Indiai kókusztejes halas étel – kissé magyarosan
- Írta: Rosta Erzsébet
- Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek
Éva barátnőmnek - akivel együtt jártunk hindi tanfolyamra - néhány éve azt javasoltam, menjünk el egy indiai étterembe. A Vegetáriánus konyha Indiában címmel megjelent könyvemből ugyanis csak elképzelte, ízre viszont nem sokat tudott arról, milyenek is az indiai ételek. Elkészítésükhöz azonban nem kezdhetett hozzá, hisz a férje az indiaiak fűszereknek még a szagától is irtózik, az étel megkóstolását pedig minden bizonnyal visszautasította volna.Miután hosszasan bogarásztuk az étlapot, mindketten a kókusztejes halas étel mellett döntöttünk. A nepáli hindu szakácsok - bár a hallal nagyon spóroltak (annyira szűken mérték, hogy a szaftban alig akadtunk néhány haldarabra - finom fogást készítettek. Az étkezés végeztével a pincértől megkérdeztem, milyen indiai fűszereket használtak. Tájékozott lehetett, mert akkurátusan felsorolta a fűszereket, és természetesen a kókusztejről sem feledkezett meg.
Már csaknem elfelejtettem ezt a történetet, amikor - a spájzom polcán a paradicsomkonzervek mellett megpillantva a kókusztejet - hirtelen eszembe jutott, hogy az egyik hétvégén elkészítem ezt a finom halételt. Persze - recept nélkül - fogalmam sem volt, milyenre sikerül, de bízva főzési és ízlelési képességemben, reméltem, hogy remek ebédet készítek. Segítségemre volt, hogy a mélyhűtőnkben mindig van hal, az éléskamrámban pedig bőségesen válogathatok az indiai fűszerek közül.Felhasználtam az „Indian curry powder”-t (az indiaiak által karinak nevezett fűszerkeveréket), aminek összetétele: hagyma, fokhagyma, koriander, kömény, só, szegfűszeg, fahéj, kardamom, szerecsendió virága. De ha nincs otthon kari porunk, akkor sem kell elcsüggednünk, az indiaiak speciális fűszerkeverékét, az illatos, aromás maszalát, magunk is el tudjuk készíteni.
Az alap maszalához, mely a legtöbb indiai ételnek elmaradhatatlan alkotórésze, például 1 csésze köménymag, ½ csésze koriandermag, egy 1 ½ cm nagyságú fahéjdarabka, 6 nagy kardamom (pontosabban a magjai), 12 szegfűszeg szükséges. A fűszereket szárazon pirítsuk meg, majd porrá őrölve, csavaros vagy üvegdugós üvegben tároljuk. Így a keverék hosszú ideig eláll, és ez a mennyiség sokáig elegendő lesz. Indiai szakácskönyvemben, és az oldalamon többféle maszala leírása is olvasható. lehet belőlük válogatni.Indiai kókusztejes, halas étel - kissé magyarosan
1 - 2 evőkanál olaj vagy margarin, 50 dkg afrikai harcsa, vagy hozzá hasonló hal, 1 fej közepes nagyságú vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, egy mokkáskanálnyi alap maszala fűszerkeverék, reszelt citromhéj, egy csipetnyi csili, 1 csapott kávékanálnyi kurkuma, egy fél kaliforniai paprika, apró kockákra vágva, 400 ml kókusztej (egy doboz), kevés víz
A hagymát felaprítjuk, a fokhagymát összenyomjuk és vékonyra szeleteljük, majd egy edényben forró olajon megdinszteljük. Közben kockákra vágjuk a halat. A hagymára rászórjuk a maszalát, vagyis az indiai karit, (amit nálunk currynak - kiejtve körinek - hívnak), hozzáadunk egy csipetnyi csilit, és egy mokkáskanálnyi reszelt citromhéjat, majd 1-2 percnyi ideig hagyjuk, hogy megpiruljanak a fűszerek. Ezután beletesszük az edénybe a halkockákat is, és fehéredésig sütjük őket. Végül a halhoz hozzáadjuk a feldarabolt kaliforniai paprikát is, és 3-4 percen át az egészet még együtt pároljuk.Ezután megsózzuk és rászórjuk a kurkumát is, majd ráöntjük a kókusztejet, és annyi vizet, hogy olyan sűrű szószt kapjunk, ami már nem folyik le a haldarabokról. Forraljuk még egy kicsit, s ha már elkészült a párolt rizsünk (és megterítettünk), azonnal tálalhatunk.
Indiai párolt rizs
2 csésze rizs, 2 bögre víz, 1 csapott teáskanál só
Az átválogatott, megmosott rizst áztassuk 25 percig. Forraljuk fel a vizet sóval, tegyük bele a rizst és jól keverjük el. Fedjük le az edényt és nagyon lassú tűzön pároljuk, míg a rizs megpuhulva a vizet magába szívja, de még minden szem elkülönül.
Utóirat:
Bevallom, én a párolt rizst másként készítem el, de az indiai módon elkészített szaftos halhoz az indiai rizs dukál. És azt is beismerem, hogy a kockára vágott harcsához még egy kis doboznyi tonhalat is hozzáadtam, amitől még jobb lett az „indiai” ebédünk.