A hideg mártások, akár édesek, akár sósak, gyorsan elkészíthetők, praktikus ételkiegészítők, ráadásul finomak és egészségesek. Bármilyen sült húshoz, halhoz vagy zöldséghez adhatók. Ha van idom, a sült lazachoz meleg mártást (kapor-, csemege uborka- fokhagyma-, vagy paradicsommártást) készítek, ha viszont szűkében vagyok az időnek, akkor a könnyebbik megoldásként inkább hideg mártást keverik ki, attól függően, hogy mihez szánom, idény gyümölcsöt, vagy valamilyen savanykás ízű dzsemet, esetleg reszelt zöldséget használok. A múltkor sült hal mellé, kétféle mártást szervíroztam, egy édeset és egy sósat, az egyikhez a natúr joghurtba eper dzsemet kevertem, a másikhoz pedig aprított mentát. Hogy ne legyen unalmas az ételkínálatom, a sült halakhoz vagy zöldségekhez felváltva, egyszer salátát, a másszor pedig hideg mártást készítek. Néhány hideg mártásos receptemet azért gyűjtöttem össze, hogy - megrövidítve a konyhai munkát - időt nyerjenek, s a becsempészett új ízekkel tovább színesítsék ételkínálatukat.
Valamennyi hideg mártás egy kaptafára készül, a hozzávalókat vagy össze kell turmixolni, vagy alaposan ki kell keverni. Az édes és a sós mártásokhoz egyaránt natúr joghurt, vagy tejföl szükséges, az elkészítésük során azonban variálhatunk, ha hígra, vagy ha túl sűrűre sikerült mártásunk, egyikkel, másikkal tudunk az állagán változtatni. Valamennyi mártás ízesítése a szánk íze és a családunk ízlése szerinti, de érdemes átgondolni azt is, hogy milyen ételhez szánjuk kíséretként. A citrommártás például remekül illik a cukkínihez és a padlizsánhoz, de kiválóan megy a halakhoz is. Ugyancsak jól harmonizál a halételekkel a mazsolás mártás, de a gyömbéres és a mangós is.
Most kizárólag csak a hozzávalókat adom meg, a mennyiségeket elhagyom, mivel nem tudom, hány személyre és milyen étel mellé szánják a mártást, az sem utolsó szempont, hogy milyen ízeket kedvelnek, vagy a háziasszony miként kedvelteti meg családjával az új ízeket. Persze a joghurtos mártások, különösen a gyümölcsösek, nemcsak a sültekhez kiválóak, hanem finomak reggeli vagy vacsora mellé is, minden napszakban remek felhörpinteni egy csészével, vagy kikanalazni egy tálkára valót.
Bár kedvelem a majonézes mártásokat, most ezeket kihagyom, majonézes saláta receptekkel majd más alkalommal lepem meg olvasóimat.
Hidegen kikeverhető mártások:
Banánnal
Natúr joghurt, villával összetört nagyon érett banán, méz, citromlé, pár csepp Worcester szósz
Céklával
Tejföl, apróra vágott cékla, kis cékla lé
Citrommal
Tejföl, citromlé, reszelt citromhéj, őrölt bors, só, esetleg cukor
Cukkínivel
Natúr joghurt, bébi cukkíni lereszelve, só, őrölt bors, apróra vágott friss kapor
Csemege uborkával
Tejföl, lereszelt csemege uborka, apróra vágott kapor
Csilivel
Natúr joghurt, cseresznyepaprika- vagy csili krém, paradicsompüré, paradicsom apróra vágva, só, porcukor
Eperrel
Natúr joghurt és tejföl keveréke, összetört eper, citromlé, szőlőcukor vagy méz
Eper dzsemmel
Tejföl vagy joghurt, eper dzsem
Fokhagymával
Natúr joghurt vagy tejföl, zúzott foghagyma, apróra vágott petrezselyem vagy kapor, só, pár csepp citromlé
Gesztenyével
Joghurt, kiengedett, mélyhűtött gesztenyemassza, méz
Gyömbérrel
Natúr joghurt, gyömbérpor, szójamártás
Kapribogyóval
Tejföl, reszelt vöröshagyma, kapribogyó, őrölt bors, morzsolt majoránna, kevés citromlé
Ketchuppal
Tejföl, ketchup vagy sűrített paradicsom, aprított zellerlevél, fokhagymapor
Kivivel
Natúr joghurt vagy tejföl, apróra vágott érett kivi, méz
Kókusszal
Natúr joghurt, kókusz reszelék, kókusz aroma vagy kókusz likőr, vaníliás cukor, méz
Málnával
Natúr joghurt vagy tejföl, összetört málna, citromlé, méz vagy szőlőcukor
Málnadzsemmel
Tejföl, málnadzsem
Mangó porral
Joghurt vagy tejföl, mangó por (kapható)
Márványsajttal
Tejföl, reszelt márványsajt, apróra vágott snidling vagy kapor, só, őrölt bors
Maszalával
Natúr joghurt, alap maszala (kapható), só
Mazsolával
Natúr joghurt, beáztatott mazsola, őrölt bors, cukor, csipetnyi só
Meggybefőttel
Natúr joghurt, meggybefőttből apróra vágott meggy, meggydzsem, méz
Meggydzsemmel
Natúr joghurt vagy tejföl, meggydzsem
Mentával
Natúr joghurt, apróra vágott friss mentalevél és erős zöldpaprika, só, őrölt bors
Mézzel
Natúr joghurt, folyékony méz, citromlé, késhegynyi gyömbér vagy őrölt bors
Mustárral
Tejföl, citromlével meglocsolt reszelt alma, mustár, cukor, só, őrölt bors
Paradicsom pürével
Tejföl, paradicsompüré, csípős őrölt paprika. víz, citromlé, cukor, reszelt gyömbér
Petrezselyemmel
Natúr joghurt vagy tejföl, apróra vágott petrezselyem, só
Póréhagymával
Natúr joghurt, apróra vágott póréhagyma, só, őrölt bors
Ribizlivel
Natúr joghurt vagy tejföl, friss ribizli, citromlé, méz
Ribizli dzsemmel
Natúr joghurt, ribizli dzsem
Sárgarépával
Natúr joghurt, vékony szálúra reszelt sárgarépa, só, őrölt kömény, apróra vágott mentalevél, vagy petrezselyem
Spenóttal
Tejföl, spenótpüré, zúzott fokhagyma, só
Szederrel
Natúr joghurt, összezúzott szeder, cukor vagy méz
Szilvalekvárral
Natúr joghurt, szilvalekvár
Tormával
Tejföl vagy natúr joghurt, ecetes reszelt torma, cukor
Túróval
Natúr joghurt, túró, pikáns ízű gyümölcs dzsem, méz
Uborkával
Natúr joghurt, lereszelt hámozatlan kígyó uborka, összevágott friss kapor, só, őrölt bors