A+ A A-

Finomfőzelék tonhalpörkölttel és gesztenyekrém

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek

 


A finomfőzeléket van, aki kedveli és van, aki nem. Én például szívesen eszem, persze nem túl gyakran, csak akkor, amikor megkívánom, vagy ha nem jut eszembe másféle főzelék. Egyébként a spánielem Mindi, ilyenkor mindig igényt tart egy kis adagra. Tehát nem mondhatom azt, hogy még a kutyának sem kell.

Finomfőzelék tonhalpörkölttelNoha a Sárgarépa, a nagyra becsült zöldség című írásomban szűkszavúan már említettem ezt a főzeléket, most részletesebben is méltatom, és - hogy még finomabb legyen - feltétként tonhalas pörköltet kínálok hozzá. És hogy az ebéd teljes legyen, édességként csokoládéöntettel meglocsolt gesztenyekrémet készítettem.


Finomfőzelék

Hozzávalóként egyenlő mennyiségű karalábét, sárgarépát és zöldborsót, valamint néhány szál zöldpetrezselymet használok fel. A megtisztított karalábét vágjuk nem túl kicsi vagy nagy kockákra, és ugyanígy járjunk el a sárgarépával is. A megpucolt fej hagymát viszont szeleteljük apróra. A zöldségeket tegyük egy fazékba, és öntsünk rájuk annyi sós vizet, hogy kétujjnyira ellepje őket. Addig forraljuk, amíg kissé megpuhulnak, ezután jön a mirelit (idényben a friss) zöldborsó, és az apróra vágott petrezselyem. Ha valamennyi hozzávaló megpuhult, habarjuk be tejjel simára kevert grízes liszttel, amivel ízlés szerint besűríthetjük a főzeléket.


Tonhal pörkölt

GesztenyekrémEgy vagy két doboz tonhalkonzervről öntsük le az olajat egy edénybe, és ebben az apróra szelt hagymát megpirítjuk. Szórjunk rá sót és pirospaprikát, engedjük fel kevés vízzel, és amikor a hagyma megpuhult, akkor kerül a pörköltbe a tonhal. Kissé forraljuk még, és ha túl híg lenne a szaft, kevés grízes liszttel lehet sűríteni.

A tonhal helyett feltétként készíthetünk tojáspörköltet, vagy tojásrántottát, de tehetünk a főzelék tetejére karikákra vágott kemény tojást is.


Gesztenyekrém

A fagyasztott gesztenyepürét hagyjuk, hogy felengedjen. Tegyük a masszát egy tálba, öntsünk hozzá egy kis tejet, és addig keverjük, amíg krémes állagú nem lesz. A krémet ízesíthetjük kevés rummal vagy rumaromával valamint vaníliás cukorral. Adagoljuk kis tálkákba, csurgassunk rá csokoládémártást, díszítsük tejszínhabbal. Ha nincs otthon készen kapható megvásárolható csokoládé szirupunk, akkor keverjünk össze neszkakaót kis vízzel, az is nagyon finom.

 

További olvasnivaló

Inkább megeszem, és nem az arcomra kenem

A bőrömmel viszonylag szerencsés vagyok, arcom bőre sem problémás, mert soha nem jelentek meg rajta gyanús foltok, kiütések, , aknék, sőt nem kínlódtam...

Folytatás...

Házimunka során végezhető gyakorlatok

  Kézimunkázás, varrás, vagy TV nézés szünetében forgassuk körbe a szemünket hatszor az óramutató járásával megegyezően, majd ismét hatszor az ellenkező irányban.     Zöldségtisztítás vagy tévénézés után fejünket hajtsuk jobbra, bal...

Folytatás...

Szörbet, sörbet, szorbet, sorbetto, serb…

Bármennyire is furcsa, de a szörbeteket a fagylaltokhoz sorolják, pedig ezt a többnyire édes, jégbehűtött hűsítőt nem enni, hanem inni kell. De ez a meghatározás sem pontos, mert például...

Folytatás...

Ezt tapasztaltam és olvastam az Omega-3 …

Háziorvosom néhány éve javasolta, nem ártana egy laborvizsgálat, mert - mint mondta - a páciensei nemcsak ezt kérik gyakorta, hanem ultrahangra szóló beutalót is. Utóbbi ajánlatát nem fogadtam el, de...

Folytatás...

A kézközép-ujjízületek

Az ujjtöveknél található első- vagy főízületek, melyek a tőperceket (alapperceket) kapcsolják össze a kézközépcsontokkal, akkor válnak igazán szembetűnővé, ha ökölbe szorítjuk a kezünket. A kézelemzők közül Beryl Hutchinson volt az...

Folytatás...

A plakátokon Marx, Engels, Lenin és Sztá…

Nagyobb térképre váltás Nyugalmasabb környékre vágyunk már, ezért a vasúti felüljárót elhagyva kis keskeny utcán át menekülünk a szédítő forgalom elől. Itt is elsuhannak mellettünk időnként halk személygépkocsik...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?