A+ A A-

Hasé - eredeti recept szerint és egyéb módokon elkészítve

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Gondoltam, 2010 szilveszteri búcsúztatójára ropogtatni valóként pogácsákat ajánlok, aztán mégis úgy döntöttem, inkább a - szerintem méltatlanul - mellőzött hasékról írok, amelyek finomságban vetekednek a pogácsákkal, ráadásul az elkészítésük még könnyebb is. A hasé valószínűleg édes testvére az ugyancsak vajas tésztából készített sajtos rolónak, a töltött tojásos és töltött májas süteménynek, a sajtos és sonkás lepénynek valamint a gombakrémes fánknak.


Eredeti haséAz eredeti hasé 3-4 mm vastagra kinyújtott vajas tésztából készült. A tésztából kerek kiszúróval lapokat vágtak, a lapok felét - hasonlóan a linzerkoszorúhoz - kisebb átmérőjű kiszúróval kilyukasztották. A közepén üres lapocskákat felvert tojással megkenték és ráragasztották az egész lapokra. Sütőlemezen felsorakoztatva az egészet, a kiszúrt kicsi lapokkal együtt, megsütötték. A kisült vajas tésztákat főtt sajtkrémmel vagy borjúvelős krémmel töltötték meg. Végül a hasék tetején a töltelékes részt - mintha csak egy kalapot tettek volna rájuk - befedték az apró kerek kis sült tésztákkal.

Főtt sajtkrém
Felvert tojásba lassan, folyamatosan lisztet és reszelt sajtot szórva, az egészet simára keverték. Felfőzték, majd lehűtés után hozzáadtak vajat, és az egészet habosra verték.

Főtt borjúvelő krém
A borjúvelőt olajon megpárolták, szétnyomták és felvert egész tojást valamint reszelt sajtot adtak hozzá.


Sajtos haséAz egyszerűen készíthető, változatos formájú, és különféle töltelékkel megtömött "modern" hasék megalkotásával ma már nem sokat kell kínlódni, ugyanis a „macerás” vajas tészta készen kapható. Bár jó ideje nem láttam igazi hasét, fényképen olyanokat is felfedeztem, amelyek pont úgy néznek ki, mint a derelye, vagy a ravioli. Ezt a formát feltehetően azért találták ki, mert így még kevesebb gondot jelent az elkészítésük. A praktikusabb alak, ráadásul a készen kapható tészta nagyon megkönnyíti dolgunkat. És az is igaz, ha a tölteléket többféle ízű alapanyagból készítjük, akkor még ízletesebbek is lehetnek, mint az eredeti hasék.

A haséhoz a kész vajas tésztát bontsuk ki, és éles késsel vágjuk 5X5 cm-es négyzetekre. Óvatosan kenjük meg felvert tojással úgy, hogy az a tészta szélein ne csurogjon le. Töltsük meg töltelékkel és hajtsuk kétrét. A tetejét is kenjük meg tojással. Eleinte forró sütőben, majd takaréklángon süssük készre.

Nemcsak Szilveszterre, hanem egyéb baráti összejövetelek alkalmából is ajánlom a hasékat. Ugyanis egy harapással bekaphatók. Fontos azonban, hogy mindig még melegen adjuk az asztalra. Tippként felsorolok néhány tölteléket, mellyel a hasék szabadon variálhatók.


Halas, sajtos-hagymás, zöldséges töltelékek

A töltelékeket készíthetjük párolt gombával, cukkinival, dinsztelt hagymával, péppé összenyomott főtt karfiolból, brokkoliból, összetört krumpliból, de készülhet főtt sajtkémmel, szardíniával, főtt vagy sült halból, harcsapaprikásból, konzerv tonhalból vagy tőkehalmájból, apróra vágott füstölt lazacból, halas, zöldséges ragúból stb. is. A hozzávalókhoz mindig adjunk kevés lisztet, felvert tojást, és reszelt sajtot. A masszákat a nyers tésztákra kenjük, ne utólagosan a megsültekre, vagyis együtt sütjük meg a megtöltött tésztákat, nem úgy, mint azt az eredeti technológia követelte.


Húsos töltelékek

Akik szívesebben esznek másféle húst, például azért, mert nem kedvelik a halat, azoknak ajánlom a sertéspörköltes, kolbászos, májas, szalámis, sonkás töltelékeket, melyekkel ugyancsak megtölthetik a vajas tésztákat.

Sertéspörköltes töltelék
A zsírjára sült pörköltet le kell darálni, és tojással megkötni. Hasonlóan készül a resztelt májas töltelék is.

Kolbászos töltelék

A kolbászos töltelékhez fejtsük le a kolbász bőrét, daráljuk le a kolbászt, de más módon is lehet pépesíteni, végül felvert tojással keverjük össze.

Májkrém töltelék
A májas töltelékhez többféle párolt májat (liba, borjú, sertés) használhatunk fel, melyet főtt tojással és tejbe áztatott zsemlével elegyítsünk, valamint vajjal és fűszerekkel keverjünk simára.

Szalámis töltelék

Téliszalámit vagy másféle szalámit szabadítsunk meg a héjától, vágjuk egész apróra. Keverjünk hozzá nyers, felvert tojást, vajat és jól dolgozzuk el.

Sonkás töltelék

A sonkás változatnál a gépsonkát vagy a füstölt sonkát daráljuk le, de apró darabokra vághatjuk késsel is. Összegyúrjuk az áttört főtt tojásokkal. Őrölt borssal, petrezselyemmel, vagy kedvenc fűszereinkkel ízesíthetjük.

További olvasnivaló

Sly07 kézelemzése

Sajnálatos módon, az egyes felvételeken különböző távolságban lehetett a kéztől és a merőlegestől eltérő szöget zárhatott a fényképezőgép objektívje, ezért a fotók torzítják a valóságos méretarányokat. Emiatt csak azt tudtam...

Folytatás...

Egykoron a győzelemmel és a halállal …

A Földközi-tenger mellékéről származó kerti petrezselyem egyik legfontosabb zöldségünk. Zöldje és gyökere, a fehérrépa ételek ízesítésére szolgál, viszont a metélő vagy fodros petrezselymet kizárólag a leveléért termesztik. A népiesen petemzsirom...

Folytatás...

Ismét Delhiben

Ebéd előtt van még időnk egy vargabetűt tenni a parlamenti negyedben, a kis kerülő után pedig indulunk Melindáért, a konzul feleségéért, munkahelyére a Magyar Kulturális Intézetbe. Új-Delhi központi sugárútja, a...

Folytatás...

Kézujjkörmök

  A kéz körmeivel kapcsolatosan meglehetősen sok hiedelem létezik, és nem kevés közülük a csecsemőkre vonatkozik. A legfontosabb, hogy nem tanácsos a kisded körmeit egyéves kora előtt levágni, mert enyveskezű felnőtt...

Folytatás...

Pisilés közben félrehúzza előlem a …

Bár buszunk már az indítóállomáson ácsorog, semmi jelét sem látjuk, annak, hogy félóra múlva útra kelhetnénk. A mélyhűtött pléhjárgány teljesen üres, utasnak és személyzetnek még nyomát sem látni. Hasszán korán...

Folytatás...

Kovalami állatok

Már az első nap első félórájában piros pecsenyére sült bőrünk, de aztán fokozatosan értük el a bronzos szint, sőt idővel kezdtünk hasonlítani a keralaiakhoz, testünk barnás fekete, vagy inkább...

Folytatás...