A+ A A-

Pisztáciával bundázott banán, mézzel, eperszemekkel és eperöntettel

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


Gyorsan telnek, vagy inkább repülnek a hónapok, s egyszer csak azt vesszük észre, hogy megint itt az eperszezon. Noha már írtam szamócás (földiepres) nyalánkságokról, volt köztük eperpuding és eperhab, valamint két epres krém, az egyik túróval, a másik a tejszínes, friss krémsajtos Mascarpone sajttal, most mégis egy újabb csemegével állok elő. Annak ellenére, hogy a régiek is kiválóak, és még az sem térít el tőle, hogy én az epret önmagában - mindenféle édesítőszer nélkül - is szívesen fogyasztom. A következő recept sem munkaigényes, állítom, hogy nagyon finom, s ha van otthon banán és eper, az sem baj, ha nincs pisztáciánk, mert megteszi a dió, a mogyoró vagy a mandula is. A lényeg, hogy ezeket se daráljuk meg, hanem csak durvára aprítsuk fel, a banánokat pedig nagyon rövid ideig süssük, és melegen tálaljuk fel. Ezt a nyalánkságot nemcsak eperrel, hanem málnával, ribizlivel, szederrel is el lehet készíteni.


Pisztáciával bundázott banán, mézzel, eperszemekkel és eperöntettel

Személyenként 1 banánnal számoljunk, tehát ahány kosztosunk van, annyi banán kell, eszerint vegyük a hozzávalókat. Én most 4 adagra valót veszek figyelembe. Ez esetben az elkészítéshez 4 érett, de nem túl puha banán, 18 dkg megpucolt pisztácia, 1 evőkanál porcukor és 50 dkg eper vagy málna szükséges.

Banán pisztácia bundában, mézzel, eperrel, és eperöntettelAprítsuk fel a pisztáciát durvára, tegyük egy nagy lapos tányérra és hempergessük bele a meghámozott, keresztbe (nem hosszában) félbevágott, vagy kettétört banánokat. Ezután forgassuk meg őket a pisztáciában, ügyelve arra, hogy a pisztácia-darabkák a banánokat egyenletesen borítsák be. (Ha kell, forgatás közben a banánokat enyhén nyomjuk bele a pisztáciába.) Ezután mindegyiket szórjuk meg porcukorral, majd tegyük őket egy teflonbevonatú tepsibe. Kb. 200 C fokon süssük 4-5 percig, ügyelve arra, hogy a banán csak megmelegedjen, de ne puhuljon meg. Vigyázzunk, mert ha tovább maradnak a sütőben, a banánok elfolyósodnak. A tálalásig tartsuk őket melegen.

Az öntethez az eper felét mixeljük össze, hogy az állaga sima legyen, adjunk hozzá 2 evőkanál mézet. Keverjük össze alaposan. (Az epret kevés vízzel és cukorral felforralva is besűríthetjük, de ezzel az erővel használhatunk lekvárt vagy dzsemet is.)

Tegyük a kész banánokat tálakra és locsoljuk meg egy kis mézzel. A megmaradt epret rendezzük gúlákba a banánok mellé, az öntetet pedig csészékben tálaljuk.

További olvasnivaló

A bokák

Megütötte a bokáját, mondja az ismert szólás arra a személyre, aki valamilyen szabálytalanság, vagy kihágás miatt pórul járt. Az viszont már kevésbé köztudott, hogy a sípcsont és a szárkapocs -...

Folytatás...

Frida kézelemzése

  A kézfejéről készült fotókat szemlélve  a körmök formái - mivel így lettek levágva - csaknem megtévesztettek, mert ujjai kúpos végződésűeknek látszottak, ám a tenyér felől nézve viszont egyértelművé vált, hogy ujjai - a...

Folytatás...

Mit jelentett az esküvői ing ajándék…

Kedves Erzsébet!A nagymamám mesélte, hogy az ő idejében még az volt a szokás, hogy a házasságkötés előtt a menyasszony jegyinget ajándékozott a vőlegénynek. Mit jelképezett ez, mi lehetett e tradíció...

Folytatás...

Halva, halvá, halava

A halva (helyes kiejtéssel halvá) az édes vagy édesség jelentésű arab szóból származik. Közép-keleten annyira népszerű desszert, hogy szinte minden banketten, ünnepi eseményen felszolgálják. Ez a mézből, vajból, lisztből és...

Folytatás...

Egres és josta

Az egrest sokféle néven ismerik, elterjedt mint pöszméte, köszméte, fodorszőlő, biszke, büszke, piszke, tüskeszőlő, persze lehet még több neve is.Noha a szüleim kertjében jártamban-keltemben be-bekaptam egy-egy zöldes színű, serteszőrös vagy...

Folytatás...

Szumáti gyümölcsei, Santi lungija

Ismeretségünk Szumátival, a picinyke gyümölcsárus asszonnyal – ahogy ezt tőle később megtudtuk – Kerala állam fővárosában, Trivandrumban (mai nevén Thiruvanthapuram) kezdődött. Az egyik reggel, amikor a Kovalam partra igyekezvén...

Folytatás...