A+ A A-

Hamis vadas

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Édesapám minden évben, egy-két alkalommal megkívánta a vadast, és kérésére Édesanyám pár nap múlva - ugyanis a páclében két-három napig kellett érlelni a húst - készségesen tálalta a pikáns ízű húsos mártást, zsemlegombóccal. Egy időben vadnyúlból készítette a vadast, majd marhahúsból, méghozzá bélszínből vagy fehérpecsenyéből, de volt, hogy házi nyúl került a mártásba. Ha jól emlékszem, a vadas nem tartozott a túlságosan könnyen elkészíthető ételek közé, mert a zöldséges pácléhez, először vízben félpuhára főzte a sárga- és fehérrépát, valamint a vöröshagymát, amihez babérlevelet és kevés ecetet adott. Majd a páclevet a megtisztított húsra öntve, a húsokat napokig betakarva dédelgette, időnként megforgatta. Amikor végre kikerült a pácléből a hús, csíkokra vágott szalonnával megtűzdelte, és a sütőben félig megsütötte, ezután került a zöldség kevés páclével a húsra, amivel puhára főzte a zöldséget és a húst egyaránt. Ezt követte a mártás elkészítése, a lepirult zöldségekhez liszt, páclé, mustár, tejföl, pirított cukor járult. A mártást ráöntötte a felszelelt húsokra, s a tálat ízlésesen körülkerítette zsemlegombócokkal.

Én mindig szívesen ettem a vadas mártásból, de a húsokat többnyire kikerültem, mert azokat soha sem szíveltem igazán, ráadásul egy alkalommal a vadnyulas vadasban ráharaptam egy sörétre. E kalandomat követően aztán többé már nem kívántam a húsos vadast. Amikor vegetáriánus kosztra tértem, néhány ételt, melyet addig megszoktam és ízlett, nagyon hiányoltam. Így voltam a vadassal is. Mivel férjem még a vadas gondolatatától is irtózik, készítettem magamnak hús nélküli vadast. Nem volt rossz, mert feldobta a zsemlegombóc, de mégsem volt az igazi, valahogy mezítlábasnak tűnt nekem ez az étel. Idővel azonban kikísérleteztem a gombás- és a sárgarépás vadast, melyek elkészítése teljesen egyszerű.

Hamis vadas gombából és sárgarépábólFelteszek vízben darabokra vágott sárgarépát és vöröshagymát főni, a főzővízhez babérlevelet, és egy kis sót adok. Amikor megfőtt a zöldség, lisztet szórok rá, és az egészet összeturmixolom. Ha kell, felöntöm egy kevés vízzel, ügyelve rá, hogy se híg, se túl sűrű ne legyen. Pár kanál tejföllel, kevés mustárral, pörkölt cukorral és reszelt citromhéjjal ízesítem. Míg a zöldség fő, a felszeletelt gombát kevés olajon megdinsztelem. (Ha nincs gombám, akkor vékony karikákra vágott sárgarépát párolok meg, vagy mindkettőt, gombát és sárgarépát együtt). Mielőtt a mártást felforralnám, beleteszem a párolt gombát és/vagy sárgarépát. Felforralás után a hamis vadast – jó étvágyat kívánva magamnak - zsemlegombóccal szervírozom. Ha valaki nem szereti a mustárt, vagy az ecetet, citromlével savanyítson, azzal kellemesebb ízt érhetünk el. Pirított cukor helyett a vadasba tehetünk pár csepp szójaszószt, vagy Worcester-mártást, de az aromás ízt a reszelt citromhéjtól kapja. (Aki nem szereti a gombát, főtt tojást is tehet a vadasba, egyik ismerősöm pedig feltétnek sült csirkehúst ad.)

