A+ A A-

Grillezett tintahal párolt mangolddal és főtt krumplival

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Többször is ezt az ételt rendeltük, és fogyasztottuk legutóbb egy tengerparti vendéglőben, az Adria egyik gyöngyszemének nevezhető közép-dalmáciai Rogoznicában. A tányéron lévő tintahaldarabokat és a krumplit rögtön felismertem, de a párolt zsenge, fehér szárú és zöldes levelű zöldséget nem tudtam azonosítani. Ízre sem volt olyan, ami emlékeztetett volna bármilyen zöldségre.  Végül is arra gondoltam, hogy ez a semleges ízű valami, nem lehet más, mint a mangold. Jól okoskodtam, mert igazam lett, másnap a piacon rámutattam egy csokorra való, hasonló formájú nyeles zöldekre, s érdeklődésemre, a kedves eladó közölte velem, hogy blitva. Persze ez a szó nem jelentett számomra semmit. A hölgy - látva értetlen arckifejezésemet - szinte azonnal rávágta: mangold. Ebből arra következtettem, hogy már előttünk is járhattak vásárolni magyarok erre a piacra, és tőlük tudhatják ennek a még nálunk nem túlságosan ismert zöldségnek az elnevezését. Persze a németektől is megjegyezhették ennek a répafélének a nevét, mert náluk Mangoldwürzel, vagy - mint ahogy mi mondjuk - Mangold a neve.

A mangoldot az olaszok bietolaként ismerik, a franciáknál pedig blette a neve, nálunk mángoldnak és leveles répának is nevezik. Azt mondják, hogy levelei a kínai kel ízére emlékeztetnek, de még jobban hasonlít a spenótra, azonban aromája annál jóval markánsabb.  A zöldség szárai a spárgához hasonlóan fogyaszthatók, a levél lemezeiből pedig saláta készíthető. A mangoldból csinálhatunk krémlevest, főzeléket, összepárosíthatjuk tésztával, például spagettivel, makarónival, megpárolhatjuk köretként, feltálalhatjuk bundás zöldségként és salátaként valamint készíthetünk belőle édes pitét is.  A franciáknál kedvelt zöldség, például összerakják rizzsel és tojással, majd tejjel meglocsolva, sütőben kisütik.

Azt olvastam, hogy a mangoldban kimagaslóan sok a karotin, vagyis A-vitamin, de magas a B1, B2 és C-vitamin tartalma, ezen kívül találhatók benne cukrok, pektinek, valamint oxálsav, almasav, citromsav, foszfor, kálium, kalcium, vas és magnézium is.


Grillezett tintahal mangolddalGrillezett tintahal

A megtisztított tintahalakat szeleteljük fel, sózzuk meg. Kedvelt fűszereinkkel például rozmaringgal, petrezselyemmel elkevert olajjal bepácolhatjuk. s míg a pácban érlelődik a tintahal, addig a grillező rostélyát forrósítsuk fel, majd fedjük le olajjal megkent alufóliával, amire felkerülnek a tintahal szeletek. Gyorsan megsül a hal, de közben nem árt olajjal kenegetni és főleg megforgatni a hal darabokat, hogy mindkét oldaluk megsüljön.  Amint szép barnára sültek, azt jelenti, hogy elkészültünk. Tálaláskor szórjunk rájuk apróra vágott fokhagymát és tegyünk melléjük citromkarikákat.


Párolt mangold
A mangoldot késsel, vagy ollóval válasszuk le az erezetétől, ezután a szárakat szeleteljük fel. A leveleket szeleteljük fel laskára. A zsenge, friss mangoldnak nem kell kivágni az erezetét. Ha vízben főzzük meg a mangoldot, vagy vajban, olajban pároljuk meg, akkor mindig először a szárakat tegyük fel főni, illetve párolni, a leveleket csak később tegyük hozzá, mert gyorsabban megpuhulnak.

Főtt krumpli
A meghámozott krumplit vágjuk kockákra, mossuk meg alaposan és tegyük fel főni sós vízben. Szűrjük le, és nem árt a végén olvasztott vajban megforgatva kicsit megsütni.

További olvasnivaló

Miért üzent álmomban a barátom?

Kedves Erzsébet, tudna nekem segíteni egy álomfejtéssel? Arról lenne szó, hogy nekem 7 hónapig volt egy barátom, akit nagyon szerettem, de különböző okokból nem lehettünk együtt. Tegnap este azt álmodtam...

Folytatás...

Ne így ébredjenek Újév napján!

Remélem, szilveszter este tettek egy pénzdarabot az ablakukba, nem engedték a tüzet kialudni, és legfőképp azt, hogy nem így ébredtek kedves olvasóim! Az utóbbi orvosolható egy jó korhelylevessel, ahhoz pedig...

Folytatás...

Szemhéj

A szemhéj elsődleges feladata a szem védelmezése a mechanikai sérülésektől. A szemhéjak villámgyors záródása, a pislogás, nemcsak tisztítja a szem felületét, hanem a könnyet szétterítve nedvesíti is, így megakadályozza...

Folytatás...

A csodatevő tojás és egyéb potencian…

Ezúttal - a Káma-Szútra és az Anangaranga című híres szerelmi tankönyvek szerzői - Vásztjájana és Kaljánamalla, valamint - a hasonló témájú Illatos kert tuniszi arab írója - Muhhamad-an-Nefzawi tanácsaiból...

Folytatás...

A házasságkötés száma

  A házasságkötés számát a numerológia az esküvő dátumából számítja ki, és azt az energiát érzékelteti, melyet a házaspár hordoz magával a házaséletük során. Bár a születés időpontjából meghatározható életút, és...

Folytatás...

Vízkereszt

E napon a katolikus egyház az Úr megjelenésére (Epiphania Domini) emlékezik. A nálunk Vízkeresztnek nevezett napot, melynek elnevezése a görög epiphameia "megnyilvánulás" szóból származik, a 4. század vége óta...

Folytatás...