A+ A A-

Finom szilvabefőtt és szilvás leves

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Tudom, sokféleképpen el lehet készíteni a szilvát, én nagyon kedvelem a belőle készült befőttet, ami cukorral és cukor nélkül egyaránt elkészíthető, csinálhatunk a szilvából savanyúságot, remek étel az aszalt szilva és a szilvalekváros kenyér vagy briós, azonban a legfinomabbak mégis a szilvás sütemények, melyekről már részletesen írtam.


Szilvabefőtt

Mivel szüleim szívesen ettek a sült húsokhoz befőttet, ez a szokás rögzült bennem, ezért savanyúság helyett olykor befőttet adok a sült vagy rántott halakhoz és zöldségek mellé. Egyik ilyen kedvencem a szilvabefőtt.

Íme, a recept:
Mossuk meg a szilvákat, szabadítsuk meg száraiktól. Egy liter vízhez adjunk, 30 dkg cukrot, dobjunk bele fahéjat és szegfűszeget, ezután főzzük sziruppá. Amikor felforrt a szirup, tegyük bele a szilvákat, és főzzük kb. 2-3 percig. (Lényeges, hogy ne repedjen meg a szilvák héja.) Rakjuk üvegekbe, a tetejükre szórjunk egy kis tartósítót. (Az érzékeny gyomrúak részére a szalicilnál jobb a nátrium benzoát.) Szárazgőzben hagyjuk kihűlni.


Szilvás levesSzilvás leves

A nyár végén megkívántam a szilvát, ám a párom a piacról többet hozott, mint reméltem, ezért jó néhány megmaradt miután megtömtem bendőmet szilvákkal. Két napig nézegettem a maradék gyümölcsöket, aztán döntöttem, készítek belőlük egy kis szilvás levest.

Íme, a recept:
A szilvákat mossuk meg, száraikat szedjük ki, vágjuk mindegyiket félbe. Szórjuk meg a szilvákat őrölt fahéjjal, öntsünk rájuk vizet, dobjunk bele néhány szegfűszeget, majd - ízlés szerint - szórjunk rá cukrot. Lényeges, hogy a szilvás levest ne utólag édesítsük meg, mert a szilvák savanyúak maradnak. Amikor megfőttek a szilvák, vegyük ki a szegfűszegeket, adjunk hozzá tejszínt vagy pár kanál tejfölt, szórjuk meg kevés búzarétesliszttel vagy kukoricakeményítővel, és az egészet turmixszoljuk össze. Forraljuk fel a levest. Hűtsük le, hidegen tálaljuk.

További olvasnivaló

India - A marhahúsevés kannibalizmus

  Újdelhiben mihasznaként élvezzük a semmittevést, jól esik az újabb pihenés, kell a feltöltődés. Kellemes érzés ismét a Szarodzsini bazárban alkudozni, s a Csanakján ízlelgetni Nirula’s csodálatos fagylaltjait. Ifjú házasként egykoron...

Folytatás...

Frontérzékenységi kérdőív

Kedves Olvasóim! Mielőtt hozzáfognának a kérdőív kitöltéséhez, javasolom, olvassák el a Frontunk van című írásomat, mely némi képet fest a frontérzékenységgel kapcsolatos vizsgálatok történetéről, továbbá segít a kérdőív eredményének az...

Folytatás...

Hármas, a tökély és a szentháromsá…

Talán a legszentebb szakrális szám. A hármast azonosították a világmindenség három szférájával, az istentriászokkal, a háromfejű istenekkel, a szentháromságokkal. Az északi germánok isteni triásza: Tór, Ódin és Tyr, a...

Folytatás...

Fák, cserjék, füvek elfeledett nyelve

A könyvnyomtatás felfedezése előtt - mikor még az írástudás kevesek kiváltsága volt - többnyire a festmények, közülük is elsősorban az élő természetet ábrázoló rajzok és képek - kisebb részben...

Folytatás...

Jóslás és a karakterolvasás a láb, …

Miközben a palmisztria az évezredek során töretlenül fejlődött, sőt a klasszikus tenyérjóslást a 20. század derekától egyre inkább a kezek morfológiai sajátosságainak és az örökletes jellemzőket hordozó bőrrajzolatai és ujjlenyomatai...

Folytatás...

Kőrösi Csomának 31 nap kellett hozzá

A kasmíri völgy híres hegyi üdülőhelye, a Srinagartól mindössze 95 km-re található Pahalgam fölött északra terül el 2700 méter magasan az Aranyló (olykor Isteni) rétnek nevezett Szonamarg, mely nevét a...

Folytatás...