A+ A A-

Életem első avokádókrémje - ebéd Bujákiéknál

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


AvokádóKorábbi írásomban már röviden utaltam a Bujáki házaspár kedves vendéglátására, és fenséges ízű ebédjére. Arra gondolva, hogy a jó pap is holtáig tanul - a fogások sorrendjében - megosztom az elfogyasztott ételek receptjeit olvasóimmal, úgy ahogyan, azok leírását utólagosan megkaptam, sőt néha idézek is néhány sort a precíz instrukcióból. Ebéd közben nem jutott eszünkbe a receptek ecsetelése, főleg csereberéje, sőt - amit nagyon bánok - a terített asztalról nem készítettünk egyetlen képet sem, pedig jó lett volna. A látogatást követő héten, Bujáki módra készítettem avokádó krémet, amit saláta ágyon, kockára vágott sült lazaccal tálaltam fel, ugyanis párom a füstölt lazac szeleteket a foci VB nézése közben az előző este megette.

Avokádó krémAvokádó krém, salátaágyon göngyölt füstölt lazaccal


„Az avokádót addig kell érlelni, amíg tapintásra puha nem lesz. Miután kellően megpuhult, hosszában kettévágjuk, a magját kivesszük, majd egy evőkanállal kikaparjuk a héjból. (Ha a gyümölcs túl puha, csak nyaklik-csuklik, ilyenkor inkább hámozzuk meg.) Villával törjük össze, azonnal locsoljuk meg citrommal, sóval, borssal, majd nagyon apróra vágott lilahagymával, mustárral és egy evőkanál tejföllel keverjük krémesre.” (Én egy kis fokhagymát is adtam hozzá.)

„Két avokádóból bőséges krémet nyerhetünk. Hidegtálakra a krémből evőkanállal önálló szigeteket helyezhetünk el. Ha marad belőle, finom pirítós kenyérre kenve vagy nassolni belőle kukorica chipsszel. Az elkészített krém nem barnul meg, ha zárt tálba vagy edénybe tesszük, esetleg fóliával betakarjuk.”

Spárgaleves

„Körülbelül 1/2 kg spárgát számítsunk 4 személyre. A sípokat hámozzuk meg, ügyelve, hogy egyikükön se maradjon héj. (A héjat asztalra fektetett spárgákról a fejtől lefele kell lehúzni.) A zsenge fejeket kb. 3 cm-re le kell vágni, mert ezeket csak később főzzük a levesbe. Mielőtt a fejüktől megfosztott szárakat 2 centiméteres darabokra vágnánk, ellenőrizzük, nem maradt-e a rajtuk keserű ízű rost. Ha megvagyunk vele, vajjal világos rántást készítünk, megsózzuk és felengedjük hideg vízzel. Egy egész, héj nélküli vöröshagymát teszünk bele, melyet 10 percig lobogó vízben főzzük, majd újabb 10 percig együtt főzzük a spárgadarabokkal. Ezután egy nagy csokor összevágott petrezselyem felét szórjuk bele, s a levágott spárgafejekkel együtt további 5 percig főzzük. Kivesszük a vöröshagymát, és hozzáadjuk a maradék petrezselymet. Csak tálalás után tegyünk bele tejfölt, hogy a maradék leves ne romoljon meg, mert így hűtőben 1-2 napig is eltartható.”

Kati ponty

Hámozott, vastag karikára vágott burgonyát - mielőtt még szétfőne - kikent jénaiba elhelyezzük, és natúr ömlesztett sajtkrémet kenünk rá. Ezután megszórjuk kockára vágott, megpirított hagymával és a hagymás, sajtos krumpli rétegre fokhagymás tejben pácolt és elősütött halat helyezünk. (A páchoz egy kis doboz főzőtejszínben 3-4 gerezd apróra zúzott fokhagymát keverjünk el.) A tetejét megpucolt, szeletelt mandulával megszórva ressre sütjük.

Az ebédhez visszatérve, a sóskamártás ugyancsak etette magát, pedig Kati nem tett bele cukrot, ettől jobban kijött a sóska íze, ezen túl én is így fogom készíteni. Az ebéd utáni süteményt akkor már nem tudtam megkóstolni, mert degeszre tömtem a bendőmet, de később pótoltam mulasztásom, ugyanis kaptunk útravalót belőle. A mogyoróval készült kevert tésztát tortakarikába öntve, a tetejét meggydzsemmel megkenve sütötték meg, s tortaszeletekként vágták fel. A hideg fekete ribizli ital után, a lakoma befejezéseként kapott illatos, tejszínes presszókávé is nagyon jól esett mindkettőnknek.

További olvasnivaló

One Love kézelemzése

Feltehetően rossz szögből fotózták le két tenyerét, vagyis a fényképezőgép lencséje nem derékszöget zárt be e kezeivel, mert a képeken a kézfejhez viszonyítva, meglehetősen nagynak tűnik tenyere. Ha az...

Folytatás...

A karok

Már Arisztotelész (i.e. 384 - i.e. 322) és tanítványai is foglalkoztak a karok fiziognómiai jelentésével, igyekeztek összefoglalni, hogy külső megjelenésük mit árul el az ember természetéről. Legfontosabb megállapításaik az alábbiakban...

Folytatás...

Szerencse piramis

A következőkben egy olyan - a modern numerológia által is előszeretettel használt - jövendölési eljárásról lesz szó, melyet a régiek a „szerencse piramis” néven ismertek. A módszer lényege a...

Folytatás...

'Gyermek utáni vágy' kézelemzése

Mielőtt rátérnék a kezeinek elemzésére, rendhagyó módon idézek levelezésünkből, Majthényi György A kéz beszél című könyvéből, továbbá röviden utalok William Benham - A tudományos kézelemzés törvényei című összefoglaló művében leírt...

Folytatás...

Anyajegyek az ujjakon és a tenyéren

A palmisztria általában a tenyér vonalait, a rajta található dombokat és egyéb kiemelkedéseket, valamint a kéz és az ujjak alakját vizsgálja. A kézelemzők számára a körmök alakja, bordázata és színe...

Folytatás...

Vállalkozásom elnevezésére, bejegyz…

Kedves Erzsébet! Kellemes és érdekes írásokat találtam a weboldalán. Szeretném Önt megkérni egy nagy szívességre. Hamarosan céget alapitok, és a cégemnek adott név sikere érdekelne, számmisztikailag kiszámítva. Mivel sehol nem...

Folytatás...