A+ A A-

Hajnali spagettik

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Tonhalas spagettiA képeken látható négyféle spagettit ma (2009. május 7-én) kora reggel készítettem. E ténykedésem sokak szemében érthetetlennek tűnhet, hisz ki hallott olyan eszement dolgot, hogy valaki hajnalban főzzön spagettit, pirítson zsemlemorzsát, s rotyogtasson különböző ragukat. Persze érthetőbb lenne, ha például a családom hajnalban ebédelne, vagy ha mondjuk, lenne egy olyan kifőzdém, ahol a meleg ételt kívánó törzsvendégek már pirkadatkor egy tányérra való jóféle spagettire várnának. De ilyenekről szó sincs! Egyszerűen megkívántam, ennyi az egész.

Sőt, már jó ideje fájt a fogam valami tésztafélére, nem sült tésztára, hanem kifőttre, leginkább a spagettire. Valószínűleg lehet bennem valami olasz beütés, mert ha nem is naponta, de hetente egyszer-kétszer készítek valamilyen tésztafélét, szívesen eszem krumplis-, túrós-, káposztás-, sőt még grízes tésztát is, de a halas-, gombás-, vagy más raguval készült makarónik és spagettik a kedvenceim. Ez utóbbiakat kezdtem nagyon hiányolni, annyira, hogy időnként szemem elé villant egy tányérra való ragutól illatozó spagetti. Már a puszta víziótól is összefutott a nyál a számban.

Paradicsomos, sajtos spagettiMa hajnalban aztán döntöttem, és a kötelező reggeli tüsténkedésem - kávé- és teafőzés, szendvicskészítés stb. - közben nekiálltam a spagettiknek, melyekből nemcsak egyfélét, hanem négyfélét akartam alkotni. Azt terveztem, ha elkészülök velük, akkor szépen szervírozva, lefotózom azokat, s férjem a képeket, hozzáillő szöveggel már délután felteszi a honlapomra. Nem ragozom tovább, tény, hogy nemcsak a magam kulináris kedvtelésére készítettem el a hajnali spagettiket, hanem a látogatóimra is gondolva, abban bízva, hogy megkívánják eme finomságokat, s a négyféle receptet olvasva, valamelyik fogást szívesen elkészítik majd. Állítom, valamennyi spagettis ételem ízletes, olcsó és gyorsan elkészíthető, ha megkívánják, vagy nem jut más ételötlet az eszükbe, akkor könnyen „összedobhatják” valamelyiket.

A négyféle tésztás ételhez kb. 30 dkg spagettit főztem meg fogkeményre, ugyanis ahogy az olaszok mondják, a tészta akkor jó, ha „al dente”, vagyis, ha már átfőtt a belseje, nem szabad tovább főzni. Tehát a spagetti nem lehet se kemény, se szétfőtt. Míg a tészta főtt, elkészítettem a ragukat, valamint megpirítottam szép pirosra a zsemlemorzsát. A zöldségek aprítása, a tészták elkészítése, a szervírozás, az edények mosogatása a fotózással együtt szűk két órát vett igénybe. Egyféle spagettihez elég lett volna fél óra is.

Tojásos, ketchupos spagettiA legfelső képen lévő spagetti receptjét megtalálhatják a Cukkínis-halas ragu spagettivel, ahogy én készítem című írásomra kattintva. Mivel akkor nem illusztráltam fotóval, ezt pótlom most. Ez alkalommal viszont cukkíni helyett kígyóuborkát használtam, ugyanis az utóbbival is nagyon frissítő eledel.

A második képen látható ételhez olíva-, vagy napraforgóolajon megpirítottam két gerezd fokhagymát, majd hozzáadtam egy kis összeaprított csilit, négy darab kettévágott koktélparadicsomot, és az egészet feleresztettem paradicsomitallal. Bazsalikommal, kevés sóval, és pici cukorral ízesítettem. Sűrű állagúra főztem, beleraktam egy doboz összetört tonhalat, majd összekevertem a főtt spagettivel. A forró tésztára reszelt sajtot szórtam. A hal helyett gombával is el lehet készíteni, vagy csak zöldségekkel, csíkokra vágott sárgarépával, karalábéval vagy zöldborsóval, de mezítlábasan - csak paradicsomszósszal és a tetején sajttal - is kiváló étel. Ha a paradicsomszószt kizárólag koktélparadicsomból vagy hámozott paradicsomból főzzük, még ízletesebb szószt kapunk. (A paradicsomos spagettihez sohasem adok salátát.)

