Az indiai konyha sokféle ízletes falattal szolgál, ugyanis az indiaiak a nap bármely szakában szívesen rágcsálnak valami finomságot: nemcsak a már korábbi receptemben leírt bundás zöldséges pakorákat kínálják szinte mindenütt, de sokfelé kaphatók a zöldséggel töltött szamoszák, a kacsorik is, továbbá az olyan „gyorsételek”, mint fűszeres sült krumpli, a ropogós spenótlevelek és banánkarikák, a puffasztott rizs, valamint az utcákon árult különféle, frissen pirított olajos magvak, köztük az igen kedvelt, sajátos fűszerezésű, bundázott földimogyoróval.
Zöldség szamosza
A bundához
3 csésze összenyomott liszt (50 dkg), 7-8 evőkanál olvasztott vaj, 1 csapott teáskanál só, 7-8 evőkanál víz, bőséges olaj vagy margarin a sütéshez
Az átszitált liszttel, sóval, olvasztott vajjal és vízzel gyúrjunk kemény tésztát. Vizes ruhával letakarva hagyjuk állni legalább egy órát. A tésztából készítsünk két tucat gombócot. Mindegyiket nyújtsuk ki vékony korong alakúra. Tegyünk egy kanál hideg krumplis tölteléket a tészta közepére. Hajtsuk félbe a töltött tésztát, majd a megnedvesített széleket apró csavarásokkal nyomjuk össze, hogy sütés közben ne jöjjön ki a töltelék. Bőséges meleg olajban süssük világosbarnára. Csepegtessük le. Teához, kávéhoz szolgáljuk fel. Megsüthetjük sütőben is, de akkor több vajjal lágyabb tésztát készítsünk.
A töltelékhez
2 közepes krumpli, 3 evőkanál párolt zöldborsó, 1 kis fej párolt karfiol, 2 teáskanál őrölt koriander, 1 teáskanál őrölt kömény, só, 1 teáskanál csilipor vagy őrölt erős pirospaprika, 1 teáskanál fekete bors, 3 zöldcsili vagy kicsi, hegyes erős zöldpaprika, esetleg fél mokkáskanál erős őrölt paprika, 1 teáskanál összevágott friss korianderlevél, 1 evőkanál margarin
Főzzük meg a krumplit, hámozzuk meg és vágjuk apró darabokra. Melegítsünk margarint, tegyük bele a krumplit, a fűszereket, az apróra vágott koriandert, a párolt zöldborsót, a párolt karfiolt, sózzuk ízlés szerint és süssük két percig. Ezután hűtsük le, törjük péppé és töltsük bele a szamosza tésztába.
Pandzsábi kacsori
2 csésze liszt, 2 evőkanál vaj, 1 mokkáskanál só, késhegynyi sütőpor, 3 teáskanál joghurt, 1 csésze kézmeleg víz, bőséges olaj a sütéshez
Szitáljuk át a lisztet, keverjük össze a sütőporral, a vajjal, sóval, langyos vízzel, valamint a joghurttal, és gyúrjunk belőle sima tésztát. Alakítsunk a tésztából 16 kerek gombócot. Mindegyik közepébe töltsünk egy kis fűszeres tölteléket, majd ismét formázzuk azokat szabályos golyócskákká. Nyomkodjuk meg finoman a kacsorik oldalát, majd a közepét. Melegítsünk olajat (ne legyen nagyon forró!), és süssük ki félig a kacsorikat. Vegyük ki az olajból. Ha valamennyi kacsorival elkészültünk, közepes tűzön süssük világosbarnára.
A töltelékhez
1 csésze sárgaborsó, késhegynyi szódabikarbóna, késhegynyi só, 1 mokkáskanál csilipor vagy őrölt erős paprika, 1 teáskanál őrölt kömény, 2 teáskanál őrölt koriander, 2 teáskanál búzadara
Áztassuk be a sárgaborsót éjszakára. Szűrjük és csöpögtessük le, majd zúzzuk péppé, vagy daráljuk finomra. Szórjuk bele a sót, fűszereket és a szódabikarbónát. Készítsünk belőle puha, sima keveréket, majd adjuk hozzá a búzadarát, és jól keverjük össze.
