A+ A A-

Hagymás-zöldhagymás hal és mogyorós sült haltekercsek hagymával

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Noha ritkán készítek kínai ételt, de bevallom, kedvelem a kínai konyha ízeit. Ételeik rendkívül ízletesek, vitamindúsak. Zöldségekben gazdagok, előszeretettel használják a hagymát, zöldhagymát, fokhagymát, répaféléket. A zöldségeket hirtelen sütik meg, ezáltal megtartják friss aromájukat. Halakból elsősorban az édes vizűeket fogyasztják. Szeretik a fűszereket, sós ételeikhez gyakran adnak cukrot is, sűrítésként kukoricalisztet használnak. Ételeikhez gyakran készítenek mártásokat, melyek közt a legfőbb - szinte elhagyhatatlan - szója mártásuk a kínai konyha lényege.

Időnként ételeink közé egy-egy gyorsan elkészíthetőt sem árt beiktatnunk. És az sem mellékes, hogy a kínai konyha igen olcsó. Érdemes mindkét ajánlatomat kipróbálni.


Hagymás-zöldhagymás halHagymás-zöldhagymás hal

Egy nagy halfilét, (harcsa, ponty, vagy más nem szálkás és kemény húsú hal egyaránt megfelelő) vágjunk egész apró, vagy gyufaszálnyi darabokra. Másfél evőkanálnyi kukoricalisztbe - más liszt is jó - forgassuk bele a felvágott halat. Vékonyan szeleteljünk fel két nagy fej vöröshagymát, négy-öt zöldhagymát vágjuk darabokra, a fokhagymát pedig egészen apróra.

Forrósítsunk serpenyőben olaját, és még mielőtt elkezdene füstölni, tegyük bele a vöröshagymát, szórjunk rá egy csapott mokkáskanál őrölt gyömbért, majd két perc múltán adjuk hozzá a haldarabokat is. Négy percig rázogatva süssük. Ezután locsoljuk meg négy evőkanál szójamártás, két evőkanál cukor, négy evőkanál sherry vagy édes bor (ha egyik sincs, az sem baj) és kevés só keverékével. Azonnal adjuk hozzá a fokhagymát és a zöldhagymát. A serpenyőt rázogassuk még legalább két percig. Rizzsel tálaljuk.

A halfilét helyettesíthetjük dobozos tonhal steakkel, két személyre két dobozt számítsunk. Az olajos tonhal esetében felhasználhatjuk a konzerv olaját is. Ha hal helyett hússal akarjuk elkészíteni, akkor két személyre - az étvágytól függően - negyed vagy fél kg darált húst számítsunk.


Mogyorós sült haltekercsek, hagymával

Két nagy halfilét vágjunk négyzet alakú negyedekre. Két újhagymát vagy egy szál póréhagymát, esetleg lila hagymát szeleteljünk fel apróra. Keverjünk össze egy evőkanál szójamártást, egy mokkáskanál cukorral, egy evőkanál sherryvel (a bor is megfelel) valamint egy felvert tojással, és ebbe a mártásba forgassuk bele a halszeleteket. Ezután panírozzuk meg nagyon finomra őrölt mogyoróban, amiből legalább tíz dekát vegyünk. Tekerjük fel a halszeleteket, és rögzítsük egy-egy fogpiszkálóval, vagy hústűvel. Forró olajban süssük meg őket, itassuk le róluk az olajat. Tálaláskor a sült halak köré szórjuk az apróra vágott hagymákat. Adhatunk mellé rizst, de kiváló előételként is.

További olvasnivaló

Indiában szültem a fiamat

Pár évvel gyermeke születése után, már itthon készítettem riportot a konzul feleségével, Jári Melindával, „Indiában szültem a fiamat” címmel. Nagyon érdekes dolgokat tudtam meg tőle.Indiában rengeteg tévhit van forgalomban, amelyekkel...

Folytatás...

Advent hetei

Az advent elnevezés az érkezés, bekövetkezés jelentésű latin adventus szóból származik. Az „Adventus Domini” pedig az Úr eljövetelét jelenti. Az advent tulajdonképpen a karácsony várásának, az ünnep előkészületeinek az...

Folytatás...

Dharma9 kézelemzése

A kezére nézve, biztos vagyok benne, hogy kézfogása határozott és rövid, ezt nevezik ideális, normálisnak mondható kézfogásnak. A keze színéről azonban már nem tudok ilyen egyértelműen nyilatkozni, mert a fényképek...

Folytatás...

Kovidombi kézelemzése

A képeket szemlélve, már az első ránézésre szembetűnik, hogy a viszonylag széles és nagy tenyerekhez rövid, tömzsi ujjak társulnak, melyeknek különösen a tőperceik fejlettek. Ez utóbbi érzéki természetről árulkodik, ami...

Folytatás...

Mit esznek az állatok?

Az állatok többségének napjai élelemkereséssel vagy zsákmányszerzéssel és evéssel telnek, étrendjük - attól függően, hogy vegetáriánusok, ragadozók vagy mindenevők - sokféle lehet. Van, amelyiküké meglehetősen egyhangú, de olyanok...

Folytatás...

A szájpadlás

A szájüreg felső része a szájpadlás két részre osztható, kemény- és lágy szájpadra. Az elülső rész a csontos, kemény szájpad, a hátsó pedig a lágy szájpad, mely puha, sima felületű...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?