A+ A A-

Finom szilvabefőtt és szilvás leves

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Tudom, sokféleképpen el lehet készíteni a szilvát, én nagyon kedvelem a belőle készült befőttet, ami cukorral és cukor nélkül egyaránt elkészíthető, csinálhatunk a szilvából savanyúságot, remek étel az aszalt szilva és a szilvalekváros kenyér vagy briós, azonban a legfinomabbak mégis a szilvás sütemények, melyekről már részletesen írtam.


Szilvabefőtt

Mivel szüleim szívesen ettek a sült húsokhoz befőttet, ez a szokás rögzült bennem, ezért savanyúság helyett olykor befőttet adok a sült vagy rántott halakhoz és zöldségek mellé. Egyik ilyen kedvencem a szilvabefőtt.

Íme, a recept:
Mossuk meg a szilvákat, szabadítsuk meg száraiktól. Egy liter vízhez adjunk, 30 dkg cukrot, dobjunk bele fahéjat és szegfűszeget, ezután főzzük sziruppá. Amikor felforrt a szirup, tegyük bele a szilvákat, és főzzük kb. 2-3 percig. (Lényeges, hogy ne repedjen meg a szilvák héja.) Rakjuk üvegekbe, a tetejükre szórjunk egy kis tartósítót. (Az érzékeny gyomrúak részére a szalicilnál jobb a nátrium benzoát.) Szárazgőzben hagyjuk kihűlni.


Szilvás levesSzilvás leves

A nyár végén megkívántam a szilvát, ám a párom a piacról többet hozott, mint reméltem, ezért jó néhány megmaradt miután megtömtem bendőmet szilvákkal. Két napig nézegettem a maradék gyümölcsöket, aztán döntöttem, készítek belőlük egy kis szilvás levest.

Íme, a recept:
A szilvákat mossuk meg, száraikat szedjük ki, vágjuk mindegyiket félbe. Szórjuk meg a szilvákat őrölt fahéjjal, öntsünk rájuk vizet, dobjunk bele néhány szegfűszeget, majd - ízlés szerint - szórjunk rá cukrot. Lényeges, hogy a szilvás levest ne utólag édesítsük meg, mert a szilvák savanyúak maradnak. Amikor megfőttek a szilvák, vegyük ki a szegfűszegeket, adjunk hozzá tejszínt vagy pár kanál tejfölt, szórjuk meg kevés búzarétesliszttel vagy kukoricakeményítővel, és az egészet turmixszoljuk össze. Forraljuk fel a levest. Hűtsük le, hidegen tálaljuk.

További olvasnivaló

A tíz szent guru, és Bandá Szingh Bah…

Míg buszunkkal Pandzsáb útján az átláthatatlanul fekete éjszakát hasítjuk, azon morfondírozok, kik lehetnek a szikhek?  Nép vagy nemzetség, faj vagy törzs? Egyiket sem találom elfogadhatónak, talán leghelyesebb vallási és harci...

Folytatás...

H. Bóna Mártára emlékezünk

Két régi fényképet nézegetek, rajta négy meteorológus, balról jobbra H. Bóna Márta, Németh Lajos, a férjem, Rábai Attila és Demeter Éva. Éva mögött pedig - takarásban - Vissy Gyuri (akit...

Folytatás...

A szívvonal

A tenyérjósok a vonalak közül legszívesebben a szívvonalat tanulmányozzák, még az életvonalnál is nagyobb fontosságot tulajdonítanak ennek a vonalnak, ugyanis az érzelmi, szerelmi intimitások többet elárulnak viselőjükről, mint a vitalitást...

Folytatás...

Tea babonák

A tea kultúrtörténetével, elterjedésével, elkészítésének módjával, felszolgálásával, a teaivási szokásokkal számos írás foglalkozik a világhálón, ám a teához, illetőleg a fogyasztásához kapcsolódó babonás hiedelmekről jóval kevesebbet olvashatunk. Pedig van belőlük...

Folytatás...

A tenyérnek nincs szőrzete, de vannak …

A tenyér bőrének egyik lényeges jellemzője, hogy - noha vannak verejtékmirigyei - nincs rajta szőrzet, ezáltal a bőrredők, tenyérvonalak fejlődése, változása jobban felismerhető, észlelhető, ugyanis a megfigyelést nem zavarja a...

Folytatás...

Kevés és sok vonal a tenyérben

A kézelemzők többsége egyetért abban, hogy a finom vonalakkal teleszőtt tenyerű emberek rendszerint nagyon érzékenyek, ideges alkatúak, komplikált lelkületűek. Szenzitív természetükből fakadóan gyakran kínlódnak lelki zavarokkal. Ha a kézen...

Folytatás...