A+ A A-

Finom szilvabefőtt és szilvás leves

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Tudom, sokféleképpen el lehet készíteni a szilvát, én nagyon kedvelem a belőle készült befőttet, ami cukorral és cukor nélkül egyaránt elkészíthető, csinálhatunk a szilvából savanyúságot, remek étel az aszalt szilva és a szilvalekváros kenyér vagy briós, azonban a legfinomabbak mégis a szilvás sütemények, melyekről már részletesen írtam.


Szilvabefőtt

Mivel szüleim szívesen ettek a sült húsokhoz befőttet, ez a szokás rögzült bennem, ezért savanyúság helyett olykor befőttet adok a sült vagy rántott halakhoz és zöldségek mellé. Egyik ilyen kedvencem a szilvabefőtt.

Íme, a recept:
Mossuk meg a szilvákat, szabadítsuk meg száraiktól. Egy liter vízhez adjunk, 30 dkg cukrot, dobjunk bele fahéjat és szegfűszeget, ezután főzzük sziruppá. Amikor felforrt a szirup, tegyük bele a szilvákat, és főzzük kb. 2-3 percig. (Lényeges, hogy ne repedjen meg a szilvák héja.) Rakjuk üvegekbe, a tetejükre szórjunk egy kis tartósítót. (Az érzékeny gyomrúak részére a szalicilnál jobb a nátrium benzoát.) Szárazgőzben hagyjuk kihűlni.


Szilvás levesSzilvás leves

A nyár végén megkívántam a szilvát, ám a párom a piacról többet hozott, mint reméltem, ezért jó néhány megmaradt miután megtömtem bendőmet szilvákkal. Két napig nézegettem a maradék gyümölcsöket, aztán döntöttem, készítek belőlük egy kis szilvás levest.

Íme, a recept:
A szilvákat mossuk meg, száraikat szedjük ki, vágjuk mindegyiket félbe. Szórjuk meg a szilvákat őrölt fahéjjal, öntsünk rájuk vizet, dobjunk bele néhány szegfűszeget, majd - ízlés szerint - szórjunk rá cukrot. Lényeges, hogy a szilvás levest ne utólag édesítsük meg, mert a szilvák savanyúak maradnak. Amikor megfőttek a szilvák, vegyük ki a szegfűszegeket, adjunk hozzá tejszínt vagy pár kanál tejfölt, szórjuk meg kevés búzarétesliszttel vagy kukoricakeményítővel, és az egészet turmixszoljuk össze. Forraljuk fel a levest. Hűtsük le, hidegen tálaljuk.

További olvasnivaló

Anyajegyek - tények és hiedelmek

A legtöbb ember testén fellelhető egy-két anyajegy, ám nem ritka az sem, ha valakinek a bőrén nagyszámú anyajegy látható. Sok újszülött anyajeggyel jön a világra, van, amelyik eltűnik, és...

Folytatás...

Sünfélék

Rovarevők. Nagy részük testét szőrruha védi. Fogazatuk éles fogakból áll. Legnevezetesebb fajuk az európai sünök apró állatokat, rovarokat, csigákat, tojásokat, egérkölyköket esznek, de nem válogatósak, sok minden mást is...

Folytatás...

Szemölcsök III. - Keletkezésükkel ka…

A nép körében sokféle kifejezés élt, vagy él még ma is a szemölcsre, a Magyar Néprajzi Lexikon számos elnevezést - bibircsók, bibircsó, borsóka, fökin, fökény, kinövés, köszfin, lencse, sömötyű, sümőcs...

Folytatás...

A homlokránc

A nők mániákusan félnek a ráncoktól, mindenféle praktikával próbálják eltüntetni azokat, pedig a ráncok csak a mozgékony, flexibilis arcokon jelennek meg, belőlük pozitív tulajdonságokra, mint például az illető alkalmazkodóképességére, rugalmasságára...

Folytatás...

Kasmír mellett döntünk

Keralai fáradtságunk még ki sem pihentük, de már ismét hajt minket a felfedezés vágya és kíváncsisága az újabb és újabb tájak, emberek felé. Leküzdhetetlen mehetnékünk számára teljesen mindegy, hogy merre...

Folytatás...

Kámforfa és gyógyító gyantája, a k…

Az örökzöld, 8-10 méter magas közönséges kámforfa (Cinnamomum Camphora) - melynek gyantájából nyerik a jellegzetes szagú, rendkívül illékony, áttetsző, kristályos szénvegyületet, a kámfort - Kínában, Tajvanon és Japánban őshonos. A...

Folytatás...