A+ A A-

Rebarbara helyett cseresznye

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


Barátnőm, Aranka vasárnap reggel telefonált, menjek, mert meglepetésként akar adni valamit. Úgy emlékszem, mintha azt is hallottam volna, hogy a váratlan ajándék rebarbara lesz. Utólagosan bevallom, csak képzelődhettem, mert tavaly ilyenkor lepett meg egy rakásnyi rebarbarával, hisz ilyenkor szökik szárba a Cseresznyék - meggyelrebarbara. Amint kapujához kanyarodtam, épp megálltam a kocsival, azonnal közeledett felém egy óriási kosárral, ami dugig van pirosló cseresznyékkel. Ez valóban igazi meglepetésként ért, mert, noha a savanykás rebarbara száraknak is örültem volna, a ropogós májusi cseresznyéknek még jobban.

Míg az ülésem mögötti kosárnyi cseresznyével hazafelé robogtam, az járt az eszemben, milyen süteményeket fogok sütni abból a sok gyümölcsből, amit nem nyersen fogyasztunk el. Persze férjem is meglepődött a cseresznyék láttán, azóta (a cikk írásakor már negyedik napja) reggel, délben, este, és, ha az étkezések közt megkívánjuk, más gyümölcsöt mellőzve, kizárólag csak kemény húsú cseresznyét eszünk. Már látom, hogy a süteményekből nem lesz semmi, s ha már „spóroltam az időmmel”, legalább megírom, milyen finomságokat terveztem kreálni. (Éles szemű olvasóim bizonyára észrevették, hogy - főleg a kép baloldalán látható - sötétebb színű és kisebb szemű „cseresznyék”, valójában meggyek!)

A meggyhez hasonlóan a cseresznyéből is hasonló édességeket süthetünk, bár szerintem a meggy markánsabb ízű, mint a cseresznye. A cseresznyés rétes tölteléke ugyanolyan, mint a meggyes rétesé, de lehetnek benne vegyesen is. A cseresznyés piskóta tésztája, mint a neve is mondja, piskótamassza, amit gazdagon megszórhatunk lisztbe meghempergetett cseresznyékkel. A joghurtos pitéről írtam, amit nemcsak sárgabarackkal, szilvával, meggyel, almával, hanem cseresznyével is el lehet készíteni. A cseresznyés palacsinta ugyanúgy készül, mint az almás palacsinta, a kimagozott, elfelezett, levétől gyengéden kifacsart cseresznyéket a tészta masszájába keverjük és a szokásos módon kisütjük. Az indiai cseresznyés keksz receptjét is szívesen ajánlom, ez megtalálható a Vegetáriánus konyha Indiában című könyvemben. Persze a cseresznyével felfújtat és omlettet is lehet alkotni.


Kekszmorzsás gombóc párolt cseresznyével

8 dkg lágy vajat keverjünk habosra három tojás sárgájával, 8 dkg porcukorral, késhegynyi sóval, majd adjunk hozzá 25-30 dkg kekszmorzsát, ezzel keverjük tovább. Hagyjuk állni legalább tíz percig, azután kézzel formáljunk diónyi gombócokat, és lobogó sós vízben főzzük ki.  Akkor jók a gombócok, ha feljönnek víz felszínére. Vajban vagy margarinban kissé pirítsunk kekszmorzsát, melybe a gombócokat beleforgatjuk. Közben a megmosott, kimagozott cseresznyéket pároljuk meg kevés vízben, amit ízesítsünk cukorral, fahéjjal. Hűtsük ki a szirupos párolt gyümölcsöket. Tálalásnál a gombócokat szedjük a tányér közepére, melléjük kerüljenek a párolt cseresznyeszemek, majd a sziruppal csorgassuk körbe a tányért.


Cseresznye palacsintás bundában

Készítsünk sűrű palacsintatésztát, fogjunk össze 5-6 db lemosott, száras cseresznyét, a száruknál fogva kössük át egy kis cérnával, ezután mártsuk őket a palacsintatésztába, és forró olajban süssük ki. Hintsük meg fahéjas szőlő- vagy porcukorral. (A cseresznye helyett meggyel vagy szilvával is elkészíthetjük!)


Hideg cseresznyés tejbedara

Készítsünk tejbedarát, a cseresznyeszemeket pedig pároljuk meg cukros szirupban (hasonlóan az előbb leírtakhoz.)  A tejbedarát szedjük fagylaltkehelybe, talpas pohárba, vagy tányér közepére és díszítsük fel párolt cseresznyékkel valamint a sziruppal.


Tejberizs párolt cseresznyeszemekkel

A tisztított, alaposan megmosott rizst vajon vagy margarinon pároljunk üvegesre, és öntsük fel annyi vízzel, hogy ujjnyira ellepje. Ízesítsük cukorral, reszelt citromhéjjal, majd fedő alatt lassan pároljuk meg. Ha már majdnem megfőtt a rizs, rakjuk körbe párolt cseresznyeszemekkel és öntsük körbe a fahéjas sziruppal. (A párolt cseresznye elkészítését lásd az első receptnél.)

További olvasnivaló

A fülszegély

Fülszegélynek, más néven csigának (szaknyelven helixnek) a fül közepén kezdődő, némileg visszahajló porcos csigát nevezik, mely felülről körbeöleli a fület. A fülszegélyhez hozzátartozik még a cimpa külső széle is. Röviden...

Folytatás...

A keleti iskola legfőbb megállapítás…

A kézjövendölés kutatói már régen felismerték a dermatoglífiai típusok, a különböző rajzolatok jelentőségét. Jamshed Mavalwala, a University of Toronto fizikai antropológia professzora Dermatoglífia: nemzetközi perspektíva címmel, 1978-ban kiadott könyvében...

Folytatás...

India - És irtunk Tagorénak, hogy j…

Az Agra-Delhi út ittjártunk óta, alaposan megváltozott, kiszélesítették, minősége sokat javult, s ahogy átlépünk Harjana államba, osztott pályássá válik, látszik, hogy az elmúlt években jelentős turisztikai fejlesztés indult meg. Újonnan...

Folytatás...

Palpitáció - lüktető érzés, szabá…

Bár a palpitáció szó ma már szinte kizárólag a szapora vagy egyenetlen szívverés elnevezésére használatos, régebben - a latin palpitare (vergődik, rángatódzik) ige alapján - remegés vagy rángás jelentéssel is...

Folytatás...

Pallia és philtrum

A pallia a fiziognómiában az arcnak az orr töve és az ajak közötti részét jelöli. Az elnevezés Lavatertol származik, aki e területet - a fogakat eltakaró funkciójára utalva - a...

Folytatás...

Szétnyitott peranja alatt feltűnik kan…

Időtlenségnek tűnik, mire végre meghalljuk Husszein lépteit. Halkan kopog, ébresztő, keljünk fel. Jelezzük, hogy ébren vagyunk, ez azonban nem elég neki, ismét és ismét kopog, kötelességtudóan fontoskodik, nehogy elaludjunk. Csak...

Folytatás...