A+ A A-

Hasé - eredeti recept szerint és egyéb módokon elkészítve

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Gondoltam, 2010 szilveszteri búcsúztatójára ropogtatni valóként pogácsákat ajánlok, aztán mégis úgy döntöttem, inkább a - szerintem méltatlanul - mellőzött hasékról írok, amelyek finomságban vetekednek a pogácsákkal, ráadásul az elkészítésük még könnyebb is. A hasé valószínűleg édes testvére az ugyancsak vajas tésztából készített sajtos rolónak, a töltött tojásos és töltött májas süteménynek, a sajtos és sonkás lepénynek valamint a gombakrémes fánknak.


Eredeti haséAz eredeti hasé 3-4 mm vastagra kinyújtott vajas tésztából készült. A tésztából kerek kiszúróval lapokat vágtak, a lapok felét - hasonlóan a linzerkoszorúhoz - kisebb átmérőjű kiszúróval kilyukasztották. A közepén üres lapocskákat felvert tojással megkenték és ráragasztották az egész lapokra. Sütőlemezen felsorakoztatva az egészet, a kiszúrt kicsi lapokkal együtt, megsütötték. A kisült vajas tésztákat főtt sajtkrémmel vagy borjúvelős krémmel töltötték meg. Végül a hasék tetején a töltelékes részt - mintha csak egy kalapot tettek volna rájuk - befedték az apró kerek kis sült tésztákkal.

Főtt sajtkrém
Felvert tojásba lassan, folyamatosan lisztet és reszelt sajtot szórva, az egészet simára keverték. Felfőzték, majd lehűtés után hozzáadtak vajat, és az egészet habosra verték.

Főtt borjúvelő krém
A borjúvelőt olajon megpárolták, szétnyomták és felvert egész tojást valamint reszelt sajtot adtak hozzá.


Sajtos haséAz egyszerűen készíthető, változatos formájú, és különféle töltelékkel megtömött "modern" hasék megalkotásával ma már nem sokat kell kínlódni, ugyanis a „macerás” vajas tészta készen kapható. Bár jó ideje nem láttam igazi hasét, fényképen olyanokat is felfedeztem, amelyek pont úgy néznek ki, mint a derelye, vagy a ravioli. Ezt a formát feltehetően azért találták ki, mert így még kevesebb gondot jelent az elkészítésük. A praktikusabb alak, ráadásul a készen kapható tészta nagyon megkönnyíti dolgunkat. És az is igaz, ha a tölteléket többféle ízű alapanyagból készítjük, akkor még ízletesebbek is lehetnek, mint az eredeti hasék.

A haséhoz a kész vajas tésztát bontsuk ki, és éles késsel vágjuk 5X5 cm-es négyzetekre. Óvatosan kenjük meg felvert tojással úgy, hogy az a tészta szélein ne csurogjon le. Töltsük meg töltelékkel és hajtsuk kétrét. A tetejét is kenjük meg tojással. Eleinte forró sütőben, majd takaréklángon süssük készre.

Nemcsak Szilveszterre, hanem egyéb baráti összejövetelek alkalmából is ajánlom a hasékat. Ugyanis egy harapással bekaphatók. Fontos azonban, hogy mindig még melegen adjuk az asztalra. Tippként felsorolok néhány tölteléket, mellyel a hasék szabadon variálhatók.


Halas, sajtos-hagymás, zöldséges töltelékek

A töltelékeket készíthetjük párolt gombával, cukkinival, dinsztelt hagymával, péppé összenyomott főtt karfiolból, brokkoliból, összetört krumpliból, de készülhet főtt sajtkémmel, szardíniával, főtt vagy sült halból, harcsapaprikásból, konzerv tonhalból vagy tőkehalmájból, apróra vágott füstölt lazacból, halas, zöldséges ragúból stb. is. A hozzávalókhoz mindig adjunk kevés lisztet, felvert tojást, és reszelt sajtot. A masszákat a nyers tésztákra kenjük, ne utólagosan a megsültekre, vagyis együtt sütjük meg a megtöltött tésztákat, nem úgy, mint azt az eredeti technológia követelte.


Húsos töltelékek

Akik szívesebben esznek másféle húst, például azért, mert nem kedvelik a halat, azoknak ajánlom a sertéspörköltes, kolbászos, májas, szalámis, sonkás töltelékeket, melyekkel ugyancsak megtölthetik a vajas tésztákat.

Sertéspörköltes töltelék
A zsírjára sült pörköltet le kell darálni, és tojással megkötni. Hasonlóan készül a resztelt májas töltelék is.

Kolbászos töltelék

A kolbászos töltelékhez fejtsük le a kolbász bőrét, daráljuk le a kolbászt, de más módon is lehet pépesíteni, végül felvert tojással keverjük össze.

Májkrém töltelék
A májas töltelékhez többféle párolt májat (liba, borjú, sertés) használhatunk fel, melyet főtt tojással és tejbe áztatott zsemlével elegyítsünk, valamint vajjal és fűszerekkel keverjünk simára.

Szalámis töltelék

Téliszalámit vagy másféle szalámit szabadítsunk meg a héjától, vágjuk egész apróra. Keverjünk hozzá nyers, felvert tojást, vajat és jól dolgozzuk el.

Sonkás töltelék

A sonkás változatnál a gépsonkát vagy a füstölt sonkát daráljuk le, de apró darabokra vághatjuk késsel is. Összegyúrjuk az áttört főtt tojásokkal. Őrölt borssal, petrezselyemmel, vagy kedvenc fűszereinkkel ízesíthetjük.

További olvasnivaló

A sorsszámok értelmezése - Kilenc

A kilences szám, miként azt már másutt is olvashatták, a Mars száma. A tenyéren a Mars bolygónak a Mars pozitív (nagy Mars-domb), a Mars negatív (kis Mars-domb) és a két...

Folytatás...

Tenyérmintázatok

  A következőkben nem a palmisztriában jól ismert tenyérvonalakról, a rajtuk, illetőleg a tenyér dombjain található különféle szimbolikákról lesz szó (ezek ismertetése a Kézelemzés gyakorlata címszó alatt megjelent írásokban részletesen megtalálható)...

Folytatás...

Tampi

Tampiék "étterme" a pálmafák tövében áll, Radháékkal rézsútosan szemben. Tampi apja az étkezdét szállodánk tulajdonosától bérli, tulajdonképpen az egész Kovalam part valamennyi vendéglője, hotelje két jómódú család birtokában van...

Folytatás...

Dzsammuból taxival folytatjuk útunk

Ismerkedésünk Dzsammuval nem a legjobban kezdődött. Váratlan leszállíttatásunk a buszról meghatározta kedélyállapotunkat. Galádul rászedettnek, becsapottnak éreztük magunkat. Nem csoda, hogy az első percek hangulata igencsak harciasra sikeredett. Programunktól eltérítve...

Folytatás...

Mérgező lehet a saláta, a zeller, a krum…

Nemrég elképedve olvastam, hogy nemcsak a nagylevelű zöldségek lehetnek veszélyesek, hanem a különböző olajos magvak, mint az aflatoxinos mogyoró, mandula, dió, pisztácia rákkeltők lehetnek, de veszélyt jelentenek az egészségre...

Folytatás...

Anyajegyek az ujjakon és a tenyéren

A palmisztria általában a tenyér vonalait, a rajta található dombokat és egyéb kiemelkedéseket, valamint a kéz és az ujjak alakját vizsgálja. A kézelemzők számára a körmök alakja, bordázata és színe...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?