A+ A A-

Finom szilvabefőtt és szilvás leves

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Tudom, sokféleképpen el lehet készíteni a szilvát, én nagyon kedvelem a belőle készült befőttet, ami cukorral és cukor nélkül egyaránt elkészíthető, csinálhatunk a szilvából savanyúságot, remek étel az aszalt szilva és a szilvalekváros kenyér vagy briós, azonban a legfinomabbak mégis a szilvás sütemények, melyekről már részletesen írtam.


Szilvabefőtt

Mivel szüleim szívesen ettek a sült húsokhoz befőttet, ez a szokás rögzült bennem, ezért savanyúság helyett olykor befőttet adok a sült vagy rántott halakhoz és zöldségek mellé. Egyik ilyen kedvencem a szilvabefőtt.

Íme, a recept:
Mossuk meg a szilvákat, szabadítsuk meg száraiktól. Egy liter vízhez adjunk, 30 dkg cukrot, dobjunk bele fahéjat és szegfűszeget, ezután főzzük sziruppá. Amikor felforrt a szirup, tegyük bele a szilvákat, és főzzük kb. 2-3 percig. (Lényeges, hogy ne repedjen meg a szilvák héja.) Rakjuk üvegekbe, a tetejükre szórjunk egy kis tartósítót. (Az érzékeny gyomrúak részére a szalicilnál jobb a nátrium benzoát.) Szárazgőzben hagyjuk kihűlni.


Szilvás levesSzilvás leves

A nyár végén megkívántam a szilvát, ám a párom a piacról többet hozott, mint reméltem, ezért jó néhány megmaradt miután megtömtem bendőmet szilvákkal. Két napig nézegettem a maradék gyümölcsöket, aztán döntöttem, készítek belőlük egy kis szilvás levest.

Íme, a recept:
A szilvákat mossuk meg, száraikat szedjük ki, vágjuk mindegyiket félbe. Szórjuk meg a szilvákat őrölt fahéjjal, öntsünk rájuk vizet, dobjunk bele néhány szegfűszeget, majd - ízlés szerint - szórjunk rá cukrot. Lényeges, hogy a szilvás levest ne utólag édesítsük meg, mert a szilvák savanyúak maradnak. Amikor megfőttek a szilvák, vegyük ki a szegfűszegeket, adjunk hozzá tejszínt vagy pár kanál tejfölt, szórjuk meg kevés búzarétesliszttel vagy kukoricakeményítővel, és az egészet turmixszoljuk össze. Forraljuk fel a levest. Hűtsük le, hidegen tálaljuk.

További olvasnivaló

Az étterem tulajdonosa saját guggoldáját…

Köröttünk a táj egyre barátságtalanabb, szakadékosabb. A szerpentin, melyen felkaptatunk, a hegygerincet elhagyva is tovább tekereg. A völgykatlan fölött a tejfehér köd, vagy talán felhő gomolyog. A sártól csúszós úton...

Folytatás...

Brunner Erzsébet festőművésznél

Ezúttal nem az autóriksás útjaink során megszokott irányba, a Connaught Place felé indulunk, hanem a számunkra a piacáról ismert Szarodzsini Nagart délről megkerülve Rabindra Nagar felé vesszük az irányt...

Folytatás...

Időváltozást érző emberek, időjós állato…

Az emberek többsége reagál az időjárás változásaira, megérzik a páratartalom, a légnyomás változásait, a levegő iontartalmának, vagy a légköri elektromágneses hullámok frekvenciájának ingadozásait. Vihar előtt sok ember látszólag minden...

Folytatás...

Szépségdiéta - Mit szabad enni, ha szép …

Az alábbiakban Dr. Benjamin Gayelord Hauser (1895-1984) diétáról alkotott gondolatait olvashatják, aki a múlt században többek között olyan hírességeknek volt táplálkozási tanácsadója, mint Marlene Dietrich, Gloria Swanson, Greta Garbo, Ingrid...

Folytatás...

Karácsonyi plumpuding és sütemények

Karácsonykor sokféle sütemény kerül az ünnepi asztalra, melyektől nemcsak azt várjuk, hogy legyenek finomak, szerezzenek kulináris élményt, ejtsék varázslatba a nassolókat, hanem azt is, hogy tartsanak ki az ünnepek...

Folytatás...

A szívvonal

A tenyérjósok a vonalak közül legszívesebben a szívvonalat tanulmányozzák, még az életvonalnál is nagyobb fontosságot tulajdonítanak ennek a vonalnak, ugyanis az érzelmi, szerelmi intimitások többet elárulnak viselőjükről, mint a vitalitást...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?