoknak, melyeket a keletiek jegelt italként

Bővebben: Szörbet, sörbet, szorbet, sorbetto, serbet, sherbet

  • Írta: Rosta Erzsébet
  • Kategória: Italok

Szilveszteri puncs


A puncsok világszerte ismert italok. Kellemes ízükért terjedt el fogyasztásuk. Indiából Európába az angolok hozták be és honosították meg - kb. háromszáz évvel ezelőtt - miután megismerték és megkedvelték az indiaiak pancs italát. Az ital elnevezése a hindu pancs szóból ered, jelentése öt, arra utalva, hogy a puncs elkészítéséhez ötféle

Bővebben: Szilveszteri puncs

  • Írta: Rosta Erzsébet
  • Kategória: Italok

Indiai üdítőitalok


Indiában az étkezést a legtöbb esetben egy pohár víz felhörpintésével kezdik, ugyanis a nagy melegben a jeges pání (víz) oltja a legtökéletesebben a szomjat. Szívesen fogyasztanak fehérjében gazdag tejet, édes és sós joghurtot, tejsavót, emellett sok valódi gyümölcslevet (almából, citromból, mangóból, narancsból, ananászból stb.), gyümölcsturmixot, sörbetet, köményes vizet is isznak.

Bővebben: Indiai üdítőitalok

  • Írta: Rosta Erzsébet
  • Kategória: Italok

További olvasnivaló

Begyulladt a burzám

Valamelyik téli napon történt, hogy egy beteg társaságában, lifttel tartottam a reuma-rendelésre. Az ismeretlen nő látva, hogy milyen nehezemre esik a járás, afelől érdeklődött, mi a bajom. Válaszom a legkomolyabban...

Folytatás...

Életemet végigkíséri a hetes. Átok …

Kedves Erzsébet!Egy nagy kéréssel fordulok Önhöz, bár gondolom, nagyon elfoglalt lehet, mégis szánjon időt egy rövid válaszra, hadd nyugodhassak meg. Nem untatnám a történetemmel, csak azt hadd mondjam el, hogy...

Folytatás...

Fokhagyma

A Közép-Ázsiából származó fokhagyma az egész világon jól ismert fűszer, gyógyszer, ajzószer, sőt varázsszer is. Régi füveskönyvekben, mint bujaságra serkentő szer szerepelt, de feltételezték róla, hogy képes meggyógyítani a...

Folytatás...

A két Radzsu: a szakács és a kézelem…

A Kanyakumariban tomboló náthám – hála a patikus által javasolt kenőcsnek – kezd alábbhagyni, amilyen gyorsan csapott le rám, olyan gyorsan hagy faképnél. Jobb a közérzetem, annak ellenére, hogy...

Folytatás...

Olívia kézelemzése

Az ujjak közül a hüvelyk- és a kisujjak lekerekítettek (kónikusak), a többi ujj négyszögletes végződésűnek látszik. Mivel ez a kombináció egy négyszögletű formájú tenyérrel társul, a kéz a négyszögletes...

Folytatás...

’FruzsiMóki’ ujjlenyomat- és kéze…

  Az oldal alján található - a kéz vonalait reprezentáló - képeken látható téglalap alakú tenyér, hosszú ujjakkal a víz kéztípus legfontosabb ismertető jegyei. A hasonlóan hosszú ujjakkal leírható levegő típustól...

Folytatás...