A+ A A-

Grillezett tintahal párolt mangolddal és főtt krumplival

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Többször is ezt az ételt rendeltük, és fogyasztottuk legutóbb egy tengerparti vendéglőben, az Adria egyik gyöngyszemének nevezhető közép-dalmáciai Rogoznicában. A tányéron lévő tintahaldarabokat és a krumplit rögtön felismertem, de a párolt zsenge, fehér szárú és zöldes levelű zöldséget nem tudtam azonosítani. Ízre sem volt olyan, ami emlékeztetett volna bármilyen zöldségre.  Végül is arra gondoltam, hogy ez a semleges ízű valami, nem lehet más, mint a mangold. Jól okoskodtam, mert igazam lett, másnap a piacon rámutattam egy csokorra való, hasonló formájú nyeles zöldekre, s érdeklődésemre, a kedves eladó közölte velem, hogy blitva. Persze ez a szó nem jelentett számomra semmit. A hölgy - látva értetlen arckifejezésemet - szinte azonnal rávágta: mangold. Ebből arra következtettem, hogy már előttünk is járhattak vásárolni magyarok erre a piacra, és tőlük tudhatják ennek a még nálunk nem túlságosan ismert zöldségnek az elnevezését. Persze a németektől is megjegyezhették ennek a répafélének a nevét, mert náluk Mangoldwürzel, vagy - mint ahogy mi mondjuk - Mangold a neve.

A mangoldot az olaszok bietolaként ismerik, a franciáknál pedig blette a neve, nálunk mángoldnak és leveles répának is nevezik. Azt mondják, hogy levelei a kínai kel ízére emlékeztetnek, de még jobban hasonlít a spenótra, azonban aromája annál jóval markánsabb.  A zöldség szárai a spárgához hasonlóan fogyaszthatók, a levél lemezeiből pedig saláta készíthető. A mangoldból csinálhatunk krémlevest, főzeléket, összepárosíthatjuk tésztával, például spagettivel, makarónival, megpárolhatjuk köretként, feltálalhatjuk bundás zöldségként és salátaként valamint készíthetünk belőle édes pitét is.  A franciáknál kedvelt zöldség, például összerakják rizzsel és tojással, majd tejjel meglocsolva, sütőben kisütik.

Azt olvastam, hogy a mangoldban kimagaslóan sok a karotin, vagyis A-vitamin, de magas a B1, B2 és C-vitamin tartalma, ezen kívül találhatók benne cukrok, pektinek, valamint oxálsav, almasav, citromsav, foszfor, kálium, kalcium, vas és magnézium is.


Grillezett tintahal mangolddalGrillezett tintahal

A megtisztított tintahalakat szeleteljük fel, sózzuk meg. Kedvelt fűszereinkkel például rozmaringgal, petrezselyemmel elkevert olajjal bepácolhatjuk. s míg a pácban érlelődik a tintahal, addig a grillező rostélyát forrósítsuk fel, majd fedjük le olajjal megkent alufóliával, amire felkerülnek a tintahal szeletek. Gyorsan megsül a hal, de közben nem árt olajjal kenegetni és főleg megforgatni a hal darabokat, hogy mindkét oldaluk megsüljön.  Amint szép barnára sültek, azt jelenti, hogy elkészültünk. Tálaláskor szórjunk rájuk apróra vágott fokhagymát és tegyünk melléjük citromkarikákat.


Párolt mangold
A mangoldot késsel, vagy ollóval válasszuk le az erezetétől, ezután a szárakat szeleteljük fel. A leveleket szeleteljük fel laskára. A zsenge, friss mangoldnak nem kell kivágni az erezetét. Ha vízben főzzük meg a mangoldot, vagy vajban, olajban pároljuk meg, akkor mindig először a szárakat tegyük fel főni, illetve párolni, a leveleket csak később tegyük hozzá, mert gyorsabban megpuhulnak.

Főtt krumpli
A meghámozott krumplit vágjuk kockákra, mossuk meg alaposan és tegyük fel főni sós vízben. Szűrjük le, és nem árt a végén olvasztott vajban megforgatva kicsit megsütni.

További olvasnivaló

Palpitáció - lüktető érzés, szabálytalan…

Bár a palpitáció szó ma már szinte kizárólag a szapora vagy egyenetlen szívverés elnevezésére használatos, régebben - a latin palpitare (vergődik, rángatódzik) ige alapján - remegés vagy rángás jelentéssel is...

Folytatás...

Az étterem tulajdonosa saját guggoldáját…

Köröttünk a táj egyre barátságtalanabb, szakadékosabb. A szerpentin, melyen felkaptatunk, a hegygerincet elhagyva is tovább tekereg. A völgykatlan fölött a tejfehér köd, vagy talán felhő gomolyog. A sártól csúszós úton...

Folytatás...

Könyök hiedelmek

Anatómiai értelemben a könyök a felkarcsontot a singcsonttal és az orsócsonttal, illetőleg e két utóbbit egymással összekötő ízületek - funkcionális és szerkezetileg egységet képező – együttesét, a könyökízületet jelenti.A felkart...

Folytatás...

Péter kézelemzése

A széles szögletes tenyér és a viszonylag rövid ujjak miatt a kéz leginkább a föld típusba sorolható. Az ebbe a kategóriába sorolt kezeket sokan praktikus kezeknek nevezik, melyek a megbízható...

Folytatás...

A homlokránc

A nők mániákusan félnek a ráncoktól, mindenféle praktikával próbálják eltüntetni azokat, pedig a ráncok csak a mozgékony, flexibilis arcokon jelennek meg, belőlük pozitív tulajdonságokra, mint például az illető alkalmazkodóképességére, rugalmasságára...

Folytatás...

'Gyermek utáni vágy' kézelemzése

Mielőtt rátérnék a kezeinek elemzésére, rendhagyó módon idézek levelezésünkből, Majthényi György A kéz beszél című könyvéből, továbbá röviden utalok William Benham - A tudományos kézelemzés törvényei című összefoglaló művében leírt...

Folytatás...