A+ A A-

Elefántcsontparti földimogyorós mártás

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Már jó ideje készülök földimogyorós mártással meglepni családomat, de csak most jött el az ideje, hogy hétvégén a sült hal mellé ezt adjak. A sült halakhoz sokféle mártást készítek, attól függően milyen halhoz szervírozom. Például a lazachoz mindig sóska- vagy uborkamártást adok, ugyanakkor a tilápiához jól passzol az édeskés hideg szósz is, de legjobban az ananászos édes-savanyú mártást kedvelem.


mogyorovajEzúttal azért esett a voksom e mogyorós szószra, mert a télen vásárolt három üveg földimogyorókrémből még mindig van kétüvegnyi, megkezdetlen földimogyoró vajunk. Hiába csemegézünk időnként belőle, valahogy nem akar fogyni, pedig már jó lenne, mert lassanként lejár a szavatossága. A túl nehéz, kalóriadús, hizlaló, enyhén sós krém nagyon ízletes, nem csoda, hogy kövérek lesznek tőle a mogyorókrém-imádó amerikaiak. Persze a finomsága mellett tartalmaz sok niacint (ismertebb nevén B3-vitamint), E-vitamint és vasat is. Többek között ezért is döntöttem úgy, hogy a hétvégi sült halhoz finom földimogyorós mártást készítek. Ettől függetlenül még marad jócskán mogyorókrémünk, úgyhogy hamarosan megint azon törhetem a fejem, hogy mit készítsek a maradékból.


Elefántcsontparti földimogyorós mártás, az eredeti recept szerint

10 dkg finomra darált földimogyoró, 2 evőkanál vaj, vagy margarin, 2 evőkanál liszt, 5 ½ dl hideg marhahúsleves, őrölt fekete bors, reszelt szerecsendió, 1 teáskanál finomra vágott petrezselyem, 1 evőkanál citromlé, ½ dl tejszín, só

A vajat vagy a margarint valamint a mogyorót tegyük egy edénybe és pirítsuk világosbarnára. Adjuk hozzá a lisztet, eresszük fel a hideg levessel. Ezután szójuk bele a borsot, a szerecsendiót és lassú tűzön, állandóan kevergetve, addig főzzük, míg a mártás be nem sűrűsödik. Ha kész, keverjük bele a megmaradt hozzávalókat. Forrón tálaljuk sült vagy főtt hús, illetőleg hal mellé.


Földimogyorós mártás, ahogy én készítem

15-18 dkg-ra való készen kapható mogyorókrém, 1 evőkanál liszt vagy kukoricakeményítő, 5 dl víz, őrölt feketebors, 1 teáskanál apróra vágott petrezselyem, 1 evőkanál. citromlé, ½ dl tejszín.

Az egészet keverjük össze sima állagúra, majd lassú tűzön sűrítsük be. Forrón vagy hidegen adhatjuk sült halak mellé.

További olvasnivaló

Hivatali frissítő torna

Lábszárfeszítés lefelé ...

Folytatás...

Rasa kézelemzése

Mielőtt a kézelemzésre rátérnék, néhány sorban ismét szeretném felhívni az értékelésre váró olvasóim figyelmét, hogy a részletes analízishez négy képre van szükségem: kettő a kézfejekről, teljesen széttárt ujjakkal (ez...

Folytatás...

Papillák

A bőr irhájának felszínéből millió számra dudorodnak ki a mikroszkopikus nagyságú dombocskák, csapocskák, az ún. papillák. A papillák sok véreret, érzőideget tartalmaznak, ennek következtében alkalmasak a különböző ingerek (nyomás...

Folytatás...

Néhány jó tanács az újévi macskaja…

Egy korábbi év végi írásomban már tettem rövid utalást a szilveszteri bulit követő másnaposság veszélyére, most azonban nem elégszem meg a jó kívánsággal, megpróbálok néhány hasznos tanáccsal is szolgálni a...

Folytatás...

Angelina kézelemzése

A keze tömör, elasztikus jelezve, hogy nemcsak beszél, hanem cselekszik is és jó munkabírású. Tenyere ugyancsak tömör, erős, duzzadt, ami az energiájára, testi erejére utal. A tenyérhez képest az...

Folytatás...

Katibogár kézelemzése

  A kéz színéből a vérkeringésre és a vérmérsékletre lehet következtetni. A bőr színe, sápadt, fehér, vörös vagy szederjes kék lehet, aszerint, hogy a vér mennyire gazdag vagy szegény oxigénben. A...

Folytatás...