A+ A A-

Hoiszin, a tengeri frissesség mártása

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Fokhagymakrém és csalán lekvárVilágjáró testnevelő barátunktól, Kiss Ferenctől múltkoriban kaptunk két kis üveg delikáteszt, az egyik tartalma csalánlekvár volt, a másiké pedig natúr fokhagymakrém. Bevallom, még egyik üveget sem bontottuk fel, de ami késik, nem múlik! Különösen a fokhagymakrém íze érdekel, vajon milyen lehet, hisz - ha épp nincs kéznél fokhagymám, (most viszont még van) - szívesen használom a magam készítette Hoiszin-mártást, a fokhagymás olaját, és a fokhagymás vajat. Bár szívesen írnék fokhagymás ételekről is, ezúttal csak e három segédanyag receptjét adom meg, mert félő, ha nekikezdek, se eleje, se vége nem lenne javasolt ételeimnek. Pedig már a puszta gondolattól összefut számban a nyál, ha felidézem képzetemben a fokhagymás pirítóst, a spenótot, zöldbabos, szemes babos, lencsés, krumplis főzelékeket, a savanyú káposztás ételeket, sokféle levest, a szendvicskrémeket, a halakról, a kifőtt tésztákról, salátákról, mártásokról, szaftos fogásokról nem is szólva. Ezzel persze koránt sem teljes a felsorolás, mert más húsokból készült ételekhez is jól illik e nélkülözhetetlen fűszernövény.

Azt hiszem, az előbbi pár sorból egyértelműen kitűnik, hogy a fokhagymakedvelők közösségébe tartozom. Sokan szeretik a fokhagymát, de nem kevesen vannak azok sem, akik már a fokhagyma szó hallatán is utálkozva húzzák el a szájukat, orrukat, és nemcsak az íze, hanem kellemetlen szaga miatt is. A fokhagymás lehelet valóban nem egy finom illat (bár engem nem zavar), azonban akinek leheletében a reggeli fokhagymás kolbász és a törkölypálinka szagának elegye érződik, az valóban elég visszataszítóan orrcsavaró.

Növénytanilag a fokhagymát a liliomfélék - újabb felosztás szerint a hagymafélék - családjába sorolják, e szerint rokonságban van a liliommal, tulipánnal, jácinttal, aloéval, spárgával. Latin elnevezése olere, aminek „illatozni” a jelentése. A fokhagymát kedvelők ezt a fűszernövényt gyógyító csodának tartják, és nemcsak a remek ízt adó képessége miatt esküsznek rá, hanem gyógyhatása miatt is dicsérik. Használják természetes antibiotikumként és gombaellenes szerként, ajánlják fogínybántalmakra, érelmeszesedés ellen, vérnyomás- és gyulladáscsökkentőként, bélfertőzésre, emésztés elősegítésére, szélütés megelőzésére. Állítólag Alzheimer-kór esetén serkenti az agyműködést, segít megakadályozni a rákos elváltozásokat, kordában tartja a vér koleszterinjét, meggátolja a vérrögök képződését.

FokhagymaTény, hogy ennek a Közép-Ázsiában őshonos, világszerte ismert fűszernövénynek, a bámulatos a hatása, legyen az élelmiszer vagy gyógykészítmény, napi rendszerességgel kellene fogyasztanunk. Számos nemzeti konyha nélkülözhetetlen fűszereként káliumot, foszfort, jelentős B- és C-vitamint, kalciumot és fehérjét tartalmaz. Bár a fokhagyma sok mindenre jó, de szoptatós mamáknak mégsem ajánlják, mert hatóanyagai bejutva az anyatejbe a pici babáknál kólikát okozhatnak.

