A+ A A-

Fokhagymás, pirított ropogtatnivalók száraz kenyérből

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek

 


Harapnivalók száraz kenyérből - Előételnek, vagy TV nézéshezA szikkadt kenyérből >sokféle ételt készíthetünk, erről született már jó néhány receptem. Nemrég, azonban azon törtem a fejem, miként lehetne a száraz kenyérből finom rágcsálnivalót alkotni.  Olyat akartam sütni, mint amilyen, a spanyolok ropogós, fokhagymás pirítósai voltak, velük ugyanis nem tudtam betelni. Ezt azonban valószínűleg már nem kapni nálunk, mert hiába kerestem a boltok polcain, nem találtam. Helyette pengevékonyságú sós, sajtos vagy fokhagymás ízesítésű kenyérkarikákat árusítanak. Ezek is nagyon etetik magukat, főleg TV nézés közben.

Arra gondoltam, nem érdemes a boltokban kutakodni utánuk, hiszen ilyet én is tudok készíteni. Az első és a harmadik sütésem kiválóan sikerült, a másodiknál viszont - mivel megszólalt a telefonom - otthagytam a sütőt, amiben nem pirosra, hanem pirosas-feketére sültek a kenyér szeletkéim.


Elkészítése:

Bármilyen száraz, szikkadt kenyeret felhasználhatunk, de bagettből vagy ciabattából az igazi. A kenyeret szeljük fel, ne túl vékonyra, de ne is túl vastagra. Valamennyi szelet mindkét oldalát vizezzük Bruszketta három - fokhagymás, sajtos, fűszeres - változatbanbe, de csak annyira, hogy átnedvesedjenek. Én tálkába tettem vizet, ujjaimat használtam a nedvesítésre. Ezután a kenyérszeleteket, konyharuhába csomagoltam, egy zacskóba dugva beraktam a hűtőszekrénybe. Másnap ugyancsak egy tálkába olajat öntöttem, amibe granulált fokhagymát szórtam. Jó a fokhagymapor, és az olajban sült fokhagyma is, ez utóbbiból azonban a végén ki kell szedni a megpirult fokhagyma darabokat. A fokhagymás öntettel a kenyerek mindkét oldalát beecseteltem, majd katonás sorban tepsibe raktam, és a sütőben 150-170 C fokon pirosra sütöttem őket. Vigyázzunk, mert gyorsan elkészül, ne járjanak pórul, mint én a telefonhívással!

Ui.: Épp, hogy befejeztem az utolsó mondatot, amikor a férjem megjött a futásból, és hozott nekem három zacskó, különböző ízesítésű, olasz pirított kenyérkarikát (bruszkettát). Még nem kóstoltam meg egyiket sem, de biztos finomak lehetnek. Ettől függetlenül, ha marad kenyerem, ismét készítek belőle ropogós harapnivalókat.

 

További olvasnivaló

Hogyan és mennyit alszanak - érdekessége…

Az embernek körülbelül 8 órányi alvásra van szüksége, hogy kipihenje magát és elégséges erőt gyűjtsön a következő napra. A túl sok vagy a nagyon kevés alvás előbb-utóbb egyaránt egészségi problémákhoz...

Folytatás...

A talpak

Bár a mérsékelt égövi éghajlati viszonyaink között ritkábban nyílik rá alkalom, nyáron, a strandon, a vízparton, hűvösebb időben pedig a fürdőkben, uszodákban mi is megfigyelhetjük embertársaink talpait. Jóllehet a milyenségükkel...

Folytatás...

Numerológiai segédlet (II.): összetett s…

"A szám szó, de nem beszédhez való szó. Hullám és fény, de a szemnek nem látható. Végtelen sok variációja van, mégis változatlan. Az élet minden formája a csodálatos számok arcát...

Folytatás...

A bambusz

A bambusz (Bambusa Arundinacea) egyike India szent növényeinek: a menedék, az audiencia és a barátság fája. Mivel régebben azt hitték, hogy a dzsungeltüzeket az összedörzsölődő bambusztörzsek okozzák, a fa ettől...

Folytatás...

Az orrlyukak

Az orrnyílások megfigyelése elég nehézkes, de a fiziognómusok szerint az arcolvasásnak ez az egyik legkényelmesebb módja. Elég csak egy pillantással szemrevételezni bárki orrlyukait, máris összeáll az emberben egy hozzávetőleges kép...

Folytatás...

Szörbet, sörbet, szorbet, sorbetto, serb…

Bármennyire is furcsa, de a szörbeteket a fagylaltokhoz sorolják, pedig ezt a többnyire édes, jégbehűtött hűsítőt nem enni, hanem inni kell. De ez a meghatározás sem pontos, mert például...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?