Rosta Erzsébet weboldala


A kanadai sütőtökből remek rántott sütőtök készíthető, ami mellé - egy régebbi írásomban - édes mártást kínálva, fenségesen remek ételt kapunk. Most azonban - tovább szélesítve a spektrumot - egy sütőtökös édesség receptjét javasolom elkészítésre. Próbálják ki, kóstolják meg, mindenkinek ízleni fog. A sütemény ötletét Hargitai György Házi tészták és sütemények című könyve adta, melyben felfedeztem a sütőtöktorta receptjét. Gondoltam, megcsinálom, hisz Gyuri, mint a Hagyományos és magyar konyha magazin szerkesztője, jó ideig volt kollégám, rendszeresen kiváló ételekkel rukkolt elő, édességei pedig minden esetben ellenállhatatlanul jók voltak.

SütőtökA sütemény könyvben megadott hozzávalóin és elkészítési módján, több helyen is változtattam, de remélem, az általam kreált sütőtökös kekszes pite ugyanolyan finom, mint a Hargitai-féle torta. Az eredeti recept szerint a megmosott, félbehasított, kikapart magú, héjastól kockára vágott kanadai sütőtököt, sütőben kell megsütni. A kihűlt sütőtököt, a héj lehámozása után, pürévé kell áttörni. Én viszont a megtisztított tököt a robotgép kis lyukú reszelőjén ledaráltam, és az egészet megdinszteltem. A fűszerek közül kihagytam a szegfűszeget, s a barna cukor helyett fehéret használtam. A whiskyt - hogy a párom nehogy megorroljon rám - Portorico rummal helyettesítettem, s mivel nem volt elég darált dióm, a meglevőhöz adtam egy kis őrölt mandulát. A töltelékes tésztát nem tortakarikában, hanem téglalap alakú tepsiben sütöttem meg. A többi hozzávaló és technológia megegyezik az eredetivel. Tehát így lett a sütőtöktortából sütőtökös pite.

E süteménnyel kapcsolatban illik még azt is bevallanom, hogy már jó ideje érdeklődöm az iránt, miként alkothatók kekszmorzsából sütemények, így ezzel a kekszes tésztával most duplán debütáltam. Mielőtt nekiállnának a süteménysütéshez, jó tudni, hogy nemcsak finom ez az édesség, de elkészítése is könnyű, továbbá az sem megvetendő, hogy olcsók a hozzávalók, és a sütő használata sem kerül sokba. Minél tovább áll - hasonlóan a linzerhez - annál porhanyósabbá válik a tészta. Persze csak, ha lesz ideje rá, mert valószínűleg hamar elfogy az utolsó morzsáig. Ha a sütéstől túl ropogós a tészta, és nincs időnk kivárni a másnapot, akkor a szeletelés után vizes ujjal simítsuk végig a tészta alját.

Amikor a férjem megkóstolta és jóízűen falatozta, megkérdeztem tőle, tudod, hogy mit eszel. Nemlegesen rázta a fejét, mint mondta, fogalma sincs. Megvallva az igazat, azt hittem, azonnal abbahagyja, de tévedtem, mert szó nélkül folytatta az evést, sőt repetaként még négy szeletet kért a pitéből.


Sütőtökös kekszes piteSütőtökös kekszes pite

Töltelék (12 szelethez)
Kb. 1 kg sütőtök, 2 evőkanál tej, 20 dkg kristálycukor, 2 tojás, fél mokkáskanál só, őrölt fahéj, reszelt szerecsendió, 3 cent Portorico vagy más, lágyabb rum, esetleg rum aroma

Keksztészta
10 dkg darált háztartási keksz (készen is kapható), 10 dkg darált dió vagy mandula (esetleg mogyoró), 3 tojásfehérje, 12 dkg kristálycukor

A tepsi kikenéséhez margarin vagy olaj, valamint kekszmorzsa

A megtisztított sütőtököt apró lyukú reszelőn reszeljük le, legjobb a robotgép. Tegyük a lereszelt tököt edénybe, öntsünk alá egy kevés vizet és pároljuk puhára. Ha kihűlt, adjuk hozzá a tejet, a cukrot, a felvert tojásokat, a fűszereket és a rumot is.

A kekszes tésztához a darált kekszet és a darált diót, a keményre felvert tojáshabbal, melyhez - mielőtt megkeményedne - adjuk hozzá a cukrot, majd az egészet dolgozzuk jól össze, és egyenletesen terítsük szét egy kiolajozott, morzsával megszórt közepes tepsibe. A kekszmasszát 220 C fokos sütőben kb. 13-15 percig süssük. Ha megsült a tészta, öntsük rá a tölteléket, és 160-170 C fokon kb. 40- 45 perc alatt elkészülünk vele.

Arányos szeletekre vágva adjuk az asztalra, a tetejére egy tejszín rózsát tehetünk, és ha van otthon egy pici szál zöld menta, szúrjuk bele a tejszínbe.