A recepteket a Hoiszin-mártással kezdem, amelynek a neve magyarul tengeri frissesség. Pedig semmiféle tengeri alapanyag nincs benne! Időnként készítek ebből a mártásból egy jó adagot, hűtőszekrényben hónapokig eltartható. Ez a finom aromájú, kínai ételízesítő minden fokhagymát kívánó ételbe jól illik, nemcsak a vegetáriánusoknak és a halevőknek ajánlom, hanem a különböző húsok kedvelőinek is, különösen a kacsa- és a csirkehúsos ételekhez.


Hoiszin-mártás

Egy kis doboz fehérbab konzerv, 4-5 fej fokhagyma, 3 evőkanál ecet, 3 evőkanál cukor, 5 evőkanál szójamártás.

A konzervbabot (a levével együtt), és az apróra vágott, előzőleg megpirított fokhagymával turmixszoljuk össze, keverjük bele az ecetet, a cukrot és a szójamártást. Ha nagyon sűrű, hígítsuk fel egy kis vízzel, de ne legyen folyós! Csavaros üvegben, hűtőszekrényben tároljuk.

Ha van otthon még a tavalyi szemes fehér babunkból, akkor 20 dkg-ot mossunk meg, hideg vízbe áztassuk be, majd főzzük puhára. A továbbiakban az előbb leírtak szerint járjunk el.


Fokhagymás olaj

2 dl olíva olaj, 2-3 fej fokhagyma péppé zúzva

Az olajba keverjük bele a fokhagymát és adjuk sült halakhoz, egyéb sültekhez. Ízesíthetünk vele tésztákat, spagettit vagy makarónit. Rákenhetjük pirítósra, kétszersültre.


Fokhagymás vaj

10 dkg lágy állagú vaj vagy natúr szendvicskrém, 8 gerezd péppé zúzott vagy nagyon apróra vágott fokhagyma, 1 evőkanál friss finomra vágott petrezselyem, só

Keverjük össze a hozzávalókat. Pirítósra vagy szeletelt kenyérre kenve nagyon finom.

További olvasnivaló

Liszt Ferenc keze

Liszt Ferenc (1811-1886) magyar zongoraművész és zeneszerző, ahogy a korabeliek jellemezték virtuóz, mágus és próféta. Zenei tehetségéhez társult előnyös külseje, személyes varázsa, ami szinte megbabonázta az embereket. A zongorajátékban...

Folytatás...

Miért temetik el a halottal egy kisgyerm…

Kedves Erzsébet!Igen nagy tisztelője vagyok annak a tudományágnak, amit Ön is kutat, de nagyon keveset tudok róla. Most egy kérdéssel keresném Önt, nagyon megköszönném, ha segítene. Szeretném megkérdezni, hogy az...

Folytatás...

Szemölcsök IV. - Babonás népi gyógymódok

Az emberek nemcsak a szemölcsök eredetére, létrejöttükre voltak kíváncsiak, hanem kezelésük, gyógyításuk, eltüntetésük módjára is számos rituálét, különleges módszert alakítottak ki. A változatos praktikák között szerepelt a ráolvasás; a...

Folytatás...

Kétszersült tortácska - gyümölccsel, tej…

Az olaszországi Vareseben vettünk egy csomag finom kétszersültet. Annyira ízlett a kissé sós ropogtatnivaló, hogy a rágcsálásával nem győztünk betelni. Ezért utunk második állomásán, a félsziget közepén fekvő Gubbioban szinte...

Folytatás...

Fekve végezhető torna

  Feküdjünk hanyatt a szoba padlóján, húzzuk fel térdünket, majd talpunkat teljes erőből - hat másodpercig - feszítsük a falnak vagy egy stabilan álló szekrénynek. A láberősítő gyakorlat alatt...

Folytatás...

Vagina hiedelmek

A női nemi szerv, melyet nevezhetünk vaginának, vulvának, hüvelynek, vagy kevésbé szakmailag bögrének, bukszának, kéjbarlangnak, kisfazéknak, tarisznyának, puncinak, trüsinek vagy muffnak, a művészetben, a népi hitvilágban és a folklórban...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?