A+ A A-

Indiai rizses zsemle és joghurtos kalács

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Kevés magyar mondhatja el azt, amit mi, hogy indiai szakácsa volt. Radzsuval Keralában, a Kovalam parton találkoztunk, az ismeretséget barátság, majd meghívás követte, s így bő egy évvel később már vendégként köszönhettük az otthonunkban. Mivel nagyon ízlett neki, amit főztem, inkább rám hagyta az ebéd, vagy a vacsora elkészítését. Egy alkalommal azonban, amikor vendégeink jöttek, Radzsu jelentkezett, hogy majd készít csapátit sárgaborsó dállal. Örömmel fogadtam felajánlását. Igaz, hogy a konyha elég koszos lett, de a vacsora remekre sikerült. Egy hónapig ette Rádzsu a kosztom, viszonzásul - az említett vacsorán kívül - megtanított a csapáti, valamint az indiai rizses zsemle és a joghurtos kalács elkészítésére.


Indiai rizses zsemle (8 db)

2 púpozott csésze fehér liszt, 1 mokkáskanál só, 1/4 csésze főtt rizs, 2 dkg friss élesztő, 1/2 csésze víz, ghí vagy vaj a fényezéshez

Keverjük össze a sót a liszttel, a közepén képezzünk egy üreget, abba tegyük bele a főtt rizst. Öntsünk a rizsre kézmeleg vizet. Oldjuk fel benne az elmorzsolt élesztőt anélkül, hogy a lisztet háborgatnánk. Fedjük le és pihentessük fél órán át. Készítsünk puha tésztát. Annyi vizet használjunk, amennyi szükséges. Gyúrjuk a tésztát néhány percig, majd tegyük egy olajjal kikent edénybe, fedjük be és kelesszük kétszeresére. Ismét gyúrjuk át majd formázzunk 8 ovális alakú golyót. Kikent sütőlemezen nedves ruhával lefedve kelesszük, míg duplájára nőnek a zsemlék. Tegyük 250 °C-os sütőbe és kb. 15-20 percig süssük. Mikor már csak langyosak, kenjük fényesre a zsemléket (tisztított vajjal) ghível, vagy vajjal.


Indiai joghurtos kalács (8 db)

1 teáskanál cukor, 1/2 csésze sűrű joghurt (ha van aludttej azzal készíthetjük), 1 mokkáskanál só, 2 dkg friss élesztő, 2 púpozott csésze fehér liszt, 2 evőkanál ghí vagy vaj

Oldjuk fel a cukrot kézmeleg joghurtban vagy aludttejben. Keverjük össze a sót és az elmorzsolt élesztőt a liszttel. Készítsünk puha tésztát a cukros joghurttal vagy aludttejjel. Ha szükséges, öntsünk hozzá kis langyos vizet. Dolgozzuk el a tésztát a ghível vagy vajjal. Tegyük a tésztát egy olajozott edénybe, takarjuk le nedves ruhával és pihentessük, míg kétszeresére növekszik. Gyúrjuk meg ismét. Osszuk nyolc golyóra. Mindegyik golyót más-más alakúra formázzuk. Bekent sütőlemezre rendezve a kalácsokat kelesszük duplájára. Hevítsük fel a sütőt 250 °C-ra. Süssük a kalácsokat 15-20 percig, míg a tetejük aranyszínű lesz. Mikor a sütőből kivéve a kalácsok már csak langyosak, kenjük be tetejüket tisztított vajjal vagyis ghível, vagy vajjal hogy fényessé váljanak.

További olvasnivaló

Vidra

Noha e kedves és barátságos teremtmények - mivel számos fajuk éjszakai vadászó életmódot folytat - a természetes élőhelyükön nem mindenhol, illetve csak ritkán figyelhetők meg, mégis régóta kapcsolatban állnak az...

Folytatás...

Lia kézelemzése

Az első ránézésre még jó minőségűnek tetsző képek, a valóságban homályosak, egyáltalán nem élesek. Különösen igaz ez a balkézről készített felvételekre. Elmosódottak a vonalak, például az életvonalat csak a...

Folytatás...

Orbán Viktor hüvelykujja

1963. május 31-én született Székesfehérváron. 1987-ben az ELTE jogi karán szerzett diplomát. 1988. március 30-án a Fidesz egyik alapítója, 1989. októberig szóvivő, 1988-1989-ben választmányi tag. 1989-ben részt vett az Ellenzéki...

Folytatás...

A mellek I. – Jövendölés és karakterolva…

  A női melleknek három fontos funkciójuk van: gyakran erotikus élvezetet nyújtanak, fontos szerepet játszanak a hölgyek énképének a kialakításában, és a kismamák szoptatni tudják a csecsemőiket velük. Érzéki örömöket -...

Folytatás...

Vallási rajongás, szerelem és nemiség a …

Legendák sora szól arról, hogy a vallási megszállottság - akárcsak a szerelem - csodákra képes. Ha pedig a kettő egy médiumban találkozik, abból rendkívüli események következhetnek. E megközelítésben akár az...

Folytatás...

Mindig az az érzésem, hogy a tenyérjósok…

Bilkei Pál pszichológus Jósoltatni jósoltattam már. Egy csodálatos öregasszonnyal, aki valamikor ünnepelt opera-énekesnő volt Kolozsvárott. Amikor megismertem, elmúlt már 85 éves. Feljárt hozzánk. Részben kávézaccból, részben babszemekből mondott múltat és...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom