Egy indiai étkezés kezdődhet valamilyen előétellel (pl. szamoszával) vagy egy pohár víz felhörpintésével, esetleg egy adag édességgel, de indulhat egy tányér leves elfogyasztásával is. Az indiai levesek elkészítése rém egyszerű. Javasolom, próbálják ki egyiket-másikat.
Sajtos zöldségleves
6 bögre víz, 4 kisebb burgonya, 2 közepes nagyságú hagyma, 2 sárgarépa, 4 evőkanál zöldbab, 3 nagy hámozott, kockára vágott paradicsom, 1 szegfűszeg, só, 2 evőkanál vaj vagy margarin, 4 teáskanál reszelt sajt, 4 csapott teáskanál liszt, késhegynyi fehér bors
Vágjuk kockára a burgonyát, a hagymát, a sárgarépát, a héjától megszabadított paradicsomot, szeleteljük fel a zöldbabot. A liszt, a vaj és a sajt kivételével keverjük össze az alkotórészeket és egy lefedett edényben lassú tűzön főzzük, míg megpuhul. Ezután turmixoljuk össze. Hevítsünk vajat, és néhány percig pirítsuk a lisztet, anélkül azonban, hogy megbarnulna, majd adjuk hozzá a megszűrt levest és kavargassuk öt percig. Szórjuk meg reszelt sajttal. Forrón tálaljuk.
Zöldségkrémleves
2 nagy sárgarépa, 1 nagy fehérrépa vagy paszternák, 1 krumpli, 1 mogyoróhagyma vagy 2 zöldhagyma, 1 csésze zöldbab, 2 teáskanál apróra vágott korianderlevél vagy petrezselyem, 3 evőkanál vaj vagy margarin, 2 bögre forró víz, 3 csésze tej, só, késhegynyi őrölt fehér bors, 1 evőkanál kukoricaliszt
Vajban közepes hőfokon pirítsuk 5 percig az apróra vágott zöldségeket meg a zöldbabot. Öntsük fel vízzel, sózzuk meg, és lassan pároljuk, míg megpuhul. Keverjük össze a kukoricalisztet a tejjel, adjuk a főtt zöldséghez. Turmixoljuk össze, majd folyamatos kevergetéssel főzzük néhány percig, szórjuk meg fehér borssal, és forrón szervírozzuk.
Sárgarépakrémleves
3 csésze apróra vágott sárgarépa, 1 gyöngyhagyma vagy 2 szál zöldhagyma, 1 csésze főtt rizs, 2 bögre tej, 2 bögre víz, késhegynyi őrölt fehér bors, 1 teáskanál cukor, 4 teáskanál vaj vagy margarin, 1 teáskanál apróra vágott koriander levél, 3 teáskanál kukoricaliszt, só
Keverjük simára a kukoricalisztet egy kevés tejjel. Forraljuk fel a maradék tejet, majd egy részével kissé hígítsuk fel a kukoricapasztát. A megmaradt tejet tegyük félre. Az apróra vágott sárgarépát és hagymát pirítsuk vajban gyenge tűzön öt percig. Vigyázzunk, hogy a répa meg ne barnuljon. Adjuk hozzá a tejet, a főtt rizst, a sót, a borsot, a cukrot, a vizet és a koriandert, forraljuk fel, majd lefedve lassú tűzön főzzük 35-40 percig. Turmixoljuk össze. Melegítsük fel és keverjük bele a vajat. (Ha a sárgarépa leves túlságosan sűrű, keverjünk hozzá egy kis tejet.
Zöldborsókrémleves
½ kg zöldborsó, só, fehér bors, 2 bögre víz a borsóhüvelyhez, csipetnyi reszelt szerecsendió, 1 gyöngyhagyma vagy 2 zöldhagyma, 1 teáskanál apróra vágott mentalevél, 1 evőkanál kukoricaliszt, 4 teáskanál vaj vagy margarin, 1 csésze tej, 2 evőkanál tejföl, 1 teáskanál apróra kockára vágott hagyma
Fejtsük ki a borsót, a hüvelyeket alaposan mossuk meg. Sós vízben pároljuk puhára a borsóhéjakat kb. 35 percig, ezután szűrjük át. Vajban pirítsuk aranybarnára a hagymát, adjuk hozzá a fejtett borsót, a lekarikázott gyöngyhagymát, a szerecsendió-őrleményt, öntsük fel a borsóhéj vízével, és lassú tűzön főzzük, amíg megpuhul. Az egészet turmixoljuk össze. A tejjel elhabart kukoricaliszttel, folyamatos keverés mellett, sűrítsük be a levest. Tálalás előtt a tejfölt keverjük össze az apróra vágott mentalevelekkel. Forrón szolgáljuk fel. (Készíthetjük mirelit zöldborsóval is, ebben az esetben nincs borsóhüvely.)