A harmadik kép főtt spagettijét túróval és tejfellel kevertem össze, melyeket lassú tűzön ráolvasztottam a tésztára. Ez már így is nagyon finom, ám még ízletesebb lesz, ha a túrós spagettit két-három felvert tojásban úgy forgatom meg, hogy egytől-egyik az összes spagettit mindenhol befedje a tojás, majd forró olajban ressre pirítom. Ha ezt a pirított spagettit kis időre sütőbe tesszük, akkor a sült tésztacsíkok, amint kissé megszáradnak, olyanok lesznek, mint a chipsek. Ha ezt esszük, akkor legalább tudjuk, hogy mit fogyasztunk.

Szilvalekváros spagettiAz utolsó képen található spagettit pirított zsemlemorzsában forgattam meg. A prézlis spagettire eperdzsemet csorgattam, majd pedig egy kis csokoládészószt. Aki azonban nem édesszájú, pusztán prézlisen is jóízűt fog enni.

További ötletként kipróbálhatják a leggyorsabban elkészíthető fokhagymás spagettit, például arra az esetre, amikor váratlanul betoppan hozzánk egy vendég, akit meg akarunk kínálni valami ízletes étellel. Sós vízben kifőzött tésztát, megforgatunk pirított fokhagymás és csilis vagy cseresznyepaprikás olajban, majd megszórjuk apróra vágott friss petrezselyemmel. Persze a főtt spagettit dúsíthatjuk rákkal, kagylóval vagy szardíniával (a vörös húsok kedvelői darált oldalassal, sonkával is készíthetik), kinek mi ízlik.

Ezek a tészták - attól függően, mivel társítjuk őket - nagyon változatosak, az állandó hozzávalók az olívaolaj és a legtöbbször a bazsalikom, valamint sok esetben a paradicsom és a fokhagyma. A ragukat lazíthatjuk kevés tejszínnel. Egyik-másik spagettihez jól megy valamilyen saláta. Hajnali spagetti-féleségeim ötletszerűen készültek, ezért az utóbbival most nem szolgáltam. Ezek a tészták - ha mértékkel fogyasztjuk - nem jelentenek nagy kalória-felvételt, csak akkor hizlalók, ha kétszer, vagy többször repetázunk belőlük. Fogyasztásuk futóknak különösen ajánlott!

További olvasnivaló

A sorsszámok értelmezése - Öt

Az ötöst erőteljes, hatékony számnak tekintik. Az asztrológusok az Istenek hírnökének tartott Merkúrral társítják. A tenyéren a kisujj alatt található domb reprezentálja. Erős Merkúr-domb és egy jól fejlett, a tenyérhez...

Folytatás...

Mindit a farost állatok, engem az ajtónk…

Amikor a térkép szerint már igen közel jártunk a Plitvicei tavakhoz, arra gondoltunk, nem ártana szálláshely után néznünk. Grabovácba érve, felderült a képünk, amikor a település feltehetőleges központjában ráleltünk a...

Folytatás...

Marcipán és percipán

Gyerekkorom nagy részét cukrászműhelyben töltöttem el. Míg édesapám keze alól a márványlapú asztalon mesterművek születtek, addig én az asztal másik végén a házi feladatokat írtam. Sülő krémeslapok vajastészta illata elegyült...

Folytatás...

Örvény mintázatok és az általuk jelzett …

  Az örvényes rajzolatoknál a papilláris vonalak az ujjbegy közepéről indulva órarugószerű mintázatot alkotnak. A párhuzamos vonalak egyaránt lehetnek kör vagy ovális rajzolatúak, szabályosak és szabálytalanok, jobbra vagy balra dőlők, sőt...

Folytatás...

Huszonkettő, a tarot lapok és emberi fej…

  A huszonkettes szám a mozgást, a végtelenséget jeleníti meg. E szám szimbolizálja a ciklus végét, és az emberek számára a kényszerű földi reinkarnációk befejeztét. A tarot 22 lapja egy szimbólumrendszer...

Folytatás...

Törökország – Szeretnék, ha a pásztorok …

    A török oldalon még simább az ügyintézés, hisz itt is megismernek minket, mindössze az egyik vámos ijeszt rám, amikor a marmonkannákból ki akarja öntetni az olcsó iráni benzint. Kőszíve csak...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?
  • Templomi praszádok

    A legtöbb indiai templomban különleges ételt,...

  • Csatnik

    A kísérő ételek között előkelő helyet töltenek...