A+ A A-

Finomfőzelék tonhalpörkölttel és gesztenyekrém

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek

 


A finomfőzeléket van, aki kedveli és van, aki nem. Én például szívesen eszem, persze nem túl gyakran, csak akkor, amikor megkívánom, vagy ha nem jut eszembe másféle főzelék. Egyébként a spánielem Mindi, ilyenkor mindig igényt tart egy kis adagra. Tehát nem mondhatom azt, hogy még a kutyának sem kell.

Finomfőzelék tonhalpörkölttelNoha a Sárgarépa, a nagyra becsült zöldség című írásomban szűkszavúan már említettem ezt a főzeléket, most részletesebben is méltatom, és - hogy még finomabb legyen - feltétként tonhalas pörköltet kínálok hozzá. És hogy az ebéd teljes legyen, édességként csokoládéöntettel meglocsolt gesztenyekrémet készítettem.


Finomfőzelék

Hozzávalóként egyenlő mennyiségű karalábét, sárgarépát és zöldborsót, valamint néhány szál zöldpetrezselymet használok fel. A megtisztított karalábét vágjuk nem túl kicsi vagy nagy kockákra, és ugyanígy járjunk el a sárgarépával is. A megpucolt fej hagymát viszont szeleteljük apróra. A zöldségeket tegyük egy fazékba, és öntsünk rájuk annyi sós vizet, hogy kétujjnyira ellepje őket. Addig forraljuk, amíg kissé megpuhulnak, ezután jön a mirelit (idényben a friss) zöldborsó, és az apróra vágott petrezselyem. Ha valamennyi hozzávaló megpuhult, habarjuk be tejjel simára kevert grízes liszttel, amivel ízlés szerint besűríthetjük a főzeléket.


Tonhal pörkölt

GesztenyekrémEgy vagy két doboz tonhalkonzervről öntsük le az olajat egy edénybe, és ebben az apróra szelt hagymát megpirítjuk. Szórjunk rá sót és pirospaprikát, engedjük fel kevés vízzel, és amikor a hagyma megpuhult, akkor kerül a pörköltbe a tonhal. Kissé forraljuk még, és ha túl híg lenne a szaft, kevés grízes liszttel lehet sűríteni.

A tonhal helyett feltétként készíthetünk tojáspörköltet, vagy tojásrántottát, de tehetünk a főzelék tetejére karikákra vágott kemény tojást is.


Gesztenyekrém

A fagyasztott gesztenyepürét hagyjuk, hogy felengedjen. Tegyük a masszát egy tálba, öntsünk hozzá egy kis tejet, és addig keverjük, amíg krémes állagú nem lesz. A krémet ízesíthetjük kevés rummal vagy rumaromával valamint vaníliás cukorral. Adagoljuk kis tálkákba, csurgassunk rá csokoládémártást, díszítsük tejszínhabbal. Ha nincs otthon készen kapható megvásárolható csokoládé szirupunk, akkor keverjünk össze neszkakaót kis vízzel, az is nagyon finom.

 

További olvasnivaló

A zéró és az egy

„A számok szentsége a Nagy Első Okkal, az Eggyel kezdődik, és csak a végtelen és korlátlan univerzum szimbólumával, a nullával vagy zérussal végződik.” Helena Blavatsky (1831-1891), orosz írónő, teozófus, a Teozófiai...

Folytatás...

India - Néhai Csoma Sándor emlékére

Nagyobb térképre váltás Észak felé kisebb falvak között vezet utunk. Hatalmas rizs- és jutaföldeket hagyunk magunk mögött, majd hosszan elnyúló teaültetvények között haladva érjük el Sziligurit, az utolsó nyugat-bengáli síkvidéki települést...

Folytatás...

Vénák a tenyéren

A hagyományos kínai orvoslás a tenyéren és az ujjakon fellelhető visszereknek is fontos szerepet tulajdonít. Ugyanis a vénák a tenyérben olykor sokkal többet jelentenek, mint gondolnánk.Ha például az ujjízületek között...

Folytatás...

Ív-rajzolatok az ujjbegyeken

A különféle íves rajzolatok általános értelmezése után az ujjak körömpercein, az ujjbegyeken megjelenő ívekre jellemző személyiségjegyeket, pontosabban néhány ismert kézelemző ezzel kapcsolatos megállapításait foglaljuk össze. Ív a hüvelykujj...

Folytatás...

Pórul jártam a magnéziummal.

Miután felfedeztem a magnézium pezsgőtablettát, másnap reggel, már éhgyomorra megittam belőle az első pohárral, ahogy leért a gyomromba, szinte rögtön éreztem jótékony hatását. Mivel hajlamos vagyok a savasodásra, azonnal kihajtotta...

Folytatás...

A has

A has külső megjelenésének, tulajdonságainak fiziognómiai jelentését illetően - akár a karakterre, akár az adott személy jövőjére vonatkoznak - meglehetősen eltérőek a vélemények, kevés egybevágó megállapítást találhatunk. Ebben - az...

Folytatás...