A+ A A-

Elefántcsontparti földimogyorós mártás

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Már jó ideje készülök földimogyorós mártással meglepni családomat, de csak most jött el az ideje, hogy hétvégén a sült hal mellé ezt adjak. A sült halakhoz sokféle mártást készítek, attól függően milyen halhoz szervírozom. Például a lazachoz mindig sóska- vagy uborkamártást adok, ugyanakkor a tilápiához jól passzol az édeskés hideg szósz is, de legjobban az ananászos édes-savanyú mártást kedvelem.


mogyorovajEzúttal azért esett a voksom e mogyorós szószra, mert a télen vásárolt három üveg földimogyorókrémből még mindig van kétüvegnyi, megkezdetlen földimogyoró vajunk. Hiába csemegézünk időnként belőle, valahogy nem akar fogyni, pedig már jó lenne, mert lassanként lejár a szavatossága. A túl nehéz, kalóriadús, hizlaló, enyhén sós krém nagyon ízletes, nem csoda, hogy kövérek lesznek tőle a mogyorókrém-imádó amerikaiak. Persze a finomsága mellett tartalmaz sok niacint (ismertebb nevén B3-vitamint), E-vitamint és vasat is. Többek között ezért is döntöttem úgy, hogy a hétvégi sült halhoz finom földimogyorós mártást készítek. Ettől függetlenül még marad jócskán mogyorókrémünk, úgyhogy hamarosan megint azon törhetem a fejem, hogy mit készítsek a maradékból.


Elefántcsontparti földimogyorós mártás, az eredeti recept szerint

10 dkg finomra darált földimogyoró, 2 evőkanál vaj, vagy margarin, 2 evőkanál liszt, 5 ½ dl hideg marhahúsleves, őrölt fekete bors, reszelt szerecsendió, 1 teáskanál finomra vágott petrezselyem, 1 evőkanál citromlé, ½ dl tejszín, só

A vajat vagy a margarint valamint a mogyorót tegyük egy edénybe és pirítsuk világosbarnára. Adjuk hozzá a lisztet, eresszük fel a hideg levessel. Ezután szójuk bele a borsot, a szerecsendiót és lassú tűzön, állandóan kevergetve, addig főzzük, míg a mártás be nem sűrűsödik. Ha kész, keverjük bele a megmaradt hozzávalókat. Forrón tálaljuk sült vagy főtt hús, illetőleg hal mellé.


Földimogyorós mártás, ahogy én készítem

15-18 dkg-ra való készen kapható mogyorókrém, 1 evőkanál liszt vagy kukoricakeményítő, 5 dl víz, őrölt feketebors, 1 teáskanál apróra vágott petrezselyem, 1 evőkanál. citromlé, ½ dl tejszín.

Az egészet keverjük össze sima állagúra, majd lassú tűzön sűrítsük be. Forrón vagy hidegen adhatjuk sült halak mellé.

További olvasnivaló

Szerencse piramis

A következőkben egy olyan - a modern numerológia által is előszeretettel használt - jövendölési eljárásról lesz szó, melyet a régiek a „szerencse piramis” néven ismertek. A módszer lényege a...

Folytatás...

A planéták szimbólumai

A különböző tenyérjós könyvek részletesen felsorolják a bolygók szimbolikáit, de egyben beismerik azt is, hogy a Nap, a Hold és a Szaturnusz szimbolikáján kívül a többi bolygó jelét még...

Folytatás...

Kámforfa és gyógyító gyantája, a kámfor

Az örökzöld, 8-10 méter magas közönséges kámforfa (Cinnamomum Camphora) - melynek gyantájából nyerik a jellegzetes szagú, rendkívül illékony, áttetsző, kristályos szénvegyületet, a kámfort - Kínában, Tajvanon és Japánban őshonos. A...

Folytatás...

Irán - Éjszaka a lágerban

Legnagyobb meglepetésünkre a Custom Office (vámhivatal) kékinges tisztviselője tud angolul, kellemes benyomást kelt bennünk. A jó megjelenésű, értelmes arcú vámos hamar eljut a triptique-hez, melynek hallatán férjem rosszat sejt. Magyarázza...

Folytatás...

Pen kézelemzése

A kézfej kecses, nőies, a tenyér felőli részen az ujjak a tenyérhez képest vékonyak, maga a tenyér viszont - különösen a csukló felé eső részén - kifejezetten erősnek látszik...

Folytatás...

India - Kétszer születettek és érinthete…

Másnap olvassuk az újságban, hogy Orisszában folytatódnak a kvóta-ellenes zavargások. A tüntetések kirobbanásának közvetlen oka az, hogy a kormány a korábbi 20%-ról 38%-ra kívánja emelni az alsó kasztokba és bizonyos...

Folytatás...