A+ A A-

Finomfőzelék tonhalpörkölttel és gesztenyekrém

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek

 


A finomfőzeléket van, aki kedveli és van, aki nem. Én például szívesen eszem, persze nem túl gyakran, csak akkor, amikor megkívánom, vagy ha nem jut eszembe másféle főzelék. Egyébként a spánielem Mindi, ilyenkor mindig igényt tart egy kis adagra. Tehát nem mondhatom azt, hogy még a kutyának sem kell.

Finomfőzelék tonhalpörkölttelNoha a Sárgarépa, a nagyra becsült zöldség című írásomban szűkszavúan már említettem ezt a főzeléket, most részletesebben is méltatom, és - hogy még finomabb legyen - feltétként tonhalas pörköltet kínálok hozzá. És hogy az ebéd teljes legyen, édességként csokoládéöntettel meglocsolt gesztenyekrémet készítettem.


Finomfőzelék

Hozzávalóként egyenlő mennyiségű karalábét, sárgarépát és zöldborsót, valamint néhány szál zöldpetrezselymet használok fel. A megtisztított karalábét vágjuk nem túl kicsi vagy nagy kockákra, és ugyanígy járjunk el a sárgarépával is. A megpucolt fej hagymát viszont szeleteljük apróra. A zöldségeket tegyük egy fazékba, és öntsünk rájuk annyi sós vizet, hogy kétujjnyira ellepje őket. Addig forraljuk, amíg kissé megpuhulnak, ezután jön a mirelit (idényben a friss) zöldborsó, és az apróra vágott petrezselyem. Ha valamennyi hozzávaló megpuhult, habarjuk be tejjel simára kevert grízes liszttel, amivel ízlés szerint besűríthetjük a főzeléket.


Tonhal pörkölt

GesztenyekrémEgy vagy két doboz tonhalkonzervről öntsük le az olajat egy edénybe, és ebben az apróra szelt hagymát megpirítjuk. Szórjunk rá sót és pirospaprikát, engedjük fel kevés vízzel, és amikor a hagyma megpuhult, akkor kerül a pörköltbe a tonhal. Kissé forraljuk még, és ha túl híg lenne a szaft, kevés grízes liszttel lehet sűríteni.

A tonhal helyett feltétként készíthetünk tojáspörköltet, vagy tojásrántottát, de tehetünk a főzelék tetejére karikákra vágott kemény tojást is.


Gesztenyekrém

A fagyasztott gesztenyepürét hagyjuk, hogy felengedjen. Tegyük a masszát egy tálba, öntsünk hozzá egy kis tejet, és addig keverjük, amíg krémes állagú nem lesz. A krémet ízesíthetjük kevés rummal vagy rumaromával valamint vaníliás cukorral. Adagoljuk kis tálkákba, csurgassunk rá csokoládémártást, díszítsük tejszínhabbal. Ha nincs otthon készen kapható megvásárolható csokoládé szirupunk, akkor keverjünk össze neszkakaót kis vízzel, az is nagyon finom.

 

További olvasnivaló

H. Bóna Mártára emlékezünk

Két régi fényképet nézegetek, rajta négy meteorológus, balról jobbra H. Bóna Márta, Németh Lajos, a férjem, Rábai Attila és Demeter Éva. Éva mögött pedig - takarásban - Vissy Gyuri (akit...

Folytatás...

Dávid Ibolya kézfeje

1954. augusztus 12-én született Baján. Házas, férje közjegyző. Két gyermekük született. 1981-ben a pécsi JPTE-n szerzett jogi diplomát. 1985-ben letette az ügyvédi szakvizsgát. Tamásiban, a helyi ügyvédi munkaközösségben dolgozott, majd...

Folytatás...

Huszonöt trónus, próféta és botütés

Bár a cím nem egészen ezt sugallja, a huszonötös szám elsősorban a vallásokban, főként a zsidó-keresztény kultúrában játszik jelentős szerepet. A bibliában igen gyakran találkozhatunk vele.Az Úr Mózesnek adott utasításai...

Folytatás...

Indiai vasúti menetrend

A pályaudvari tolongás, a lökdösődés, a szagok, a rengeteg ember látványa s a macerás ügyintézés kezdenek megviselni. Attila láthatja rajtam születő, egyre erősödő feszülésem, s hogy továbbra is veszteg maradjak...

Folytatás...

Kéztartás, karhordozás

A kézhordozás világszerte sajátos pszichológiai jelentéssel bír. Sokat elárul a karakterről, hogy az ember miként tartja karjait járás közben, mennyire szorítja a testéhez, vagy milyen távol vannak a testétől...

Folytatás...

Már ősidők óta ismeretes a sokujjúság, a…

  Dr. Métneki Júlia biológus, az Országos Közegészségügyi Intézet munkatársa   A tenyér-bőrlécrajzolat már az embrionális élet második, harmadik hónapjában kialakul, és az egész élet során változatlan marad. Miután ez egy öröklött...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?