A+ A A-

Hagymás-zöldhagymás hal és mogyorós sült haltekercsek hagymával

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Noha ritkán készítek kínai ételt, de bevallom, kedvelem a kínai konyha ízeit. Ételeik rendkívül ízletesek, vitamindúsak. Zöldségekben gazdagok, előszeretettel használják a hagymát, zöldhagymát, fokhagymát, répaféléket. A zöldségeket hirtelen sütik meg, ezáltal megtartják friss aromájukat. Halakból elsősorban az édes vizűeket fogyasztják. Szeretik a fűszereket, sós ételeikhez gyakran adnak cukrot is, sűrítésként kukoricalisztet használnak. Ételeikhez gyakran készítenek mártásokat, melyek közt a legfőbb - szinte elhagyhatatlan - szója mártásuk a kínai konyha lényege.

Időnként ételeink közé egy-egy gyorsan elkészíthetőt sem árt beiktatnunk. És az sem mellékes, hogy a kínai konyha igen olcsó. Érdemes mindkét ajánlatomat kipróbálni.


Hagymás-zöldhagymás halHagymás-zöldhagymás hal

Egy nagy halfilét, (harcsa, ponty, vagy más nem szálkás és kemény húsú hal egyaránt megfelelő) vágjunk egész apró, vagy gyufaszálnyi darabokra. Másfél evőkanálnyi kukoricalisztbe - más liszt is jó - forgassuk bele a felvágott halat. Vékonyan szeleteljünk fel két nagy fej vöröshagymát, négy-öt zöldhagymát vágjuk darabokra, a fokhagymát pedig egészen apróra.

Forrósítsunk serpenyőben olaját, és még mielőtt elkezdene füstölni, tegyük bele a vöröshagymát, szórjunk rá egy csapott mokkáskanál őrölt gyömbért, majd két perc múltán adjuk hozzá a haldarabokat is. Négy percig rázogatva süssük. Ezután locsoljuk meg négy evőkanál szójamártás, két evőkanál cukor, négy evőkanál sherry vagy édes bor (ha egyik sincs, az sem baj) és kevés só keverékével. Azonnal adjuk hozzá a fokhagymát és a zöldhagymát. A serpenyőt rázogassuk még legalább két percig. Rizzsel tálaljuk.

A halfilét helyettesíthetjük dobozos tonhal steakkel, két személyre két dobozt számítsunk. Az olajos tonhal esetében felhasználhatjuk a konzerv olaját is. Ha hal helyett hússal akarjuk elkészíteni, akkor két személyre - az étvágytól függően - negyed vagy fél kg darált húst számítsunk.


Mogyorós sült haltekercsek, hagymával

Két nagy halfilét vágjunk négyzet alakú negyedekre. Két újhagymát vagy egy szál póréhagymát, esetleg lila hagymát szeleteljünk fel apróra. Keverjünk össze egy evőkanál szójamártást, egy mokkáskanál cukorral, egy evőkanál sherryvel (a bor is megfelel) valamint egy felvert tojással, és ebbe a mártásba forgassuk bele a halszeleteket. Ezután panírozzuk meg nagyon finomra őrölt mogyoróban, amiből legalább tíz dekát vegyünk. Tekerjük fel a halszeleteket, és rögzítsük egy-egy fogpiszkálóval, vagy hústűvel. Forró olajban süssük meg őket, itassuk le róluk az olajat. Tálaláskor a sült halak köré szórjuk az apróra vágott hagymákat. Adhatunk mellé rizst, de kiváló előételként is.

További olvasnivaló

Magyar almás béles, francia és ír almato…

Most nem méltatom külön az almát (ezt már többször is megtettem), a belőle készült süteményeket meg pláne nem, mert gyanús lenne olvasóimnak, hogy folyton csak jót mondok róluk. Korábbi cikkeimben...

Folytatás...

Eltérések a kezek között, aszimmetrikus …

A kézmintázatok nemcsak egyénenként, hanem kézről kézre is változnak. Mindenki kezei egyediek, sőt még a jobb és a bal kéz sem egyeznek tökéletesen egymással. Távolról nézve lehet, hogy olykor nagyon...

Folytatás...

Mit jelent a lábujjon megjelenő gyűrű fo…

A kérdésben jelzett gyűrűszerű kinövés valószínűleg a granuloma annulare nevű bőrbetegség tünete lehet, amelynek okai viszont jelenleg még nem ismertek. A statisztikák szerint granuloma annulare a családon belül több személynél...

Folytatás...

Kínos malőr a Palika Bazárban

Delhiben előző utunk óta szinte megállt az idő, úgy tűnik, mintha minden rendíthetetlenül ugyanaz volna. Változatlan Melinda őszinte vendégszeretete, a Nirula’s fagylaltjainak íze, nem változtatott kuporgó lótuszülésén a sarki suszter...

Folytatás...

Fokhagyma, a sokoldalú gyógyír és varázs…

Bár az eredetét, a fokhagyma keletkezését leíró legendák szerint a gonosszal, a sátánnal kellene társítani (a szagát - némi túlzással - valóban sokan pokolinak tarják), az emberiség mégis már a...

Folytatás...

Cérnametélt édességek, khírek és firnik

Valamikor azt hittem, hogy a cérnametélt kizárólag csak húslevesbe való, aztán vegetáriánussá válásunk után zöldséglevesbe főztem levesbetétként. A zöldséges chop-suey - melynek receptje nemrég jelent meg honlapomon - elkészítésénél...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?