A+ A A-

Hagymás-zöldhagymás hal és mogyorós sült haltekercsek hagymával

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Noha ritkán készítek kínai ételt, de bevallom, kedvelem a kínai konyha ízeit. Ételeik rendkívül ízletesek, vitamindúsak. Zöldségekben gazdagok, előszeretettel használják a hagymát, zöldhagymát, fokhagymát, répaféléket. A zöldségeket hirtelen sütik meg, ezáltal megtartják friss aromájukat. Halakból elsősorban az édes vizűeket fogyasztják. Szeretik a fűszereket, sós ételeikhez gyakran adnak cukrot is, sűrítésként kukoricalisztet használnak. Ételeikhez gyakran készítenek mártásokat, melyek közt a legfőbb - szinte elhagyhatatlan - szója mártásuk a kínai konyha lényege.

Időnként ételeink közé egy-egy gyorsan elkészíthetőt sem árt beiktatnunk. És az sem mellékes, hogy a kínai konyha igen olcsó. Érdemes mindkét ajánlatomat kipróbálni.


Hagymás-zöldhagymás halHagymás-zöldhagymás hal

Egy nagy halfilét, (harcsa, ponty, vagy más nem szálkás és kemény húsú hal egyaránt megfelelő) vágjunk egész apró, vagy gyufaszálnyi darabokra. Másfél evőkanálnyi kukoricalisztbe - más liszt is jó - forgassuk bele a felvágott halat. Vékonyan szeleteljünk fel két nagy fej vöröshagymát, négy-öt zöldhagymát vágjuk darabokra, a fokhagymát pedig egészen apróra.

Forrósítsunk serpenyőben olaját, és még mielőtt elkezdene füstölni, tegyük bele a vöröshagymát, szórjunk rá egy csapott mokkáskanál őrölt gyömbért, majd két perc múltán adjuk hozzá a haldarabokat is. Négy percig rázogatva süssük. Ezután locsoljuk meg négy evőkanál szójamártás, két evőkanál cukor, négy evőkanál sherry vagy édes bor (ha egyik sincs, az sem baj) és kevés só keverékével. Azonnal adjuk hozzá a fokhagymát és a zöldhagymát. A serpenyőt rázogassuk még legalább két percig. Rizzsel tálaljuk.

A halfilét helyettesíthetjük dobozos tonhal steakkel, két személyre két dobozt számítsunk. Az olajos tonhal esetében felhasználhatjuk a konzerv olaját is. Ha hal helyett hússal akarjuk elkészíteni, akkor két személyre - az étvágytól függően - negyed vagy fél kg darált húst számítsunk.


Mogyorós sült haltekercsek, hagymával

Két nagy halfilét vágjunk négyzet alakú negyedekre. Két újhagymát vagy egy szál póréhagymát, esetleg lila hagymát szeleteljünk fel apróra. Keverjünk össze egy evőkanál szójamártást, egy mokkáskanál cukorral, egy evőkanál sherryvel (a bor is megfelel) valamint egy felvert tojással, és ebbe a mártásba forgassuk bele a halszeleteket. Ezután panírozzuk meg nagyon finomra őrölt mogyoróban, amiből legalább tíz dekát vegyünk. Tekerjük fel a halszeleteket, és rögzítsük egy-egy fogpiszkálóval, vagy hústűvel. Forró olajban süssük meg őket, itassuk le róluk az olajat. Tálaláskor a sült halak köré szórjuk az apróra vágott hagymákat. Adhatunk mellé rizst, de kiváló előételként is.

További olvasnivaló

Kilences, a varázslás, a szuperlatívusz …

Számos tradícióban a kilences rivalizál a misztikus hetessel, mert amíg a mágikus hét a történések spirituális oldalát jeleníti meg, a kilences az isteni triász háromszorosaként maga az abszolút tökély...

Folytatás...

Az emberi élet misztikus számai: a hét é…

A hét mágikus erejével hozzák összefüggésbe az emberi élet jelentősebb állomásait, ezek ugyanis valamennyien a heteshez kötődnek. Már a magzati életben megfigyelhetők a hetes szám periodikus ismétlődései: a magzat...

Folytatás...

Rasa kézelemzése

Mielőtt a kézelemzésre rátérnék, néhány sorban ismét szeretném felhívni az értékelésre váró olvasóim figyelmét, hogy a részletes analízishez négy képre van szükségem: kettő a kézfejekről, teljesen széttárt ujjakkal (ez...

Folytatás...

Hüvelykujjak a képernyőről

Gyakorta megesik velem, hogy ülök a tv előtt, de nem érdekel az adás. Az ilyen unalmas időszakok áthidalására, figyelmem élénkítésére, saját szórakoztatásomra és kíváncsiságom kielégítésére kitaláltam egy remek foglalatosságot. Ez...

Folytatás...

Pisztáciával bundázott banán, mézzel, ep…

Gyorsan telnek, vagy inkább repülnek a hónapok, s egyszer csak azt vesszük észre, hogy megint itt az eperszezon. Noha már írtam szamócás (földiepres) nyalánkságokról, volt köztük eperpuding és eperhab, valamint...

Folytatás...

India - Jövendölnék a jósnak

Mielőtt ismét nyakunkba vennénk Indiát, három kedvenc helyünk közötti pendlizéssel töltjük az időt. A Csanakjára és a Szarodzsini piacra szívesen sétálunk ki gyalogosan, ám a Connaught Place-t a nagy távolság...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?