Mung bab tekercsek
A töltelékhez
3 evőkanál olaj, 1 csésze kukoricadara vagy búzadara, só és cukor az ízesítéshez, 1 csésze tej, csésze kókuszreszelék, csésze apróra vágott korianderlevél, 1 nagyméretű főtt krumpli összetörve, 1 citrom leve
A bundához
2 csésze mung bab (zöld színű szárazbab), csésze reszelt sárgarépa, csésze apróra vágott zöldbab, 1 mokkáskanál kurkuma por, só, 2 teáskanál zöldcsili-gyömbér paszta, csésze joghurt, 1 csésze víz
A szeletek beszórásához
2 evőkanál olaj, 1 teáskanál mustármag, 1 evőkanál szezámmag
A töltelék elkészítéséhez melegítsünk olajat és tegyük bele a kukoricadarát vagy a búzadarát, adjuk hozzá a sót, a cukrot és a zöldcsili-gyömbér pasztát. Pirítsuk gyakran kevergetve, amíg megváltozik a színe. Ezután öntsük bele a tejet és keverjük tovább. Főzzük, míg a tej felszívódik, és a kukoricadara megfő, megduzzad. A főtt kukoricamasszát öntsük egy lapos tálba és hagyjuk kihűlni. Keverjük össze a kókuszreszeléket a korianderlevelekkel és az összetört burgonyával. Osszuk négy adagra. Gyúrjunk belőlük hosszú rudakat és tegyük félre.
A bundához áztassuk be a mung babot 4-5 órára. Törjük össze vagy turmixoljuk finom pasztává, és tegyük egy vastag falú edénybe. Tűzön folyamatosan kavargassuk, míg a keverék besűrűsödik. Adjuk hozzá a reszelt sárgarépát és a szeletelt zöldbabot. Kevergessük, míg a keverék elválik az edény falától. Vegyük le a tűzről és tegyük egy lapos tálba. Osszuk fel négy részre. Nyújtsuk ki mindegyiket és közepükre tegyünk a töltelékből egy adagot. Hagyjuk a rolókat teljesen kihűlni, majd vágjuk fel ujjnyi vastag szeletekre. Rendezzük el egy szerviz tálon. A szezám- és a mustármagokat enyhén pörköljük meg olajban, majd szórjuk be velük egyenletesen a szeletek mindkét oldalát. (A mung bab már nálunk is többfelé kapható. Finom ízű és nem puffasztja fel az embert!)
Burgonya bonda (Dél-India)
½ kg krumpli, 2 közepes hagyma, 3 zöldcsili vagy kicsi, hegyes erős zöldpaprika, 1-1 teáskanál korianderlevél és friss gyömbér apróra vágva (helyette lehet őrölt gyömbér), só, 1 mokkáskanál kurkuma, 1 mokkáskanál mustármag, 1 evőkanál vaj, 2 csésze sárgaborsó liszt, bőséges olaj a sütéshez, 1 csésze víz
Főzzük meg a krumplit. Hűtsük le, hámozzuk meg és szeleteljük fel. Vágjuk össze a hagymát és a zöldcsilit. Melegítsünk vajat, tegyük bele a kurkumát, az apróra vágott hagymát, a gyömbért, a zöldcsilit, a sót, a mustármagot és együtt pirítsuk 1 percig. Adjuk hozzá a krumplit és kavargassuk néhány percig. Szórjuk bele az apróra vágott koriander zöldet, majd hűtsük le. Formázzunk a krumpli-keverékből biliárdgolyó-nagyságú gombócokat. Készítsünk sűrű palacsintatésztát. Forgassuk meg benne a krumpligombócokat, és nagyon forró olajban süssük aranybarnára. Melegen kínáljuk.
Sárgarépa bonda (30 db)
A bondához
1 csésze reszelt sárgarépa, 1 csésze reszelt spárgatök, 1 púpozott evőkanál reszelt hagyma, 1 púpozott evőkanál apróra vágott korianderlevél, ¾ csésze teljes őrlésű liszt, csésze sárgaborsó liszt, 1 evőkanál zöldcsili-gyömbér paszta, késhegynyi asa-foetida, 1 csapott mokkáskanál kurkuma por, 2 teáskanál csilipor vagy helyette erős piros paprika, 1 mokkáskanál zsázsamag, késhegynyi szódabikarbóna, só, joghurt
Keverjük össze az összes alkotórészt. Adjunk hozzá annyi joghurtot, hogy a keverék összeálljon. Formáljunk belőle 30 darab lapos, kerek bondát és bőséges olajban süssük aranybarnára. Melegen paradicsom ketchuppal, hidegen fűszeres joghurttal szervírozzuk. Mindegyik bonda tetejére kenjünk fűszeres joghurtot és rendezzük el azokat egy szervírozó tálon. Végül hintsük meg apróra vágott koriander levelekkel.
A fűszeres joghurthoz
1 csésze friss felvert natúr joghurt, 1 zöldcsili vagy erős paprika apróra vágva, 1 kis darab gyömbér finomra aprítva vagy 1 mokkáskanál száraz reszelt gyömbér, só, 2 teáskanál cukor, 1 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál mustármag
Melegítsünk olajat, és egy kicsit pirítsuk meg benne a mustár magvakat. Ezután adjuk hozzá a joghurthoz, majd az összes többi fűszert, és jól keverjük össze.
