A+ A A-

Fokhagymás, pirított ropogtatnivalók száraz kenyérből

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek

 


Harapnivalók száraz kenyérből - Előételnek, vagy TV nézéshezA szikkadt kenyérből >sokféle ételt készíthetünk, erről született már jó néhány receptem. Nemrég, azonban azon törtem a fejem, miként lehetne a száraz kenyérből finom rágcsálnivalót alkotni.  Olyat akartam sütni, mint amilyen, a spanyolok ropogós, fokhagymás pirítósai voltak, velük ugyanis nem tudtam betelni. Ezt azonban valószínűleg már nem kapni nálunk, mert hiába kerestem a boltok polcain, nem találtam. Helyette pengevékonyságú sós, sajtos vagy fokhagymás ízesítésű kenyérkarikákat árusítanak. Ezek is nagyon etetik magukat, főleg TV nézés közben.

Arra gondoltam, nem érdemes a boltokban kutakodni utánuk, hiszen ilyet én is tudok készíteni. Az első és a harmadik sütésem kiválóan sikerült, a másodiknál viszont - mivel megszólalt a telefonom - otthagytam a sütőt, amiben nem pirosra, hanem pirosas-feketére sültek a kenyér szeletkéim.


Elkészítése:

Bármilyen száraz, szikkadt kenyeret felhasználhatunk, de bagettből vagy ciabattából az igazi. A kenyeret szeljük fel, ne túl vékonyra, de ne is túl vastagra. Valamennyi szelet mindkét oldalát vizezzük Bruszketta három - fokhagymás, sajtos, fűszeres - változatbanbe, de csak annyira, hogy átnedvesedjenek. Én tálkába tettem vizet, ujjaimat használtam a nedvesítésre. Ezután a kenyérszeleteket, konyharuhába csomagoltam, egy zacskóba dugva beraktam a hűtőszekrénybe. Másnap ugyancsak egy tálkába olajat öntöttem, amibe granulált fokhagymát szórtam. Jó a fokhagymapor, és az olajban sült fokhagyma is, ez utóbbiból azonban a végén ki kell szedni a megpirult fokhagyma darabokat. A fokhagymás öntettel a kenyerek mindkét oldalát beecseteltem, majd katonás sorban tepsibe raktam, és a sütőben 150-170 C fokon pirosra sütöttem őket. Vigyázzunk, mert gyorsan elkészül, ne járjanak pórul, mint én a telefonhívással!

Ui.: Épp, hogy befejeztem az utolsó mondatot, amikor a férjem megjött a futásból, és hozott nekem három zacskó, különböző ízesítésű, olasz pirított kenyérkarikát (bruszkettát). Még nem kóstoltam meg egyiket sem, de biztos finomak lehetnek. Ettől függetlenül, ha marad kenyerem, ismét készítek belőle ropogós harapnivalókat.

 

További olvasnivaló

Törökország – Magyarul beszélő ne…

    Ankarát most a várost elkerülő autópályán hagyjuk magunk mögött, enni, pihenni csupán egy-egy parkolóban állunk meg. Kényelmes tempóban egészen Düczéig sikerül leérnünk. Ugyanabban a szállodában, sőt ugyanabban a szobában kapunk...

Folytatás...

Halva, halvá, halava

A halva (helyes kiejtéssel halvá) az édes vagy édesség jelentésű arab szóból származik. Közép-keleten annyira népszerű desszert, hogy szinte minden banketten, ünnepi eseményen felszolgálják. Ez a mézből, vajból, lisztből és...

Folytatás...

Krinagy kézelemzése

Bár a képek úgy készültek el, ahogy kértem, tehát a kézfejről széttárt ujjakkal, a tenyér felől pedig összezártakkal, azonban most is gondot okoz az elemzés során, hogy a kézfej...

Folytatás...

Rasa kézelemzése

Mielőtt a kézelemzésre rátérnék, néhány sorban ismét szeretném felhívni az értékelésre váró olvasóim figyelmét, hogy a részletes analízishez négy képre van szükségem: kettő a kézfejekről, teljesen széttárt ujjakkal (ez...

Folytatás...

Az ellentmondásos krumpli

Egyesek egészségesnek, mások károsnak tartják a krumplievést. Manapság akik nem rajonganak a burgonyáért, fogyasztását azzal utasítják el, hogy izzad tőle a lábuk. Bő száz éve az európai orvosok még...

Folytatás...

Kitört a háború? Nem csak a divalit …

Már sötétben érkezünk Dzsammuba, pedig az óra szerint még csak hét óra van. Fellélegzem, hihetetlen, hogy épségben megúsztuk ezt az utat. A reggeli indulásnál még nem sejtettem, hogy életem...

Folytatás...