A+ A A-

Elefántcsontparti földimogyorós mártás

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Már jó ideje készülök földimogyorós mártással meglepni családomat, de csak most jött el az ideje, hogy hétvégén a sült hal mellé ezt adjak. A sült halakhoz sokféle mártást készítek, attól függően milyen halhoz szervírozom. Például a lazachoz mindig sóska- vagy uborkamártást adok, ugyanakkor a tilápiához jól passzol az édeskés hideg szósz is, de legjobban az ananászos édes-savanyú mártást kedvelem.


mogyorovajEzúttal azért esett a voksom e mogyorós szószra, mert a télen vásárolt három üveg földimogyorókrémből még mindig van kétüvegnyi, megkezdetlen földimogyoró vajunk. Hiába csemegézünk időnként belőle, valahogy nem akar fogyni, pedig már jó lenne, mert lassanként lejár a szavatossága. A túl nehéz, kalóriadús, hizlaló, enyhén sós krém nagyon ízletes, nem csoda, hogy kövérek lesznek tőle a mogyorókrém-imádó amerikaiak. Persze a finomsága mellett tartalmaz sok niacint (ismertebb nevén B3-vitamint), E-vitamint és vasat is. Többek között ezért is döntöttem úgy, hogy a hétvégi sült halhoz finom földimogyorós mártást készítek. Ettől függetlenül még marad jócskán mogyorókrémünk, úgyhogy hamarosan megint azon törhetem a fejem, hogy mit készítsek a maradékból.


Elefántcsontparti földimogyorós mártás, az eredeti recept szerint

10 dkg finomra darált földimogyoró, 2 evőkanál vaj, vagy margarin, 2 evőkanál liszt, 5 ½ dl hideg marhahúsleves, őrölt fekete bors, reszelt szerecsendió, 1 teáskanál finomra vágott petrezselyem, 1 evőkanál citromlé, ½ dl tejszín, só

A vajat vagy a margarint valamint a mogyorót tegyük egy edénybe és pirítsuk világosbarnára. Adjuk hozzá a lisztet, eresszük fel a hideg levessel. Ezután szójuk bele a borsot, a szerecsendiót és lassú tűzön, állandóan kevergetve, addig főzzük, míg a mártás be nem sűrűsödik. Ha kész, keverjük bele a megmaradt hozzávalókat. Forrón tálaljuk sült vagy főtt hús, illetőleg hal mellé.


Földimogyorós mártás, ahogy én készítem

15-18 dkg-ra való készen kapható mogyorókrém, 1 evőkanál liszt vagy kukoricakeményítő, 5 dl víz, őrölt feketebors, 1 teáskanál apróra vágott petrezselyem, 1 evőkanál. citromlé, ½ dl tejszín.

Az egészet keverjük össze sima állagúra, majd lassú tűzön sűrítsük be. Forrón vagy hidegen adhatjuk sült halak mellé.

További olvasnivaló

Törökország – ’A vendégszeretet …

  Nagyobb térképre váltás   Geredénél délnek fordulunk. A csalitosban csörgedező kristálytiszta patak jó darabon elkísér minket. Ahány fa, bokor, annyiféle zöld szín, az előző napi esőtől valamennyi kivirult. A záport ma sem...

Folytatás...

Csoki kézelemzése

  Bár - a jelentkezést követő levelezés során - elég sok fotót kaptam, sajnos a képek minősége nem ütötte meg a kívánatos szintet, a tenyerek bőrrajzolatait, fővonalait még kinagyítva is csak...

Folytatás...

HZS kézelemzése

Szinte tökéletes fényképeket kaptam, egyedül talán a kézfejéről készülteknél kellett volna jobban széttárni az ujjait, ugyanis az ujjközök nagysága, az ujjak egymással bezárt szöge - ez utóbbi különösen a hüvelykujj...

Folytatás...

Karácsonyi süteményeim

Míg süteményeimet szép sorjában egy tálra rakosgattam, magamban végig a „Kis karácsony, nagy karácsony, kisült-e már a kalácsom? Ha kisült már ide véle, Hadd egyem meg melegében.” kezdetű dalt...

Folytatás...

Ha szervezetünk kívánja, higgyünk ne…

Édesapám egészséges kisfiú volt, egészen addig, amíg el nem kapta egy heveny hasmenés. Hiába kapott gyógyszereket, semmi sem használt. Étvágytalansága nem múlt el, nem evett, csak ívott, de a folyadék...

Folytatás...

Kóros jelenségek, betegséghajlamok é…

A kezek pszicho-fiziológiai vizsgálatai terén elsősorban a 20. század elején munkálkodó N. Vashide (N. Vashide: Esszé a kéz pszichológiájáról, 1909.) és az 1930-as években praktizáló pszichiáter, Dr. Ernst Kretschmer...

Folytatás...