A+ A A-

Fokhagymás, pirított ropogtatnivalók száraz kenyérből

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek

 


Harapnivalók száraz kenyérből - Előételnek, vagy TV nézéshezA szikkadt kenyérből >sokféle ételt készíthetünk, erről született már jó néhány receptem. Nemrég, azonban azon törtem a fejem, miként lehetne a száraz kenyérből finom rágcsálnivalót alkotni.  Olyat akartam sütni, mint amilyen, a spanyolok ropogós, fokhagymás pirítósai voltak, velük ugyanis nem tudtam betelni. Ezt azonban valószínűleg már nem kapni nálunk, mert hiába kerestem a boltok polcain, nem találtam. Helyette pengevékonyságú sós, sajtos vagy fokhagymás ízesítésű kenyérkarikákat árusítanak. Ezek is nagyon etetik magukat, főleg TV nézés közben.

Arra gondoltam, nem érdemes a boltokban kutakodni utánuk, hiszen ilyet én is tudok készíteni. Az első és a harmadik sütésem kiválóan sikerült, a másodiknál viszont - mivel megszólalt a telefonom - otthagytam a sütőt, amiben nem pirosra, hanem pirosas-feketére sültek a kenyér szeletkéim.


Elkészítése:

Bármilyen száraz, szikkadt kenyeret felhasználhatunk, de bagettből vagy ciabattából az igazi. A kenyeret szeljük fel, ne túl vékonyra, de ne is túl vastagra. Valamennyi szelet mindkét oldalát vizezzük Bruszketta három - fokhagymás, sajtos, fűszeres - változatbanbe, de csak annyira, hogy átnedvesedjenek. Én tálkába tettem vizet, ujjaimat használtam a nedvesítésre. Ezután a kenyérszeleteket, konyharuhába csomagoltam, egy zacskóba dugva beraktam a hűtőszekrénybe. Másnap ugyancsak egy tálkába olajat öntöttem, amibe granulált fokhagymát szórtam. Jó a fokhagymapor, és az olajban sült fokhagyma is, ez utóbbiból azonban a végén ki kell szedni a megpirult fokhagyma darabokat. A fokhagymás öntettel a kenyerek mindkét oldalát beecseteltem, majd katonás sorban tepsibe raktam, és a sütőben 150-170 C fokon pirosra sütöttem őket. Vigyázzunk, mert gyorsan elkészül, ne járjanak pórul, mint én a telefonhívással!

Ui.: Épp, hogy befejeztem az utolsó mondatot, amikor a férjem megjött a futásból, és hozott nekem három zacskó, különböző ízesítésű, olasz pirított kenyérkarikát (bruszkettát). Még nem kóstoltam meg egyiket sem, de biztos finomak lehetnek. Ettől függetlenül, ha marad kenyerem, ismét készítek belőle ropogós harapnivalókat.

 

További olvasnivaló

Irán – A teológusképzésnek három …

  Ha jól gazdálkodunk időnkkel, és nem jön közbe valami váratlan esemény, hét nap alatt hazaérhetünk, ám addig még több mint 4000 kilométert le kell gyűrnünk - spekulálok magamban, miközben Qum...

Folytatás...

Csuklás

A csuklás, vagyis a rekeszizom ismétlődő görcsös összerándulása, melyet az eközben összeszűkülő hangrésen át a tüdőbe áramló levegő jellegzetes zöreje kísér, nem tekinthető betegségnek, és általában a jelenség magától...

Folytatás...

Szonoli kézelemzése

Az ujjai és tenyere hosszát összehasonlítva, a kézarányai viszonylag szabályosnak tűnnek, ami azt fejezi ki, hogy a spirituális érdeklődése összhangban van materiális beállítottságával. Ugyanakkor a finom és keskeny kezei, melyeken...

Folytatás...

Mit esznek az állatok?

Az állatok többségének napjai élelemkereséssel vagy zsákmányszerzéssel és evéssel telnek, étrendjük - attól függően, hogy vegetáriánusok, ragadozók vagy mindenevők - sokféle lehet. Van, amelyiküké meglehetősen egyhangú, de olyanok...

Folytatás...

A szájpadlás

A szájüreg felső része a szájpadlás két részre osztható, kemény- és lágy szájpadra. Az elülső rész a csontos, kemény szájpad, a hátsó pedig a lágy szájpad, mely puha, sima felületű...

Folytatás...

Hagyományos kínai arcolvasás az orvos…

Az arcolvasás hagyománya, bár több ezer éves, még ma is fontos szerepet a távol-keleti orvoslásban. Mivel az ember egészségének fizikai állapota is tükröződik a külső megjelenésében, az arc nemcsak a...

Folytatás...