A kanadai sütőtökből remek rántott sütőtök készíthető, ami mellé - egy régebbi írásomban - édes mártást kínálva, fenségesen remek ételt kapunk. Most azonban - tovább szélesítve a spektrumot - egy sütőtökös édesség receptjét javasolom elkészítésre. Próbálják ki, kóstolják meg, mindenkinek ízleni fog. A sütemény ötletét Hargitai György Házi tészták és sütemények című könyve adta, melyben felfedeztem a sütőtöktorta receptjét. Gondoltam, megcsinálom, hisz Gyuri, mint a Hagyományos és magyar konyha magazin szerkesztője, jó ideig volt kollégám, rendszeresen kiváló ételekkel rukkolt elő, édességei pedig minden esetben ellenállhatatlanul jók voltak.
A sütemény könyvben megadott hozzávalóin és elkészítési módján, több helyen is változtattam, de remélem, az általam kreált sütőtökös kekszes pite ugyanolyan finom, mint a Hargitai-féle torta. Az eredeti recept szerint a megmosott, félbehasított, kikapart magú, héjastól kockára vágott kanadai sütőtököt, sütőben kell megsütni. A kihűlt sütőtököt, a héj lehámozása után, pürévé kell áttörni. Én viszont a megtisztított tököt a robotgép kis lyukú reszelőjén ledaráltam, és az egészet megdinszteltem. A fűszerek közül kihagytam a szegfűszeget, s a barna cukor helyett fehéret használtam. A whiskyt - hogy a párom nehogy megorroljon rám - Portorico rummal helyettesítettem, s mivel nem volt elég darált dióm, a meglevőhöz adtam egy kis őrölt mandulát. A töltelékes tésztát nem tortakarikában, hanem téglalap alakú tepsiben sütöttem meg. A többi hozzávaló és technológia megegyezik az eredetivel. Tehát így lett a sütőtöktortából sütőtökös pite.
E süteménnyel kapcsolatban illik még azt is bevallanom, hogy már jó ideje érdeklődöm az iránt, miként alkothatók kekszmorzsából sütemények, így ezzel a kekszes tésztával most duplán debütáltam. Mielőtt nekiállnának a süteménysütéshez, jó tudni, hogy nemcsak finom ez az édesség, de elkészítése is könnyű, továbbá az sem megvetendő, hogy olcsók a hozzávalók, és a sütő használata sem kerül sokba. Minél tovább áll - hasonlóan a linzerhez - annál porhanyósabbá válik a tészta. Persze csak, ha lesz ideje rá, mert valószínűleg hamar elfogy az utolsó morzsáig. Ha a sütéstől túl ropogós a tészta, és nincs időnk kivárni a másnapot, akkor a szeletelés után vizes ujjal simítsuk végig a tészta alját.
Amikor a férjem megkóstolta és jóízűen falatozta, megkérdeztem tőle, tudod, hogy mit eszel. Nemlegesen rázta a fejét, mint mondta, fogalma sincs. Megvallva az igazat, azt hittem, azonnal abbahagyja, de tévedtem, mert szó nélkül folytatta az evést, sőt repetaként még négy szeletet kért a pitéből.
Sütőtökös kekszes pite
Töltelék (12 szelethez)
Kb. 1 kg sütőtök, 2 evőkanál tej, 20 dkg kristálycukor, 2 tojás, fél mokkáskanál só, őrölt fahéj, reszelt szerecsendió, 3 cent Portorico vagy más, lágyabb rum, esetleg rum aroma
Keksztészta
10 dkg darált háztartási keksz (készen is kapható), 10 dkg darált dió vagy mandula (esetleg mogyoró), 3 tojásfehérje, 12 dkg kristálycukor
A tepsi kikenéséhez margarin vagy olaj, valamint kekszmorzsa
A megtisztított sütőtököt apró lyukú reszelőn reszeljük le, legjobb a robotgép. Tegyük a lereszelt tököt edénybe, öntsünk alá egy kevés vizet és pároljuk puhára. Ha kihűlt, adjuk hozzá a tejet, a cukrot, a felvert tojásokat, a fűszereket és a rumot is.
A kekszes tésztához a darált kekszet és a darált diót, a keményre felvert tojáshabbal, melyhez - mielőtt megkeményedne - adjuk hozzá a cukrot, majd az egészet dolgozzuk jól össze, és egyenletesen terítsük szét egy kiolajozott, morzsával megszórt közepes tepsibe. A kekszmasszát 220 C fokos sütőben kb. 13-15 percig süssük. Ha megsült a tészta, öntsük rá a tölteléket, és 160-170 C fokon kb. 40- 45 perc alatt elkészülünk vele.
Arányos szeletekre vágva adjuk az asztalra, a tetejére egy tejszín rózsát tehetünk, és ha van otthon egy pici szál zöld menta, szúrjuk bele a tejszínbe.