A+ A A-

Indiai rizses zsemle és joghurtos kalács

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Kevés magyar mondhatja el azt, amit mi, hogy indiai szakácsa volt. Radzsuval Keralában, a Kovalam parton találkoztunk, az ismeretséget barátság, majd meghívás követte, s így bő egy évvel később már vendégként köszönhettük az otthonunkban. Mivel nagyon ízlett neki, amit főztem, inkább rám hagyta az ebéd, vagy a vacsora elkészítését. Egy alkalommal azonban, amikor vendégeink jöttek, Radzsu jelentkezett, hogy majd készít csapátit sárgaborsó dállal. Örömmel fogadtam felajánlását. Igaz, hogy a konyha elég koszos lett, de a vacsora remekre sikerült. Egy hónapig ette Rádzsu a kosztom, viszonzásul - az említett vacsorán kívül - megtanított a csapáti, valamint az indiai rizses zsemle és a joghurtos kalács elkészítésére.


Indiai rizses zsemle (8 db)

2 púpozott csésze fehér liszt, 1 mokkáskanál só, 1/4 csésze főtt rizs, 2 dkg friss élesztő, 1/2 csésze víz, ghí vagy vaj a fényezéshez

Keverjük össze a sót a liszttel, a közepén képezzünk egy üreget, abba tegyük bele a főtt rizst. Öntsünk a rizsre kézmeleg vizet. Oldjuk fel benne az elmorzsolt élesztőt anélkül, hogy a lisztet háborgatnánk. Fedjük le és pihentessük fél órán át. Készítsünk puha tésztát. Annyi vizet használjunk, amennyi szükséges. Gyúrjuk a tésztát néhány percig, majd tegyük egy olajjal kikent edénybe, fedjük be és kelesszük kétszeresére. Ismét gyúrjuk át majd formázzunk 8 ovális alakú golyót. Kikent sütőlemezen nedves ruhával lefedve kelesszük, míg duplájára nőnek a zsemlék. Tegyük 250 °C-os sütőbe és kb. 15-20 percig süssük. Mikor már csak langyosak, kenjük fényesre a zsemléket (tisztított vajjal) ghível, vagy vajjal.


Indiai joghurtos kalács (8 db)

1 teáskanál cukor, 1/2 csésze sűrű joghurt (ha van aludttej azzal készíthetjük), 1 mokkáskanál só, 2 dkg friss élesztő, 2 púpozott csésze fehér liszt, 2 evőkanál ghí vagy vaj

Oldjuk fel a cukrot kézmeleg joghurtban vagy aludttejben. Keverjük össze a sót és az elmorzsolt élesztőt a liszttel. Készítsünk puha tésztát a cukros joghurttal vagy aludttejjel. Ha szükséges, öntsünk hozzá kis langyos vizet. Dolgozzuk el a tésztát a ghível vagy vajjal. Tegyük a tésztát egy olajozott edénybe, takarjuk le nedves ruhával és pihentessük, míg kétszeresére növekszik. Gyúrjuk meg ismét. Osszuk nyolc golyóra. Mindegyik golyót más-más alakúra formázzuk. Bekent sütőlemezre rendezve a kalácsokat kelesszük duplájára. Hevítsük fel a sütőt 250 °C-ra. Süssük a kalácsokat 15-20 percig, míg a tetejük aranyszínű lesz. Mikor a sütőből kivéve a kalácsok már csak langyosak, kenjük be tetejüket tisztított vajjal vagyis ghível, vagy vajjal hogy fényessé váljanak.

További olvasnivaló

A derék

Az emberi test bordák alatti része, vagyis a csípők és a mellkas közötti - deréknak nevezett – terület elsősorban a nők karakteréről, jövőjéről árulkodik.Azt mondják, a kicsi derék rövid életet...

Folytatás...

Birsalma és kerti madárbirs

Nemrég férjem meglepetésként egy szatyorra való birsalmát hozott haza. Nekiálltam a birsek hámozásához, a kövecses magházaiktól való megszabadításukhoz, ám mire végeztem a pucolással jobb kezem mutatóujján a tőíz hajlata...

Folytatás...

Körtécske kézelemzése

A kéz színe megtévesztőnek tűnik - lehet, hogy csak árnyék vetődött tenyerének egyes részeire -, ezért az értékelésnél nem mertem figyelembe venni. Ha a valóságban is kékes-lilás a Vénusz-domb és...

Folytatás...

’Minden álmodat megvalósíthatod, ha…

Sajnos, amikor elfogadtam olvasóm jelentkezését, nem voltam elég figyelmes, és csak az értékelés megkezdésekor vettem észre, hogy az elküldött képek kinagyítva sem adnak jobb felbontást, ezért számos jellemzőt - köztük...

Folytatás...

Szorongás, rettegés, fóbia

A szorongás és a rettegés szavaink jelentését mindenki jól ismeri, azonban a fóbia esetében - különösen, ami a hétköznapi nyelvhasználatát illeti (ebbe magamat is beleértve) - már vannak kétségeim. Ezért...

Folytatás...

A kurkuma kiváló fűszer és gyógysze…

A gyömbérfélék családjába tartozó sárgagyökér, vagyis a kurkuma (latin nevén curcuma longa) már az ókorban használatos volt fűszerként, keményítő, festékek, színezők készítésére. A gyógyászatban, mint serkentőszert, aromás illóolajait pedig illatszerként...

Folytatás...