Rosta Erzsébet weboldala


Minden évben legalább egy hétig tart a névnapom, helyesebben a „névhetem”. Vendégeim részére naponta más-más ételsorral készülök, fő szempontom, hogy véletlenül se ugyanazokat ételeket adjam az asztalra, melyekkel az előző évben leptem meg a köszöntőimet. Persze a különböző fogások után dukál egy kis édesség is. A hűtőszekrényemben már most is van egy tálnyi kókuszos golyó, melyekből szívesen kapok be időnként egyet-egyet, de idén elsősorban magamat ajándékozom meg valamilyen könnyen elkészíthető édes süteménnyel. A lényeg, hogy finom legyen, ne csak a magam ízlése szerint, valamint ne kelljen készítésével sokat pepecselnem. Ezért három - most eszembe jutott - kedvenc édességemből választom ki a nyertest. Miután valamelyiküket elkészítettem, csak azt követően kerül(t) fel fénykép ehhez a cikkhez. Még nem tudom, miként döntök, de a „veszteseket” is szívből ajánlom, mert mindegyik sütemény megérdemli figyelmüket.


Női szeszély

4 dkg puha vajat, 4 dkg cukorral keverjünk habosra, adjunk hozzá 4 felvert tojás sárgát, csipetnyi sót valamint 1 dkg élesztőből, 1 dl cukros, lisztes tejből készült kovászt, és szórjunk bele 30 dkg lisztet, 5 dkg áztatott mazsolát, 1 citrom lereszelt héjat, továbbá egy kevés citromlevet sem árt belelöttyinteni. Alaposan dolgozzuk össze a tésztát, majd kikent tepsibe egyenletesen terítsük szét. Meleg helyen pihentessük. Ha megkelt, langyos sütőben lassan süssük, de inkább csak szárítsuk meg. Ezután a tészta tetejére kenjünk 10 dkg pikáns, savanykás lekvárt, erre kerül még a megmaradt 4 tojásfehérjéből 10 dkg cukorral felvert kemény hab. Ezután ismét toljuk langyos sütőbe, ahol kb. 10 percig szárítsuk, míg a tojásfehérje megkeményedik. Melegen vágjuk szeletekre.


Almás pite, linzer koszorú és kókuszgolyóAlmás béles

Készítsük el először a tészta töltelékét. 1 kg megmosott almát vágjuk négyfelé és távolítsuk el magházukat, reszeljük le, de ha van robotgépünk, azzal gyorsabban elkészülünk. A lereszelt almát 10 dkg cukorral és késhegynyi fahéjjal pároljuk addig, míg a leve el nem fő. A tölteléket, ha már kihűlt, csak akkor kenjük rá a tésztára.

A tésztához számítsunk 30 dkg lisztet 15 dkg puha vajat, vagy margarint, amit gyorsan gyúrjunk össze 2 kanál cukorral, 1 egész tojással, 2 kanál sűrű tejföllel és csipetnyi sóval. Nyújtsuk ki a tésztát két vékony lapra, a nagyobbik lappal béleljünk ki egy nagyobb tepsit, úgy hogy legyen egy kis pereme. Hintsük meg a tésztát kekszmorzsával vagy darált dióval. Kenjük rá a kihűlt almatölteléket, és terítsük rá a másik lapot. A tetejét kenjük meg tejjel vagy felvert tojással, valamint villával szurkáljuk meg a tésztát, hogy a gőz, sütés közben kijöjjön a lyukakon. Forró sütőbe tegyük, majd mérsékeljük a hőt melegre.


Banános torta babapiskótával

25 db babapiskótát áztassunk be 1,5 dl édes tejben, a megáztatott babapiskótákból 8-10-et egy lapos tálra, szorosan rakjuk egymás mellé. Verjünk fel kemény habbá 2 dl tejszínt, amihez hozzáadtunk 5 dkg porcukrot, és karikázzunk vékony szeletekre 3 db banánt. A tejszínhabból kenjünk egy réteget a piskótákra, majd fedjük be a habot banánkarikákkal. Ismét egy sor piskóta következik, majd tejszínhab és arra a banánszeletek. A rétegezést addig folytassuk, míg el nem fogynak a hozzávalók. A tejszínhabból hagyjunk annyit, hogy a sütemény tetejét bekenhessük vele. A tejszínhabra csokoládét is reszelhetünk. Tálalás előtt a banános tortát legalább négy óra hosszáig tegyük jégszekrénybe.

Kommentek

archivált tartalom

alma #2

Kedves Erzsébet!
Isten éltesse neve napja alkalmából, kívánok mindenekelőtt jó egészséget Önnek és Szeretteinek! Üdvözlettel,Alma

2010-11-19 20:12:55

Szegfû Ildikó #1

Erzsébet!
Isten éltessen sokáig!
Az almás pitét választottam. Meg is sütöttem. A tepsi 1/3-ába meggyet tettem, így sikerült egyszerre 2 süteményt készíteni.
Anyám kedvence a női szeszély volt, ezért mi nagyon sokszor azt sütöttünk, a lekvárt variálta anyu és így az is mindig másik süti volt.
Szép ünnepet kívánok Ildikó

2010-11-19 16:58:29