A+ A A-

Somlói galuska – hagyományosan és egyszerűen

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


Hiába kutakodtam szakácskönyveimben a somlói galuska elkészítése felöl, nem leltem rá. A sikertelen próbálkozásaim arra ösztökéltek, hogy bemenjek egy könyváruházba, és ott - a süteményes könyvek közt - biztos rátalálok az óhajtott receptre. Több könyv böngészése után, keresgélésem siker koronázta, az egyikből megtudtam, miként készítsem el ezt a hizlaló, de nagyon finom, édes finomságot. A sokféle hozzávalótól és a macerás elkészítésről olvasva sem ment el a kedvem a somlói galuskától. Elegendő volt a recept többszöri elolvasása, sikerült a szöveget memorizálnom. Csak a kérdés maradt nyitott, mégpedig az, mikor csinálok somlói galuskát.

somloi-galuskaTelt múlt az idő, mire végre elhatároztam, megalkotom életem első somlóiját. A kezdet kezdetén eldöntöttem, hogy felesleges néhány kehelynyi vagy tányérnyi élvezetért, háromféle: sárga-, diós- és csokoládés piskótalapot sütnöm, elegendő lesz hozzá egyetlen is. Aztán a vaníliakrémet ugyancsak elvetettem. Sőt, tovább egyszerűsítve a dolgomat, úgy döntöttem, készen veszek piskótát, s a hozzávaló csokoládészirupot és a tejszínhabot is egyszerűen megvásárolom. Persze, ha időm engedi, magam fogom elkészíteni a piskótákat, valamint a csokoládéöntetet és a vaníliamártást is, és a tejszínt is én verem fel habbá.


Piskóta

Süssünk először hagyományos piskótát, teljesen mintegy, hogy milyet, kerek vagy négyszögletes formájú tortalapot. Először a tojás sárgákat keverjük ki cukorral, majd púpozott evőkanalanként adjunk hozzá réteslisztet, végül tojáshabot. Tojásonként 1 púpozott kanál porcukrot és 1 púpozott evőkanál lisztet számítsunk, vagyis a tortalaphoz 6 tojás, 6 kanál kristálycukor, 6 púpos kanál grízes liszt kell. Ha diós piskótát készítünk, ahhoz 2 evőkanál lisztet és 1 evőkanál darált diót adjunk, és ahány tojásból készül a massza, annyi kanál cukrot adjunk (2 tojás, evőkanál cukor). A piskótát ízesíthetjük kakaóval, reszelt citromhéjjal vagy apró csokoládé darabokkal.

Ha vizes piskótával akarjuk készíteni a somlói galuskát, a hozzávalók: 4 tojás, 25 dkg cukor, 20 dkg liszt, 8 evőkanál víz. Keverjük ki alaposan a sárgákat, 20 dkg cukorral, és 4 kanál vízzel habosra. A tojásfehérjéket 4 kanál vízzel verjük kemény habbá. Kanalanként adjuk hozzá a lisztet. Végül a felvert tojásfehérjéket óvatosan keverjük bele.

A piskótamasszát papírral bélelt vagy kikent, liszttel beszórt tepsiben, formában süthetjük meg. A sütést felforrósított sütővel kezdjük, de a hőt mérsékelnünk kell. A sütés alatt, a sütő ajtaját ne nyissuk ki.


Vaníliakrém

3 evőkanál cukorral és késhegynyi vanílinnal vagy egy zacskó vaníliás cukorral főzzünk fel fél liter tejet. Három egész tojást keverjünk össze, 1 evőkanál grízes liszttel vagy kukoricakeményítővel, majd lazítsuk pár kanál tejjel, és a már simára kevert öntetet állandó kavargatás közben öntsük a forró tejbe. Könnyebb dolgunk lesz, ha a vaníliakrém helyett egy tasak vanília pudingot készítünk.


