Rosta Erzsébet weboldala


Mirelit bogyós erdei gyümölcsökÉdesanyám sohasem készített gyümölcslevest. Anyósom viszont, amikor érett a meggy - szósz mellett - gyakorta főzött meggylevest. Levesei finom ízűek voltak, én azonban furcsállottam az édes lében a savanyú gyümölcsöket. Azt viszont igen különösnek találtam, hogy az egyik nagynéném, tejföl helyett szódavízzel csinálta a gyümölcslevest. Túl egyszerűnek tűnt, és nem fért a fejembe, ha már nincsen benne tejföl, akkor miért szódavízzel és nem csapvízzel készíti. Mi célja lehet a szénsavval?

Telt-múlt az idő, aztán egyszer mégis kipróbáltam, méghozzá jó leveses, sárga kajszibarackkal a gyümölcslevest, ami végül olyan lett, mintha baracklekvárt kanalaztunk volna. Ezen, mikor elmeséltem, jót nevetett férjem édesanyja és persze a fia is. Ezután egy jó darabig nem volt kedvem kísérletezni, egészen addig, amíg fel nem fedeztem egy mirelit hűtőjében az erdei bogyós gyümölcsöket. Vettem belőle egy adaggal (800 grammot), és annyira ízlett, hogy ettől kezdve - késő ősztől tavaszig - szinte minden héten elfogyasztunk belőle egy zacskónyit, és élvezettel esszük a csoda finom bogyós gyümölcslevest. Mindenkinek bátran ajánlom.

Készülő erdeigyümölcs-dzsemMondanom sem kell, az erdei gyümölcsöket egyéb ételekhez is felhasználhatjuk. Azokból például, melyeket a férjem szedett néhány hollókői kirándulásaink során, cukorral - főzés nélkül - jóízű dzsemet készítettem. A som, kökény, szeder és galagonya keveréke annyira finom lett, hogy mindketten „rájártunk.” Az pedig, ami megmaradt belőle, a gyümölcsköretbe került, mely harmonikusan illett kedvenc halunkhoz, a tilápiához.


Gyümölcsleves erdei gyümölcsökből (két személyre)

Mirelit erdei gyümölcs, kristálycukor, őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, vanília cukor, búzarétesliszt, tejföl, víz

Erdeigyümölcs leves többféle bogyós gyümölcsbőlA műanyagzacskóba csomagolt, gyorsfagyasztott vegyes bogyós gyümölcsnek elég a harmada, melyre annyi vizet öntsünk, hogy az éppen ellepje. Ízesítésként adjunk hozzá 5-6 evőkanál kristálycukrot, egy mokkás kanál őrölt fahéjt és szegfűszeget, valamint egy kis tasak vanillint.
Miután a gyümölcsök megfőttek, tegyünk a levesbe egy púpozott evőkanál búzaréteslisztet, és két - ugyancsak tetézett - evőkanál tejfölt. Az egészet turmixszoljuk simára. Lehűtve fogyasszuk.

Ui.: bevallom, olykor egy kevéske gyümölcsöt félreteszek magamnak, hogy amikor felolvadva, megpuhulnak a bogyók, ehessek belőlük, hisz télen nincsenek ilyen finom gyümölcsök. Nem vagyok nyalánk, egyszerűen csak megkívánom delikáteszként.