A+ A A-

Hús nélküli sólet, főtt tojással és egy valódi sólet receptje

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Megkívántam a sóletet, de még nem főztem meg, viszont hamarosan elkészítem. Ritkán jut eszembe a sólet, néha évek telnek el e finom étel nélkül. Azért gondoltam most rá, mert télen van a szemes babnak itt az ideje, és bableves készítése közben döntöttem el, hogy még a hideg napok idején összedobok egy álsóletet. Míg húsevő voltam, a sóletembe tettem füstölt tarját, de füstölt libamellet, vagy marhaszegyet sohasem. A libazsír helyett mindig olajat használtam. E hozzávalók hiánya nélkül valószínűleg már az akkori sóletjeim sem lehettek igaziak, a napokban elkészítendő sóletem meg pláne nem nevezhető annak, hisz a babon, a fokhagymán, a vöröshagymán és a gerslin kívül csak kevés fűszert és olajat tartalmaz. Ezért a valódi sóletet kedvelők, nézzék ezt el nekem.

Mielőtt leírnám, miként készítem el a hús nélküli sóletemet, utánanéztem, milyen is az igazi zsidó sólet, mely alkalmakkor ették, miért sütőben készítették el, és mi a kugli, ami a sóletbe kerül. Kérdéseimre Herbst Péterné Krausz Zorica Magyarországi zsidó ételek című könyvében (MINERVA Könyvkiadó, 1984) találtam választ, a következőkben ebből idézek. „A szombat, héberül sábbát, azaz a nyugalom napja, a zsidó vallás hetenként visszatérő, péntek estétől szombat estéig tartó ünnepe, amelyet munkaszünettel ülnek meg. A munkaszünet azt jelenti, hogy mindenféle munkától, még a tűzgyújtástól és a főzéstől is tartózkodni kell. Kifejezetten zsidó ünnep, időszámításunk előtt egyetlen más népnél sem található (…) Ez a pihenés a háziasszony számára előzetesem - különösen pénteken - igen nagy erőfeszítést, minden ügyességének igénybevételét jelentette. Ennek egyik oka az volt, hogy a munka szombati tilalma a főzésre is vonatkozott, Vagyis minden szombati ételt előre meg kellett főzni, sütni. És mert tüzet sem volt szabad gyújtani, az ételeket még pénteken begyújtott tűzhelyen kellett egész éjszakán át melegen tartani, illetve a sóletot (amit egyes helyeken csólet és csólent néven ismernek) a pékhez vitték el pénteken, s az ő kemencéjében nemcsak megfőtt, de szombaton délben, amikor hazavitték, gőzölgő melegen lehetett tálalni.”


Hús nélküli sólet, főtt tojással

40 dkg száraz fehér vagy tarkababot valamint 10 dkg gerslit, vagyis árpagyöngyét több vízben alaposan megmosok, és - összekeverve őket - mindkettőt beáztatom. Másnap olajon megfonnyasztok két nagy fej apróra vágott vöröshagymát, hozzáadok három-négy gerezd aprított fokhagymát, meghintem piros fűszerpaprikával, őrölt borssal és sóval, majd hozzáadom a gerslis bab keverékét, és megszórom egy evőkanál liszttel, s felengedem annyi vízzel, hogy legalább kétujjnyival ellepje a babos gerslit. Miután félig megfőztem, az egészet beleöntöm egy cserépedénybe vagy egy tűzálló jénai tálba, de még jobb, ha az edényt, melyben a babunk főtt, lefóliázzuk és előmelegített, közepesen forró sütőbe helyezve, melyben - 20 perc múlva mérsékelve a meleget - 3-4 óráig pároljuk. Ha kell rá víz, öntsünk hozzá még a sütés előtt. Fejenként két tojást számítva, a tojásokat alaposan megfőzöm, és megpucolva őket, egészben, szeletekre vagy cikkeke vágva teszem a sólet tetejére. A főtt, megtisztított tojásokat belesüllyeszthetjük a sóletbe is, ekkor jobb lesz az ízük.


Valódi sólet vagy csólent (szombatra)

Fél kiló fehér babot előző nap megmosták és beáztatták. Másnap a bab egy részét magas és szűk szájú sóletfazékba tették, majd erre a megmosott kóser füstölt libahúst (például mellehúsát a bőrével együtt) vagy egy kisebb darab zsíros füstölt marhaszegyet. A húsra került a maradék bab, a 2-3 gerezd zúzott fokhagyma és egy nagy fej apróra vágott vöröshagyma. A sóletet felöntötték vízzel úgy, hogy ellepje a babot. A tetejére általában kuglit készítettek, és azzal együtt főzték meg. A kugli különböző formájú és összetételű lehetett. A többféle kugli közül két kugli tipp.

Kugli 1
15 dkg lisztet 10 dkg libazsírral összevegyítettek, egy késhegynyi sóval, törött borssal, pirospaprikával és nagyon kevés vízzel, majd hurka alakúra formálták.

Kugli 2
Egy egész tojást felvertek egy késhegynyi sóval, törött borssal és rózsapaprikával megízesítették, és összedolgozták egy evőkanál libazsírral és annyi liszttel, hogy az galuskatészta keménységű legyen. Ez utóbbi, tojásos kuglikat tégla alakúra formázták.

További olvasnivaló

A hajviselet

A nők és a férfiak mindig nagy gondot fordítottak hajuk ápolására, ékesítésére. Számos kultúrában tiltották a haj levágását, ugyanis úgy vélték, hogy a haj elvesztésével viselőjének ereje is elszáll, gondoljunk...

Folytatás...

Fák, cserjék, füvek elfeledett nyelve

A könyvnyomtatás felfedezése előtt - mikor még az írástudás kevesek kiváltsága volt - többnyire a festmények, közülük is elsősorban az élő természetet ábrázoló rajzok és képek - kisebb részben...

Folytatás...

Genetikai rendellenességek nyomai a keze…

Az orvosok körében már régóta ismert, hogy bizonyos betegségek jelei megfigyelhetőek a kézen, a körmökön és az ujjakon. Például dobverő ujjak a veleszületett szívproblémák vagy tüdőbaj, hippokratészi (duzzadt) körmök...

Folytatás...

Bokor kézelemzése

A kézről alkotott képet az alakja, nagysága, az ujjak mérete egymáshoz és a kézhez viszonyítva, hajlékony vagy merev voltuk, a bőr állaga, színe határozza meg. A fényképekről nem tudom megállapítani...

Folytatás...

Mi a háromfejű Ganésa üzenete?

Kedves Erzsébet!Nekem van egy Ganésa szobrom, viszont nem egy, hanem három feje van, egyébként mindenben olyan, mint az írásában (Ganésa az elefántfejű isten) szereplő. Tudna valamit mondani a háromfejű ganésa...

Folytatás...

Miért kell a gyógyszerből 20, 30, 60 vag…

Persze jól tudom, hogy ez nem mindig van így, vagyis a gyógyuláshoz a legtöbb esetben valószínűleg nem sok a felírt gyógyszer. (Ha viszont véletlenül téved az orvos a diagnózis megállapításában...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?