Rumos cukorszörp

Forraljunk fel 2 dl vizet 20 dkg cukorral, és ha már langyosra hűlt, keverjünk bele ½-1 dl rumot. A rum helyett használhatunk pár csepp rumaromát is.


Csokoládéöntet

3 dl tej, 3 evőkanál kakaó, 1 tojássárgája, 4 evőkanálcukor, 1 púpozott teáskanál liszt, valamint 2 dl rum, 3 dkg darált dió, 8 dkg mazsola, 1 evőkanál kakaó, 6 dl tejszín

A kakaót a tejjel simára keverjük, utána a cukrot és a tojás sárgát is hozzáadjuk, majd állandóan kevergetve felforraljuk. A tűzről levéve rummal ízesítjük. A tejszínből kemény habot verünk. Ezután az összes hozzávalót az asztalra tesszük, és a következő módon rakjuk össze: olyan mély tepsit (vagy tálat) készítünk elő, amelybe a piskótalap egészben belefér (de legalább négyszer magasabb legyen, mint a piskóta). A tepsi aljára tesszük a sárga piskótát. Meglocsoljuk a rumos cukorszörp egy részével, és rákenjük a sárga krém egyharmadát. Meghintjük a dió és a mazsola felével, majd ráfektetjük a csokoládés piskótalapot. Ezt meglocsoljuk a szörppel, rákenjük a sárga krém második harmadát. Ismét meghintjük dióval és mazsolával, ezután ráborítjuk a diós piskótát. Rásimítjuk a maradék krémet és kakaóporral megszórjuk. Alufóliával betakarjuk, és a hűtőszekrényben lehűtjük. (Három napig is eláll.) Tálalás előtt evőkanállal vagy fagylaltadagolóval desszertes tányérokra adagoljuk. Mindegyik adagra nagy kupac tejszínhabot nyomunk, amit leöntünk csokoládéöntettel. Tetszés szerint pár szem gyümölccsel is díszíthetjük.

Hozzászólások  

0 #1 Szegfű Ildikó 2012-03-18 16:46
Erzsébet!
Nagyon szeretem a somlói galuskát, jó ötlet, a héten sütök is a nővéremnek és magamnak.
Ildi
Idézet

További olvasnivaló

Szerencsejövendölés dominóval

A csontból vagy fából készült - két négyzetre osztott felső lapján bizonyos számú pontot tartalmazó - tégla alakú lapkákkal játszott dominózás története Európában mindössze néhány száz évre nyúlik vissza...

Folytatás...

Örvény-rajzolatok az ujjbegyeken

Örvény a hüvelykujj körömpercén Hutchinson azt tapasztalta, hogy a hüvelykujjak felső percén található örvények erőt jeleznek a viselkedésben, amely azonban mérséklődhet, ha az egyik hüvelykujjon hurok található. Fairchild szerint a...

Folytatás...

Nefelejcs kézelemzése

  A viszonylag keskeny tenyerek, a hosszú és karcsú ujjak, a sima és finom kézbőr alapján, a képeken látható kezek - melyek nem kifejezetten erősek, és nem is energikusak - leginkább...

Folytatás...

Elefánt

A ma élő szárazföldi állatok legnagyobbika, az afrikai elefánt tömege eléri a 7500 kg-ot, és 3-4 méter magasra is megnő, az indiai elefánt valamivel kisebb, 5000 kg körüli, magassága...

Folytatás...

Kitört a háború? Nem csak a divalit ünne…

Már sötétben érkezünk Dzsammuba, pedig az óra szerint még csak hét óra van. Fellélegzem, hihetetlen, hogy épségben megúsztuk ezt az utat. A reggeli indulásnál még nem sejtettem, hogy életem...

Folytatás...

A hipoténár, vagyis a Hold-domb

A Vénusz-dombbal szemben, a passzív Mars-domb (Nagy Mars területe) alatt található a Hold-domb, amely a dermatoglífiai meghatározás szerint a kéz ulnáris alsó domborulata, azaz a hipoténár. Broekman a...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?