A+ A A-

Grízes tészta, prézlis tészta

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Bevallom, kedvelem a kifőtt tésztákat, sokféleképpen el tudom készíteni azokat. Manapság azt tapasztaltam, mintha már nem lenne divat a tésztaevés, talán szegényes ételnek tekintik, vagy attól tartanak, hogy a kalóriadús szénhidrátoktól meghízhatnak. A súlygyarapodástól félők és a tájékozatlan fogyókúrázók nincsenek tisztában azzal, hogy a szénhidrátokban is ugyanannyi a kalória, mint a fehérjékben, 1 gramm szénhidrát vagy 1 gramm fehérje egyaránt 4 kalóriát tartalmaz, ezt írja Earl Mindell Vitaminbiblia című könyvében.

Szervezetünknek nagy szüksége van a keményítőfélékre és cukrokra, azok az emésztés során glukózra, vagyis vércukorra bomlanak, energiát szolgáltatva agyunknak és központi idegrendszerünknek. Ne csökkentsük, ne iktassuk ki étrendünkből a szénhidrátokat, mert azok adják szervezetünknek a legfőbb energiát. A legfontosabb szénhidrátforrások a tészta, cukor, csokoládé, méz, kenyér, kalács, krumpli, rizs, búzadara, zsemlemorzsa.

Egy alkalommal az Atkins diéta segítségétől vártam, hogy leadjak két-három kilót, többnyire csak ennyi kilóval hadakozom, általában ennyi a súlyfeleslegem. Ez a diéta kizárja az étrendből a szénhidrátokat, legalább is az első héten nem javasolja. A szénhidrát megvonásos fogyókúra lényege az, hogy ha nem eszünk szénhidrátot, akkor szervezetünk a zsírját égeti el. Az Atkins diétának kb. a harmadik hetéig jutottam el, amikor fájni kezdtek izmaim. Átgondolva kúrámat, ennek fele se tréfa, megoldásként gyorsan főztem egy kis tésztát, amit aztán jóízűen felfaltam. E tál tésztával két legyet ütöttem egy csapásra, ugyanis a diéta alatt lefogytam a leadandó három kilómat és visszatérhettem a finom szénhidrátokhoz. Ezeken most a kifőtt tésztákat értem, mert nem vagyok oda az édességért és az olyan, sok munkát igénylő tésztákért sem, mint a nudli, sárgabarack- vagy szilvás gombóc, derelye. A szénhidrátokkal azonban csínján bánok, mert tartok a rémisztő kilóktól.

Grízes- és prézlis tésztaMivel a macerás tészták készítését a teendőim közül elhagyom, kitaláltam, hogy kifőzött tésztából is készíthetek finomságot. Olyat, mint a grízes tészta, amit legjobban mezítlábasan szeretek, csak a kép kedvéért pötyögtettem rá szedres-áfonyás lekvárt. A prézlis tésztával pedig a nudlit pótoltam, amit jobb lett volna csavart tésztából készítenem, mert az inkább hasonlít a nudlira, ez utóbbit ugyancsak sósan kedvelem, ezt is csak a fotózás érdekében díszítettem fel csokoládémártással.

E kétféle tésztát évente, jó, ha egyszer megkívánom, persze mindig külön-külön elkészítve, most csak e cikk kedvéért csináltam egyszerre mindkettőt. A fényképezőgép elkattintása után annyira kiéheztem e kétféle tésztára, hogy azonnal megettem mindkét kis tányérra valót, ebből az igazi szénhidrátbombából.


Grízes tészta

A búzadarát, vagyis a grízt olajon pirítsuk meg világos barnára, majd locsoljuk meg pár kanál vízzel, hogy megduzzadjon. A tésztát főzzük ki, öblítsük le és keverjük a pirított grízhez. Tésztaként legjobb a metélt, de kockára vágottal is finom. Fél kg tésztához 10 dkg grízt számítsunk. Tehetünk a tésztára pikáns ízű savanykás lekvárt, de sósan is jó.


Prézlis tészta

A zsemlemorzsát, azaz a prézlit zsiradékon pirítsuk rózsaszínűre. Főzzük ki a tésztát, öblítsük le és óvatosan keverjük a pirított morzsához. Legjobb a csavart tészta, de finom a metélt-, vagy a kockatésztával is. A prézli helyett készíthetjük darált mákkal is. Adhatunk hozzá gyümölcsízt, megszórhatjuk porcukorral, de ezek nélkül is fogyaszthatjuk.

További olvasnivaló

A talpak

Bár a mérsékelt égövi éghajlati viszonyaink között ritkábban nyílik rá alkalom, nyáron, a strandon, a vízparton, hűvösebb időben pedig a fürdőkben, uszodákban mi is megfigyelhetjük embertársaink talpait. Jóllehet a milyenségükkel...

Folytatás...

A szellentésről, tabuk nélkül

A modern társadalmakban meglehetősen illetlennek tekintett nyilvános szellentés - mint ahogyan a többi szükséglet elvégzése is - egykoron teljesen természetes dolognak számított. Ez minden bizonnyal nálunk is így lehetetett, legalábbis...

Folytatás...

Blonda kézelemzése

  A kezeit szemlélve, az első dolog, ami azonnal szembetűnik, hogy nemcsak a kézfején, ahol ez megszokottabb, hanem a tenyerein is több kékes színű ér látható. A kínai kézdiagnosztika művelői szerint...

Folytatás...

Jövendölés kockákkal

A kockákkal történő jóslás ázsiai eredetű, Indiában még ma is meglehetősen elterjedt. Az indiaiak ramala néven „tudománynak” tekintik, melyet számos mester (ramali) kenyérkereseti eszközként gyakorol. Azt mondják, hogy a...

Folytatás...

Egyes betegségek figyelmeztető jelei

  Számos betegség alapvető okait a stresszes körülményekben kell keresnünk. A stresszes állapot könnyen felismerhető a palmisztriában, ugyanis ilyenkor a tenyér tele van apró finom, pókháló-vékonyságú vonalkákkal. Ha csak a stressz...

Folytatás...

Az állatok párválasztási, udvarlási…

Az állatok párválasztása, udvarlása többféle módon történhet: lehet agresszív, békés, kedveskedő, szeretetteljes, ajándékozó, manipuláló, félrevezető, jópofa, mindez attól függ, milyen produkcióval tudják a nőstények tetszését elnyerni, ugyanis azok a vetélkedés...

Folytatás...