Delhi mathi (18-20 db)
2 csésze összenyomott liszt, 3 evőkanál olvasztott vaj, 1 mokkáskanál só, késhegynyi sütőpor, 1 mokkáskanál köménymag por, 5-6 evőkanál víz, olaj a sütéshez
Szitáljuk át a lisztet és tegyük az összes alkotórészt egy mély tálba, majd gyúrjuk sima tésztává. Készítsünk belőle 18-20 kerek kis gombócot. Nyújtsuk ki a gombócokat nagyon vékony kerek lapokra. Hajtogassuk a korongokat háromszög formájú mathikra. A hegyes végeiket nyomjuk össze sodrófával (de vigyázva, hogy a réteges tészta egyéb részeit ne lapítsuk össze). Bőséges olajban süssük meg közepes tűzön. Gyakran forgassuk meg, míg megbarnul. Csöpögtessük le, és még melegen kínáljuk.
Pandzsábi mathi (30 db)
2 púpozott csésze liszt, 1 teáskanál őrölt fekete bors, 1 mokkáskanál őrölt köménymag, 2 teáskanál joghurt, 1 teáskanál só, 2 evőkanál vaj, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 5-6 evőkanál víz, bőséges olaj a sütéshez
Az átszitált lisztbe szórjuk bele az őrölt fekete borsot, a köményt, öntsük bele az aludttejet, adjuk hozzá a sót, vajat, vizet és a szódabikarbónát. Jól összedolgozva készítsünk puha tésztát. Készítsünk 30 apró kis labdát, majd mindegyiket lapítsuk le sodrófával. Nyeles, mély serpenyőben melegítsünk vajat, vegyük le a tűzről, tegyük bele a mathikat, hagyjuk így 5 percig, majd tegyük vissza ismét a tűzre, és süssük világosbarnára. A mathikat fordítsuk meg és az előbbihez hasonlóan járjunk el. Forrósítsuk meg az olajat és süssük barnára a mathikat (közben gyakran forgassuk meg). Szűrőn csöpögtessük le. Reggelire vagy teához szervírozzuk.
Angyalok ujjai (20-24 db)
¾ csésze liszt, 3 evőkanál reszelt trappista sajt, a tésztához annyi víz, amennyit felvesz, 1 mokkáskanál só, 1 evőkanál olaj, 3 db közepes nagyságú főtt krumpli, 1 teáskanál csilipor, olaj a sütéshez, petrezselyemlevelek a díszítéshez
Keverjük össze a lisztet, sajtot, vizet, sót és az olajat. Alaposan gyúrjuk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Tegyük félre egy fél órára. Hámozzuk meg a főtt krumplit és vágjuk (20-24) hosszú hasáb szeletekre. Szórjuk meg mindegyiket egy kis sóval és csiliporral. Gyúrjuk meg a tésztát ismét és készítsünk belőle 10-12 golyót. Nyújtsuk ki a golyókat vékony korongokra. Vágjuk mindegyiket kétfelé. Tegyünk mindegyik félkorongra egy krumpliszeletet. A korongok széleit vizezzük be. Sodorjuk hosszúkás alakúra. Nyomjuk össze a széleit és vágjunk rajta kis redőket. Közepes tűzön bő olajban süssük barna színűre. Tálcán szervírozzuk, petrezselyemlevelekkel díszítve.
Klub szendvics (6 db)
12 szeletelt kenyér, 5 evőkanál vaj, 1 teáskanál mustár, késhegynyi őrölt fehér bors, 1 mokkáskanál só, 5 apró savanyú uborka, 1 csésze kesudió, 3 kis hagyma, 6 paradicsom, 2 uborka, 1 evőkanál tejszín vagy tejföl, 6 vékony szelet sajt, 2 evőkanál kesudió vagy mogyoró, 4 közepes méretű krumpli a burgonyasziromhoz, margarin a sütéshez
Készítsünk vajkrémet. Adjuk a vajhoz a tejszínt, a mustárt, a megreszelt savanyú uborkákat, valamint a ledarált vagy péppé zúzott hagymát, és az egészet jól keverjük össze. Pirítsuk meg a kenyérszeletek egyik oldalát, és a vajkeveréket kenjük a pirítatlan oldalukra. Tegyünk a megkent kenyérre sajt- és paradicsom szeleteket, uborka karikákat, és borítsuk be (a vajas felével) egy másik szelet kenyérrel. Jól nyomjuk össze. Rögzítsük négy fogpiszkálóval és vágjuk négy háromszögbe. Tegyük a szendvicseket egy tálra és sült kesudióval valamint burgonyaszirommal díszítsük. A kesudiót vagy a mogyorót forró margarinban süssük világosbarnára. Papíron csöpögtessük le és sózzuk meg.
Kommentek
archivált tartalomRosta Erzsébet #2
A mustármagot nem kell megőrölni.
2011-03-06 11:52:52Jó étvágyat kívánok, Erzsébet
Zsuzsi #1
Üdv!
2011-03-06 11:24:19A mustármag őrölt?