Rosta Erzsébet weboldala


Kevés magyar mondhatja el azt, amit mi, hogy indiai szakácsa volt. Radzsuval Keralában, a Kovalam parton találkoztunk, az ismeretséget barátság, majd meghívás követte, s így bő egy évvel később már vendégként köszönhettük az otthonunkban. Mivel nagyon ízlett neki, amit főztem, inkább rám hagyta az ebéd, vagy a vacsora elkészítését. Egy alkalommal azonban, amikor vendégeink jöttek, Radzsu jelentkezett, hogy majd készít csapátit sárgaborsó dállal. Örömmel fogadtam felajánlását. Igaz, hogy a konyha elég koszos lett, de a vacsora remekre sikerült. Egy hónapig ette Rádzsu a kosztom, viszonzásul - az említett vacsorán kívül - megtanított a csapáti, valamint az indiai rizses zsemle és a joghurtos kalács elkészítésére.


Indiai rizses zsemle (8 db)

2 púpozott csésze fehér liszt, 1 mokkáskanál só, 1/4 csésze főtt rizs, 2 dkg friss élesztő, 1/2 csésze víz, ghí vagy vaj a fényezéshez

Keverjük össze a sót a liszttel, a közepén képezzünk egy üreget, abba tegyük bele a főtt rizst. Öntsünk a rizsre kézmeleg vizet. Oldjuk fel benne az elmorzsolt élesztőt anélkül, hogy a lisztet háborgatnánk. Fedjük le és pihentessük fél órán át. Készítsünk puha tésztát. Annyi vizet használjunk, amennyi szükséges. Gyúrjuk a tésztát néhány percig, majd tegyük egy olajjal kikent edénybe, fedjük be és kelesszük kétszeresére. Ismét gyúrjuk át majd formázzunk 8 ovális alakú golyót. Kikent sütőlemezen nedves ruhával lefedve kelesszük, míg duplájára nőnek a zsemlék. Tegyük 250 °C-os sütőbe és kb. 15-20 percig süssük. Mikor már csak langyosak, kenjük fényesre a zsemléket (tisztított vajjal) ghível, vagy vajjal.


Indiai joghurtos kalács (8 db)

1 teáskanál cukor, 1/2 csésze sűrű joghurt (ha van aludttej azzal készíthetjük), 1 mokkáskanál só, 2 dkg friss élesztő, 2 púpozott csésze fehér liszt, 2 evőkanál ghí vagy vaj

Oldjuk fel a cukrot kézmeleg joghurtban vagy aludttejben. Keverjük össze a sót és az elmorzsolt élesztőt a liszttel. Készítsünk puha tésztát a cukros joghurttal vagy aludttejjel. Ha szükséges, öntsünk hozzá kis langyos vizet. Dolgozzuk el a tésztát a ghível vagy vajjal. Tegyük a tésztát egy olajozott edénybe, takarjuk le nedves ruhával és pihentessük, míg kétszeresére növekszik. Gyúrjuk meg ismét. Osszuk nyolc golyóra. Mindegyik golyót más-más alakúra formázzuk. Bekent sütőlemezre rendezve a kalácsokat kelesszük duplájára. Hevítsük fel a sütőt 250 °C-ra. Süssük a kalácsokat 15-20 percig, míg a tetejük aranyszínű lesz. Mikor a sütőből kivéve a kalácsok már csak langyosak, kenjük be tetejüket tisztított vajjal vagyis ghível, vagy vajjal hogy fényessé váljanak.