A+ A A-

Pisztáciával bundázott banán, mézzel, eperszemekkel és eperöntettel

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


Gyorsan telnek, vagy inkább repülnek a hónapok, s egyszer csak azt vesszük észre, hogy megint itt az eperszezon. Noha már írtam szamócás (földiepres) nyalánkságokról, volt köztük eperpuding és eperhab, valamint két epres krém, az egyik túróval, a másik a tejszínes, friss krémsajtos Mascarpone sajttal, most mégis egy újabb csemegével állok elő. Annak ellenére, hogy a régiek is kiválóak, és még az sem térít el tőle, hogy én az epret önmagában - mindenféle édesítőszer nélkül - is szívesen fogyasztom. A következő recept sem munkaigényes, állítom, hogy nagyon finom, s ha van otthon banán és eper, az sem baj, ha nincs pisztáciánk, mert megteszi a dió, a mogyoró vagy a mandula is. A lényeg, hogy ezeket se daráljuk meg, hanem csak durvára aprítsuk fel, a banánokat pedig nagyon rövid ideig süssük, és melegen tálaljuk fel. Ezt a nyalánkságot nemcsak eperrel, hanem málnával, ribizlivel, szederrel is el lehet készíteni.


Pisztáciával bundázott banán, mézzel, eperszemekkel és eperöntettel

Személyenként 1 banánnal számoljunk, tehát ahány kosztosunk van, annyi banán kell, eszerint vegyük a hozzávalókat. Én most 4 adagra valót veszek figyelembe. Ez esetben az elkészítéshez 4 érett, de nem túl puha banán, 18 dkg megpucolt pisztácia, 1 evőkanál porcukor és 50 dkg eper vagy málna szükséges.

Banán pisztácia bundában, mézzel, eperrel, és eperöntettelAprítsuk fel a pisztáciát durvára, tegyük egy nagy lapos tányérra és hempergessük bele a meghámozott, keresztbe (nem hosszában) félbevágott, vagy kettétört banánokat. Ezután forgassuk meg őket a pisztáciában, ügyelve arra, hogy a pisztácia-darabkák a banánokat egyenletesen borítsák be. (Ha kell, forgatás közben a banánokat enyhén nyomjuk bele a pisztáciába.) Ezután mindegyiket szórjuk meg porcukorral, majd tegyük őket egy teflonbevonatú tepsibe. Kb. 200 C fokon süssük 4-5 percig, ügyelve arra, hogy a banán csak megmelegedjen, de ne puhuljon meg. Vigyázzunk, mert ha tovább maradnak a sütőben, a banánok elfolyósodnak. A tálalásig tartsuk őket melegen.

Az öntethez az eper felét mixeljük össze, hogy az állaga sima legyen, adjunk hozzá 2 evőkanál mézet. Keverjük össze alaposan. (Az epret kevés vízzel és cukorral felforralva is besűríthetjük, de ezzel az erővel használhatunk lekvárt vagy dzsemet is.)

Tegyük a kész banánokat tálakra és locsoljuk meg egy kis mézzel. A megmaradt epret rendezzük gúlákba a banánok mellé, az öntetet pedig csészékben tálaljuk.

További olvasnivaló

Nyál és köpködés

A szerszámokkal dolgozó férfiakat ma is gyakran látni, amint a tenyerükbe köpnek, mielőtt munkához fognának; ez a gyakorlat kétségkívül abból a babonás elképzelésből származik, hogy az emberi nyál titokzatos és...

Folytatás...

Házimunka során végezhető gyakorlatok

  Kézimunkázás, varrás, vagy TV nézés szünetében forgassuk körbe a szemünket hatszor az óramutató járásával megegyezően, majd ismét hatszor az ellenkező irányban.     Zöldségtisztítás vagy tévénézés után fejünket hajtsuk jobbra, bal...

Folytatás...

Pandzsáb története dióhéjban

Hosszú út áll előttünk, egész éjjel buszon leszünk. Holnap reggelre érünk Ódelhibe. Van időm spekulálni, élményeim feldolgozni, feldobott kedélyem valószínűleg sokáig messzire űzi álmom. Lám milyen hálátlan az emberi...

Folytatás...

Erzsébet-napi gesztenye tortám, melyből …

Úgy látszik, még mindig népszerű az Erzsébet név, szinte vetekszik a megannyi újféle keresztnévvel. Állításomat a sok kedves levél, telefonhívás, gyönyörű cserepes virág és a hozzánk látogató vendég igazolta. A...

Folytatás...

Mit jelentenek a középső ujjperceket áts…

Kedves Erzsébet, a bal és jobb kezem középső ujjperceinek a közepét - kivéve a hüvelykujjakat - vízszintes vonalak szelik át. Igaz a balokon halványabbak, de a kisujjon és a jobb...

Folytatás...

Karrierre utaló képességek jelei a kézen

TARTALOM Bevezetés Karakterjelek Analízis Abnormális mentalitás Negatív karakterjelek Ellentmondásos kéz Teljesítmény Energia (hajtóerő) Jövő Boldogság Egészség Logika Szeretet Negatív jelek a dombokon Genetikai...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?