A+ A A-

Három ízletes török saláta

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek

Tanúsíthatom, hogy a török konyha főztje ízletes, az ételek illata pedig fenséges, ez utóbbiról annyit, hogy egy alkalommal, Iránból jövet majdnem elcsábultam. De ellenálltam a piros szaftos ételnek, nem kóstoltam meg, sikerült legyőznöm iránta való ingerenciámat. Mivel rég nem eszem meg a különböző húsokat, a halat is csak egy idő óta, ezért nem tudok nyilatkozni húsos alkotásaikról, mint például fő ételükről a sis kebabról, de azok, amiket ettem a törököknél, mind ízlettek, kivéve a pisztáciás, mogyorós, mandulás, mézes-cukros túl édes, nehéz süteményeiket, beleértve a baklavákat is.

Sült halaik finomak, legyenek azok folyamiak, taviak vagy tengeriek, de ugyanez igaz a boltokban kapható natúr joghurtokra, csodálatos friss gyümölcseikre, fagylaltjaikra és réteseikre is. A zöldségfélék elkészítésének pedig egyenesen nagymesterei, salátáik elsősorban paradicsomból, paprikából, vörös-, lila hagymából, padlizsánból, fokhagymából készülnek. Fűszerként mentát, vagy - mint mi - petrezselymet használnak, és akárcsak én, a sózáson kívül olíva olajjal és citromlével ízesítenek, vagy azokhoz a salátákhoz, melyekkel ízében jól harmonizál, natúr joghurtot adnak. Ezekből a hozzávalókból állítottam össze a javasolt három török salátát, mindegyike négy személyre szól.

Pásztor saláta

Pásztor saláta
Pásztor saláta

Egy kisebb lila- vagy vöröshagymát hámozzunk meg, vágjuk karikákra, sózzuk meg, majd tegyük egy salátástálba. Két nagy paradicsomot mossunk meg, szeleteljük fel és terítsük rá a hagymaszeletekre. Hámozzunk meg három-négy kisebb vagy egy nagyobb kígyó uborkát, majd kockázzuk fel. Három-négy hegyes zöldpaprikát vágjuk karikákra és az uborkával együtt szórjuk a salátástálba. Az egészet szórjuk meg egy félcsokornyi összevágott petrezselyemmel. Sózzuk meg és jól keverjük össze. Locsoljuk meg hár>om evőkanál olívaolajjal és két evőkanál citromlével, de (ha nem ismerjük vendégünk ízlését) az olajat és a citromlevet külön is szervírozhatjuk.

Joghurtos uborkasaláta

Hámozzunk meg és vágjuk kockákra négy kisebb vagy egy-két nagy kígyó uborkát, és tegyük egy tálba. Zúzzunk össze, vagy aprítsunk fel négy gerezd fokhagymát, sózzuk meg és szórjuk az uborkára. Két nagy poharas joghurtot verjünk fel villával vagy habverővel, keverjük el az uborkát és a fokhagymát is a joghurttal. Öntsünk hozzá három evőkanál olíva olajat, három evőkanál citromlevet és dobjunk a tálba néhány jégkockát. A salátát friss vagy szárított mentalevelekkel díszítsük.

Padlizsánsaláta

padlizsan-salata
Padlizsánsaláta

Grillezzünk vagy sütőben süssünk meg három kövér padlizsánt, amíg a héjuk meg nem sül. Ezután hámozzuk meg és aprítsuk fel a sült padlizsánokat, és tegyük egy tálba, melybe előzőleg fél pohár olíva olajat öntöttünk. Szórjunk a tálba sót és öntsük hozzá fél citrom levét, az egészet keverjük jól össze, tegyük félre pihenni. A citrom másik felének levét csavarjuk ki a padlizsános tálba, és egy villával alaposan zúzzuk össze a padlizsánt. Amikor a padlizsán pasztaszerűvé vált, tegyük a keveréket egy lapos tányérra, és díszítsük fel ízlésesen a salátát paradicsom, lilahagyma és zöldpaprika szeletekkel, a tetejére pedig tegyünk fekete olajbogyókat.

További olvasnivaló

A gyömbér nemcsak gyógyító fűszer, de a …

A Délkelet-Ázsiában őshonos gyömbér, étkezési és gyógynövényként egyaránt hosszú múltra tekint vissza, már a nyugati világ is legalább 3000 éve használja. A görögök és a rómaiak révén terjedt el Európában...

Folytatás...

A fogak

A fiziognómusok keveset foglalkoztak a fogakkal, pedig a tanulmányozásuk nem haszontalan,ugyanis a fogak számos információval szolgálhatnak. A fiziognómiai munkásságáról ismert svájci teológus, nagy sikerű szónok, lelkész és író, a kiváló...

Folytatás...

’Kíváncsi Cseresznye’ kézelemzése

A kezek morfológiai jellemzőit vizsgálva elsőként az ötlik a kézelemző szemébe, hogy - az elsőként beküldött kézfej képeken, melyek természetes helyzetben mutatják az ujjakat - a gyűrűs és a kisujjak...

Folytatás...

Staurolit kézelemzése

Keze a kéztövétől felfelé haladva fokozatosan elkeskenyedik, ránézésre háromszög alakúnak látszik. Az ilyen kezű emberek nagy általánosságban az anyagiassággal szemben inkább a szellemiek iránt érdeklődnek. Jellegzetessége ennek a kéztípusnak...

Folytatás...

Vampire kézelemzése

Kretschmer német piszchiáter összehasonlító vizsgálatokat végzett, és megállapította, hogy az általa meghatározott, ún. kretschmeri típusoknál speciális összefüggés található a kar és a kéz között, valamint a testalkat és -méret vonatkozásában...

Folytatás...

Vegetáriánus konyha Indiában

Étkezési szokások Az indiai háziasszonyok naponta háromszor főznek, mivel az előző étkezésből megmaradt, állott ételt nem szolgálják fel. A kész ételt azonnal, frissiben tálalják. A menük általában 3-4 fogásból állnak...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?