A+ A A-

Hőségben remek ital a jeges, fűszeres paradicsomlé, a sós joghurt, de legjobb a tea és a víz


Idén* - bár későn jött, sőt sokak szerint elmaradt a tavasz - a meleg nyár és a sok napsütés hatására finom ízű sárgadinnyéket vettünk és ettünk, s bár mi nem nagyon kedveljük, valószínűleg a görögdinnyék is remek ízűek lehettek. Miután befejeztem egyik írásomat, elhatároztam, hogy a mindkét dinnyéből készült szörbetről

Bővebben: Hőségben remek ital a jeges, fűszeres paradicsomlé, a sós joghurt, de legjobb a tea és a víz

  • Írta: Rosta Erzsébet
  • Kategória: Italok

A gyógyító fekete ribiszke és a belőle készült likőr


Bajban vagyok, miként nevezzem ezt a bogyós gyümölcsöt, ribiszkének vagy ribizlinek, mert mindkét név elfogadott és használatos. Különösebben méltatni sem kívánom, mert a neten bőséges információ található róla, fölösleges lenne ugyanazt még egyszer leírni. Helyette inkább felsorolom azokat az egészségi problémákat, melyekre a fekete ribiszke gyógyhatással van, hisz tartalmaz különböző

Bővebben: A gyógyító fekete ribiszke és a belőle készült likőr

  • Írta: Rosta Erzsébet
  • Kategória: Italok

Sertészselatin a LIDL joghurtos italában!

 




Kedvelem a joghurtot, a zacskós tejből anno még magam készítettem, ám az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, homogénezett dobozos tejekből ez már nem lehetséges. Mostanában nemcsak natúr joghurtot fogyasztok, de olykor a különféle gyümölcsaromákkal ízesítettekből is veszek, sőt néha egy-egy gyümölcsízű joghurt italra is kedvem szottyan. Legutóbb a LIDL 400 grammos,

Bővebben: Sertészselatin a LIDL joghurtos italában!

  • Írta: Rosta Erzsébet
  • Kategória: Italok

Likőrök


A ma már igen sokféle változatban kapható (vagy házilag készített), cukrozott, ízesített alkoholos ital felfedezését homály fedi, ám a legelfogadottabb feltevések szerint az első likőrt vegykonyhájában valószínűleg a svájci-német orvos és alkimista Paracelsus (1493-1541) készítette. Ő nevezte el ezt a konty alá való itókát „liquori”-nak, amelyet szívesen ajánlott gyógyszerként, de

Bővebben: Likőrök

  • Írta: Rosta Erzsébet
  • Kategória: Italok

Szörbet, sörbet, szorbet, sorbetto, serbet, sherbet


Bármennyire is furcsa, de a szörbeteket a fagylaltokhoz sorolják, pedig ezt a többnyire édes, jégbehűtött hűsítőt nem enni, hanem inni kell. De ez a meghatározás sem pontos, mert például a franciák vizes gyümölcsfagylaltjaikat hívják sörbetnek. Szorbet a nevük a fagylalttal, szörppel ízesített, gyümölcsökkel díszített italoknak, melyeket a keletiek jegelt italként

Bővebben: Szörbet, sörbet, szorbet, sorbetto, serbet, sherbet

  • Írta: Rosta Erzsébet
  • Kategória: Italok

Szilveszteri puncs


A puncsok világszerte ismert italok. Kellemes ízükért terjedt el fogyasztásuk. Indiából Európába az angolok hozták be és honosították meg - kb. háromszáz évvel ezelőtt - miután megismerték és megkedvelték az indiaiak pancs italát. Az ital elnevezése a hindu pancs szóból ered, jelentése öt, arra utalva, hogy a puncs elkészítéséhez ötféle

Bővebben: Szilveszteri puncs

  • Írta: Rosta Erzsébet
  • Kategória: Italok

Indiai üdítőitalok


Indiában az étkezést a legtöbb esetben egy pohár víz felhörpintésével kezdik, ugyanis a nagy melegben a jeges pání (víz) oltja a legtökéletesebben a szomjat. Szívesen fogyasztanak fehérjében gazdag tejet, édes és sós joghurtot, tejsavót, emellett sok valódi gyümölcslevet (almából, citromból, mangóból, narancsból, ananászból stb.), gyümölcsturmixot, sörbetet, köményes vizet is isznak.

Bővebben: Indiai üdítőitalok

  • Írta: Rosta Erzsébet
  • Kategória: Italok

További olvasnivaló

Madárbeszéd, madárdal - kommunikáció a m…

„(…) nemsokára, hogy a nap a Bak jelébe lép s a téli mélypont után ismét emelkedni kezd, január első napjaiban, a cinke szólal meg először. Van úgy, hogy a napfényre...

Folytatás...

Milyen madár a turul?

Mivel mostanában sokszor hallani róla, arra gondoltam, megkérdezem néhány ismerősömet, milyen madár a turul. Válaszuk tömören csak annyi volt, hogy ragadozó. További faggatásomra, többnyire vállrándítást, kerekre nyílt szemű csodálkozást, szétárt...

Folytatás...

Sápadtság

A sápadtság - vagyis a színtelen, fénytelen bőr - fiziognómiai jelentésének megítélését illetően meglehetősen megoszlanak a vélemények. Vannak, akik a sápadt bőrt lakonikus rövidséggel egyszerűen a jó karakter, a kiváló...

Folytatás...

Rejtélyes összefüggések a számok között

Bizonyos számoknak már ősidők óta különös jelentőséget tulajdonítottak az emberek, a hetes a szellemnek, a kilences az anyagnak a száma, az egyes a teremtőt, a nulla pedig az örökkévalóságot reprezentálja...

Folytatás...

Újévi hangulat és friss tehénlepény a dz…

A bazár ünnepi díszben pompázik, az üzletekben és a kereskedők standjain leporolt, fényesre suvikszolt, mutatós, csábító áruk. Az utca tisztára söpört, a friss takarítás nyomait az itt-ott kihullott, még érintetlen...

Folytatás...

H. Bóna Mártára emlékezünk

Két régi fényképet nézegetek, rajta négy meteorológus, balról jobbra H. Bóna Márta, Németh Lajos, a férjem, Rábai Attila és Demeter Éva. Éva mögött pedig - takarásban - Vissy Gyuri (akit...

Folytatás...