A fejes salátából készült hamis húst barátunk Ali készítette nekünk egy látogatásunk alkalmával. Sokat törhette az fejét azon, mivel lepje meg vegetáriánus barátait, mert - noha sokféle salátát fogyasztanak - Iránban elsősorban a húst kedvelik. Ali hamis húsa nagyon finomra sikeredett, azóta időnként én is elkészítem.
A hamis hús kifejezést Édesanyám használta, amikor maradt a hús vagy hal panírozása után kevés felvert tojás, liszt vagy zsemlemorzsa, abba egy csipetnyi szódabikarbónát szórt és forró olajban szaggatva, megsütötte. A húsnál mindig jobban értékeltem ezt a hamis ételt.
A majonézes tojást vagy más majonézes salátát kizárólag csak akkor készítek, ha vendégeink jönnek ebédre vagy vacsorára, lényeges, hogy a saláta harmonizáljon a készített étellel. Magamnak nem csinálok, mert olyan keveset nem tudok készíteni, ami egy evésre elfogyna, a maradékot pedig már nem kívánom. Sajnos a férjem nem partnerem, kifejezetten irtózik a majonézes salátáktól, azt mondja, csak akkor kóstolja meg, ha elveszítette a szeme világát. Ugyanis a majonéznek elsősorban a látványát nem bírja.
Az pedig, hogy rizses csokoládét készítsek, azért jutott eszembe, mert a barátnőmtől - az Isztrián oly jóízűen fogyasztott - horvát rizses csokit kaptam ajándékba, és legutóbb, amikor kerestem valamit a spájzomban, észrevettem, hogy a puffasztott rizsből maradt egy üvegre való. Az édességet mindenféle szakácskönyv nélkül, a saját kútfejem szerint készítettem el, így aztán igencsak, hogy milyen jól sikerült. Ennek ellenére, mielőtt a cikkem írásához hozzáfogtam volna, azért megnéztem az interneten, hogy mások miként csinálják ezt a rizses nyalánkságot. Megvallom, váratlanul ért, hogy minden receptben azonosak a hozzávalók. Ettől függetlenul, tehetnek egy kísérletet az én receptemmel is. Nem bánják meg!Hamis hús fejes salátából
1 közepes nagyságú fejes saláta (nem jégsaláta), só, 10 dkg puffasztott rizs, kb. 5 evőkanál liszt, 4 tojás, fél mokkáskanál őrölt bors, ízlés szerint majoránna, őrölt kömény, apróra vágott petrezselyem és aprított fokhagyma, olaj a kisütéshez
A saláta külső leveleit tépjük le, majd a megmaradt salátát szeljük vékony csíkokra. Ha valamennyi hozzávalót összedolgoztuk, kicsit pihentessük meg, majd a masszából egy-egy evőkanálnyit lapítsunk kerek formára, és forró olajban, az „érmék” mindkét oldalát süssük pirosra. A fölösleges olajat itassuk le róluk papírtörlővel. A fenti mennyiségből kb. 20 darab hamis húsunk lesz.
Majonézes tojás (négy személyre)
Főzzünk meg 6 tojást, majd a kemény tojásokat vágjuk szeletekre vagy negyedekre. A majonézhez adjunk ízlés szerint tejfölt, ízesíthetjük továbbá kevés cukorral, sóval, de keverhetünk hozzá kevés mustárt is. Az egészet jól dolgozzuk össze, ha sűrű, hígítsuk fel egy kis tejjel. Végezetül a tojásokat óvatosan forgassuk meg a majonézben. (Még ízletesebb lesz az ételünk, ha lila hagymát vagy vöröshagymát reszelünk a majonézbe.)
Csokoládé puffasztott rizzsel
10 dkg keserű kakaó, 30 dkg neszkakaó, 15 dkg puffasztott rizs, 20 dkg olvasztott vaj, tej
A kétféle kakaót keverjük össze, adjuk hozzá az olvasztott vajat, és annyi tejet, hogy ne legyen se túl híg, se túl sűrű állagú. A masszába szórjuk bele a puffasztott rizst, keverjük alaposan össze. Egy kivajazott vagy olajozott tálba simítsuk egyenletesen el, majd hűtsük ki. Vágjuk szeletekre.
