A+ A A-

Finom téli leves erdei bogyós gyümölcsökből

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Mirelit bogyós erdei gyümölcsökÉdesanyám sohasem készített gyümölcslevest. Anyósom viszont, amikor érett a meggy - szósz mellett - gyakorta főzött meggylevest. Levesei finom ízűek voltak, én azonban furcsállottam az édes lében a savanyú gyümölcsöket. Azt viszont igen különösnek találtam, hogy az egyik nagynéném, tejföl helyett szódavízzel csinálta a gyümölcslevest. Túl egyszerűnek tűnt, és nem fért a fejembe, ha már nincsen benne tejföl, akkor miért szódavízzel és nem csapvízzel készíti. Mi célja lehet a szénsavval?

Telt-múlt az idő, aztán egyszer mégis kipróbáltam, méghozzá jó leveses, sárga kajszibarackkal a gyümölcslevest, ami végül olyan lett, mintha baracklekvárt kanalaztunk volna. Ezen, mikor elmeséltem, jót nevetett férjem édesanyja és persze a fia is. Ezután egy jó darabig nem volt kedvem kísérletezni, egészen addig, amíg fel nem fedeztem egy mirelit hűtőjében az erdei bogyós gyümölcsöket. Vettem belőle egy adaggal (800 grammot), és annyira ízlett, hogy ettől kezdve - késő ősztől tavaszig - szinte minden héten elfogyasztunk belőle egy zacskónyit, és élvezettel esszük a csoda finom bogyós gyümölcslevest. Mindenkinek bátran ajánlom.

Készülő erdeigyümölcs-dzsemMondanom sem kell, az erdei gyümölcsöket egyéb ételekhez is felhasználhatjuk. Azokból például, melyeket a férjem szedett néhány hollókői kirándulásaink során, cukorral - főzés nélkül - jóízű dzsemet készítettem. A som, kökény, szeder és galagonya keveréke annyira finom lett, hogy mindketten „rájártunk.” Az pedig, ami megmaradt belőle, a gyümölcsköretbe került, mely harmonikusan illett kedvenc halunkhoz, a tilápiához.


Gyümölcsleves erdei gyümölcsökből (két személyre)

Mirelit erdei gyümölcs, kristálycukor, őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, vanília cukor, búzarétesliszt, tejföl, víz

Erdeigyümölcs leves többféle bogyós gyümölcsbőlA műanyagzacskóba csomagolt, gyorsfagyasztott vegyes bogyós gyümölcsnek elég a harmada, melyre annyi vizet öntsünk, hogy az éppen ellepje. Ízesítésként adjunk hozzá 5-6 evőkanál kristálycukrot, egy mokkás kanál őrölt fahéjt és szegfűszeget, valamint egy kis tasak vanillint.
Miután a gyümölcsök megfőttek, tegyünk a levesbe egy púpozott evőkanál búzaréteslisztet, és két - ugyancsak tetézett - evőkanál tejfölt. Az egészet turmixszoljuk simára. Lehűtve fogyasszuk.

Ui.: bevallom, olykor egy kevéske gyümölcsöt félreteszek magamnak, hogy amikor felolvadva, megpuhulnak a bogyók, ehessek belőlük, hisz télen nincsenek ilyen finom gyümölcsök. Nem vagyok nyalánk, egyszerűen csak megkívánom delikáteszként.

További olvasnivaló

A hajviselet

A nők és a férfiak mindig nagy gondot fordítottak hajuk ápolására, ékesítésére. Számos kultúrában tiltották a haj levágását, ugyanis úgy vélték, hogy a haj elvesztésével viselőjének ereje is elszáll, gondoljunk...

Folytatás...

Kasmír - csakis Kasmír!

A páratlanul szép kasmíri medencét az idelátogatók boldog völgyként emlegetik. Itt valóban boldognak, felszabadultnak érezhetik magukat a természetnek hódoló turisták, ha nincs lezárva előlük ez a festői vidék, amely tökéletes...

Folytatás...

Erzsébet kézelemzése

Mivel a kézfejeiről nem küldött kinyújtott és széttárt ujjú képeket, a tenyeréről pedig nem kaptam összezárt ujjúakat, kezének elemzését elsősorban a kínai kézdiagnosztika módszerei alapján végzem el. Ebben...

Folytatás...

Görcs, frász, nyavalyakór - hagyományos …

Olykor bizony frászt kapunk, ha az izmaink hirtelen, akaratunktól függően, heves fájdalmat okozva összehúzódnak, vagy sűrűn ismétlődő, éles érzés hasít belénk; görcsbe rándul a gyomrunk, amikor apró gyermekünkre rátör a...

Folytatás...

Staurolit kézelemzése

Keze a kéztövétől felfelé haladva fokozatosan elkeskenyedik, ránézésre háromszög alakúnak látszik. Az ilyen kezű emberek nagy általánosságban az anyagiassággal szemben inkább a szellemiek iránt érdeklődnek. Jellegzetessége ennek a kéztípusnak...

Folytatás...

Süssünk rétest, almást, meggyest, túróst…

A papírvékony rétesről azt mondják, hogy tipikus magyar tészta, ezért lepődtem meg Törökországban a rétestésztába bugyolált túrós tésztán, amit nemcsak megkóstolni volt szerencsém, hanem többször is lakmározhattam belőle. Míg ezt...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?