A+ A A-

Finom téli leves erdei bogyós gyümölcsökből

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Mirelit bogyós erdei gyümölcsökÉdesanyám sohasem készített gyümölcslevest. Anyósom viszont, amikor érett a meggy - szósz mellett - gyakorta főzött meggylevest. Levesei finom ízűek voltak, én azonban furcsállottam az édes lében a savanyú gyümölcsöket. Azt viszont igen különösnek találtam, hogy az egyik nagynéném, tejföl helyett szódavízzel csinálta a gyümölcslevest. Túl egyszerűnek tűnt, és nem fért a fejembe, ha már nincsen benne tejföl, akkor miért szódavízzel és nem csapvízzel készíti. Mi célja lehet a szénsavval?

Telt-múlt az idő, aztán egyszer mégis kipróbáltam, méghozzá jó leveses, sárga kajszibarackkal a gyümölcslevest, ami végül olyan lett, mintha baracklekvárt kanalaztunk volna. Ezen, mikor elmeséltem, jót nevetett férjem édesanyja és persze a fia is. Ezután egy jó darabig nem volt kedvem kísérletezni, egészen addig, amíg fel nem fedeztem egy mirelit hűtőjében az erdei bogyós gyümölcsöket. Vettem belőle egy adaggal (800 grammot), és annyira ízlett, hogy ettől kezdve - késő ősztől tavaszig - szinte minden héten elfogyasztunk belőle egy zacskónyit, és élvezettel esszük a csoda finom bogyós gyümölcslevest. Mindenkinek bátran ajánlom.

Készülő erdeigyümölcs-dzsemMondanom sem kell, az erdei gyümölcsöket egyéb ételekhez is felhasználhatjuk. Azokból például, melyeket a férjem szedett néhány hollókői kirándulásaink során, cukorral - főzés nélkül - jóízű dzsemet készítettem. A som, kökény, szeder és galagonya keveréke annyira finom lett, hogy mindketten „rájártunk.” Az pedig, ami megmaradt belőle, a gyümölcsköretbe került, mely harmonikusan illett kedvenc halunkhoz, a tilápiához.


Gyümölcsleves erdei gyümölcsökből (két személyre)

Mirelit erdei gyümölcs, kristálycukor, őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, vanília cukor, búzarétesliszt, tejföl, víz

Erdeigyümölcs leves többféle bogyós gyümölcsbőlA műanyagzacskóba csomagolt, gyorsfagyasztott vegyes bogyós gyümölcsnek elég a harmada, melyre annyi vizet öntsünk, hogy az éppen ellepje. Ízesítésként adjunk hozzá 5-6 evőkanál kristálycukrot, egy mokkás kanál őrölt fahéjt és szegfűszeget, valamint egy kis tasak vanillint.
Miután a gyümölcsök megfőttek, tegyünk a levesbe egy púpozott evőkanál búzaréteslisztet, és két - ugyancsak tetézett - evőkanál tejfölt. Az egészet turmixszoljuk simára. Lehűtve fogyasszuk.

Ui.: bevallom, olykor egy kevéske gyümölcsöt félreteszek magamnak, hogy amikor felolvadva, megpuhulnak a bogyók, ehessek belőlük, hisz télen nincsenek ilyen finom gyümölcsök. Nem vagyok nyalánk, egyszerűen csak megkívánom delikáteszként.

További olvasnivaló

A sorsszámok értelmezése - Négy

A négyes számot az Uránusz bolygóval társítják, mely ismeretlen volt a régiek számára. Helyét egyetlen szerző sem jelzi a kézen, azonban legutóbb - a Neptunuszhoz hasonlóan - Mr. Deva-Charya (The...

Folytatás...

Április

A harminc napos április eleinte a római év második hónapja volt, a Julius Caesar által bevezetett Juliánus-naptárban lett a negyedik. Ezt a hónapot a rómaiak a szerelem és a...

Folytatás...

A szexuális irányultság – homoszexu…

Sokan szeretnék tudni, hogy mit mondanak a kezek a szerelemről, a kapcsolatainkról, a szexről, megállapítható-e az ember szexuális beállítottsága pusztán a kezeinek megfigyelése alapján. A témával a palmisztria, majd később...

Folytatás...

Redi kézelemzése

Ha a kéz, mind a csuklónál, mind az ujjak tövénél széles, a tenyér pedig olyan mintha egy szabályos négyszöget alkotna, négyszögletes kéztípusról beszélünk. A képeken látható kéz megfelel ennek...

Folytatás...

Marcipán és percipán

Gyerekkorom nagy részét cukrászműhelyben töltöttem el. Míg édesapám keze alól a márványlapú asztalon mesterművek születtek, addig én az asztal másik végén a házi feladatokat írtam. Sülő krémeslapok vajastészta illata elegyült...

Folytatás...

Asztrológiai vonatkozások

A hinduk ismerték fel először a napéjegyenlőség precessziójának törvényét, és elsőként ők határozták meg azt, hogy a pontos napéjegyenlőség csupán minden 25 827-ik évben következik be. A hinduk számításainak helyességét...

Folytatás...