A+ A A-

Görög saláta, török pogácsa és szendvicskrém feta féle sajtból

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


KrémfehérsajtA tehéntejből készült, vizes sóoldatban kapható fetaféle krémfehérsajt, megfizethető áron elérhető, pláne akkor, ha kedvezményesen árulják. Mivel sokáig eláll, többnyire ilyenkor veszek néhány csomaggal, persze időnként igazi fetával is meglepem magam és a családom.

Az igazi, görög feta sajt, juhtejből készül és nálunk elég borsos az ára. Persze sok feta sajtféle van, felsorolni szinte lehetetlen, mert számos országban gyártják különböző változatait. Készítik tehén-, juh-, kecske-, és bivalytejből. Ezek nagyjából azonosak, és mégis különbözőek. Előállítható nyers-és pasztörizált tejből, eltérő az alakjuk, az állaguk, a színük, az összetételük, az elnevezésük, sőt a zsírtartalmuk is, ez utóbbi elérheti a 48-50%-ot.

A feta és a fetaféle sajtok lehetnek frissek, érlelés nélküliek. Nemcsak sós vizes oldatban tartósítják őket, hanem olívaolajban, ecetben vagy borban, mindig a gyártó ország hagyománya szerint. Az alapanyagtól, az előállítás módjától függően többféle lehet a gyártási technológia, az érlelési idő, eltérő a csomagolás és a hagyomány is. A lényeg az, hogy ezek a sajtok sokáig elállnak és valamennyi meglehetősen sós, tehát ha feta, vagy fetaféle sajttal készítünk valamit, a sóval nem árt spórolnunk, sőt - ha csak nem szenved a családunk alacsony vérnyomástól - a legjobb, ha egyáltalán nem adunk sót a fetás ételhez.

Mivel receptem görög és török ízeket ajánl, ezért csak e kettőt említem név szerint, a görög fetát, s a török beyaz peinirit, amelyeket jelen esetben a magyar fetaféle krémfehérsajttal helyettesítek. És ha a feta sajtról van szó, nem hagyhatom ki a krémfehérsajtos szendvicskrémemet.


Görög salátaGörög saláta krémfehérsajtból

Hozzávalók: egy csomag krémfehérsajt, paradicsom, uborka, hagyma, olívabogyó, olívaolaj, oregano

Vágjuk a megmosott paradicsomot és uborkát valamint a megpucolt hagymát szeletekre, vagy kockára. (A kígyóuborka héját nem hámozom le, és lila hagymát használok). Az egészet tegyük egy tálba, picit sózzuk meg, szórjunk rá oreganot, öntsük rá az olívaolajat és azonnal tálaljuk.A görögök ezt a híres salátájukat, aminek neve horiátiki száláta, mindig frissen fogyasztják, nem érlelik össze az ízeket, mint ahogy mi megszoktuk a salátáknál. Nem tesznek bele ecetet sem cukrot csak bőségesen meghintik oreganoval. Az olívabogyó viszont elmaradhatatlan, és a feta sajtot egy darabban teszik a saláta tetejére.

Én azonban a sajtot felkockázom, úgy hintem a salátára, majd beszórom még oregánoval és fekete olívabogyóval, a tetejére pedig olívaolajat öntök. Gyönyörű látvány, amint az aranysárga olaj lefolyik a salátáról. De nemcsak a szemnek kívánatos, hanem a szájnak is. Ehetjük önmagában, vagy egy kis pirítós kenyérrel, de fogyaszthatjuk a salátát kívánó ételekhez is. A mennyiséggel azonban vigyázzunk, mert a feta sajttól hamar jóllakunk. Persze zöldsalátával, paprikával, kapribogyóval is dúsíthatjuk „görög salátánkat”, adhatunk hozzá ecetet, vagy citromlevet, akár egy kis cukrot, sőt elkeverhetjük majonézzel, meghinthetjük apróra vágott petrezselyemmel is. Ízlés dolga, hogy ki mivel készíti el.


