Barátnőm, Aranka vasárnap reggel telefonált, menjek, mert meglepetésként akar adni valamit. Úgy emlékszem, mintha azt is hallottam volna, hogy a váratlan ajándék rebarbara lesz. Utólagosan bevallom, csak képzelődhettem, mert tavaly ilyenkor lepett meg egy rakásnyi rebarbarával, hisz ilyenkor szökik szárba a rebarbara. Amint kapujához kanyarodtam, épp megálltam a kocsival, azonnal közeledett felém egy óriási kosárral, ami dugig van pirosló cseresznyékkel. Ez valóban igazi meglepetésként ért, mert, noha a savanykás rebarbara száraknak is örültem volna, a ropogós májusi cseresznyéknek még jobban.
Míg az ülésem mögötti kosárnyi cseresznyével hazafelé robogtam, az járt az eszemben, milyen süteményeket fogok sütni abból a sok gyümölcsből, amit nem nyersen fogyasztunk el. Persze férjem is meglepődött a cseresznyék láttán, azóta (a cikk írásakor már negyedik napja) reggel, délben, este, és, ha az étkezések közt megkívánjuk, más gyümölcsöt mellőzve, kizárólag csak kemény húsú cseresznyét eszünk. Már látom, hogy a süteményekből nem lesz semmi, s ha már „spóroltam az időmmel”, legalább megírom, milyen finomságokat terveztem kreálni. (Éles szemű olvasóim bizonyára észrevették, hogy - főleg a kép baloldalán látható - sötétebb színű és kisebb szemű „cseresznyék”, valójában meggyek!)
A meggyhez hasonlóan a cseresznyéből is hasonló édességeket süthetünk, bár szerintem a meggy markánsabb ízű, mint a cseresznye. A cseresznyés rétes tölteléke ugyanolyan, mint a meggyes rétesé, de lehetnek benne vegyesen is. A cseresznyés piskóta tésztája, mint a neve is mondja, piskótamassza, amit gazdagon megszórhatunk lisztbe meghempergetett cseresznyékkel. A joghurtos pitéről írtam, amit nemcsak sárgabarackkal, szilvával, meggyel, almával, hanem cseresznyével is el lehet készíteni. A cseresznyés palacsinta ugyanúgy készül, mint az almás palacsinta, a kimagozott, elfelezett, levétől gyengéden kifacsart cseresznyéket a tészta masszájába keverjük és a szokásos módon kisütjük. Az indiai cseresznyés keksz receptjét is szívesen ajánlom, ez megtalálható a Vegetáriánus konyha Indiában című könyvemben. Persze a cseresznyével felfújtat és omlettet is lehet alkotni.
Kekszmorzsás gombóc párolt cseresznyével
8 dkg lágy vajat keverjünk habosra három tojás sárgájával, 8 dkg porcukorral, késhegynyi sóval, majd adjunk hozzá 25-30 dkg kekszmorzsát, ezzel keverjük tovább. Hagyjuk állni legalább tíz percig, azután kézzel formáljunk diónyi gombócokat, és lobogó sós vízben főzzük ki. Akkor jók a gombócok, ha feljönnek víz felszínére. Vajban vagy margarinban kissé pirítsunk kekszmorzsát, melybe a gombócokat beleforgatjuk. Közben a megmosott, kimagozott cseresznyéket pároljuk meg kevés vízben, amit ízesítsünk cukorral, fahéjjal. Hűtsük ki a szirupos párolt gyümölcsöket. Tálalásnál a gombócokat szedjük a tányér közepére, melléjük kerüljenek a párolt cseresznyeszemek, majd a sziruppal csorgassuk körbe a tányért.
Cseresznye palacsintás bundában
Készítsünk sűrű palacsintatésztát, fogjunk össze 5-6 db lemosott, száras cseresznyét, a száruknál fogva kössük át egy kis cérnával, ezután mártsuk őket a palacsintatésztába, és forró olajban süssük ki. Hintsük meg fahéjas szőlő- vagy porcukorral. (A cseresznye helyett meggyel vagy szilvával is elkészíthetjük!)
Hideg cseresznyés tejbedara
Készítsünk tejbedarát, a cseresznyeszemeket pedig pároljuk meg cukros szirupban (hasonlóan az előbb leírtakhoz.) A tejbedarát szedjük fagylaltkehelybe, talpas pohárba, vagy tányér közepére és díszítsük fel párolt cseresznyékkel valamint a sziruppal.
Tejberizs párolt cseresznyeszemekkel
A tisztított, alaposan megmosott rizst vajon vagy margarinon pároljunk üvegesre, és öntsük fel annyi vízzel, hogy ujjnyira ellepje. Ízesítsük cukorral, reszelt citromhéjjal, majd fedő alatt lassan pároljuk meg. Ha már majdnem megfőtt a rizs, rakjuk körbe párolt cseresznyeszemekkel és öntsük körbe a fahéjas sziruppal. (A párolt cseresznye elkészítését lásd az első receptnél.)