A+ A A-

Pisztáciával bundázott banán, mézzel, eperszemekkel és eperöntettel

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


Gyorsan telnek, vagy inkább repülnek a hónapok, s egyszer csak azt vesszük észre, hogy megint itt az eperszezon. Noha már írtam szamócás (földiepres) nyalánkságokról, volt köztük eperpuding és eperhab, valamint két epres krém, az egyik túróval, a másik a tejszínes, friss krémsajtos Mascarpone sajttal, most mégis egy újabb csemegével állok elő. Annak ellenére, hogy a régiek is kiválóak, és még az sem térít el tőle, hogy én az epret önmagában - mindenféle édesítőszer nélkül - is szívesen fogyasztom. A következő recept sem munkaigényes, állítom, hogy nagyon finom, s ha van otthon banán és eper, az sem baj, ha nincs pisztáciánk, mert megteszi a dió, a mogyoró vagy a mandula is. A lényeg, hogy ezeket se daráljuk meg, hanem csak durvára aprítsuk fel, a banánokat pedig nagyon rövid ideig süssük, és melegen tálaljuk fel. Ezt a nyalánkságot nemcsak eperrel, hanem málnával, ribizlivel, szederrel is el lehet készíteni.


Pisztáciával bundázott banán, mézzel, eperszemekkel és eperöntettel

Személyenként 1 banánnal számoljunk, tehát ahány kosztosunk van, annyi banán kell, eszerint vegyük a hozzávalókat. Én most 4 adagra valót veszek figyelembe. Ez esetben az elkészítéshez 4 érett, de nem túl puha banán, 18 dkg megpucolt pisztácia, 1 evőkanál porcukor és 50 dkg eper vagy málna szükséges.

Banán pisztácia bundában, mézzel, eperrel, és eperöntettelAprítsuk fel a pisztáciát durvára, tegyük egy nagy lapos tányérra és hempergessük bele a meghámozott, keresztbe (nem hosszában) félbevágott, vagy kettétört banánokat. Ezután forgassuk meg őket a pisztáciában, ügyelve arra, hogy a pisztácia-darabkák a banánokat egyenletesen borítsák be. (Ha kell, forgatás közben a banánokat enyhén nyomjuk bele a pisztáciába.) Ezután mindegyiket szórjuk meg porcukorral, majd tegyük őket egy teflonbevonatú tepsibe. Kb. 200 C fokon süssük 4-5 percig, ügyelve arra, hogy a banán csak megmelegedjen, de ne puhuljon meg. Vigyázzunk, mert ha tovább maradnak a sütőben, a banánok elfolyósodnak. A tálalásig tartsuk őket melegen.

Az öntethez az eper felét mixeljük össze, hogy az állaga sima legyen, adjunk hozzá 2 evőkanál mézet. Keverjük össze alaposan. (Az epret kevés vízzel és cukorral felforralva is besűríthetjük, de ezzel az erővel használhatunk lekvárt vagy dzsemet is.)

Tegyük a kész banánokat tálakra és locsoljuk meg egy kis mézzel. A megmaradt epret rendezzük gúlákba a banánok mellé, az öntetet pedig csészékben tálaljuk.

További olvasnivaló

Álmomban háromszögezésre vágytam. Mit je…

  A fenti, vagyis címben megfogalmazott mondat volt a lényege egyik olvasóm álmának, akinek a nevét - a kérésére - Kamillára változtattam. Álmának részletes leírását, valamint a „megfejtést” az alábbiakban olvashatják.„Kedves...

Folytatás...

Rám spriccelte ondóját

Az ember nem szívesen emlékszik a kényes, kellemetlen, dolgokra, az undorítóakat pedig szeretné minél előbb elfelejteni. Nagy segítség, hogy az átélt rosszat - ha nem is gyorsan, vagy azonnal -...

Folytatás...

Néhány jó tanács az újévi macskajaj enyh…

Egy korábbi év végi írásomban már tettem rövid utalást a szilveszteri bulit követő másnaposság veszélyére, most azonban nem elégszem meg a jó kívánsággal, megpróbálok néhány hasznos tanáccsal is szolgálni a...

Folytatás...

’Kíváncsi Cseresznye’ kézelemzése

A kezek morfológiai jellemzőit vizsgálva elsőként az ötlik a kézelemző szemébe, hogy - az elsőként beküldött kézfej képeken, melyek természetes helyzetben mutatják az ujjakat - a gyűrűs és a kisujjak...

Folytatás...

Május elseje

Jóllehet a legtöbbünknek e dátumról valószínűleg a nemzetközi munkásmozgalom szociális és gazdasági vívmányainak ünnepe jut elsőként az eszünkbe, május első napjának megünneplése valójában a kereszténység előtti időkből eredő pogány szokás...

Folytatás...

Szabaduljunk meg néhány kilónktól!

Nagy igazság, hogy senki nem hízik meg máról-holnapra, a többlet észrevétlenül, szinte suttyomban, dekánként rakódik ránk. Különösen télen szedhetünk fel néhány kilót, amikor nem figyelünk elégé testünkre, és hajlamosak...

Folytatás...