A képeken látható négyféle spagettit ma (2009. május 7-én) kora reggel készítettem. E ténykedésem sokak szemében érthetetlennek tűnhet, hisz ki hallott olyan eszement dolgot, hogy valaki hajnalban főzzön spagettit, pirítson zsemlemorzsát, s rotyogtasson különböző ragukat. Persze érthetőbb lenne, ha például a családom hajnalban ebédelne, vagy ha mondjuk, lenne egy olyan kifőzdém, ahol a meleg ételt kívánó törzsvendégek már pirkadatkor egy tányérra való jóféle spagettire várnának. De ilyenekről szó sincs! Egyszerűen megkívántam, ennyi az egész.
Sőt, már jó ideje fájt a fogam valami tésztafélére, nem sült tésztára, hanem kifőttre, leginkább a spagettire. Valószínűleg lehet bennem valami olasz beütés, mert ha nem is naponta, de hetente egyszer-kétszer készítek valamilyen tésztafélét, szívesen eszem krumplis-, túrós-, káposztás-, sőt még grízes tésztát is, de a halas-, gombás-, vagy más raguval készült makarónik és spagettik a kedvenceim. Ez utóbbiakat kezdtem nagyon hiányolni, annyira, hogy időnként szemem elé villant egy tányérra való ragutól illatozó spagetti. Már a puszta víziótól is összefutott a nyál a számban.
Ma hajnalban aztán döntöttem, és a kötelező reggeli tüsténkedésem - kávé- és teafőzés, szendvicskészítés stb. - közben nekiálltam a spagettiknek, melyekből nemcsak egyfélét, hanem négyfélét akartam alkotni. Azt terveztem, ha elkészülök velük, akkor szépen szervírozva, lefotózom azokat, s férjem a képeket, hozzáillő szöveggel már délután felteszi a honlapomra. Nem ragozom tovább, tény, hogy nemcsak a magam kulináris kedvtelésére készítettem el a hajnali spagettiket, hanem a látogatóimra is gondolva, abban bízva, hogy megkívánják eme finomságokat, s a négyféle receptet olvasva, valamelyik fogást szívesen elkészítik majd. Állítom, valamennyi spagettis ételem ízletes, olcsó és gyorsan elkészíthető, ha megkívánják, vagy nem jut más ételötlet az eszükbe, akkor könnyen „összedobhatják” valamelyiket.
A négyféle tésztás ételhez kb. 30 dkg spagettit főztem meg fogkeményre, ugyanis ahogy az olaszok mondják, a tészta akkor jó, ha „al dente”, vagyis, ha már átfőtt a belseje, nem szabad tovább főzni. Tehát a spagetti nem lehet se kemény, se szétfőtt. Míg a tészta főtt, elkészítettem a ragukat, valamint megpirítottam szép pirosra a zsemlemorzsát. A zöldségek aprítása, a tészták elkészítése, a szervírozás, az edények mosogatása a fotózással együtt szűk két órát vett igénybe. Egyféle spagettihez elég lett volna fél óra is.
A legfelső képen lévő spagetti receptjét megtalálhatják a Cukkínis-halas ragu spagettivel, ahogy én készítem című írásomra kattintva. Mivel akkor nem illusztráltam fotóval, ezt pótlom most. Ez alkalommal viszont cukkíni helyett kígyóuborkát használtam, ugyanis az utóbbival is nagyon frissítő eledel.
A második képen látható ételhez olíva-, vagy napraforgóolajon megpirítottam két gerezd fokhagymát, majd hozzáadtam egy kis összeaprított csilit, négy darab kettévágott koktélparadicsomot, és az egészet feleresztettem paradicsomitallal. Bazsalikommal, kevés sóval, és pici cukorral ízesítettem. Sűrű állagúra főztem, beleraktam egy doboz összetört tonhalat, majd összekevertem a főtt spagettivel. A forró tésztára reszelt sajtot szórtam. A hal helyett gombával is el lehet készíteni, vagy csak zöldségekkel, csíkokra vágott sárgarépával, karalábéval vagy zöldborsóval, de mezítlábasan - csak paradicsomszósszal és a tetején sajttal - is kiváló étel. Ha a paradicsomszószt kizárólag koktélparadicsomból vagy hámozott paradicsomból főzzük, még ízletesebb szószt kapunk. (A paradicsomos spagettihez sohasem adok salátát.)
A harmadik kép főtt spagettijét túróval és tejfellel kevertem össze, melyeket lassú tűzön ráolvasztottam a tésztára. Ez már így is nagyon finom, ám még ízletesebb lesz, ha a túrós spagettit két-három felvert tojásban úgy forgatom meg, hogy egytől-egyik az összes spagettit mindenhol befedje a tojás, majd forró olajban ressre pirítom. Ha ezt a pirított spagettit kis időre sütőbe tesszük, akkor a sült tésztacsíkok, amint kissé megszáradnak, olyanok lesznek, mint a chipsek. Ha ezt esszük, akkor legalább tudjuk, hogy mit fogyasztunk.
Az utolsó képen található spagettit pirított zsemlemorzsában forgattam meg. A prézlis spagettire eperdzsemet csorgattam, majd pedig egy kis csokoládészószt. Aki azonban nem édesszájú, pusztán prézlisen is jóízűt fog enni.
További ötletként kipróbálhatják a leggyorsabban elkészíthető fokhagymás spagettit, például arra az esetre, amikor váratlanul betoppan hozzánk egy vendég, akit meg akarunk kínálni valami ízletes étellel. Sós vízben kifőzött tésztát, megforgatunk pirított fokhagymás és csilis vagy cseresznyepaprikás olajban, majd megszórjuk apróra vágott friss petrezselyemmel. Persze a főtt spagettit dúsíthatjuk rákkal, kagylóval vagy szardíniával (a vörös húsok kedvelői darált oldalassal, sonkával is készíthetik), kinek mi ízlik.
Ezek a tészták - attól függően, mivel társítjuk őket - nagyon változatosak, az állandó hozzávalók az olívaolaj és a legtöbbször a bazsalikom, valamint sok esetben a paradicsom és a fokhagyma. A ragukat lazíthatjuk kevés tejszínnel. Egyik-másik spagettihez jól megy valamilyen saláta. Hajnali spagetti-féleségeim ötletszerűen készültek, ezért az utóbbival most nem szolgáltam. Ezek a tészták - ha mértékkel fogyasztjuk - nem jelentenek nagy kalória-felvételt, csak akkor hizlalók, ha kétszer, vagy többször repetázunk belőlük. Fogyasztásuk futóknak különösen ajánlott!