A+ A A-

Elefántcsontparti földimogyorós mártás

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Már jó ideje készülök földimogyorós mártással meglepni családomat, de csak most jött el az ideje, hogy hétvégén a sült hal mellé ezt adjak. A sült halakhoz sokféle mártást készítek, attól függően milyen halhoz szervírozom. Például a lazachoz mindig sóska- vagy uborkamártást adok, ugyanakkor a tilápiához jól passzol az édeskés hideg szósz is, de legjobban az ananászos édes-savanyú mártást kedvelem.


mogyorovajEzúttal azért esett a voksom e mogyorós szószra, mert a télen vásárolt három üveg földimogyorókrémből még mindig van kétüvegnyi, megkezdetlen földimogyoró vajunk. Hiába csemegézünk időnként belőle, valahogy nem akar fogyni, pedig már jó lenne, mert lassanként lejár a szavatossága. A túl nehéz, kalóriadús, hizlaló, enyhén sós krém nagyon ízletes, nem csoda, hogy kövérek lesznek tőle a mogyorókrém-imádó amerikaiak. Persze a finomsága mellett tartalmaz sok niacint (ismertebb nevén B3-vitamint), E-vitamint és vasat is. Többek között ezért is döntöttem úgy, hogy a hétvégi sült halhoz finom földimogyorós mártást készítek. Ettől függetlenül még marad jócskán mogyorókrémünk, úgyhogy hamarosan megint azon törhetem a fejem, hogy mit készítsek a maradékból.


Elefántcsontparti földimogyorós mártás, az eredeti recept szerint

10 dkg finomra darált földimogyoró, 2 evőkanál vaj, vagy margarin, 2 evőkanál liszt, 5 ½ dl hideg marhahúsleves, őrölt fekete bors, reszelt szerecsendió, 1 teáskanál finomra vágott petrezselyem, 1 evőkanál citromlé, ½ dl tejszín, só

A vajat vagy a margarint valamint a mogyorót tegyük egy edénybe és pirítsuk világosbarnára. Adjuk hozzá a lisztet, eresszük fel a hideg levessel. Ezután szójuk bele a borsot, a szerecsendiót és lassú tűzön, állandóan kevergetve, addig főzzük, míg a mártás be nem sűrűsödik. Ha kész, keverjük bele a megmaradt hozzávalókat. Forrón tálaljuk sült vagy főtt hús, illetőleg hal mellé.


Földimogyorós mártás, ahogy én készítem

15-18 dkg-ra való készen kapható mogyorókrém, 1 evőkanál liszt vagy kukoricakeményítő, 5 dl víz, őrölt feketebors, 1 teáskanál apróra vágott petrezselyem, 1 evőkanál. citromlé, ½ dl tejszín.

Az egészet keverjük össze sima állagúra, majd lassú tűzön sűrítsük be. Forrón vagy hidegen adhatjuk sült halak mellé.

További olvasnivaló

Vallási rajongás, szerelem és nemiség a …

Legendák sora szól arról, hogy a vallási megszállottság - akárcsak a szerelem - csodákra képes. Ha pedig a kettő egy médiumban találkozik, abból rendkívüli események következhetnek. E megközelítésben akár az...

Folytatás...

Kutyám kajája, mikor, mennyit, mit és ho…

Miután véletlenül rátaláltam a neten a Mit nem ehet a kutya című cikkre, elhatároztam, hogy megírom azt, én miként etetem kutyánkat. Ugyanis abban az írásban olyanokat sorolnak fel...

Folytatás...

Mit jelentenek a középső ujjperceket áts…

Kedves Erzsébet, a bal és jobb kezem középső ujjperceinek a közepét - kivéve a hüvelykujjakat - vízszintes vonalak szelik át. Igaz a balokon halványabbak, de a kisujjon és a jobb...

Folytatás...

Még a jót sem akarom hallani, mert nem h…

Szalóczy Pál rádió- és televízióbemondó A tenyérjóslásban járatlan vagyok. Mindig szkeptikus voltam a jóslásokkal kapcsolatban. A tenyérjóslást is csak annyiban fogadom el, hogy a tenyér minden embernél specifikus. Kizártnak tartom...

Folytatás...

A nyelv

A fiziognómusok szerint a vörös színű nyelv szerencsés asszonyt jelez. Ha a nyelv színe fekete, akkor veszekedős, féltékeny, heves természetű és irigy asszonnyal állunk szemben. Ha a no nyelve...

Folytatás...

Dombok, delták, apexek, trirádiuszok

A palmisztria újabb kori kutatói a 19. század végétől kezdődően fordították figyelmüket a tenyér bőrbarázdáinak tanulmányozására. Comte de Saint-Germain a századforduló előtt adta közre a disztális dombok és a tenyér-apexek...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?