Spárgatök és mung bab krémleves
1 evőkanál vaj vagy margarin, 1 közepes fej apróra szeletelt hagyma, csésze mung bab (zöld színű száraz bab), kg spárgatök vékony szálakra reszelve, 6-8 teáskanál reszelt sajt, díszítéshez egy szelet pirított barna kenyér, tört krumpli, só, őrölt fehér bors, 1 csésze tej, pár szem cseresznye
Áztassuk be a mung babot 2 órán át (konzervben is kapható, ez esetben nem kell áztatni). Olvasszuk fel a vajat és pirítsuk meg benne halványbarnára a felaprított hagymát. Adjuk hozzá a beáztatott babot és a szeletelt tököt. Öntsünk rá legalább 2 csésze vizet, sózzuk és borsozzuk meg és főzzük puhára. Ha megfőtt a bab és a tök, turmixoljuk össze. Forraljuk fel a levest ismét, ha kevés rajta a lé, pótoljuk egy kis vízzel. A kitálalt leveseket szórjuk meg 1-1 teáskanál reszelt sajttal. Díszíthetjük a leveseket karikára, vagy négyszögletesre vágott, pirított barna kenyérszeletekkel. Ez esetben a kenyérszeletek szélét kicifrázhatjuk tört krumpli, só, bors és egy kis tej keverékéből készült masszával. A kenyérdarabok közepére egy szem piros gyümölcsöt tehetünk. (A mung bab helyett másféle bab is jó, a spárgatököt pedig helyettesíthetjük sütőtökkel, sonkatökkel, vagyis kanadai tökkel.)
Krumplileves
4 nagy krumpli, 3 evőkanál vaj vagy margarin, 2 mogyoróhagyma vagy 4 zöldhagyma, 1 evőkanál apróra vágott korianderlevél vagy petrezselyem, 1 teáskanál csíkokra vágott gyömbér vagy 1 mokkáskanál száraz reszelt gyömbér, 2 sárgarépa apró kockára szeletelve, 1 csésze paradicsom ketchup, késhegynyi fehér bors, 4 bögre meleg víz, 3 evőkanál reszelt sajt
A megfőtt krumplit nyomjuk át krumplinyomón. Vajban aranybarnára pirítsuk meg a mogyoróhagymát, a korianderlevelet, a gyömbért és a sárgarépát. Adjuk hozzá a paradicsom ketchupot, sót, borsot, meleg vizet és az áttört burgonyát, és az egészet főzzük lassú tűzön 15 percig. Reszelt sajttal szolgáljuk fel.
Lencse leves
1 csésze lencse, 1 evőkanál rizs, 5 bögre forró víz, 1 nagy hagyma, 1 nagy sárgarépa, 1 fehérrépa vagy paszternák, 1 babérlevél, só, késhegynyi fehér bors, 2 szegfűszeg, 2 teáskanál apróra vágott korianderlevél vagy petrezselyem, 4 teáskanál vaj vagy margarin, 2 kis darab fahéj, 1 csapott evőkanál kukoricaliszt, 1 csésze tej, pirított zsemle vagy kenyérdarabkák
A megmosott lencsét és a rizst szűrjük le. Vágjuk a zöldséget apró darabokra. Süssük a zöldséget, a lencsét és a rizst olvasztott vajban öt percig. Adjunk hozzá forró vizet, fűszereket és sót. Fedjük le, és lassú tűzön főzzük a zöldséget, míg megpuhul. Időnként kavarjuk meg. Turmixoljuk össze. Forrósítsuk fel a levest, és habarjuk be a kukoricalisztes tejjel, főzzük még kb. 7 percig. Jól fűszerezzük meg. Pirított zsemlekockákkal vagy kenyérdarabkákkal és korianderlevelekkel megszórva, forrón tálaljuk.
