A+ A A-

Finom szilvabefőtt és szilvás leves

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Tudom, sokféleképpen el lehet készíteni a szilvát, én nagyon kedvelem a belőle készült befőttet, ami cukorral és cukor nélkül egyaránt elkészíthető, csinálhatunk a szilvából savanyúságot, remek étel az aszalt szilva és a szilvalekváros kenyér vagy briós, azonban a legfinomabbak mégis a szilvás sütemények, melyekről már részletesen írtam.


Szilvabefőtt

Mivel szüleim szívesen ettek a sült húsokhoz befőttet, ez a szokás rögzült bennem, ezért savanyúság helyett olykor befőttet adok a sült vagy rántott halakhoz és zöldségek mellé. Egyik ilyen kedvencem a szilvabefőtt.

Íme, a recept:
Mossuk meg a szilvákat, szabadítsuk meg száraiktól. Egy liter vízhez adjunk, 30 dkg cukrot, dobjunk bele fahéjat és szegfűszeget, ezután főzzük sziruppá. Amikor felforrt a szirup, tegyük bele a szilvákat, és főzzük kb. 2-3 percig. (Lényeges, hogy ne repedjen meg a szilvák héja.) Rakjuk üvegekbe, a tetejükre szórjunk egy kis tartósítót. (Az érzékeny gyomrúak részére a szalicilnál jobb a nátrium benzoát.) Szárazgőzben hagyjuk kihűlni.


Szilvás levesSzilvás leves

A nyár végén megkívántam a szilvát, ám a párom a piacról többet hozott, mint reméltem, ezért jó néhány megmaradt miután megtömtem bendőmet szilvákkal. Két napig nézegettem a maradék gyümölcsöket, aztán döntöttem, készítek belőlük egy kis szilvás levest.

Íme, a recept:
A szilvákat mossuk meg, száraikat szedjük ki, vágjuk mindegyiket félbe. Szórjuk meg a szilvákat őrölt fahéjjal, öntsünk rájuk vizet, dobjunk bele néhány szegfűszeget, majd - ízlés szerint - szórjunk rá cukrot. Lényeges, hogy a szilvás levest ne utólag édesítsük meg, mert a szilvák savanyúak maradnak. Amikor megfőttek a szilvák, vegyük ki a szegfűszegeket, adjunk hozzá tejszínt vagy pár kanál tejfölt, szórjuk meg kevés búzarétesliszttel vagy kukoricakeményítővel, és az egészet turmixszoljuk össze. Forraljuk fel a levest. Hűtsük le, hidegen tálaljuk.

További olvasnivaló

Irán – Figyelmeztet a szokásosnál több K…

  Teheránból, először osztott pályás városi gyorsforgalmi úton, majd autópályán haladva, könnyen kijutunk; ezúttal jóval kevesebb időre van szükségünk, igaz nincs velünk navigátorunk, Abdi. Amint elhagyjuk az ótóbánt, Kazvínban olcsó benzinnel...

Folytatás...

Pakisztán - A határ nyitva tíztől négyig

A tizenötödik nap virrad ránk Iszlámábádban, egyre fogy a reményünk, hogy valaha is továbbindulhatunk. Már delelőn van a nap, amikor a postára megyünk. Míg Attila a követséget tárcsázza, bal szemem...

Folytatás...

Dávid Ibolya kézfeje

1954. augusztus 12-én született Baján. Házas, férje közjegyző. Két gyermekük született. 1981-ben a pécsi JPTE-n szerzett jogi diplomát. 1985-ben letette az ügyvédi szakvizsgát. Tamásiban, a helyi ügyvédi munkaközösségben dolgozott, majd...

Folytatás...

Ízesít, gyógyít és megtisztít a jótékony…

Bár nálunk csak a középkorban (a 15. század táján) jelent meg a nemesi konyhákban, tőlünk délebbre – a Földközi tenger térségében – már évezredek óta jól ismert ez a Délkelet-Ázsiában...

Folytatás...

Irán - Zarathusztra földjén

  Nagyobb térképre váltás   Teheránból 1371 Tir havának 18. napján - 1992. július 9-én -, az Ashura és Tasua ünnepek előtt indulunk. A mi időszámításunktól való eltérés abból adódik, hogy iszlám naptár...

Folytatás...

Beszédhang és karakter

A hang tökéletesen megfelel a hangképző lény karakterének, legyen az galambturbékolás, oroszlánordítás, tigrismorgás, tehénbőgés, báránybégetés, kakaskukorékolás, disznóröfögés, lónyerítés vagy szamárüvöltés, mindegyik hang jellemzi a tulajdonosát.Más a művelt, intelligens ember hangja...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?