A+ A A-

Görög saláta, török pogácsa és szendvicskrém feta féle sajtból

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


KrémfehérsajtA tehéntejből készült, vizes sóoldatban kapható fetaféle krémfehérsajt, megfizethető áron elérhető, pláne akkor, ha kedvezményesen árulják. Mivel sokáig eláll, többnyire ilyenkor veszek néhány csomaggal, persze időnként igazi fetával is meglepem magam és a családom.

Az igazi, görög feta sajt, juhtejből készül és nálunk elég borsos az ára. Persze sok feta sajtféle van, felsorolni szinte lehetetlen, mert számos országban gyártják különböző változatait. Készítik tehén-, juh-, kecske-, és bivalytejből. Ezek nagyjából azonosak, és mégis különbözőek. Előállítható nyers-és pasztörizált tejből, eltérő az alakjuk, az állaguk, a színük, az összetételük, az elnevezésük, sőt a zsírtartalmuk is, ez utóbbi elérheti a 48-50%-ot.

A feta és a fetaféle sajtok lehetnek frissek, érlelés nélküliek. Nemcsak sós vizes oldatban tartósítják őket, hanem olívaolajban, ecetben vagy borban, mindig a gyártó ország hagyománya szerint. Az alapanyagtól, az előállítás módjától függően többféle lehet a gyártási technológia, az érlelési idő, eltérő a csomagolás és a hagyomány is. A lényeg az, hogy ezek a sajtok sokáig elállnak és valamennyi meglehetősen sós, tehát ha feta, vagy fetaféle sajttal készítünk valamit, a sóval nem árt spórolnunk, sőt - ha csak nem szenved a családunk alacsony vérnyomástól - a legjobb, ha egyáltalán nem adunk sót a fetás ételhez.

Mivel receptem görög és török ízeket ajánl, ezért csak e kettőt említem név szerint, a görög fetát, s a török beyaz peinirit, amelyeket jelen esetben a magyar fetaféle krémfehérsajttal helyettesítek. És ha a feta sajtról van szó, nem hagyhatom ki a krémfehérsajtos szendvicskrémemet.


Görög salátaGörög saláta krémfehérsajtból

Hozzávalók: egy csomag krémfehérsajt, paradicsom, uborka, hagyma, olívabogyó, olívaolaj, oregano

Vágjuk a megmosott paradicsomot és uborkát valamint a megpucolt hagymát szeletekre, vagy kockára. (A kígyóuborka héját nem hámozom le, és lila hagymát használok). Az egészet tegyük egy tálba, picit sózzuk meg, szórjunk rá oreganot, öntsük rá az olívaolajat és azonnal tálaljuk.A görögök ezt a híres salátájukat, aminek neve horiátiki száláta, mindig frissen fogyasztják, nem érlelik össze az ízeket, mint ahogy mi megszoktuk a salátáknál. Nem tesznek bele ecetet sem cukrot csak bőségesen meghintik oreganoval. Az olívabogyó viszont elmaradhatatlan, és a feta sajtot egy darabban teszik a saláta tetejére.

Én azonban a sajtot felkockázom, úgy hintem a salátára, majd beszórom még oregánoval és fekete olívabogyóval, a tetejére pedig olívaolajat öntök. Gyönyörű látvány, amint az aranysárga olaj lefolyik a salátáról. De nemcsak a szemnek kívánatos, hanem a szájnak is. Ehetjük önmagában, vagy egy kis pirítós kenyérrel, de fogyaszthatjuk a salátát kívánó ételekhez is. A mennyiséggel azonban vigyázzunk, mert a feta sajttól hamar jóllakunk. Persze zöldsalátával, paprikával, kapribogyóval is dúsíthatjuk „görög salátánkat”, adhatunk hozzá ecetet, vagy citromlevet, akár egy kis cukrot, sőt elkeverhetjük majonézzel, meghinthetjük apróra vágott petrezselyemmel is. Ízlés dolga, hogy ki mivel készíti el.


Török pogácsaTörök pogácsa krémfehérsajtból, plusz só nélkül

Hozzávalók: 25 dkg krémfehérsajt (egy csomaggal), 30 dkg margarin, 50 dkg liszt, 1 tojás sárgája, késhegynyi sütőpor

A lágy margarint dolgozzuk krémszerűvé a krémfehésajttal. Adjunk hozzá lisztet, amiben előzőleg elkevertünk egy késhegynyi sütőport, és gyúrjuk össze. A tésztát lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki ujjnyi vastagra, és apró vagy közepes nagyságú pogácsákat szaggassunk belőle. Egy kikent sütőlemezre rakjuk őket szép sorba, kenjük meg a tetejüket a felvert tojás sárgával, majd előmelegített sütőben közepes lángon addig süssük, amíg szép színű nem lesz. A sütési idő kb. 20-25 perc.

A pogácsák tetejét meghinthetjük kömény-, vagy szezámmaggal, esetleg pirospaprikával, de finom íze lesz a pogácsáknak, ha reszelt trappista sajttal meghintjük. (Ez a pogácsaféle nagyban hasonlít a túrós pogácsához, de a meglehetősen sós sajt miatt, a tésztájába egyáltalán ne tegyünk sót.


Ha van még egy sajtunk (én általában egyszerre többet veszek), gyorsan elkészíthető és finom a krémfehérsajtos szendvicskrém.

A krémfehérsajtot lereszelem, vagy ledarálom kézi darálóval, krémszerűvé elkeverem a tejszínes mascarpone krémmel. Teszek bele egy csipetnyi őrölt borsot. Sót azonban itt sem használok! A mascarpone krém helyett megteszi az olcsóbb natúr sajtkrém is, ez utóbbi azonban hamar levet ereszt, amit - mielőtt megkennénk vele a kenyerünket - le kell löttyintenünk a krémünkről.

További olvasnivaló

Gyerek-kezek

A gyermek kezének értékelése, típusának meghatározása elsősorban azért fontos, mert - nem megfelelő döntések esetén - különböző problémák adódhatnak abból, ha a gyerek keze eltérést mutat a szüleitől. Ha...

Folytatás...

Az árulkodó kéz

A kéz a kapcsolatteremtés egyik legfontosabb eszköze; nem véletlenül tartják az ember legbeszédesebb testrészének. Bonyolult és sokoldalú mozgásképessége révén megannyi dolog elvégzésére, kifejezésére alkalmas. A kéz segítségével lehet áldást adni...

Folytatás...

Fürdőszobai gyakorlatok

A fürdőszoba felé tartva már útközben megállhatunk valamelyik ajtóban úgy, hogy vállmagasságba emelt karunkkal megpróbálkozunk kifelé...

Folytatás...

Lábszár, lábikra

Nem dolgozik, lustálkodik az, aki nem csinál mást, csak a lába szárán csapkodja a legyet. És az sem túlságosan hízelgő, ha az emberre azt mondják, hogy a lába szárába szállt...

Folytatás...

Biryani és wazwan

Amint orromba csap a friss kenyér ínycsiklandozó illata, savas gyomrom válaszul azonnal görcsbe rándul. Most érzem csak igazán, mennyire megéheztem. A másodperc tört része alatt döntök, kizárólag csak kenyeret...

Folytatás...

Újévi ételek

Az újévi ételekhez elsősorban bőségvarázsló hiedelmek tapadnak, ezért az emberek ilyenkor különös gondot fordítanak az étrendjük összeállítására. Nálunk azért esznek sokan ropogós malacpecsenyét, mert a malac előre túrja a...

Folytatás...