Spenótkrémleves
½ kg spenót, 1 hagyma, 4 teáskanál vaj vagy margarin, 3 bögre víz, só, késhegynyi fehér bors, 1 csapott evőkanál kukoricaliszt, 1 csésze tej, 1 csésze tejszín, pirított zsemle- vagy kenyérkockák
Mossuk meg a spenótot alaposan, szeleteljük fel a hagymát és süssük vajban néhány percig. Adjuk hozzá a spenótot és a vizet, forraljuk fel, majd lassú tűzön főzzük 30-40 percig. Ha megpuhult, passzírozzuk át szitán vagy turmixoljuk össze. Öntsük fel a tejjel sima krémmé kevert kukoricaliszttel. Forraljuk fel és folyamatos kevergetés mellett főzzük 2-3 percig. Jól fűszerezzük meg és keverjük habosra a tejszínnel. Pirított zsemle- vagy kenyérdarabkákkal, forrón tálaljuk. Mirelit spenótból is elkészíthetjük.
Paradicsomleves
½ kg paradicsom, 2 bögre víz, 1 közepes méretű sárgarépa, 1 hagyma, 2 szegfűszeg, 1 kis darab fahéj, késhegynyi fehér bors, 4 teáskanál vaj vagy margarin, késhegynyi fekete bors, 1 mokkáskanál pirospaprika, 2 1/2 teáskanál kukoricaliszt, 2 teáskanál cukor, só, pirított zsemle vagy kenyér darabkák
A paradicsomokat, a sárgarépát, a hagymát, az egész (őröletlen) fűszereket, sós vízben lassú tűzön főzzük 45 percig. Az egészet turmixoljuk össze, majd főzzük tovább. Keverjük el a kukoricalisztet egy kis levessel vagy vízzel, majd öntsük a levesbe és forraljuk kb. 7 percig. Adjuk hozzá a cukrot, a borsot, és ha szükséges, még sózzuk meg és színezzük pirospaprikával. Pirított zsemle- vagy kenyérdarabkákkal, forrón tálaljuk.
Paradicsompürével vagy paradicsom ivólével is elkészíthető.
Paradicsomkrém leves
1 kg paradicsom, 2 hagyma, 2 babérlevél, só, 6 szegfűszeg, 2 teáskanál cukor, a paradicsom főzéséhez elegendő vízmennyiség
Vágjuk össze a hagymát. Tegyük fel főni a négybe vágott paradicsomokat, az összeaprított hagymát, a babérleveleket, sót, szegfűszeget annyi vízben, hogy ellepje, és addig főzzük, míg kissé besűrűsödik. Hűtsük le és turmixoljuk össze.Készíthetjük paradicsompürével vagy paradicsom ivólével is.
A krém
2 teáskanál vaj vagy margarin, 3 teáskanál liszt, só, késhegynyi fehér bors, 1 csésze tej
A vajban pirítsuk aranysárgára a lisztet, majd lassan, folyamatosan kavargatva öntsük fel tejjel, míg a mártás egyenletesen simává és sűrűvé nem válik. Sózzuk és borsozzuk meg. Melegítsük fel az áttört paradicsompépet, keverjük bele a krémet. Forrón, pirított zsemle-, vagy kenyérdarabkákkal szolgáljuk fel. A krém hozzáadása után már ne melegítsük a levest!
Hideg almaleves
1 kg hámozott, reszelt alma, 1 evőkanál vaj vagy margarin, 2-3 bögre víz, 1 citrom leve, 3 evőkanál cukor, 1 kávéskanál garam maszala, 1 bögre tejszín, késhegynyi őrölt fehér bors, 1 evőkanál apróra vágott korianderlevél, csipetnyi só
Pirítsuk meg a vajban a garam maszalát, öntsük fel vízzel és forraljuk legalább 10 percig. Adjuk hozzá a cukrot és az almát. Ha megpuhult az alma, hűtsük le, majd turmixoljuk simára. Keverjük bele a citromlevet, a fehér borsot, a sót és a tejszínt. Koriander zölddel díszítve, hidegen tálaljuk. A garam maszalát elhagyhatjuk vagy az ízlésünknek megfelelően fűszerezzünk.
Hideg uborkaleves
2 nagy kígyóuborka, 3 bögre joghurt, 1 teáskanál alap maszala, késhegynyi reszelt szerecsendió, késhegynyi őrölt fehér bors, 2 evőkanál apróra vágott koriander zöld vagy kapor
A meghámozott uborkát reszeljük le és sózzuk be. Hagyjuk állni legalább fél órán át. Alaposan nyomkodjuk ki belole a sós levet. Öntsük az uborkára a joghurtot, szórjuk rá az alap maszalát, a reszelt szerecsendiót és az orölt fehér borsot. Turmixoljuk össze és szórjuk meg a levest a koriander zöldjével vagy kaporral. Jól behutve hidegen tálaljuk.