A+ A A-

Három ízletes török saláta

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek

Tanúsíthatom, hogy a török konyha főztje ízletes, az ételek illata pedig fenséges, ez utóbbiról annyit, hogy egy alkalommal, Iránból jövet majdnem elcsábultam. De ellenálltam a piros szaftos ételnek, nem kóstoltam meg, sikerült legyőznöm iránta való ingerenciámat. Mivel rég nem eszem meg a különböző húsokat, a halat is csak egy idő óta, ezért nem tudok nyilatkozni húsos alkotásaikról, mint például fő ételükről a sis kebabról, de azok, amiket ettem a törököknél, mind ízlettek, kivéve a pisztáciás, mogyorós, mandulás, mézes-cukros túl édes, nehéz süteményeiket, beleértve a baklavákat is.

Sült halaik finomak, legyenek azok folyamiak, taviak vagy tengeriek, de ugyanez igaz a boltokban kapható natúr joghurtokra, csodálatos friss gyümölcseikre, fagylaltjaikra és réteseikre is. A zöldségfélék elkészítésének pedig egyenesen nagymesterei, salátáik elsősorban paradicsomból, paprikából, vörös-, lila hagymából, padlizsánból, fokhagymából készülnek. Fűszerként mentát, vagy - mint mi - petrezselymet használnak, és akárcsak én, a sózáson kívül olíva olajjal és citromlével ízesítenek, vagy azokhoz a salátákhoz, melyekkel ízében jól harmonizál, natúr joghurtot adnak. Ezekből a hozzávalókból állítottam össze a javasolt három török salátát, mindegyike négy személyre szól.

Pásztor saláta

Pásztor saláta
Pásztor saláta

Egy kisebb lila- vagy vöröshagymát hámozzunk meg, vágjuk karikákra, sózzuk meg, majd tegyük egy salátástálba. Két nagy paradicsomot mossunk meg, szeleteljük fel és terítsük rá a hagymaszeletekre. Hámozzunk meg három-négy kisebb vagy egy nagyobb kígyó uborkát, majd kockázzuk fel. Három-négy hegyes zöldpaprikát vágjuk karikákra és az uborkával együtt szórjuk a salátástálba. Az egészet szórjuk meg egy félcsokornyi összevágott petrezselyemmel. Sózzuk meg és jól keverjük össze. Locsoljuk meg hár>om evőkanál olívaolajjal és két evőkanál citromlével, de (ha nem ismerjük vendégünk ízlését) az olajat és a citromlevet külön is szervírozhatjuk.

Joghurtos uborkasaláta

Hámozzunk meg és vágjuk kockákra négy kisebb vagy egy-két nagy kígyó uborkát, és tegyük egy tálba. Zúzzunk össze, vagy aprítsunk fel négy gerezd fokhagymát, sózzuk meg és szórjuk az uborkára. Két nagy poharas joghurtot verjünk fel villával vagy habverővel, keverjük el az uborkát és a fokhagymát is a joghurttal. Öntsünk hozzá három evőkanál olíva olajat, három evőkanál citromlevet és dobjunk a tálba néhány jégkockát. A salátát friss vagy szárított mentalevelekkel díszítsük.

Padlizsánsaláta

padlizsan-salata
Padlizsánsaláta

Grillezzünk vagy sütőben süssünk meg három kövér padlizsánt, amíg a héjuk meg nem sül. Ezután hámozzuk meg és aprítsuk fel a sült padlizsánokat, és tegyük egy tálba, melybe előzőleg fél pohár olíva olajat öntöttünk. Szórjunk a tálba sót és öntsük hozzá fél citrom levét, az egészet keverjük jól össze, tegyük félre pihenni. A citrom másik felének levét csavarjuk ki a padlizsános tálba, és egy villával alaposan zúzzuk össze a padlizsánt. Amikor a padlizsán pasztaszerűvé vált, tegyük a keveréket egy lapos tányérra, és díszítsük fel ízlésesen a salátát paradicsom, lilahagyma és zöldpaprika szeletekkel, a tetejére pedig tegyünk fekete olajbogyókat.

További olvasnivaló

A szerelmi légyott - erotikus testjelei…

A szerelmi együttlétnek, a nemi izgalomnak vannak látható, árulkodó jelei. Mivel az erotikus érzések felpezsdítik a résztvevők vérét, a vértolulás hatására bizonyos erekben gyorsabban áramlik a vér, ennek...

Folytatás...

Zserbó, a finom húsvéti sütemény

Akkor is április végére esett a húsvét, amikor jó egy néhány évvel ezelőtt az öreg Skodával - Ausztrián, Németországon és Hollandián keresztül - egyik rokonom barátjához és angol feleségéhez Londonba...

Folytatás...

Sóhaj, sóhajtozás

A sóhajt - amikor nem az orvos kérésére hagyja el az ajkunkat - ugyan sokan a vágyakozással, a szerelemmel hozzák kapcsolatba, nem mindig és nem mindenhol értékelik pozitívan.Kínában például, egyáltalán...

Folytatás...

Szexuális vonzódás az ürülékhez - …

A nők és a férfiak között egyaránt jó néhányan vannak, akik a szeretkezés izgalmában a nemi szervekhez és gyakran az ürülékhez kapcsolódó illetlen, olykor durva szavakat használnak. Ezt a tevékenységet...

Folytatás...

Potencianövelő zöldségek

A zöldségfélék némelyikéről feltételezik, hogy oldja a frigiditást, növeli a potenciát, szerelmi érintkezésre ösztönöz, paráznaságra csábít. Azt, hogy a bőrt erősen ingerlő csalánt már az ókorban nemi serkentőszerként használták...

Folytatás...

Az ártatlanul megvádolt fülbemászó

  A fülbemászó (régies nevén fülbogár) a „Czuczor-Fogarasi” nyelvszótár meghatározása szerint gesztenyeszínű, fényes rovarfaj, mely a fák kérgei és levelei alatt tartózkodik, s a növények nedveivel és gyümölcseivel él, és melyről...

Folytatás...