Rosta Erzsébet weboldala

Ki gondolta volna, hogy a szilva a rózsafélék családjába tartozik, és rokoni szálak fűzik a kökényhez. A közönséges európai vagy házi szilva feltehetően a Kaukázusból vagy a Kaszpi-tenger mellékéről került Európába, több mint 2000 éve. Azt is olvastam, hogy a vadon élő kökényszilva vagy kék ringló ugyancsak ázsiai eredetű, régen Damaszkusz környékén termesztették.

Szilva
Szilva

A zamatos szilva elég népszerű gyümölcs, sokféleképpen felhasználható, szívesen fogyasztják frissen, vagy megszárítva aszaltan, kompótnak, befőttnek, dzsemnek, lekvárnak, valamint sütemények készítéséhez. Európa-szerte kedvelt csemege az aszalt szilva, gyakorta házasítják össze valamilyen hússal, töltenek meg vele csirkét vagy dagadót, de illik a sült halakhoz is. A legjobb szilvalekvárt a szeptemberben érő besztercei szilvából készítik, melyet a gyümölcs nagy cukortartalma miatt, cukor nélkül főznek, míg be nem sűrűsödik. Eteti magát a szilvadzsemhez hasonlító finom szilvareszter is, mely érett vörös szilvából készül, cukorral és a gyümölcs héja rajta marad. Ha darabolt diót vagy szeletelt mandulát is teszünk bele, ez a lekvárkülönlegesség igazi ínyenc csemege. Vigyázzunk azonban, mert nagyon hizlaló! Az indiai ételek egyik jól ismert kísérő ízei a csatnik, köztük a szilvás-almás csatni. Bár nem étel, nem maradhat ki a felsorolásból a szilvapálinka, amely sokak által kedvelt szeszes ital, nemcsak nálunk, gondoljunk például a Sligovicára.

Híres a szatmári, apró szemű penyigei (más néven "nem-tudom") szilva, melyről azt mondják, még aszalásra is alkalmas, bár nem sok a harapnivaló rajta, e picinyke szilvát szinte teljesen kitölti a magja. Amikor az aszalt szilvához értem az írásnál, rögtön felálltam, s elindultam a spájzba, hogy bekapjak egy szemet. Nemrég ugyanis vettem egy zacskóval, ám a kasszánál igencsak meglepődtem az árán, átfutott az agyamon, nemsokára drágaságban vetekedni fog az arannyal.

A szilvafélék között nagy a változatosság: méretét tekintve van nagyra nőtt és közepes nagyságú, de az apróból is akad még néhány, a "nem-tudom" mellett ismert például cseresznye- és törpe vérszilva; a színe ugyancsak sokféle lehet: például hamvas kék, sötétkék vagy violaszínű, vöröses, zöldessárga, hamvas bevonatú, barnáspiros kék, hogy csak a legismertebbeket említsem. Az alakjára nézve létezik gömbölyű, hosszúkás, lapított, nyomott gömböc kinézetű; van köztük magvaváló és olyan is, amelyik nagyon ragaszkodik a magjához; létezik rövid- és hosszú szárú; a húsa lehet arany- vagy zöldessárga, muskotályos ízű, bő levű, mézédes, de ha éretlen, nagyon fanyar tud lenni.

Mivel kezdek már szédülni a sok szilva-információtól, ezért most abbahagyva, inkább néhány szilvás süteményt ajánlok elkészítésre. Ám most nem a szilvás gombócot kommendálom, annak ellenére sem, hogy a szilváról sokunknak elsőre ez a gombóc jut az eszünkbe.

Rántott töltött szilva

50 dkg szilva, két púpos evőkanál darált dió, két evőkanál cukor, 2 tojás, 20 dkg liszt, tej, fahéj, olaj

A megmosott, kimagozott szilvákat megtöltjük a darált dió, a cukor és a felvert tojásfehérje elegyével, a két tojássárgájával, liszttel és a tejjel, csomómentes, sűrű palacsintatésztát készítünk. Megforgatjuk benne a töltött szilvákat, majd a megforrósított olajban megsütjük azokat. Miután leitattuk róluk az olajat, a sült szilvákat meghintjük fahéjas porcukorral. Töltelék nélkül is elkészíthető, de ekkor több fahéjas porcukrot szórjunk a rántott szilvákra.

Szilvás joghurtos pite

Nem csak almával, meggyel vagy sárgabarackkal készíthetünk joghurtos pitét, hanem szilvával is. A felezett szilvákat magházával a tészta felé rakjuk szorosan egymás mellé, de előzőleg szórjuk meg a gyümölcsöket egy kis fahéjjal.

Szilvás lepény

50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 15 dkg cukor,1 egész tojás és egynek a sárgája, 1 evőkanál rum vagy pálinka, késhegynyi só, és annyi tejföl, hogy a tészta jól nyújtható legyen

Szilvás lepény
Szilvás lepény

Az öntethez: 3 tojás sárgája, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál tejföl, 6 dkg zsemlemorzsa és 4 tojásfehérje

A tésztát vékonyra kinyújtjuk, a kimagozott gyümölcsökkel megrakjuk, s közepesen meleg sütőben kb. 10 percig sütjük. A sütés ideje alatt a tojássárgájával, a cukorral és a tejföllel elkevert öntetet készítünk. Ehhez szórjunk zsemlemorzsát és a tojásfehérjék felvert habját óvatosan kavarjuk bele, majd a szilvás tésztára egyenletesen kenjük rá, s ezután további 25 percig sütjük.

Szilvás sütemény, tojás nélkül (indiai recept)

2 csésze liszt, késhegynyi só, 2 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, késhegynyi reszelt szerecsendió, 3/4 kg szilva, 1 evőkanál hámozott mandula, 1 evőkanál mazsola, 5 evőkanál vaj, 1/2 evőkanál karamell szirup, 2 csésze tej, 3 evőkanál cukor, 1 tubus kondenzált, sűrített tej (20 dkg)

Az átszitált lisztet elegyítsük el a sóval, a sütőporral, a szódabikarbónával és a reszelt szerecsendióval. Keverjük krémmé a vajat és a cukrot, majd szórjuk bele a lisztes keveréket. Ezután adjuk hozzá a (lisztben meghengergetett) feldarabolt szilvát, a kondenzált tejet, a karamell szirupot és a tejet, majd az egészet keverjük puha állagúvá. Zsírpapírral béleljünk ki egy tortaformát, szórjuk meg liszttel. Öntsük a masszát bele és mérsékelt hőfokon addig süssük, míg a beleszúrt tű kihúzva száraz marad. Ez a sütemény két hétig eltartható. (A karamellszirup elkészítéséhez tegyünk 1 teáskanál cukrot serpenyőbe és süssük barnára, majd adjunk hozzá 1 evőkanál vizet és kavargassuk, míg a karamellezett cukordarabok feloldódnak.)

Kommentek

archivált tartalom

Szegfû Ildikó #1

Erzsébet!
Sajnálom, hogy csak most olvastam a szilvás recepteket, mert csodálatosak. Kimegyek a piacra, hátha lehet még szilvát kapni..
Az olajban sütött variációt még nem is hallottam. Almából szoktam hasonlót készíteni
Üdv Ildikó

2009-11-04 10:29:56