Rosta Erzsébet weboldala


A hideg mártások, akár édesek, akár sósak, gyorsan elkészíthetők, praktikus ételkiegészítők, ráadásul finomak és egészségesek. Bármilyen sült húshoz, halhoz vagy zöldséghez adhatók. Ha van idom, a sült lazachoz meleg mártást (kapor-, csemege uborka- fokhagyma-, vagy paradicsommártást) készítek, ha viszont szűkében vagyok az időnek, akkor a könnyebbik megoldásként inkább hideg mártást keverik ki, attól függően, hogy mihez szánom, idény gyümölcsöt, vagy valamilyen savanykás ízű dzsemet, esetleg reszelt zöldséget használok. A múltkor sült hal mellé, kétféle mártást szervíroztam, egy édeset és egy sósat, az egyikhez a natúr joghurtba eper dzsemet kevertem, a másikhoz pedig aprított mentát. Hogy ne legyen unalmas az ételkínálatom, a sült halakhoz vagy zöldségekhez felváltva, egyszer salátát, a másszor pedig hideg mártást készítek. Néhány hideg mártásos receptemet azért gyűjtöttem össze, hogy - megrövidítve a konyhai munkát - időt nyerjenek, s a becsempészett új ízekkel tovább színesítsék ételkínálatukat.

Hideg joghurtos mártásokValamennyi hideg mártás egy kaptafára készül, a hozzávalókat vagy össze kell turmixolni, vagy alaposan ki kell keverni. Az édes és a sós mártásokhoz egyaránt natúr joghurt, vagy tejföl szükséges, az elkészítésük során azonban variálhatunk, ha hígra, vagy ha túl sűrűre sikerült mártásunk, egyikkel, másikkal tudunk az állagán változtatni. Valamennyi mártás ízesítése a szánk íze és a családunk ízlése szerinti, de  érdemes átgondolni azt is, hogy milyen ételhez szánjuk kíséretként. A citrommártás például remekül illik a cukkínihez és a padlizsánhoz, de kiválóan megy a halakhoz is. Ugyancsak jól harmonizál a halételekkel a mazsolás mártás, de a gyömbéres és a mangós is.

Most kizárólag csak a hozzávalókat adom meg, a mennyiségeket elhagyom, mivel nem tudom, hány személyre és milyen étel mellé szánják a mártást, az sem utolsó szempont, hogy milyen ízeket kedvelnek, vagy a háziasszony miként kedvelteti meg családjával az új ízeket. Persze a joghurtos mártások, különösen a gyümölcsösek, nemcsak a sültekhez kiválóak, hanem finomak reggeli vagy vacsora mellé is, minden napszakban remek felhörpinteni egy csészével, vagy kikanalazni egy tálkára valót.

Bár kedvelem a majonézes mártásokat, most ezeket kihagyom, majonézes saláta receptekkel majd más alkalommal lepem meg olvasóimat.


Hidegen kikeverhető mártások:

Banánnal
Natúr joghurt, villával összetört nagyon érett banán, méz, citromlé, pár csepp Worcester szósz

Céklával
Tejföl, apróra vágott cékla, kis cékla lé

Citrommal
Tejföl, citromlé, reszelt citromhéj, őrölt bors, só, esetleg cukor

Cukkínivel
Natúr joghurt, bébi cukkíni lereszelve, só, őrölt bors, apróra vágott friss kapor

Csemege uborkával
Tejföl, lereszelt csemege uborka, apróra vágott kapor

Csilivel
Natúr joghurt, cseresznyepaprika- vagy csili krém, paradicsompüré, paradicsom apróra vágva, só, porcukor

Eperrel
Natúr joghurt és tejföl keveréke, összetört eper, citromlé, szőlőcukor vagy méz

Eper dzsemmel
Tejföl vagy joghurt, eper dzsem

Fokhagymával

Natúr joghurt vagy tejföl, zúzott foghagyma, apróra vágott petrezselyem vagy kapor, só, pár csepp citromlé

Gesztenyével

Joghurt, kiengedett, mélyhűtött gesztenyemassza, méz

Gyömbérrel

Natúr joghurt, gyömbérpor, szójamártás

Kapribogyóval

Tejföl, reszelt vöröshagyma, kapribogyó, őrölt bors, morzsolt majoránna, kevés citromlé

Ketchuppal

Tejföl, ketchup vagy sűrített paradicsom, aprított zellerlevél, fokhagymapor

Kivivel

Natúr joghurt vagy tejföl, apróra vágott érett kivi, méz

Kókusszal

Natúr joghurt, kókusz reszelék, kókusz aroma vagy kókusz likőr, vaníliás cukor, méz

Málnával

Natúr joghurt vagy tejföl, összetört málna, citromlé, méz vagy szőlőcukor

Málnadzsemmel

Tejföl, málnadzsem

Mangó porral

Joghurt vagy tejföl, mangó por (kapható)

Márványsajttal

Tejföl, reszelt márványsajt, apróra vágott snidling vagy kapor, só, őrölt bors

Maszalával

Natúr joghurt, alap maszala (kapható), só

Mazsolával
Natúr joghurt, beáztatott mazsola, őrölt bors, cukor, csipetnyi só

Meggybefőttel
Natúr joghurt, meggybefőttből apróra vágott meggy, meggydzsem, méz

Meggydzsemmel
Natúr joghurt vagy tejföl, meggydzsem

Mentával
Natúr joghurt, apróra vágott friss mentalevél és erős zöldpaprika, só, őrölt bors

Mézzel

Natúr joghurt, folyékony méz, citromlé, késhegynyi gyömbér vagy őrölt bors

Mustárral
Tejföl, citromlével meglocsolt reszelt alma, mustár, cukor, só, őrölt bors

Paradicsom pürével

Tejföl, paradicsompüré, csípős őrölt paprika. víz, citromlé, cukor, reszelt gyömbér

Petrezselyemmel
Natúr joghurt vagy tejföl, apróra vágott petrezselyem, só

Póréhagymával

Natúr joghurt, apróra vágott póréhagyma, só, őrölt bors

Ribizlivel

Natúr joghurt vagy tejföl, friss ribizli, citromlé, méz

Ribizli dzsemmel

Natúr joghurt, ribizli dzsem

Sárgarépával

Natúr joghurt, vékony szálúra reszelt sárgarépa, só, őrölt kömény, apróra vágott mentalevél, vagy petrezselyem

Spenóttal

Tejföl, spenótpüré, zúzott fokhagyma, só

Szederrel

Natúr joghurt, összezúzott szeder, cukor vagy méz

Szilvalekvárral

Natúr joghurt, szilvalekvár

Tormával

Tejföl vagy natúr joghurt, ecetes reszelt torma, cukor

Túróval

Natúr joghurt, túró, pikáns ízű gyümölcs dzsem, méz

Uborkával

Natúr joghurt, lereszelt hámozatlan kígyó uborka, összevágott friss kapor, só, őrölt bors