Rosta Erzsébet weboldala


Könyökcső tésztaMindig van a mélyhűtőmben, lefagyasztott párolt gombám. Amikor kedvező az ára, fél-, olykor egy kilónyit is veszek belőle, megpucolom, leszeletelem, majd olajon megdinsztelem, s ha kihűlt, azután kis dobozokba adagolva, a jégszekrényembe teszem. Így aztán akkor használom fel, amikor éppen gombára támad kedvünk. Március első szombatján gombapaprikást készítettem, könyökcső tésztával, melyet a boltokban szarvacska néven árusítanak.

Könnyű volt a dolgom, mert az időben kivett párolt gombát csak hagyni kellett felengedni. Mire ez megtörtént, az apróra vágott hagymát olajon üvegesre pároltam, megszórtam paprikával, és végül - mintha csak pörköltet készítenék, hozzáadtam a gombát. A szaftos gombát lisztes tejföllel behabartam, majd hagytam egy pár percig főni, hogy az ízek összeérjenek.

GombapaprikásDe akkor sem jelentett volna jelentős időt és fáradtságot az ebéd összeállítása, ha nem lett volna félkészen a gombám. Amíg ugyanis a forró vízben megfő a tészta, bőven van időm a gombapaprikás elkészítésére.


Gombapaprikás

A megtisztított gombát, felszeleteljük, majd kissé megsózva és meghintve őrölt pirospaprikával, olajon megpároljuk. A gomba alá csak kevés vizet tegyünk, mert a gomba, főzés közben levet enged. Miután megpuhult a gomba, rétesliszttel elhabart tejföllel sűrítsük be. (A habarásnál vigyázzunk arra, hogy ne legyen a szaft túl híg, vagy túl sűrű!) Forraljuk fel, és frissiben, a főtt tésztára egyenletesen elosztva, tálaljuk.

Vasárnapra töltött nyelvhallal készültem, erről azonban egy másik írásomban számolok be.