A+ A A-

Elefántcsontparti földimogyorós mártás

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Már jó ideje készülök földimogyorós mártással meglepni családomat, de csak most jött el az ideje, hogy hétvégén a sült hal mellé ezt adjak. A sült halakhoz sokféle mártást készítek, attól függően milyen halhoz szervírozom. Például a lazachoz mindig sóska- vagy uborkamártást adok, ugyanakkor a tilápiához jól passzol az édeskés hideg szósz is, de legjobban az ananászos édes-savanyú mártást kedvelem.


mogyorovajEzúttal azért esett a voksom e mogyorós szószra, mert a télen vásárolt három üveg földimogyorókrémből még mindig van kétüvegnyi, megkezdetlen földimogyoró vajunk. Hiába csemegézünk időnként belőle, valahogy nem akar fogyni, pedig már jó lenne, mert lassanként lejár a szavatossága. A túl nehéz, kalóriadús, hizlaló, enyhén sós krém nagyon ízletes, nem csoda, hogy kövérek lesznek tőle a mogyorókrém-imádó amerikaiak. Persze a finomsága mellett tartalmaz sok niacint (ismertebb nevén B3-vitamint), E-vitamint és vasat is. Többek között ezért is döntöttem úgy, hogy a hétvégi sült halhoz finom földimogyorós mártást készítek. Ettől függetlenül még marad jócskán mogyorókrémünk, úgyhogy hamarosan megint azon törhetem a fejem, hogy mit készítsek a maradékból.


Elefántcsontparti földimogyorós mártás, az eredeti recept szerint

10 dkg finomra darált földimogyoró, 2 evőkanál vaj, vagy margarin, 2 evőkanál liszt, 5 ½ dl hideg marhahúsleves, őrölt fekete bors, reszelt szerecsendió, 1 teáskanál finomra vágott petrezselyem, 1 evőkanál citromlé, ½ dl tejszín, só

A vajat vagy a margarint valamint a mogyorót tegyük egy edénybe és pirítsuk világosbarnára. Adjuk hozzá a lisztet, eresszük fel a hideg levessel. Ezután szójuk bele a borsot, a szerecsendiót és lassú tűzön, állandóan kevergetve, addig főzzük, míg a mártás be nem sűrűsödik. Ha kész, keverjük bele a megmaradt hozzávalókat. Forrón tálaljuk sült vagy főtt hús, illetőleg hal mellé.


Földimogyorós mártás, ahogy én készítem

15-18 dkg-ra való készen kapható mogyorókrém, 1 evőkanál liszt vagy kukoricakeményítő, 5 dl víz, őrölt feketebors, 1 teáskanál apróra vágott petrezselyem, 1 evőkanál. citromlé, ½ dl tejszín.

Az egészet keverjük össze sima állagúra, majd lassú tűzön sűrítsük be. Forrón vagy hidegen adhatjuk sült halak mellé.

További olvasnivaló

Frontunk van

... mondogatjuk, s rosszkedvünket, kellemetlen közérzetünket, idegességünket azonnal ráfogjuk. Noha az időjárás-változás valóban hatással lehet hangulatunkra, viselkedésünkre, reakcióinkra, s az előbbi panaszainkban van is némi igazság, helytelen bajaink forrását...

Folytatás...

Kőtörő asszonyok

Nem tudok megbékélni a riksásunkkal, ez a mostani is becsapott, de az előttünk megálló is megszeghette a játékszabályokat, hasonló afférja akadt utasával. Az angol lányt is átverhette járművezetője, Attilát...

Folytatás...

Valóban biszexuális hajlamú vagyok?

  Kedves Rosta Erzsébet! Elnézését kérem, hogy így ismeretlenül zavarom, de reménykedem, hogy esetleg tud segíteni. Pár napja voltam egy természetgyógyásznál, aki - úgy tűnik - azt gondolja, hogy a kézolvasásban...

Folytatás...

A házi macska

Európában a Kr. u. i. sz.-tól kezdve lett ismertebbé, de csak lassan terjedt el, például Németországban még a XIV, században is nagyon ritka lehetett, Egér és patkányirtásával lett hasznossá...

Folytatás...

Búcsút veszek Kasmírtól

Szikh vezetőnk sebességmámorban szenved, valósággal kizsigereli az agg jószágot. Az utolért járműveket sportosan és veszélyesen előzgeti. A gumik szinte folyamatosan visítanak. Közben a fülkében tartózkodó személyzet valamin nagyon serényen...

Folytatás...

Kínai hiedelmek az őszibarack fájár…

Az őszibarackfa (tao 桃) - a gyümölcsét, magját, virágát, fájának ágait és leveleit is beleértve - már ősidők óta megkülönböztetett figyelemnek örvend és rituális szerepet játszik Kínában. Bármelyik más növénynél...

Folytatás...