A+ A A-

Grillezett tintahal párolt mangolddal és főtt krumplival

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Többször is ezt az ételt rendeltük, és fogyasztottuk legutóbb egy tengerparti vendéglőben, az Adria egyik gyöngyszemének nevezhető közép-dalmáciai Rogoznicában. A tányéron lévő tintahaldarabokat és a krumplit rögtön felismertem, de a párolt zsenge, fehér szárú és zöldes levelű zöldséget nem tudtam azonosítani. Ízre sem volt olyan, ami emlékeztetett volna bármilyen zöldségre.  Végül is arra gondoltam, hogy ez a semleges ízű valami, nem lehet más, mint a mangold. Jól okoskodtam, mert igazam lett, másnap a piacon rámutattam egy csokorra való, hasonló formájú nyeles zöldekre, s érdeklődésemre, a kedves eladó közölte velem, hogy blitva. Persze ez a szó nem jelentett számomra semmit. A hölgy - látva értetlen arckifejezésemet - szinte azonnal rávágta: mangold. Ebből arra következtettem, hogy már előttünk is járhattak vásárolni magyarok erre a piacra, és tőlük tudhatják ennek a még nálunk nem túlságosan ismert zöldségnek az elnevezését. Persze a németektől is megjegyezhették ennek a répafélének a nevét, mert náluk Mangoldwürzel, vagy - mint ahogy mi mondjuk - Mangold a neve.

A mangoldot az olaszok bietolaként ismerik, a franciáknál pedig blette a neve, nálunk mángoldnak és leveles répának is nevezik. Azt mondják, hogy levelei a kínai kel ízére emlékeztetnek, de még jobban hasonlít a spenótra, azonban aromája annál jóval markánsabb.  A zöldség szárai a spárgához hasonlóan fogyaszthatók, a levél lemezeiből pedig saláta készíthető. A mangoldból csinálhatunk krémlevest, főzeléket, összepárosíthatjuk tésztával, például spagettivel, makarónival, megpárolhatjuk köretként, feltálalhatjuk bundás zöldségként és salátaként valamint készíthetünk belőle édes pitét is.  A franciáknál kedvelt zöldség, például összerakják rizzsel és tojással, majd tejjel meglocsolva, sütőben kisütik.

Azt olvastam, hogy a mangoldban kimagaslóan sok a karotin, vagyis A-vitamin, de magas a B1, B2 és C-vitamin tartalma, ezen kívül találhatók benne cukrok, pektinek, valamint oxálsav, almasav, citromsav, foszfor, kálium, kalcium, vas és magnézium is.


Grillezett tintahal mangolddalGrillezett tintahal

A megtisztított tintahalakat szeleteljük fel, sózzuk meg. Kedvelt fűszereinkkel például rozmaringgal, petrezselyemmel elkevert olajjal bepácolhatjuk. s míg a pácban érlelődik a tintahal, addig a grillező rostélyát forrósítsuk fel, majd fedjük le olajjal megkent alufóliával, amire felkerülnek a tintahal szeletek. Gyorsan megsül a hal, de közben nem árt olajjal kenegetni és főleg megforgatni a hal darabokat, hogy mindkét oldaluk megsüljön.  Amint szép barnára sültek, azt jelenti, hogy elkészültünk. Tálaláskor szórjunk rájuk apróra vágott fokhagymát és tegyünk melléjük citromkarikákat.


Párolt mangold
A mangoldot késsel, vagy ollóval válasszuk le az erezetétől, ezután a szárakat szeleteljük fel. A leveleket szeleteljük fel laskára. A zsenge, friss mangoldnak nem kell kivágni az erezetét. Ha vízben főzzük meg a mangoldot, vagy vajban, olajban pároljuk meg, akkor mindig először a szárakat tegyük fel főni, illetve párolni, a leveleket csak később tegyük hozzá, mert gyorsabban megpuhulnak.

Főtt krumpli
A meghámozott krumplit vágjuk kockákra, mossuk meg alaposan és tegyük fel főni sós vízben. Szűrjük le, és nem árt a végén olvasztott vajban megforgatva kicsit megsütni.

További olvasnivaló

Connaught Place

Nagyobb térképre váltás A Connaught teret körülölelő házak uniformizáltan egyformák, kétszintesek, masszív oszlopos árkádokkal. A boltívekről rendetlen ferdén lógnak alá a napellenzőként használt hatalmas gyékényfüggönyök. Az eredetileg fehér...

Folytatás...

India - Morcos rendőr a Gangesz partján

  Nagyobb térképre váltás   A Sziliguri elágazásnál tábla búcsúzik:„ Viszontlátásra ismét Dardzsilingban!” A síkságra érve az újra kakofóniás zaj, a tolakodó emberek és járművek sokasága, a gőzfürdőre emlékeztető fülledtség hamar visszazökkentenek a...

Folytatás...

A védekező és érzékelő bőr

Az emberi testtel kapcsolatos modern tudományos kutatások egyértelműen bebizonyították, hogy a kéz sokkal fontosabb szerepet játszik, mint bármely más bőrrel borított felület a test többi részén. Nemcsak védekező eszközként szolgál...

Folytatás...

Egykoron a győzelemmel és a halállal is …

A Földközi-tenger mellékéről származó kerti petrezselyem egyik legfontosabb zöldségünk. Zöldje és gyökere, a fehérrépa ételek ízesítésére szolgál, viszont a metélő vagy fodros petrezselymet kizárólag a leveléért termesztik. A népiesen petemzsirom...

Folytatás...

HZS kézelemzése

Szinte tökéletes fényképeket kaptam, egyedül talán a kézfejéről készülteknél kellett volna jobban széttárni az ujjait, ugyanis az ujjközök nagysága, az ujjak egymással bezárt szöge - ez utóbbi különösen a hüvelykujj...

Folytatás...

A kurkuma kiváló fűszer és gyógyszer, a …

A gyömbérfélék családjába tartozó sárgagyökér, vagyis a kurkuma (latin nevén curcuma longa) már az ókorban használatos volt fűszerként, keményítő, festékek, színezők készítésére. A gyógyászatban, mint serkentőszert, aromás illóolajait pedig illatszerként...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?