A+ A A-

Finom ételek szikkadt kenyérből - a gazpacho és társai

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Korábban már papírra - pontosabban képernyőre - vetettem néhány ötletet arról, hogy mit lehet készíteni a megszikkadt kenyérből. Erről szól a Mézes- és fokhagymás pirítós, bundás- és csokoládés kenyér című írásom. Persze a megszáradt kenyeret vagy zsemlét – későbbi felhasználásra - prézlinek is lereszelhetjük, az sem fáradtságos munka. A szikkadt kenyér felhasználására most újabb recepteket ajánlok, hisz vétek kidobni akár egy darabka maradék kenyeret is.

Elsőként a spanyolok kedvenc zöldséglevesével a gazpachoval rukkolok elő, amit Katalóniában járva volt szerencsénk megkóstolni. E remek parasztleves elkészítésének alfája és ómegája, hogy friss zöldség kerüljön bele, mert ettől kapja a finom ízeket. A sűrítést kenyérrel végzik, és jéghidegen tálalják. Ahány vidék (vagy talán ahány háziasszony), annyiféle gazpacho ismert, van, ahol a zöldséglevest rákkal, hallal, kagylóval, olívabogyóval gazdagítják. A lényeg az, hogy a levest sohase fagyasztott zöldségekből készítsük el, és mindig jéghidegre hűtve, vagy jégkockákkal együtt tegyük asztalra. A katalánok hagyományos zöldséglevesének receptjét itt azonban nem tudom ajánlani, mert abba sonkát is tesznek, ezért maradok az egyszerű gazpacho leírásánál. A leírt zöldségekhez azonban nem kell mereven ragaszkodni, nyugodtan készíthetik olyan hozzávalókból, melyeket szeret a családjuk.


Egyszerű gazpacho

Hat-hét szem paradicsomot hámozzunk meg és magozzunk ki. Négy zöldpaprikát szeleteljünk fel. Egy kígyó uborkát, két gerezd fokhagymát és egy nagy fej vöröshagymát daraboljunk fel. Vágjunk apróra zeller levelet vagy petrezselymet és az összes zöldséget tíz-tizenkét dkg zsemlemorzsával vagy azonos mennyiségű kenyérdarabkával turmixszoljuk sima péppé. Adjunk hozzá négy evőkanál olíva olajat, kevés sót, kis ecetet vagy citromlevet, őrölt borsot, majoránnát, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy sűrű levest kapjunk. Keverjük össze és legalább két óra hosszáig tegyük hűtőszekrénybe.


Hazai hadi leves kenyérmaradékokból

Összevágott zöldségeket, sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét valamint feldarabolt paradicsomot olajon kicsit pirítsunk meg, adjunk hozzá húsz-huszonöt dkg kockára vágott kenyérmaradékot, öntsük fel vízzel és főzzük meg. A megfőtt zöldségeket passzírozzuk át, de még jobb, ha összeturmixszoljuk. Sózzuk, paprikázzuk meg, adjunk hozzá őrölt köményt, finomra vágott petrezselymet, Felvert tojás sárgával vagy tejjel esetleg tejszínnel, tejföllel dúsíthatjuk.


Sajtos kenyérropogós

Fél kg szikkadt kenyeret vágjunk egyforma apró kockára, vajban, olajban vagy margarinban pirítsuk meg. Ha lehűltek a kenyérdarabok, keverjük őket össze ugyancsak kockára vágott sajttal. Szórjunk rá kevés sót, őrölt pirospaprikát és köménymagot. (Sót csak akkor, ha a sajt sótlan.) Adhatunk mellé paradicsom- vagy zellersalátát. Köretként pedig jó illik hozzá a tört vagy resztelt krumpli. Ha levesbetétként akarjuk felhasználni, a sajtos pirított kenyérdarabkákat forró hús- vagy zöldséglevesbe szórjuk bele.


Szendvicskrém kenyérből és feta sajtból

Harminc dkg szikkadt kenyeret vágjunk kockára, pirítsuk meg olajban. Két apróra vágott hagymát ugyancsak dinszteljünk meg olajon. Két meghámozott paradicsomot és két-három szardellát vágjunk apróra, szórjuk meg bőségesen őrölt pirospaprikával és kevés sóval. Alaposan dolgozzuk össze egy evőkanál mustárral, valamint reszelt vagy darált feta sajttal. Tegyük a krémet egy tálba, és a tetejére hintsünk apróra vágott snidlinget.


Desszert szikkadt kenyérből

Keverjünk tizenöt dkg vajat tizenhárom dkg cukorral és két tojás sárgával simára. Adjunk hozzá három-négy dkg mazsolát és ugyanannyi pörkölt mogyorót, valamint tizennyolc vagy húsz dkg fehér borral megáztatott kenyeret. Fűszerezzük őrölt szegfűszeggel és reszelt citromhéjjal. A szegfűszeg helyett őrölt fahéjat is használhatunk. A végén óvatosan adjuk a masszához két tojásfehérje kemény habját, amivel keverjük össze. Kiolajozott vagy vajazott tepsiben süssük készre. Vaníliaszósszal vagy vanília pudinggal leöntve tálaljuk.

Hozzászólások  

+1 #1 Märcz Antalné 2011-09-18 19:24
Édes Erzsike! 400.-Ft-os kenyér árak mellett, bizony jó, ha tudunk ilyen recepteket. A maradékból megvan a desszert. Igaz? Sok puszi V.Magdi
Idézet

További olvasnivaló

Szemölcsök II. - Rövid orvosi kultúrtört…

A szemölcsök évezredek óta okoznak kellemetlenséget az embereknek. Bizonyára jól ismerték már az ókori görögök és a rómaiak is. A szemölcsökre használt terminológia - eltekintve a kezelésnek ellenálló szemölcsökre...

Folytatás...

Hívatlan vendégek a háznál - Bio trükkök…

A szúnyogok elleni harcomról, e szemtelen vérszívók elűzéséről már írtam, sajnos azonban nincsenek egyedül, több pimasz vendég, kellemetlen kártevő is érkezhet hozzánk váratlanul. A következőkben ez utóbbiak eltüntetéséhez, elriasztásához...

Folytatás...

A dermatoglyphia gyökerei - kínai és ind…

  Ujjbegy-rajzolatok Kínában és Indiában évszázadok óta gyakorlat, hogy az ujjlenyomatokat, vagyis az ujjbegyeken megfigyelhető rajzolatokat előjelként, megkülönböztető sajátosságként, vagy karakterjegyként értelmezik. A tradicionális folklór mindkét országban bizonyos tulajdonságokat vagy...

Folytatás...

A tenyér deltáinak értelmezése II. - A k…

Hutchinson tanulmányai során megfigyelte, hogy a középső ujj alatti delta, vagyis a Szaturnusz-domb mindig magasabban van a többinél, ezért úgy gondolta, hogy normális helyzetben e delta és az ujjhajlító...

Folytatás...

Muszlim masszázs

A mindenes fiatalember, Husszein, megmutatja hálóhelyünk, ami ugyanolyan szép kivitelű, mester mívű bútorokkal van berendezve, mint a társalgó vagy az ebédlő. A fürdőszoba is tágas, tiszta. Az inas az...

Folytatás...

Ne így ébredjenek Újév napján!

Remélem, szilveszter este tettek egy pénzdarabot az ablakukba, nem engedték a tüzet kialudni, és legfőképp azt, hogy nem így ébredtek kedves olvasóim! Az utóbbi orvosolható egy jó korhelylevessel, ahhoz pedig...

Folytatás...