Török pogácsaTörök pogácsa krémfehérsajtból, plusz só nélkül

Hozzávalók: 25 dkg krémfehérsajt (egy csomaggal), 30 dkg margarin, 50 dkg liszt, 1 tojás sárgája, késhegynyi sütőpor

A lágy margarint dolgozzuk krémszerűvé a krémfehésajttal. Adjunk hozzá lisztet, amiben előzőleg elkevertünk egy késhegynyi sütőport, és gyúrjuk össze. A tésztát lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki ujjnyi vastagra, és apró vagy közepes nagyságú pogácsákat szaggassunk belőle. Egy kikent sütőlemezre rakjuk őket szép sorba, kenjük meg a tetejüket a felvert tojás sárgával, majd előmelegített sütőben közepes lángon addig süssük, amíg szép színű nem lesz. A sütési idő kb. 20-25 perc.

A pogácsák tetejét meghinthetjük kömény-, vagy szezámmaggal, esetleg pirospaprikával, de finom íze lesz a pogácsáknak, ha reszelt trappista sajttal meghintjük. (Ez a pogácsaféle nagyban hasonlít a túrós pogácsához, de a meglehetősen sós sajt miatt, a tésztájába egyáltalán ne tegyünk sót.


Ha van még egy sajtunk (én általában egyszerre többet veszek), gyorsan elkészíthető és finom a krémfehérsajtos szendvicskrém.

A krémfehérsajtot lereszelem, vagy ledarálom kézi darálóval, krémszerűvé elkeverem a tejszínes mascarpone krémmel. Teszek bele egy csipetnyi őrölt borsot. Sót azonban itt sem használok! A mascarpone krém helyett megteszi az olcsóbb natúr sajtkrém is, ez utóbbi azonban hamar levet ereszt, amit - mielőtt megkennénk vele a kenyerünket - le kell löttyintenünk a krémünkről.

További olvasnivaló

India - A marhahúsevés kannibalizmus

  Újdelhiben mihasznaként élvezzük a semmittevést, jól esik az újabb pihenés, kell a feltöltődés. Kellemes érzés ismét a Szarodzsini bazárban alkudozni, s a Csanakján ízlelgetni Nirula’s csodálatos fagylaltjait. Ifjú házasként egykoron...

Folytatás...

A sokoldalú gyógyító, áldásos citrom

A citrom gyógyhatásáról Theophrasztosz (i.e. 371 - 287) görög filozófus i.e. 310-ben azt írta, hogy minden mérgezés ellenszere. Id. Plinius, (23 - 79) a híres római természettudós a citromot kígyómarás...

Folytatás...

Szelén - Mennyi sok, mennyi kevés?

Kevés nyomelem váltott ki az elmúlt évtizedekben oly sok vitát, mint a szelén. Az egyik szélsőséges vélemény szerint nem szabad fogyasztani, mert toxikus, ráadásul az embernek nincs is rá szüksége...

Folytatás...

A tenyér nedvessége és szárazsága

A tenyerek nedvességének megfigyelése elsősorban akkor bír diagnosztikai jelentőséggel, ha a kezek - normális időjárási viszonyok között - a szokásosnál szárazabbak vagy nedvesebbek. A tenyér szárazságát külső vagy belső tényezők...

Folytatás...

Hasznos tanácsok sütemények készítéséhez

Míg a főzéshez a nyersanyagokat a háziasszony szinte tetszés szerint választhatja meg, a fűszereket kedvére variálhatja, a sütemények elkészítésénél minden esetben mérleget kell használnia, pontosan be kell tartania a receptekben...

Folytatás...

Indiai üdítőitalok

Indiában az étkezést a legtöbb esetben egy pohár víz felhörpintésével kezdik, ugyanis a nagy melegben a jeges pání (víz) oltja a legtökéletesebben a szomjat. Szívesen fogyasztanak fehérjében gazdag tejet...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?