A+ A A-

Pisztáciával bundázott banán, mézzel, eperszemekkel és eperöntettel

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


Gyorsan telnek, vagy inkább repülnek a hónapok, s egyszer csak azt vesszük észre, hogy megint itt az eperszezon. Noha már írtam szamócás (földiepres) nyalánkságokról, volt köztük eperpuding és eperhab, valamint két epres krém, az egyik túróval, a másik a tejszínes, friss krémsajtos Mascarpone sajttal, most mégis egy újabb csemegével állok elő. Annak ellenére, hogy a régiek is kiválóak, és még az sem térít el tőle, hogy én az epret önmagában - mindenféle édesítőszer nélkül - is szívesen fogyasztom. A következő recept sem munkaigényes, állítom, hogy nagyon finom, s ha van otthon banán és eper, az sem baj, ha nincs pisztáciánk, mert megteszi a dió, a mogyoró vagy a mandula is. A lényeg, hogy ezeket se daráljuk meg, hanem csak durvára aprítsuk fel, a banánokat pedig nagyon rövid ideig süssük, és melegen tálaljuk fel. Ezt a nyalánkságot nemcsak eperrel, hanem málnával, ribizlivel, szederrel is el lehet készíteni.


Pisztáciával bundázott banán, mézzel, eperszemekkel és eperöntettel

Személyenként 1 banánnal számoljunk, tehát ahány kosztosunk van, annyi banán kell, eszerint vegyük a hozzávalókat. Én most 4 adagra valót veszek figyelembe. Ez esetben az elkészítéshez 4 érett, de nem túl puha banán, 18 dkg megpucolt pisztácia, 1 evőkanál porcukor és 50 dkg eper vagy málna szükséges.

Banán pisztácia bundában, mézzel, eperrel, és eperöntettelAprítsuk fel a pisztáciát durvára, tegyük egy nagy lapos tányérra és hempergessük bele a meghámozott, keresztbe (nem hosszában) félbevágott, vagy kettétört banánokat. Ezután forgassuk meg őket a pisztáciában, ügyelve arra, hogy a pisztácia-darabkák a banánokat egyenletesen borítsák be. (Ha kell, forgatás közben a banánokat enyhén nyomjuk bele a pisztáciába.) Ezután mindegyiket szórjuk meg porcukorral, majd tegyük őket egy teflonbevonatú tepsibe. Kb. 200 C fokon süssük 4-5 percig, ügyelve arra, hogy a banán csak megmelegedjen, de ne puhuljon meg. Vigyázzunk, mert ha tovább maradnak a sütőben, a banánok elfolyósodnak. A tálalásig tartsuk őket melegen.

Az öntethez az eper felét mixeljük össze, hogy az állaga sima legyen, adjunk hozzá 2 evőkanál mézet. Keverjük össze alaposan. (Az epret kevés vízzel és cukorral felforralva is besűríthetjük, de ezzel az erővel használhatunk lekvárt vagy dzsemet is.)

Tegyük a kész banánokat tálakra és locsoljuk meg egy kis mézzel. A megmaradt epret rendezzük gúlákba a banánok mellé, az öntetet pedig csészékben tálaljuk.

További olvasnivaló

Pallia és philtrum

A pallia a fiziognómiában az arcnak az orr töve és az ajak közötti részét jelöli. Az elnevezés Lavatertol származik, aki e területet - a fogakat eltakaró funkciójára utalva - a...

Folytatás...

Összhang és konfliktus a kulcsszámok köz…

A numerológia szakértői szerint, a számaink közül némelyek konfliktusban állhatnak egymással, ami hosszú távon diszharmóniát okozhat, negatívan befolyásolhatja a karrierünket, kivéve, ha tudunk erről, és megpróbálunk tenni ellene.Elsősorban a négy...

Folytatás...

One Love kézelemzése

Feltehetően rossz szögből fotózták le két tenyerét, vagyis a fényképezőgép lencséje nem derékszöget zárt be e kezeivel, mert a képeken a kézfejhez viszonyítva, meglehetősen nagynak tűnik tenyere. Ha az...

Folytatás...

A hüvelykujj

A kézelemzéssel foglalkozó könyvek a hüvelykujjat tartják a kéz legfontosabb részének, melynek karakteréből sok minden kiolvasható. A hinduk például teljesen a hüvelykujjra alapozzák vizsgálataikat, a kínaiak pedig még ennél...

Folytatás...

Hasznos dobozok

  Nem vagyok gyűjtögető, sohasem hajkurásztam ünnepelt művészek, színészek képeit, nem gyűjtöttem bélyeget, nem áztattam le a gyufásdobozok címkéit, és papírszalvétákat sem csereberéltem. Nem halmoztam fel fölöslegesen vásárolt árukat, ruhákat, cipőket...

Folytatás...

A pillantás

Sokan nem tesznek különbséget a látás és a nézés között, pedig a kettő nem ugyanaz. Mielőtt rátérnénk a pillantás részletes elemzésére, célszerű tisztázni a látás és a nézés közötti...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?