A+ A A-

Fokhagymás, pirított ropogtatnivalók száraz kenyérből

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek

 


Harapnivalók száraz kenyérből - Előételnek, vagy TV nézéshezA szikkadt kenyérből >sokféle ételt készíthetünk, erről született már jó néhány receptem. Nemrég, azonban azon törtem a fejem, miként lehetne a száraz kenyérből finom rágcsálnivalót alkotni.  Olyat akartam sütni, mint amilyen, a spanyolok ropogós, fokhagymás pirítósai voltak, velük ugyanis nem tudtam betelni. Ezt azonban valószínűleg már nem kapni nálunk, mert hiába kerestem a boltok polcain, nem találtam. Helyette pengevékonyságú sós, sajtos vagy fokhagymás ízesítésű kenyérkarikákat árusítanak. Ezek is nagyon etetik magukat, főleg TV nézés közben.

Arra gondoltam, nem érdemes a boltokban kutakodni utánuk, hiszen ilyet én is tudok készíteni. Az első és a harmadik sütésem kiválóan sikerült, a másodiknál viszont - mivel megszólalt a telefonom - otthagytam a sütőt, amiben nem pirosra, hanem pirosas-feketére sültek a kenyér szeletkéim.


Elkészítése:

Bármilyen száraz, szikkadt kenyeret felhasználhatunk, de bagettből vagy ciabattából az igazi. A kenyeret szeljük fel, ne túl vékonyra, de ne is túl vastagra. Valamennyi szelet mindkét oldalát vizezzük Bruszketta három - fokhagymás, sajtos, fűszeres - változatbanbe, de csak annyira, hogy átnedvesedjenek. Én tálkába tettem vizet, ujjaimat használtam a nedvesítésre. Ezután a kenyérszeleteket, konyharuhába csomagoltam, egy zacskóba dugva beraktam a hűtőszekrénybe. Másnap ugyancsak egy tálkába olajat öntöttem, amibe granulált fokhagymát szórtam. Jó a fokhagymapor, és az olajban sült fokhagyma is, ez utóbbiból azonban a végén ki kell szedni a megpirult fokhagyma darabokat. A fokhagymás öntettel a kenyerek mindkét oldalát beecseteltem, majd katonás sorban tepsibe raktam, és a sütőben 150-170 C fokon pirosra sütöttem őket. Vigyázzunk, mert gyorsan elkészül, ne járjanak pórul, mint én a telefonhívással!

Ui.: Épp, hogy befejeztem az utolsó mondatot, amikor a férjem megjött a futásból, és hozott nekem három zacskó, különböző ízesítésű, olasz pirított kenyérkarikát (bruszkettát). Még nem kóstoltam meg egyiket sem, de biztos finomak lehetnek. Ettől függetlenül, ha marad kenyerem, ismét készítek belőle ropogós harapnivalókat.

 

További olvasnivaló

Tizenhat, a tökéletes szépség jegyeinek …

A tizenhat a tökéletes mérték és a teljesség száma. Az ókori Rómában az emberi testrészeket használták a távolság mérésére. Az „etalon” láb (pes) hossza a tenyér (palmus) szélességének négyszerese, míg...

Folytatás...

A lila a hatalom és a spiritualitás szín…

Talán emiatt is gondolkodtam el, vajon mi az oka, miért viselnek mostanában politikusaink közül oly sokan különféle lila árnyalatú inget és nyakkendőt. Üzenni kívánnak ezzel valamit? Tudják egyáltalán, mi...

Folytatás...

Miért temetik el a halottal egy kisgyerm…

Kedves Erzsébet!Igen nagy tisztelője vagyok annak a tudományágnak, amit Ön is kutat, de nagyon keveset tudok róla. Most egy kérdéssel keresném Önt, nagyon megköszönném, ha segítene. Szeretném megkérdezni, hogy az...

Folytatás...

Chopin kézelemzése

Bár a fényképek alapján ebben egyáltalán nem lehetek biztos, de ránézésre a kezek elasztikusnak látszanak, és a kézbőr az átlagosnál finomabbnak tűnik. Az ilyen kezek tulajdonosai emocionálisan érzékenyek és rendkívül...

Folytatás...

Koldusok, leprások, szent emberek

Kovalam tengerpartját nemcsak egészséges gyereksereg népesíti be, hanem akadnak itt szerencsétlen sorsú, valamilyen rendellenességtől, betegségtől szenvedők is. A partrésznek megvannak a maga koldusai, elesettjei, akik naponta elzarándokolnak ide egy...

Folytatás...

A kezeken felhalmozódó bioelektromos és …

Az emberi test tökéletes, a legmagasabb szintű önszabályozó rendszer. Minden alkotórésze összekapcsolódik, a szervei kölcsönhatásban állnak egymással. Normális viszonyok között működését a nagyszámú visszacsatoló rendszer automatikusan szabályozza és egyensúlyban tartja...

Folytatás...