Noha spagettivel, makarónival, burgonyagombóccal is tálalhatjuk a vadast, én legszívesebben zsemlegombóccal eszem, aminek elkészítése nem időigényes és nem bonyolult. Kell hozzá 1-2 szikkadt zsemle (de megfelelő a másnapos fehér kenyér, sőt a rozskenyér is), amit kockára vágva, kevés olajon megpirítok, majd - miután kihűlt - egy tálban kb. 20-25 dkg liszttel, 1-2 tojással és egy kis vízzel lazítva összedolgozom, és kanállal szaggatva lobogó forró vízben megfőzöm. Olajra kiszedve, melegen a legfinomabb.
 

Hozzászólások  

0 #3 Rosta Erzsébet 2015-04-19 15:25
Ha már fasírtról van szó, az én "álfasírtjaimat " (Vegetarianus-e s-halas-etelek/ alfasirt-felese gek.html) is érdemes kipróbálni. Az utolsó kettő kivételével (melyek halat is tartalmaznak), valamennyi vegetáriánus.
Erzsébet
Idézet
0 #2 Ági 2015-04-18 13:17
Ma egy királyi húsmentes fasírtot készítettem. 1 nagy csokor medvehagyma, zabpehely, zabkorpa, sovány sajt, tojás, szezámmag, só, bors, majoranna, őrölt kömény, ízlés szerint. A hozzávalókat összekeverem. Állni hagyom, jól beduzzad. Pogácsákat formázok, szezámmagos zsemlemorzsa, tojás megint a zsemlemorzs, laposra pacskolom, teflonba egy kevés olajon szép pirosra sütöm.
Idézet
0 #1 Szegfû Ildikó 2009-03-29 14:37
Kedves Erzsébet!
Gyermekkorra visszaemlékezni nagyon nehéz, de mégis kedves dolog. Nekem is sokszor eszembe jut, mit is ettünk akkoriban. Anyukámmal nyulakat tartottunk és sokszor csináltunk belőle vadas mártással finomságot. Nekem a krumpli gombóc jobban ízlett, ezért az többször volt. Az ötletet elrabolva ezt a gombás változatot kipróbálom, mert jónak tűnik.
Idézet

További olvasnivaló

A nyelv

A fiziognómusok szerint a vörös színű nyelv szerencsés asszonyt jelez. Ha a nyelv színe fekete, akkor veszekedős, féltékeny, heves természetű és irigy asszonnyal állunk szemben. Ha a no nyelve...

Folytatás...

Törökország – Magyarul beszélő ne…

    Ankarát most a várost elkerülő autópályán hagyjuk magunk mögött, enni, pihenni csupán egy-egy parkolóban állunk meg. Kényelmes tempóban egészen Düczéig sikerül leérnünk. Ugyanabban a szállodában, sőt ugyanabban a szobában kapunk...

Folytatás...

A hüvelykujj tőperce - más néven té…

Vénusz-dombnak, illetve ténárnak a hüvelykujj alatti párnát nevezik. Mivel a Vénusz a nőiességet, a testi szépséget, a szerelmet, a vonzalmat, az egyensúlyt, a harmóniát, a jó ízlést reprezentálja, a...

Folytatás...

Mit jelent a fogfájás álma?

A fenti kérdést - idézett levelében - Zs nevű olvasóm tette fel. „Kedves Erzsébet! Azt álmodtam, hogy az egyik jobb első metszőfogam fájt, sőt vérzett és mozgott is. (Pontosabban: én...

Folytatás...

A hipoténár, vagyis a Hold-domb

A Vénusz-dombbal szemben, a passzív Mars-domb (Nagy Mars területe) alatt található a Hold-domb, amely a dermatoglífiai meghatározás szerint a kéz ulnáris alsó domborulata, azaz a hipoténár. Broekman a...

Folytatás...

A derék

Az emberi test bordák alatti része, vagyis a csípők és a mellkas közötti - deréknak nevezett – terület elsősorban a nők karakteréről, jövőjéről árulkodik.Azt mondják, a kicsi derék rövid életet...

Folytatás...