Éva barátnőmnek - akivel együtt jártunk hindi tanfolyamra - néhány éve azt javasoltam, menjünk el egy indiai étterembe. A Vegetáriánus konyha Indiában címmel megjelent könyvemből ugyanis csak elképzelte, ízre viszont nem sokat tudott arról, milyenek is az indiai ételek. Elkészítésükhöz azonban nem kezdhetett hozzá, hisz a férje az indiaiak fűszereknek még a szagától is irtózik, az étel megkóstolását pedig minden bizonnyal visszautasította volna.
Miután hosszasan bogarásztuk az étlapot, mindketten a kókusztejes halas étel mellett döntöttünk. A nepáli hindu szakácsok - bár a hallal nagyon spóroltak (annyira szűken mérték, hogy a szaftban alig akadtunk néhány haldarabra - finom fogást készítettek. Az étkezés végeztével a pincértől megkérdeztem, milyen indiai fűszereket használtak. Tájékozott lehetett, mert akkurátusan felsorolta a fűszereket, és természetesen a kókusztejről sem feledkezett meg.
Már csaknem elfelejtettem ezt a történetet, amikor - a spájzom polcán a paradicsomkonzervek mellett megpillantva a kókusztejet - hirtelen eszembe jutott, hogy az egyik hétvégén elkészítem ezt a finom halételt. Persze - recept nélkül - fogalmam sem volt, milyenre sikerül, de bízva főzési és ízlelési képességemben, reméltem, hogy remek ebédet készítek. Segítségemre volt, hogy a mélyhűtőnkben mindig van hal, az éléskamrámban pedig bőségesen válogathatok az indiai fűszerek közül.
Felhasználtam az „Indian curry powder”-t (az indiaiak által karinak nevezett fűszerkeveréket), aminek összetétele: hagyma, fokhagyma, koriander, kömény, só, szegfűszeg, fahéj, kardamom, szerecsendió virága. De ha nincs otthon kari porunk, akkor sem kell elcsüggednünk, az indiaiak speciális fűszerkeverékét, az illatos, aromás maszalát, magunk is el tudjuk készíteni.
Az alap maszalához, mely a legtöbb indiai ételnek elmaradhatatlan alkotórésze, például 1 csésze köménymag, ½ csésze koriandermag, egy 1 ½ cm nagyságú fahéjdarabka, 6 nagy kardamom (pontosabban a magjai), 12 szegfűszeg szükséges. A fűszereket szárazon pirítsuk meg, majd porrá őrölve, csavaros vagy üvegdugós üvegben tároljuk. Így a keverék hosszú ideig eláll, és ez a mennyiség sokáig elegendő lesz. Indiai szakácskönyvemben, és az oldalamon többféle maszala leírása is olvasható. lehet belőlük válogatni.
Indiai kókusztejes, halas étel - kissé magyarosan
1 - 2 evőkanál olaj vagy margarin, 50 dkg afrikai harcsa, vagy hozzá hasonló hal, 1 fej közepes nagyságú vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, egy mokkáskanálnyi alap maszala fűszerkeverék, reszelt citromhéj, egy csipetnyi csili, 1 csapott kávékanálnyi kurkuma, egy fél kaliforniai paprika, apró kockákra vágva, 400 ml kókusztej* (egy doboz), kevés víz
A hagymát felaprítjuk, a fokhagymát összenyomjuk és vékonyra szeleteljük, majd egy edényben forró olajon megdinszteljük. Közben kockákra vágjuk a halat. A hagymára rászórjuk a maszalát, vagyis az indiai karit, (amit nálunk currynak - kiejtve körinek - hívnak), hozzáadunk egy csipetnyi csilit, és egy mokkáskanálnyi reszelt citromhéjat, majd 1-2 percnyi ideig hagyjuk, hogy megpiruljanak a fűszerek. Ezután beletesszük az edénybe a halkockákat is, és fehéredésig sütjük őket. Végül a halhoz hozzáadjuk a feldarabolt kaliforniai paprikát is, és 3-4 percen át az egészet még együtt pároljuk.
Ezután megsózzuk és rászórjuk a kurkumát is, majd ráöntjük a kókusztejet, és annyi vizet, hogy olyan sűrű szószt kapjunk, ami már nem folyik le a haldarabokról. Forraljuk még egy kicsit, s ha már elkészült a párolt rizsünk (és megterítettünk), azonnal tálalhatunk.
Indiai párolt rizs
2 csésze rizs, 2 bögre víz, 1 csapott teáskanál só
Az átválogatott, megmosott rizst áztassuk 25 percig. Forraljuk fel a vizet sóval, tegyük bele a rizst és jól keverjük el. Fedjük le az edényt és nagyon lassú tűzön pároljuk, míg a rizs megpuhulva a vizet magába szívja, de még minden szem elkülönül.
Utóirat:
Bevallom, én a párolt rizst másként készítem el, de az indiai módon elkészített szaftos halhoz az indiai rizs dukál. És azt is beismerem, hogy a kockára vágott harcsához még egy kis doboznyi tonhalat is hozzáadtam, amitől még jobb lett az „indiai” ebédünk.
* A kókusztejet magunk is elkészíthetjük. Ennek többféle módja ismert. Ha csak kókuszreszelékünk van otthon, szórjunk egy edénybe három csésze kókuszreszeléket, majd öntsük le két bögre forró vízzel. Öt perc elteltével fedjük le az edényt, és hagyjuk állni egy napig. Másnap apró lyukú szűrőn nyomkodjuk át a kókusztejet. A megmaradt kókuszkoprát ismét feldolgozhatjuk. Öntsünk a reszelékre egy bögre forró tejet. Lefedve hagyjuk legalább 8 órát pihenni, majd szűrjük le. Ha friss kókuszkoprából készítjük, reszeljük le egy kókuszdió belét, öntsük nyakon egy bögre forró vízzel, majd 1-2 órai állás után szűrjük le. A már kinyomkodott kókuszkoprát újra hasznosíthatjuk. A maradék kókuszreszelékhez öntsünk egy bögre forró tejet. Lefedve legalább 8 óra állás után szűrjük le, és a kókuszpépből nyomkodjuk ki a tejet.